Hunvald-blog

731. Afféle kakukktojás

2022. szeptember 02. - HunvaldBlog

2006-ban még óva intette Orbán Viktort Gyurcsány Ferenc, most maga is megtette. A DK elnöke költői vénáját csillantotta fel közösségi oldalán, melyben a magyarság mibenlétét ecseteli. (Index

Ezt is megértük: Gyurcsány Ferenc költő lett. A DK elnöke reggel egy verssel jelentkezett az fb-oldalán, Magyar vagy címmel. A pártelnök lírai megnyilvánulását a rossz versekhez betegesen vonzódó Fügedi Ubul elemezte; véleménye szerint a mű méltán került be – igaz, csak kakukktojásként – a Jobboldali költők borzalmasan gyönge versei sorozatába.

gyurcsany3.jpg

Gyurcsány Ferenc -oldalisága vitatható, tehát ehelyütt nem tesszük. Politikai szereplését módfelett különféleképpen értékeljük, akár családon belül is. De hogy költőnek borzalmas, az legalább egyértelmű.

Pályatársainak többségéhez hasonlóan nem sikerült megértenie, hogy a vers — éppen ún. költői eszközeinek segítségével — tömörebben fejezi ki azt a mondanivalót (ami lehet efféle didaktikus tézis, lehet egy szimpla hangulat és még bármi), amely prózában akár megfogalmazhatatlanul komplex is lehet.

(Nem az a kérdés, hogy van-e benne értékelhető gondolat. Az a kérdés, hogy ezt az egyszerű gondolatot miért kellett ilyen körülményesen, zagyván és a tördelés miatt nehezen olvashatóan "kifejteni".)

És ha mindez valakinek nem lenne elég, annak Itt van maga a költeménység, és a 444.hu rövid elemzése a mű remekről.

a Szerk.

P.s.: Megzenésítve talán jobb lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5517922675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása