Hunvald-blog

680. Stratégiai nyugalommal

2022. március 13. - HunvaldGyörgy

- Repcsi? Nem volt itt semmilyen repcsi!
- Dehát leesett a szomszédban és erről jött.
- Ja, akkor volt. Többen látták is.

A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjére, röviden: miközben az orosz hadsereg már tőlünk alig 150 km-re is lövi az ukrán városokat, csütörtökön Zágráb mellett lezuhant egy drón. Amely valahogy a magyar légtéren keresztül jutott el észrevétlenül a horvát fővárosig. A 6 tonnás, 14 méteres gép állítólag március 10-én éjjel 40 percen át haladt Magyarország felett anélkül, hogy a magyar légvédelem észrevette volna.

dron1.jpg

A Honvédelmi Minisztérium (HM) ez utóbbit cáfolandóan pénteken közleményt adott ki:

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. (…) A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

Itt most tessék ismét elolvasni a kezdő három sort… Merthogy a horvát miniszterelnök cáfolni látszik a HM közleményét, szerinte Orbán Viktor tőle tudta meg, hogy fejünk felet elrepült egy nikkelszamovár drón. (Megj.: A HM azt nem árulta el, hogyha csütörtökön észlelték a radaron a gépet, akkor miért is nem riasztották a Gripeneket.)

A horvát miniszterelnök az N1 televíziónak azt nyilatkozta, hogy Orbán tőle hallott először a drónról. Ezután vizsgálta meg a Honvédség, hogy mi történhetett, és kiderült, hogy azért nem lőtték le, mert veszélytelennek gondolták. (via Telex)

Több mint kínos ez a történet, főleg annak ismeretében, hogy min.elnökünk és a magyar honvédelmi miniszter is nemrég úgy nyilatkozott, nincs szükségünk a NATO segítségére, a Magyar Honvédség nélkülük is képes megvédeni az országot, és ellátni a feladatait.

Finoman szólva sem nyugtattak meg. És aki azt hiszi, távol van a háborútól, az téved. És az is téved, aki egy pillanatig elhiszi a „megvédjük Magyarországot” szlogent.

P.s.: Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia. (Megj.: Románia légterében alig 4 percet repült a masina.)

*

Mint a HVG megírta, a közel hat tonnás, 14 méteres TU-141-es Sztrizs típusú drónt 1974-ben kezdték használni a Szovjetunióban, akkor csúcstechnológiának számított, de mára nagyon elavult. Előre beprogramozott útvonalon tud haladni, ezt repülés közben már nem lehet módosítani, a hatótávolsága 1000 kilométer körül van. Na, ezt az őskori drónt szemlélte „stratégiai nyugalommal” hazánk légvédelme. Ha egyáltalán igaz, amit a HM közleménye állít.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4217779776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása