Hunvald-blog

710. Kinek mi köze hozzá?

A vagyonnyilatkozatból kiveszik a vagyonnyilatkozatot.

2022. június 23. - HunvaldBlog

 Teljesen kiherélik a képviselők vagyonnyilatkozatát. (Portfolio

Ezentúl csak jövedelmükről kell nyilatkozniuk; leginkább arról a részéről, amelyről úgy gondolják, hogy kihathat munkavégzésükre. A kastélyokról és kastélyszállókról, bankbetétekről és bankokról, offshore cégekről és déltengeri szigetekről, erdőségekről és földbirtokokról stb. immár nem kell.

parlament2022-1.jpg

Kinek mi köze hozzá? Az állam és a sok perverz kíváncsiskodó ne turkáljon a képvisellő fehérneműi közt. Pláne, hogy magánélet szentsége alapvető liberális elv.

Indoklás

12. §, 25-27. §, 29. §, 37. §, 40-41. §, 1. melléklet

Az elmúlt időszakban nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések nyomán felmerült, hogy a magyar országgyűlési képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozati rendszer átláthatósági szintjét megfontolandó lenne tovább igazítani az európai normákhoz. Az Országgyűlés elfogadva az ajánlást, eleget kíván tenni e követelményeknek. Ennek megfelelően a módosítás arra tesz

javaslatot, hogy maga az Európai Parlament (a továbbiakban: EP) képviselőire vonatkozó, Európa-szerte elismert és minden uniós ország európai parlamenti képviselője által évek óta alkalmazott

vagyonnyilatkozati rendszert emelje át a magyar országgyűlési képviselőkre nézve.

Az EP képviselőihez hasonlóan lesz szükséges a jövőben nyilatkozni a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységekről, a képviselői megbízatással párhuzamosan végzett, összeférhetetlenség alá nem eső azon tevékenységekről, amelyből adóköteles jövedelem származik, a gazdálkodó szervezetben vállalt tagságról, tisztségről, tevékenységről, illetve az ezekből származó jövedelemről. Nyilatkozni szükséges továbbá olyan érdekeltségekről gazdasági társaságban, amely befolyást gyakorolhat a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

A hozzátartozókra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettség szabályai, valamint a nyilatkozat megtételének gyakoriságára vonatkozó szabályok szintén az uniós szabályoknak megfelelően

módosulnak.

Ez utóbbi passzus úgy értendő, hogy vagyonnyilatkozatot immár csak a képvisellővel közös háztartásban élő közvetlen családtagoknak kell tenniük.

Na, most majd nyugodtan a nevére veheti Hatvanpusztát (is). Nem kell arról tudnia senkinek.

Fügedi Ubul

*

Az új rend szerint tehát egy sor olyan dologról nem kell nyilatkozni, amiről korábban igen. Többek között

  • a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről,
  • a tulajdonban lévő ingatlanokról,
  • nagy értékű ingóságokról.
  • a pénzügyi megtakarításokról,
  • a hitelekről, tartozásokról,

vagyis minden olyan dologról, ami alapján kiderülne, hogy egy-egy képviselő vagyono- sodása összhangban áll-e a hivatalos jövedelmi folyamataival.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4217865467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása