Hunvald-blog

687. A negyedik kétharmadról

Itt az ideje levonni a tanulságokat.

2022. április 04. - HunvaldBlog

Újabb Fidesz-kétharmadra ébredt az ország. (Telex

Tegnap – ellenzéki szempontból – a rossznál is rosszabb eredmény született az o.gy. választáson. És nem, nem az időjárás tehet róla. És nem a közvélemény-kutatók vagy a kispártok. Csak emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt 2021. március végén az alábbiakat írta Fügedi Ubul itt, ezen a blogon… (Megj.: és bármennyire nem tetszik, igaza lett, a fene egye meg! Megint. Bónuszként pedig még a szélsőjobbék is bekerültek a parlamentbe.)

orban2022val.jpg

A választék

Amatőr politikai elemzőként a legnagyobb hibám, hogy a folyamatokat sokkal gyorsabbnak tételezem, mint amilyenek valójában. Nem tudok szabadulni attól a tévképzettől, hogy ha én látom, mennyire rosszul mennek a dolgok, akkor az másoknak is triviális. Ezért 2006-ra jósoltam Orbán Viktornak a 2/3-ot, 2018-ra az MSZP 5 % alá süllyedését stb. Ezek a dolgok bekövetkeztek, csak pár évvel később.

Most olybá tűnik, hogy az ún. ellenzéki összefogás bejelentését követő eufória elmúlt, a közösen indulók támogatottsága hanyatlik. A tendencia megfordításához két dolog kell.

1) A demokratikus minimum programja, amelyben az összefogó erők:

1a) elkötelezik magukat a közös kormányzás mellett,
1b) megjelölik, mik azok a feladatok, amiket közösen el tudnak végezni, és megadják hozzájuk az észszerű határidőket (nem száz oldal, hanem 4-5 pont 8–10 sorban és egy olyan szlogen, amely NEM a demokráciáról szól).

A "Mi nema Zorbán vagyunk" (látens) programja azt a képzetet kelti, hogy "meg akarjuk nyerni a választást, beülünk a székekbe, aztán majd csak lesz valahogy".

2) Alkalmas és az összefogás valamennyi résztvevője számára elfogadható (sőt, lehetőleg további szavazók mozgósítására képes) miniszterelnök-jelöltet kell találni. A mostanáig bejelentett, illetve lebegtetett indulók között nincs ilyen. A közös jelölt:

2a) nem lehet valamelyik, az összefogásban résztvevő párt politikusa;
2b) nem lehet olyan ember, akit Magyarbasi szavazótáborán kívül jelentős kisebbség elutasít.

Az ilyen embernek (aki mögött nincs párt, tehát képviselőcsoport se lenne) persze nagyon erős garanciákat kell adni arra, hogy a győzelem után addigi "támogatói" nem hátrálnak ki mögüle, és az elfogadott programot végig tudja vinni.

Levonom a bevezetőben felismert tanulságot, és azt mondom, hogy 2022-ben nem lesz semmi ilyesmi. Tempósan haladunk Magyarbasi újabb 2/3-a felé.

Ennyit az időjárásról, a közvélemény-kutatókról, a vérnyulakról meg pomogácsokról – és egyéb mindenféle másról. Az összefogott ellenzék vesztett, az állampárt (Magyarbasi) ismét győzött. Egy fokkal megint szarabb lett a világ.

 Itt az ideje levonni a tanulságokat.

*

Kiütéssel nyert a Fidesz, padlót fogott az ellenzéki összefogás. A Fidesz-KDNP 53,4 százalékos listás eredményt ért el, amely minden idők legnagyobb győzelme (az eddigi csúcs 2010-ben volt, akkor 52,73 százalékos listás eredményt értek el), és azt jelenti, hogy 135 képviselő lesz – kettővel több, mint ami a kétharmados többséghez kell –, a tábor pe- dig már 2,658 milliósra duzzadt. Az ellenzéki összefogás 1 millió 750 ezer voksot kapott, listás eredménye 35,2 százalék. A Demokratikus Koalíciónak 16 fős, a Momentumnak 11, a Jobbiknak és az MSZP-nek 9, a Párbeszédnek 7 fős frakciója lesz, az LMP-nek 4 képvise- lője lesz. Mellettük a Mi Hazánknak is lesz 7 képviselője az Országgyűlésben. (24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr817797175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása