Hunvald-blog

797. Novák, meg az ő kegyelmezettje

2023. április 30. - HunvaldBlog

Csütörtök este kiengedték a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt a váci börtönből, miután Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva elnöki kegyelmet adott neki és társainak. (Ezt megelőzően márciusban az évek óta húzódó Hunnia-perben másodfokon 17 évről 6 évre mérsékelték büntetését.)

novak_katalin2023.jpg

Mivel vádolták?

Az elkövetők a 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP- és az SZDSZ-pártirodánál és a politikusok otthonánál.

Célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtották a Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt is. A vád- pontok között szerepelt még egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal.

A magát Magyarok Nyilainak nevező csoport akcióiban nem sérült meg senki, kivéve egy esetet, Csintalan Sándor megverését – emiatt a súlyos testi sértés is a vádpontok közé került. (via Index)

Az elnöki kegyelem elvileg arra szolgál, hogy bizonyos esetekben, mikor a jog szabályai szembekerülnek az ú.n. általános igazságérzettel, a köztársasági elnök annak – mármint a jognak – keretein alkalmilag túlléphet. Novák Katalin közt. elnök most túllépett.

Roppant jellemző, hogy mikor és kinek ad az elnök kegyelmet az általános igazságérzetre és a méltányosságra (no meg a pápára) hivatkozva…

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6418114530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása