Hunvald-blog

726. A bírákat megszavaztatni kötelező

… félnetek jó lesz.

2022. augusztus 17. - HunvaldBlog

Fővárosi Ítélőtábla elnöke: A Kúria elnökének felesége képzettebb,
ezért lett ő a tanácselnök a szavazás ellenére. (Telex

Varga Zsolt András a kúria elnöke. Feleségéről, Kovács Helga Mariannról nem találtam fényképet; a képen az Áder Jánossal és Handó Tündével látható hölgy Ribai Csilla, aki korábban az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese volt, jelenleg a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Ő nevezi ki az ítélőtábla polgári kollégiumának tanácselnökét, és előtte meg kell szavaztatnia erről a kollégium tagjait. Ezen a szavazáson Kovács H. M. 14 szavazatot kapott, a meg nem nevezett másik jelölt több mint két és félszer annyit.

ribai_ader_hando.jpg

Ezek után Ribai Cs. szépen kinevezte Kovács H. M.-t, és ezzel mindent a törvény betűje és szelleme szerint intézett. A bíráknak csak véleményezési joguk van, és ők maradéktalanul éltek is vele, kipipálva.

A kinevezés joga viszont az övé, és ehhez semmilyen véleményt nem köteles figyelembe venni, ez is oké. Egyúttal óva inti a kollégákat, nehogy azt találják hinni, hogy szavazásuk- nak bármi szerepe lenne a döntésben. Nem azért szavaznak, hogy az ítélőtábla elnökét befolyásolják, hanem azért, mert a törvény ezt előírja. Márpedig mi Magyarországon mindent szigorúan a törvények szerint csinálunk. Olyannyira, hogy ha valamely törvény nem tetszik, egyetlen nap alatt képesek vagyunk átírni az egészet, hogy törvényesen lehessen az, amit akarunk.

Ez még az ugandai vagy akár a közép-afrikai demokrácia fénykorában is páratlan bravúr lett volna. Joggal lehetünk rá büszkék.

A továbbiakban meg ejnyebejnye, sőt irgumburgum.

*

Hoppá, ez még kell ide a végére a 444.hu-ról:

A Kúria közleménye
A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában. Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból. Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem.

Budapest, 2022. augusztus 15.
A Kúria Kommunikációs Osztálya

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7917910413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása