Hunvald-blog

806. Tiltsunk be minden jó könyvet!

2023. június 05. - HunvaldBlog

Betiltották a Bibliát több amerikai iskolában. (Telex

Ez a teljesen lényegtelen, apró hír arról szól, hogy egy tankerületben betiltották a Bibliát, mivel az „vulgaritást és erőszakot” tartalmaz. Ez éppen Amerikában volt, de ennek semmi jelentősége. Az adott kultúrkör csak azt befolyásolja, hogy mivel kezdik a betiltogatást.

b_konyvek.jpg

Nálunk most éppen a „másság” elleni küzdelem divatoz, de kevésbé gondos közvéleménykutatásokra alapozva épp így kikelhetnénk a disznóhúst elutasítók, a zöld hajúak vagy a pírszingesek ellen is (a disznóhúst elutasítók egyes csoportjait afféle tartalék célpontként azért képben tartjuk). Ezért nálunk a logikus lépés az Iliász betiltása lesz — annak nem kis része a pozitív hős Akhilleusz és Patroklosz szerelméről szól, tehát a gyermekvédelminek nevezett homofób törvény alapján nem kerülhet kiskorúak elé.

Fontos megértenünk, hogy a tankerület eljárása mindkét történetben (a Utahban megesettben és a nálunk várhatóban egyaránt) teljesen korrekt. Azt tették, azt fogják tenni, ami a dolguk.

Minden jó könyv szól valamiről. Egyes jó könyvek az egyén és valamiféle környezetének konfliktusáról szólnak. Az egyénről, aki megpróbálja elfogadtatni egyediségét azzal a környezettel, amely rosszul tolerálja a különbözőséget.

Más könyvek a tényekről és azok értelmezéseiről szólnak. Ezek az értelmezések szinte mindig vitatottak — éppen ezért vannak többen. Teljesen érdektelen az olyan könyv, amelyik arról szól, hogy az alma lefelé esik. Érdekessé ott kezd válni, amikor arról szól, hogy miért esik lefelé — és hogy mi az a „lefelé”. Egyes körökben szokás élcelődni a Biblia teremtéstörténetén, amely nyilvánvalóan nem vág össze az ismert tényekkel, mégis sokan hisznek benne. Van viszont a standard modell... Mások rámutatnak, hogy a standard modell a maga inflációs szakaszával, sötét anyagával és energiájával épp úgy nem vág össze az általunk ismert tényekkel, mint az az elképzelés, hogy a világ véletle- nül, egy nagy prüsszentés eredményeként pottyant ki a teremtő orrlyukából — és mégis milyen sokan hisznek benne. Tehát ha be akarjuk tiltatni a bizonyítatlan, áltudományos koncepciók terjesztését, akkor a Bibliát egyszerre kell betiltani A Nagy Bummal.

A jogelmélet szerint a jog a társadalom értékrendjének formalizálása. Korunkban a joggal visszaélő többség a szélsőségek „„lenyesegetésével” próbálja átalakítani ezt az értékrendet. Legkülönfélébb tulajdonságainknak (testi jellemzőinktől erkölcsi ítélete- inkig) van valamiféle eloszlása — a paraméteres változóknál ez az ún. normál eloszlás. Paramétereinknek van egy-egy várható értéke (az a bizonyos arany középút, illetve arany középszer), és van valamiféle változékonysága, amelynek kialakításához épp úgy kellenek az átlaghoz közel tömegesülő értékek, mint az attól távolodva ritkulók. Ha utóbbiakat, az ún. szélső értékeket levágjuk, az eloszlás elveszti normális jellegét.

Abnormális az a társadalom, amelyben csak azok a könyvek jelenhetnek meg, amelyek nem szólnak semmiről.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3718140074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása