Hunvald-blog

667. Emlékezni és emlékeztetni

Mert mindig feláll valami rohadék.

2022. január 27. - HunvaldGyörgy

Ma volt a Holokauszt áldozatainak az emléknapja. Hat millió európai, ezen belül 600 ezer magyarországi áldozata lett a népirtásnak. Hetvenhét éve, január 27-én szabadult fel Auschwitz-Birkenau, hol 7500 embert mentett meg a Vörös Hadsereg a biztos haláltól. De ekkorra Auschwitz áldozatainak száma már meghaladta a másfélmilliót, és Auschwitz lett a legnagyobb magyar temető.

holokauszt.jpg

A magyar állam Horthy Miklós vezetésével önként deportálta, rabolta ki polgárait. És mindez nem 1944. március 19-én, a német megszállással kezdődött, hanem jóval korábban.  Zsidótörvények, numerus clausus, munkaszolgálat, folytassam még?

Dwight D. Eisenhower tábornok a buchenwaldi koncentrációs táborban az áldozatok holttesteit látva, ezt mondta: „Mindent örökítsetek meg, szedjétek össze a filmeket, szedjétek össze a tanúkat, mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt.

Tessék emlékezni és emlékeztetni!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6716844094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása