Hunvald-blog

756. Piszok drágán jön a gáz

2022. november 22. - HunvaldGyörgy

Az eurózóna elkerüli a mély téli recessziót,
Magyarország viszont aggódhat. (Napi.hu

Jelentősen javították az euróövezet gazdasági kilátásait az elemzők: a közgazdászok 3,2 százalékos euróövezeti növekedést jósolnak 2022 egészére, szemben a korábbi 2 %-os előrejelzéssel. Ennek oka, hogy a gáztárolók tele töltve fordultak rá a fűtési időszakra, miközben az enyhe időjárás miatt a fogyasztás sem ugrott meg. Az idei évben segít, hogy a földgáz ára elkezdett visszaesni az őszi fűtési időszak közmegegyezéses októberi kezdetekor, mivel a gáztárolók töltöttsége Európa-szerte meghaladta a 95 százalékot.

gaz_01.jpg

Kivételt gyakorlatilag csak Magyarország jelent: a hazai 4,4 milliárd köbméternyi kapacitásnak csak alig több mint 85 százaléka volt feltöltve a Gas Infrastructure Europe összesítése szerint (ráadásul ebből le kell vonni a Szerbiának betárolt 500 millió köbmétert is).

A kormányzati csúsztatásokkal szemben a Gazprommal kötött egyezség keretében ráadásul „piszok drágán” jön a gáz, ami 1000 milliárd feletti veszteséget okoz az állami cégnek.

A nyugati piacok időleges túlkínálata az árakban is megmutatkozott. A határidős tőzsdei árakat tekintve (amikor az üzletkötéshez képest egy meghatározott később időpontban történik a fizikai szállítás), járt már a gáz ára a lélektani 100 euró/MWh szint alatt is. Ugyanakkor az azonnali (spot) árak, amikor az üzletkötés után gyakorlatilag elindítják a vezetékeken a gázt, még ennél is jóval alacsonyabbak voltak október második felében. A mélypont 30 euró körül járt, ami a 3-4 évvel korábbi olcsó gáz korszakát idézte.

Az M1, Hírtv persze ezekről a dolgokról a zombi dumát nyomja és a nézőik, akik persze a legtöbb magyart adják ki, egy alternatív világban élnek és csodálkoznak, hogy mi van a bürokrata nyugaton és "milyen jó" itthon, mert "gondoskodik" a bölcs vezér róluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8417986284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása