Hunvald-blog

715. A mamelukok*

Orbanisztán működése.

2022. július 11. - HunvaldBlog

A hétvégén adták át az MCC új vitorláskikötőjét Révfülöpön. Itt korábban is kikötő volt, de a korábbi bérlőknek el kellett vinniük a hajóikat, miután az elképesztő mértékben feltőkésített, önmeghatározása szerint tehetséggondozással foglalkozó alapítvány birtokába került a terület, ahova azóta egy új épületet is felépítettek. (444.hu)

Bő másfél éve írtam, ideje ismét elővenni: Orbán Balázs államtitkár előterjesztése — köznyelvi magyarra fordított és szerkesztett szöveg:

revfulop-mcc.jpg

Az a helyzet, hogy az állam képviselőiként rosszul csináljuk. Ezért most ideadjátok nekünk tök ingyen, és onnan kezdve jól fogjuk csinálni. Azt nem mondjuk meg nektek, hogy mit adtok nekünk: itt vannak a helyrajzi számok, ez elég a szavazáshoz. Itt helyben le kell zavarni az egészet!

Azt sem mondjuk meg, hogy mit fogunk ezekben (jobban) csinálni. Elégedjetek meg azzal, hogy tehetséget fogunk gondozni. Ahhoz harmadsorban konferenciaközpont kell, másodsorban kávéház, elsősorban pedig balatoni vitorlásközpont.** Ez utóbbi annyira fontos hozzá, hogy egyedül ezt még nevesítjük is. A többit nem: nem azért vagytok itt, hogy tudjatok ezekről, hanem hogy megszavazzátok.

Nagyon fontos, hogy mindez hozzánk kerüljön — éppen azért, mert a tehetségekről gondoskodni kell. Márpedig azt, hogy mennyire tehetségesek vagyunk, mi sem mu- tatja jobban, mint hogy simán nekünk adjátok a cuccot, és onnantól nem szólhattok bele abba, hogy mit csináljunk vele. Utódaitok se szólhatnak bele. No hát akkor nyomjátok a gombot — most!!!

 Fügedi Ubul

*

* A mameluk:

  1. a) arab eredetű szó, jelentése rabszolga. Eredendően török, azon belül leginkább kipcsak (!!!) és oguz rabszolgák voltak elsősorban Egyiptomban. Jó ideig nem olvadtak be az arab etnikumba; török műveltségük a mameluk-kipcsak irodalom;
  2. b) 1250–1517 között Egyiptom uralkodó rétegévé emelkedtek;
  3. c) a köznyelvben a szó harmadik németből átvett jelentése, az "elvakult kormánypárti bólogatójános" használatos; ebben az értelemben szerepel Mikszáthnál is (aki maga is típusos mameluk volt, mert hát meg is kellett élnie valamiből).

** A képen az átpasszolt ingatlanok közül az egyedül nevesített, a milliárdos beruházással tavaly elkezdett révfülöpi kikötő látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7117880879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása