443. Lex Dézsi

2020. február 22. - HunvaldBlog

Benyújtották a Lex Dézsit: módosítják a törvényt a győri polgármester miatt. Mostantól egészségügyi munkát is vállalhatnak a polgármesterek. Dézsi egyszerre lesz főorvos és polgármester. (Index) 

Egyedi törvények. Ha megnézitek a korábbi részeket, ti is láthatjátok, hogy egyre sűrűbbek ezek... Várom azt a törvényt, amely törvényalkotó joggal ruházza fel majd — nem a miniszterelnököt, hanem személyesen Orbán Viktort. Ez egy 2/3-os tv. lesz, tehát Magyarbasi törvényalkotó joga akkor is megmarad, ha elveszti a választást és vele a pozíciót. Persze ha az ilyen törvényt Orbán Viktor 2/3-a megszavazza, az automatikusan 2/3-os törvény lesz, amely felülírja a feleseket.

ezigen_500_1.gif

Más: Mit jelent az a szó, hogy "arányos"? Azt írj a HVG, hogy Palkovics László miniszter egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe. Ebben a kis abszurdban nekem a leginkább az a rész tetszik, amelyben a győri lakás tulajdonosa bevallja, hogy fogalma sincs, meddig laktak az új bérlők a lakásában. Vagy hogy ott laknak-e még mindig. Vagy egyáltalán, hogy ki most a "bérlő"? Vannak benne más szépségek is. Van választék. Kinek-kinek ízlése szerint a bőséges kínálatból.

Fügedi Ubul

***

Rugalmasan alakítja a kormány a jogszabályokat, ismét hajlítanak egyet a jogállamon: Képzelt interjú Győr új polgármesterével, Dézsi Csaba Andrással. De lehetne akár valóságos is. Azzal az emberrel, aki miatt megint törvényt módosítanak, hogy ő több lábon állhasson. (via Kolozsvári Szalonna)

442. Miközben az úri közönség tapsikolt

Orbán Viktor vasárnapi évértékelője egy új, de sokatmondó momentummal színesedett: az igehirdetésen díszegyenruhában tiszteletét tette a Magyar Honvédség több, magas rangú vezetője is. Ilyen eddig az elmúlt 30 évben még nem fordult elő, már csak azért sem, mert a törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken. És ezen az sem változtat, hogy a honvédelmi tárca szerint* egy pártalapítvány által szervezett rendezvény nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő”.

evertekelo2020-2.jpg

Németh Szilárd, hazánk legismertebb pacalzabálója – mellékesen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára – még büszkén pózolt is egyet a kirendelt főtisztekkel, miközben köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség Parancsnokságának, hogy “jelenlétükkel megtisztelték és emelték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét”. Beszarás.

Kíváncsian várom, legközelebb hol találkozunk velük.

* A minisztérium érvelése erősen sántít: a rendezvényt a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, oda kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. „Szó sincs tehát civil vagy kormányzati rendezvényről. A kormányzati évértékelő hagyományosan a Parlamenti ülésszak nyitányán a miniszterelnöki nyitóbeszéd lenne, ám ezt az idén Orbán kihagyta”írja a Népszava.

… nem az az ócska baromság volt itt a legvérfagyasztóbb, amit most mindenki orrba-szájba idézget, hogy a liberális = diplomás kommunista, hanem az, hogy a nézőtéren katonatisztek, tábornokok foglaltak helyet. Éppen úgy, mint az egypártrendszerben. Ha valami, ez tényleg egészen elképesztő volt: a Fidesz részéről, hogy ezt elvárták, s a jelen lévő katonatisztektől, akik erre vállalkoztak. Kár, hogy mindez kevesebbeknek tűnt fel, pedig összehasonlíthatatlanul súlyosabb, mint az a rozzant tréfa, amitől az úri közönség hálásan tapsikolt és kacarászott. (via Gábor György)

P.s.: Ezeknek a derék, kitüntetésekkel tarkított díszegyenruhás uraknak semmi mást nem kellett volna tenniük, minthogy a meghívásra (parancsra?) udvariasan jelzik, hogy mivel a honvédek jogállásáról szóló törvény kizárja a jelenlétüket egy ilyen eseményen, így azon sajnálattal nem vehetnek részt. De ők nem ezt tették. (Remélem azért, hogy egy se volt köztük pocakos, mert azt a főnök ki nem állhatja…)

441. Hétvégi rövid (14)

Miután 2020. január 3-án a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán befejeztem a tanulmányaimat, most pénteken Győrben jogász doktorrá avattak. Az avatásnak az egyetem Hangversenyterme – egy gyönyörűen felújított zsinagóga – adott otthont. Ezzel megint lezárult egy etap az életemben, holnaptól egy új kihívás kezdődik…

hunvald_doktor2020.jpg

További szép napot, kellemes hétvégét mindenkinek.

Hunvald György

440. Wichmann Tamás (1948-2020)

Elhunyt Wichmann Tamás, a magyar kenusport legendája. Igazi sportember volt, szívből, lélekből csinálta. Nagyon tiszteltem. Örülök, hogy megismerhettem s dolgozhattam vele. A Kazinczy utcai kocsmában a rántott húsos szendvics, fasírt – és a kedvencem, a két perc alatt elkészülő zsíroskenyér lila hagymával – fantasztikus volt. Nyugodjék békében!

wichmann2.jpg

A Kazinczy utcai öreg ház földszintjén még 1987-ben nyitotta meg Wichmann Tamás legendás kocsmáját. Előbb Szent Jupát volt a neve a kenusok védőszentje után, és csak később változott Wichmann kocsmájára. Kultikus helynek számított, generációk nőttek itt fel. Régebben, ha jókedvében volt, gitározgatott is a törzsközönség szórakoztatására. Sárközi Mátyás ezt írta a helyről 2006-ban megjelent könyvében: "Cicomátlan, deszkapadlós helyiségben, gyalult faasztaloknál, félhomályban ül a söröző közönség, a terem akusztikája következtében iszonyú a zaj, beszélgetni csak megfelelő decibelszámmal lehetséges, ilyesféle lehetett hajdan az Orczy kávéház kakofóniája." (Sárközi Mátyás: A Király utcán végestelen-végig)

A hely 32 évnyi működés után 2018-ban zárt be.

439. Politikai félrenézés?

„Oda jutottunk, hogy ma már nem csak neonáci szervezetek olvasata az, hogy itt a „hősies helytállás“ minősített esetéről van szó.” (Ungváry Krisztián) 

Hátfő van, tehát csak röviden: szombaton "Becsület Napja" elnevezéssel szélsőjobbos, újnyilas-neonáci csoportok gyűltek össze a Városmajorban, hogy megemlékezzenek az 1945. február 11-i – szerintük hősies – kitörési kísérletről, amikor is Budapest ostromának legvégén a budai várba visszaszorult német, magyar csapatok és a hozzájuk csapódott nyilas osztagok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

kitores_napja.jpg

Fotó: atlatszo.hu

Tegnap pl. már ITT is megíródott az ostrom és a katasztrofális kitörési kísérlet rövid történelmi háttere (mi történt, hogyan történt, miért történt), így most inkább azt ajánlanám, hogy a minapi „megemlékezés” politikai, személyi és gazdasági hátteréről mit kutatott ki az Átlátszó. Tessék feltétlenül elolvasni a teljes írást, tanulságos: Állami hátszéllel épül a becsületnap újnyilas mítoszát családbaráttá színező Kitörés-emléktúra. Kedvcsinálónak:

Sokatmondó, hogy a rendőrség idén is az újnyilas megemlékezést próbálta betiltani: a Kitörés-túra leállítása fel sem merült. Azonban itt kevéssé állami vakságról, inkább szándékos, minden részletre kiterjedő politikai félrenézésről lehet szó. Legalábbis erre a tanulságra jutottunk, amikor megkíséreltük feltérképezni a Kitörés-túra szervezőinek hátterét.

Merthogy így építik-szépítik az ú.n. „becsületnap” mítoszát, teszik mindezt kb. ugyanúgy, ahogy pár év alatt Horthyból is nemzeti hőst, „kivételes államférfit” faragtak. Miközben a törvény értelmében neonáci, újnyilas szervezeteknek nincs helyük az országban.

P.s.: A „becsületnapon” olyan szélsőjobbos mozgalmak vettek részt, mint a Betyársereg, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Hammerskins Hungary, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Légió Hungária. A rendezvényt 1997 óta tartják meg – és azóta a magyar szélsőjobb/neonáci/újnyilas csoportosulások emblematikus eseményévé nőtte ki magát. Kezdeményezője az a Győrkös István volt, akit tavaly életfogytig tartó fegyházra ítéltek, mert lelőtt egy rendőrt.

***

Igen furcsa szemszögből számolt be a Hír Tv a „kitörés napjához” kapcsolódó esemé- nyekről: Békés megemlékezővé avatta a kormánymédia a Légió Hungária vezetőjét. A riport miatt Karácsony Gergely bejelentette fb-oldalán, hogy „Amíg a Hír Tv nem kér bocsánatot a neonácikat mosdató, az antifasiszták tevékenységét megkérdőjelező riportjáért, addig sem én, sem a főpolgármester-helyettesek, sem a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai nem adnak nyilatkozatot a Hír TV-nek, és nem is teszünk eleget semmilyen meghívásuknak. Erről ma levélben értesítettem Répásy Bálintot, a Hír TV vezérigazgatóját.”

438. Joggal való visszaélés

Oly rég esett szó itt nálunk az egyszerű parasztgyerekről, aki helikopteren jár lagziba, akinek matatása a letelepedési kötvények és a belvárosi ingatlanok körül már jóval több, mint gyanús. És aki miniszter. Hát most essen megint: Kezelhetetlen formában és hiányosan adta át Rogán Antal minisztériuma a kiperelt adatokat

Aránytalanul nagy munka a közérdekű adatok használhatatlanná tétele. De ez az a munka, amit nem lazsálnak le.

rogan2018.jpg

A joggal visszaélés (amit a jogban "joggal való visszaélésnek" neveznek) az új Ptk. szerint, tehát 2014. március 15-e óta az olyan joggyakorlat, amely a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célokra, különösen:
* a nemzetgazdaság megkárosítására,
* személyek zaklatására,
* személyek jogainak és törvényes érdekeinek csorbítására vagy
* illetéktelen előnyök szerzésére
irányul.

Egyike ez azoknak a tipikus magyar jogszabályoknak, amelyek alapvetően sértik a hipotézis-diszpozíció-szankció* hármas követelményét. Éppen ezért komoly kihívás a jog alkalmazói számára — olyannyira, hogy Tercsák Tamás már könyvet is írt A joggal való visszaélés címen. A Kúria elnöke az alkalmazás vizsgálatára joggyakorlat-elemző csoportot állított fel stb.

Nagyon remélem, hogy a Magyarbasival Együttműködés Rendszerének kimúltával következő, reményeim szerint demokratikus rendszer a jogállam helyreállításának részeként ezt a törvénysértést bűncselekménnyé alakítja (az átmenet idején szükséges módon visszamenőleges hatállyal, elévülés nélkül).

*Hiányos a diszpozíció (nem határozza meg, hogy mit tekint teljesítésnek — ezért lehet vele ilyen rútul visszaélni) és nem rendel hozzá szankciót.

Fügedi Ubul

P.s.: Meglehetősen egyértelmű, hogy nemcsak a kötelező adatszolgáltatás megtagadása, de (mint esetünkben) annak formális teljesítéssel használhatatlanná tétele is a "nemcsak érvénytelen, de büntetendő is" kategóriába kell essen. Pont ennek meghatározatlansága miatt nem egységes a bíróságok ítélkezési gyakorlata.

***

És ha már Tóni: Hadházy Ákos szerint nem Rogán Antal több mint 800 millió forintos megtakarítása vagy kétes találmánya a legnagyobb probléma, hanem a propaganda, amelyre súlyos tízmilliárdokat költ évente az ország. Hadházy a Klubradió Esti gyors című műsorában elmondta, hogy nem tudja, melyik a kínosabb vagyonnyilatkozat, a miniszter- elnök nulla forintos megtakarítása vagy Rogán Antal csaknem 810 millió forintja. (Hírklikk)

437. Kocsmai színvonalon

Ha valaki esetleg még nem olvasta: február elsejétől eggyel kevesebb ország van az Európai Unióban – az angolok büszkén lengetve a brit zászlót – kiléptek, Nagy-Britannia EU-tagsága így pénteken megszűnt. Ennek örömére Orbán Viktornak alig 24 órára volt szüksége ahhoz, hogy átlássa helyzetet, és egy tömör helyzetelemzéssel méltóztasson kijelenteni, hogy

A britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet.

brexit1.jpg

Ja, kétségtelenül mind egy szálig életben vannak, tehát van élet. Csak éppen a jelen állás szerint nem biztos (dehogynem!), hogy nekünk, itt Európa közepén érdemes-e olyan életet élni. Az EU-ból kapott felzárkóztatási és egyéb pénzek nélkül, aminek nagy részét valakik mostanra szintén méltóztattak ellopni. Az meg még jövő zenéje. hogy mi lesz az Egyesült Királyság sorsa, kocsmai színvonalon lelkendezni ezügyben még igen korainak tűnik. (A csillag alatti részt tessék elolvasni…)

Apropó, Egyesült Királyság! Most hétfőn az összes újságíró kivonult a miniszterelnök sajtótájékoztatóról, miután Boris Johnson kommunikációs főtanácsadója megpróbált kidobatni néhány, neki nem tetsző újságírót az eseményről. A távozó újságírók szerint ugyanis nehogy már a miniszterelnök egyik beosztottja döntse el, hogy ki ellenőrizheti a hatalmat.

Miután a Downing Street 10. szám alatt a sajtótájékoztatóra érkező újságírókat két csoportra osztották, hogy egyeseket beengedjenek, másokat meg kizárjanak a sajtótájékoztatóról, valamennyi újságíró, köztük a Boris Johnsont és a Brexitet támogató lapok szerkesztői, kivétel nélkül mind, úgy döntött, hogy elhagyja a miniszterelnöki rezidenciát. Orbánnak igaza van: a britek kilépése azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet. De még mennyire! Olyan, amilyen Magyarországon még az Európai Unión belül sem volt. (via Gábor György)

Ilyen az, amikor a sajtó, a média, nem a mindenkori hatalom kiszolgálóiból, hanem annak kritikusaiból áll. Lelki szemeimmel szinte már látom is, ahogy a közmédia, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Origó, stb. újságírói hirtelen megvilágosodnak, s merő szakmai szolida- ritásból tüntetőleg elhagyják Orbán Viktor sajtótájékoztatóját, mert Havasi Bertalan oda nem engedte be az Index, HVG, Népszava, stb. újságíróit.

Csak vicceltem. További szép estét mindenkinek.

***

Egy összefoglaló a kilépésről: A jó, a rossz és a csúf+A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső. Volt egy politikai szélhámos, úgy hívták, Nigel Farage. Arra alapozta politikai karrierjét – a megélhetését –, hogy képviselője lesz egy népszerű, ám valójában sosem, vagy csak nagyon sokára elérhető célnak. Elkezdte népszerűsíteni Nagy-Britannia távozását az EU-ból, gondolván, hogy ezt mindig elegen fogják támogatni ahhoz, hogy neki megélhetést – mandátumot és bőkezű támogatókat – biztosítson; de azért mindig pont elég kevesen ahhoz, hogy a kilépés többséget szerezzen. Amitől ugye az állása okafogyottá válik. (via Kert Attila)

436. Ennek talán vége lesz

"Legjobban azonban végérvényesen felmentett szeretnék lenni!
Normális életet élni, mint a legtöbb ember." (Fapál László) 

Nagyon úgy néz ki, hogy Fapál László végtelenbe nyúló kíméletlen és hazug koncepciós pere, vesszőfuttatása most, tíz hosszú év után végre véget ér(het). Ugyanis pár napja a „Tábornok-per/viszkisdoboz” néven elhíresült büntetőügyben elhangzott az utolsó szó, így már semmi akadálya nincs, hogy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2020. február 24-én másodfokú határozatot hozzon – írta blogján Fapál László.

fapal2019.jpg

Csak röviden, ha valaki nem emlékezne:

  • a nyomozás még 2010-ben indult a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára ellen, „a magyar emberek jövője elszámoltatás nélkül nem lehet sikeres” – adott ehhez iránymutatást 2010 márciusában a Fidesz;
  • az ügyészség 2011 tavaszán emelt vádat, a mostanában ismét előbányászott Budai Gyula akkoriban az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügyeként emlegette ügyet;
  • 2013-ban a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa bűncselekmény hiányában felmentette Fapál Lászlót, azonban az ügyészség fellebbezett, így a másodfokú bíróság megismételt eljárást rendelt el;
  • 2019 januárjában a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa az ú.n. Tábornok-per megismételt elsőfokú eljárásában ismét felmentette Fapált az összes vádpont alól;
  • de az ügyészség megint fellebbezett, így az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára került elbírálásra, ahol 2019. november 25-én megkezdődött a másodfokú eljárás.

Ez utóbbinak lett most vége; és itt kellene most az egész szégyenteljes, mocskos ügynek is véget érnie. Minderről Fapál ezt írja még:

Lehet, hogy már az elején fel kellett volna állnom és kikérnem magamnak ezt a méltatlan eljárást. A törvénysértő ügyészi magatartást a nyomozati szakban. Az indokolatlan előzetes fogva tartást. A megalapozatlan vádemelést. A 9 éve tartó bírósági eljárást. De nem vagyok hős.

Régóta nem érdekel már, hogy miért, és főként kinek az utasítására kellett engem az ügyészségnek három büntetőügyben is kriminalizálnia, a sajtó politikailag meghatározható részének pedig karakteremet módszeresen legyilkolnia.

Személyes tapasztalatokat szerezhettem a magyar börtönviszonyokról. Voltam tettestárs, voltam fizikai bűnsegéd, voltam pszichikai bűnsegéd is ebben a szépséges 10 évben. Legjobban azonban végérvényesen felmentett szeretnék lenni! Normális életet élni, mint a legtöbb ember.

*

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Hende Csaba, akkori honvédelmi miniszter éveken keresztül szajkózták a vádlottak bűnösségét. A messziről bűzlő viszkisdobozos kitalálmányt az ügyészség és Budai Gyula a Tábornok-perbe csomagolta; ez a történet adta az egész ügy savát és borsát, miközben soha be nem igazolódott vádakkal pórázon vezetgették fel-alá a megvádoltakat. Mára azonban – mint oly sok más „elszámoltatási ügy” – ez is kimúlt, és csak a szégyen, meg a sok-sok tönkretett élet maradt utánuk.

Ők (és megbízóik) vajon mikor és kinek fognak elszámolnak mindezzel?

435. A legjobban dolgozó magyarok

Félmilliós karácsonyi jutalom, 639 ezres bruttó átlagfizetés a TEK-nél.
Ez a közrendőrök fizetésének duplája. (444.hu) 

Volt-e tavaly ebben az országban akár csak egyetlen terrortámadás is? Nem volt. Miért? Mert elhárították mind egy szálig. Hát "hagyományos" bűncselekmény volt-e? Hajjaj... annyi, hogy már be se jelentjük. Ebből azért eléggé nyilvánvaló, hogy a terrorhárítók sokkal jobban dolgoznak, mint a "mezei" rendőrök.

tek1.jpg

Napnál világosabb, hogy ők azok, akik a kiemelkedő fizetést mindenkinél jobban megérdemlik. Meg talán még a képviselők, a kormány tagjai meg a közt. elnök — de ezzel már tényleg vége. Ők a legjobbak, na!

Fügedi Ubul

P.s.: Lám, jól éreztem! 2,6 milliós jutalmat kaptak Rogán államtitkárai.

434. Egyszerű, mint a faék

Mégegyszer ugyanarról: jó egy hete Orbán Viktor a Kossuth Rádióban – többek közt – a gyöngyöspatai roma gyermekek és a fogvatatottak kártérítéséről beszélt („börtön- és etnobiznisz”) – erről többször írtunk. Különvélemény az előző írásokhoz. 

Ez marhaság; teljesen téves értelmezés. Magyarbasi elsőre valóban úgy döntött afféle szottyos indulatból, hogy juszt se fizetünk, akármit is pampog a bíróság az éppen a jelenlegi többség által kidolgozott és elfogadott törvények alapján. Nem fizetünk, és ehhez jelentős társadalmi támogatást lehet szerezni. Elfogadunk gyorsan egy másik tv.-t, aminek alapján ezek a pénzek nem járnak. Méghozzá visszamenőleges hatállyal nem járnak, és ezzel a felfüggesztés jogerős nem fizetéssé alakul.

orban2020-2.jpg

Egyszerű, rutinszerű, kockázatmentes. Csak hát időközben valakik elmagyarázták neki, hogy ez aztán végleg és orvosolhatatlanul kicsapná az Unióban a biztosítékot. Ez nem azt jelenti, hogy két-három év múlva (aminél hamarabb nem megy) kirúgnának minket, mert azt a lengyelek (akikkel erről még idejekorán megállapodtunk) simán megvétóznák — épp úgy, ahogyan mi meg az ő kirúgásukat vétózzuk meg, ha odáig fajulnak a dolgok.

Nem, itt arról van szó, hogy a közös költségvetésből nekünk jutó pénzeket vághatják visz- sza nagyon, akár a harmadával is. Akkor pedig jóval kevesebb szabadon ellopható euró jut az Unió második legkorruptabb országának, és ez — éppen azért, mert a miénk az Unió második legkorruptabb országa — már közvetlenül az ő (strómanjainak) zsebére megy.

Ez egy másik rutinszerű cselekvéssort indított be: azt, amellyel totálisan visszatáncolunk, de úgy teszünk, mintha töretlenül mennénk előre az úton — v.ö. "Nem ők függesztették fel a tagságunkat. Mi kértük, hogy függesszék föl" stb. stb.

Mivel pedig az ő szavazói olyan véleménybuborékban élnek, amelyet nyomtatásban a megyei lapok, tévében a királyi és a TV2, interneten pedig az origo és a pesti srácok tömnek információval, biztos lehet benne, hogy ezt is újabb, mozgósító erejű diadalként, a szabadságharc újabb győztes csatájaként fogják majd fel.

Egyszerű, mint a faék. Éppen ettől működik.

Fügedi Ubul