Hunvald-blog

760. A vranjo* és a lendület fenntartása

Édentől keletre.

2022. december 05. - HunvaldBlog

Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét. (Privátbankár

Az ellenőrizetlen, monopolisztikus rendszerek általános problémáiról a Privátbankár. Nem túl eredeti, de ez egy közismert téma, nem sokat lehet hozzátenni. Viszont egy konkrét helyzetet mutat be, méghozzá azt a rendszert, amely felé törekszünk.

orban_putyin.jpg

A döntések hivatalos alapját kis hazánkban anno hangulatjelentésnek hívták; új neve még nincs(?). Ami az orosz valóságnak (és érzékelésének) Ukrajna, az nekünk az EU. Itt van erről Rácz Árpád összegző írása az origóból vett szemléletes bemutatókkal (zárt csoportból):

0) A dwa bratanki évek óta rombolta a jogállamiságot saját országában, mire az EU elkezdett bekeményíteni. Most csak a magyar szálon szaladunk végig. (Az origót idézgetem pár helyen, lényegre törően, érdemes azt is olvasni, mert látszik, mire számított a NER az adott időpontban, vagy legalább is mi a narratíva. Spoiler: siker siker hátán )

1) A Kárpát-medencei regionális hatalom elleni első jelentős "támadás" a 2018-as Sargentini-jelentés és a 7. cikkely szerinti eljárás volt, amit annak komolyan vétele helyett lipcsibuzernyákmigránspárti propagandának minősített a NER, majd folytatta üzelmeit. (A lengyelek már '17-ben kaptak egy jelentést, és Sargentininek is volt előzménye, tehát az addig felhőtlen égre szürkés foltok kezdtek érkezni, de Ugocsában az ilyesmi senkit sem érdekel, amíg jó irányban gurulnak a majnai ojrók.)

2) Közben 2019-ben új Európai Bizottság állt fel. Ismeretes, hogy a bajor CSU-ból (amely párt addig különösen szerette Viktorunkat) Manfred Weber volt az európai választáson győztes Európai Néppárt jelöltje, így neki kellett volna a szokásjog alapján az EB elnökévé válnia. Nem túl átlátható módon (ámde nagy szerencsére, hiszen Manfredünk elég nagy balfasz azért, még európai viszonylatban is) többen keresztbefeküdtek ennek (elég valószínűen leginkább maga Mutti, de egy jó nevű Kárpát-medencei miniszterelnök is verte a tamtamot), így aztán némi herce-hurca után Ursula von der Leyen lett az elnök. (vdL egyébként a Merkel-kormányokban talán négy (vagy öt? a fene se emlékszik már, volt ő minden) miniszteri megbízást kapott, majdnem a teljes Mutti-korszakban miniszter volt, többek közt a hadügy élén is, szóval Merkel egyik legközelebbi emberéről van szó.) Az éleslátású origó főcímei, híradásai a napokból:

2019.07.16. "Hidvéghi Balázs: A jobboldal támogatta Von der Leyen megválasztását" ("A képviselő fontosnak nevezte, hogy a regionális fejlesztési, valamint az agrártámogatások kérdésében meg tudjon maradni az a politika, amely forrásokat biztosít ezekre a célokra. Nem könyöradományról van szó, és nincs helye a kettős mércének sem.") — Az én megjegyzésem: Hídvégi egy látnok

2019.07.17. "Megválasztották Ursula von der Leyent: a baloldal nem támogatta, a jobboldal megszavazta" ("Orbán Viktor és a V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Parlament többsége..." "Leyen megválasztásával Soros álciviljei súlyos vereséget szenvedtek." "Maratoni csúcs után érvényesült a visegrádiak akarata")

2019.07.17. "A Fidesz szavazatai is kellettek Von der Leyen győzelméhez" ("A német jobboldali jelöltnek 374 voksra volt szüksége a többséghez, mindössze kilenc szavazaton múlott a sikere, vagyis a Fidesz tizenhárom szavazata nélkül nem választották volna meg.")

2019.07.20. "Von der Leyen személyében egy józan, pragmatikus hang jelent meg Európában" Na, ez a pragmatikus józan hang most 2022 végén el lesz mondva mindennek

3) Így jutunk el 2020 végéhez, amikor is az EU a 2021–27 közti időszak kifizetéseit jogállamisági kritériumokhoz kötötte volna, mire Sálasi NERvezető (copyright by nem én) a költségvetés vétójával fenyegetett. Merkel, akarom mondani, az EU a fenyegetésnek "behódolva" belement, hogy a két leginkább érintett bíróságra vigye a dolgot, és csak annak ítélete után lépjen életbe a mechanizmus.

Origo 2020. 12. 11. "Ez történelmi siker: Magyarország óriási győzelmet aratott az uniós vitában" ("Óriási sikert ért el tehát Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, aki megvédte Magyarország érdekeit. A tárgyalások után azt mondta, győzött a józan ész, mert végül is Európa egységét ezzel a döntéssel sikerült megőrizni.") Ez az óriási siker, egyben Mutti búcsúajándéka Viktorunknak az alapja annak, hogy nincs lé az EU-tól. (A sztori vége teljes meglepetés: 2021 márciusában pereltek a kettek és 2022 februárjában simán el is bukták a pert.)

4) Ítéletnapig ilyen-olyan kifogásokkal nem fizetett az EU, a februári ítélet óta viszont gyakorlatilag kötelessége nem fizetni. Ezzel párhuzamosan a magyar választáson ömlött a pénz a választók felvásárlása érdekében. Irtózatos hitelek mellett költségvetési lyuk finanszírozta mindezt, ráadásul február nem csak a Bírósági Ítélet hava volt, hanem az orosz agresszióé is. Magyarország költségei mind külső, mind belső okokból nőttek, miközben a pénzcsap zárva volt, a gázár az egekben, a forint a béka segge alatt, a recesszió léptei meg hallhatóak. És ha a gazdasági bajok még nem lennének elegen, emlékezetes alakításokkal áll ki Magyarország az oroszok mellett. E témáról nem idézek kormánymédiát, nem akarom lehányni a monitort.

5) Napjaink eseményei, nincs lé.

Origo minap: "Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet" ("...A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását. Az Európai Bizottság döntése kétségtelenül nagy magyar siker, hiszen másfél év után jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.") Az, hogy a zárolás fenntartása miért kétségtelenül nagy magyar siker, ne tőlem kérdezzétek De lehet, a másfél év a bravúr, mert az összes többi ország együtt nem tartott eddig.

Tanulságok magyar oldalon 1:

Nem biztos, hogy hatékony a szekvencia, hogy

  1. szarj az asztalra
  2. nézd hülyének a partnereidet és ócsárold őket
  3. szúrd hátba a legközelebbi szövetségeseidet
  4. Ha már annyira felkúrtad a barátok agyát, hogy kollektíve utálnak téged, akkor ne fújj visszavonulót, hanem eszkaláld a helyzetet!
  5. Ha az eszkaláció nem segít, eszkalálj még jobban, rúgj is bele a szövetségeseidbe!
  6. Ha elmentél a falig, és koppantál, akkor mondd azt, hogy pont így akartad, mert ez már az Európai Néppártból való kizáráskor, vagymiafene, kilépéskor is bejött. Eközben gáncsold a szövetségeseidet, ahol csak tudod. Ne feledkezz meg a pocskondiázásukról sem, terjessz minél több hazugságot!

Tanulságok magyar oldalon 2:

Talán egy petikeminiszternél komolyabb külügyminiszter kellene, mondjuk egy fél csomag szotyola, egy háromlábú kissámli, vagy bármi, amit minimálisan is komolyan lehet venni.

Tanulságok magyar oldalon 3:

A német diplomácia hatékonyabb/erősebb mint a magyar, tök felesleges velük háborúzni.

Tanulságok magyar oldalon 4:

A németeknek van pár közeli szövetségesük*, a magyarok meg az utolsókat is elbukták bő fél éve. Különösen szép, hogy pont a V4-es csehek kavarnak be csúnyán, ha valóban megkeverik szavazás sorrendjét decemberben.

*a vranjo (vranyo) lefordíthatatlan. Egy orosz így magyarázta a vranjót : "Tudod, hogy hazudok, és tudom, hogy tudod, és tudod, hogy tudom, hogy tudod, de én egyenes arccal megyek előre, te pedig komolyan bólogatsz és jegyzetelsz. ."

**a Benelux-német-osztrák ötösfogat elég szépen muzsikál, az önmagában sem gyenge német diplomáciai erőre rátesz +50%-ot. És persze a "kicsik" a "németek mögé bújva" tudják érvényesíteni az érdekeiket. Véleményem szerint ez a zóna lesz az egységes európai állam magja. Talán nem is túl messze, egy nem is túl távoli galaxisban.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1717995508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása