Hunvald-blog

657. Karácsonyi ajándékok

Egy hét alatt a Bokros-csomag kilencszeresét vonták el.

2021. december 27. - HunvaldBlog

Óriási kiigazítást jelentett be a kormány - honnan vesznek el pénzt? (mfor.hu

A stadionokra és sportcsarnokokra költött pénzt a bankokkal, az egészségüggyel és az iskolákkal fizettetik ki. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi — írja a Pénzügyminisztérium.

orban_vargam2021.jpg

Figyelem! Az államadósság-RÁTÁT írják. Tehát maga az államadósság a mostani tervek szerint is nőni fog, de törlesztése a köv. kormány alatt kezdődik, és emellett számítanak az államháztartás bővülésére, ami csökkenti a törlesztésre fizetett pénz ARÁNYÁT.

Figyelem! "Lehetővé teszi." Ez azt jelenti, hogy akár így is lehetne. Ha így csinálnák. Ha nem "fenn az ernyő, nincsen kas" típusú rendezvényekre és élsportra pazarolnák el ingünket-gatyánkat. Szóval ez után a — persze még véletlenül sem megszorításnak nevezett — kiigazítás után akár még csökkenhetne is az a ráta. De ne reménykedjetek: nem fog.

A nagyon nagy kamattal felvett Paks II. gigahitelt 2026-ban, gyakorlatilag a köv. választás után kell elkezdenie törlesztenie az akkor következő kormánynak. Nemhogy az építkezést nem kezdték még el, de a végleges tervek sincsenek meg. Személyes tippem, hogy a törlesztést még egyszer át fogják ütemezni, 2030-ra. Abban az évben a Fidesz stb. veszti a választást, és vezetői kivándorolnak a Seychelles-szigetekre.

"Előrejelzéseim legfőbb előnye nem az, hogy bejönnek, hanem hogy tételesek és számonkérhetőek." 2026-ban visszatérhetünk ennek a csomagnak az első felére.

Fügedi Ubul

P.s: Hogy pontosan milyen projekteket érint a megszorítás, azt egyelőre nem tudni. A 605 milliárd forintból 400 milliárddal a Gazdaság-újraindítási Alap beruházásokra szánt forrásait csökkentik. Az Mfor cikke tételesen felsorolja, hogy ezen kívül honnan vesz még el a kormány.

*

Ugyankkor: Szenteste éjszaka 342 milliárd forintot költött el a kormány. Karácsonyi ajándék:

  • a minisztériumoknak,
  • az élsportnak és
  • a fideszes falusi önkormányzatoknak.

Csökkentették az iparűzési adót és a parkolási díjakat, azaz a városok fő bevételeit. "Kompenzálják" a falvak veszteségeit (gyanítom, hogy célzottan a csatatérkörzetekben, de lusta vagyok utánanézni). Ki-ki tippelhet, hogy a Rogán-minisztérium mely "civil" szervezeteknek adja a megítélt félmilliárdot. Nekem két tippem is van: a CÖF és a CÖKA.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9116794264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása