Hunvald-blog

803. A „dicsőséges” hadjárat margójára

2023. május 24. - HunvaldBlog

Orosz hétköznapok: Moszkvában sok minden kapható,
de azért nem árt, ha van egy kazah bankkártyád. (Telex

Az orosz-ukrán háború nagy vesztesei: az ukránok, és maguk az oroszok. Akik közül azokat, akik maguk sem szívelik Putyint, különösen lehet sajnálni. Putyin ezt a háborút tavaly egy háromnapos villámháborúnak indította. Kijevet elfoglalják, Zelenszkijt egy kirakatperben elítélik, vagy egyszerűen eltüntetik. Nem jött be.

orosz_bolt.jpg

Vásárló egy moszkvai szupermarketben – Fotó: Natalia Kolsnikova / AFP

Putyinnak a büszkesége, az hogy ne kelljen dicstelenül kisomfordálni Ukrajnából (meg persze a félelem, hogy egy kudarcos hódító hadjárat után egyszerűen eltakarítják őt az útból) azóta is fontosabb minden ukrán és orosz életnél, a saját népe jóléténél és biztonságánál is.

A vezető hír Oroszországban az, hogy sikerült elfoglalni Bahmutot. Egy alig 79 ezres kisvárost, aminek stratégiai jelentősége semmi, szó szerint háztömbről-háztömbre kellett elfoglalni (az orosz hírcsatornákon konkrétan képek voltak arról, hogy mely házakat el- lenőriznek az oroszok, melyeket pedig az ukránok), és csak azon az áron sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonni a várost, hogy konkrétan földig rombolták az egészet, egyetlen ép épület nem maradt az egész városban.

Mindezt egy kisvárosért. Pontosan így néz ki egy dicsőséges hadjárat! És ez a háború még – sajnos – nagyon sokáig eltarthat, ha Putyin úgy dönt, hogy a látszat megőrzése neki mindennél többet ér.

Marosán Bence Péter

*

  • Videón a porig rombolt Bahmut, amelynek elfoglalásáért nagy árat fizettek az oroszok. Az oroszok diadalmasan ünnepelnek, ugyanakkor hatalmas árat fizettek a győzelemért, lényegesen nagyobbat, mint amekkora haszonnal jár, hogy a birtokukba került a romhalmaz, amit valaha Bahmutnak hívtak. (HVG)
  • Wagner-vezér: ha ez így folytatódik, újra eljön Oroszországban az 1917-es forradalom. Sokkoló állításokat és nagyon kemény Putyin-kritikát is tartalmaz a Bahmutot végül elhódító Wagner-zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin legújabb interjúja. (168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8118131888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása