257. Botlatókövek 2018.

2018. augusztus 13. - HunvaldBlog

„Egy kő, egy név, egy emlékezet.” 

Az elmúlt héten több mint ötven munkaszolgálatos egykori lakóhelyének bejárata előtt helyeztek el botlatóköveket, stolpersteine*-ket. Köztük van Radnóti Miklós is. A költő botlatóköve egykori lakhelye, a XIII. kerületi Pozsonyi út 1. számú ház bejárata elé került, ahol egykoron feleségével, Gyarmati Fannival élt. Ahonnan elindult a munkaszolgálatba – és a halálba. Günter Demnig német képzőművész szombaton mintegy kétszáz emlékező jelenlétében helyezte el a botlatókövét.

radnoti_botlatoko.jpg

Fotó: Gordon Gábor

Botlatókövek: macskakő nagyságú betonkockákra applikált réz emléktáblák, amelyek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak, az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova Tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élőknek állítanak emléket – utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve. A táblákon az elhurcoltak neve, születésük, valamint meggyilkolásuk időpontja szerepel.

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt – a kvótanépszavazásos gyűlöletkampány kö- zepén – az akkor felavatott botlatókövek kapcsán azt írtam: A világért sem akarnék én itt és most bármiféle párhuzamot vonni, de azért azt csak megkérdezném már; tessék mondani, a mostani menekültellenes gyűlöletkampány áldozatainak (is) vajon ki és mikor állít majd vala- milyen emléket?

Azóta eltelt két év. Orbán Viktor újabb kétharmadot szerzett, kampánya kibővült, már nem csak a menekültek ellen uszít és kelt gyűlöletet. Soroljam? Ugye tetszenek még emlékezni a Niemöller idézetre?

*A Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, hogy elakadunk egy gondolatnál, nem tudunk átlépni rajta.

***

Günter Demnig, német szobrász az elmúlt húsz évben mintegy 60 ezer botlatókővel állí- tott emléket a holokauszt áldozatainak. Magyarországon mintegy négyezer botlatókő van, Budapesten tizenegy éve, 2007. április 27-én helyezték el az első követ a Ráday utca 5. szám előtt, ahol Rónai Béla állás nélküli tisztviselő lakott, akit 1945. január 19-én Sop- ronbánfalván munkaszolgálatosként öltek meg.

256. Szerintem valaki hazudik

Lehet találgatni, hogy ki. Mindenesetre jelenleg elég nagy a zűrzavar Czeglédy-ügyben. Miközben az egyik kormányközeli lap (a sok közül) még pár napja is arról írt, hogy magas pozícióban lévő baloldali politikusok is érintettek lehetnek ebben a finoman szólva is igencsak átpolitizált büntetőügyben, az egyik gyanúsítottnak küldött tájékoztatásból már az derül ki, hogy a NAV nyomozói mostanra befejezték a nyomozást.

czegledy_letart.jpg

A HVG azt írja: a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága arról tájékoztatta a Czeglédy-ügy egyik gyanúsítottját, hogy befejezettnek látják a nyomozást, és további nyomozati cselek- ményeket nem terveznek, következő lépésként az ügyészségnek megküldik az iratokat. A lap szerint most már sietnének a tavaly nyár óta húzódó üggyel, mert a tájékoztatásban azt is megkérdezik a gyanúsítottól, hozzájárul-e, hogy lerövidítsék az iratismertetésre a törvényben nyújtott egy hónapos határidőt.

A büntetőeljárási törvény kimondja, hogy a nyomozás során keletkezett iratokat a gyanúsított és védője teljes terjedelemben megismerheti, és erre a vádemelés előtt legalább egy hónappal kell sort keríteni. Erről a szándékról az érintetteknek kell nyilatkozniuk.

Ehhez képest a tavaly nyár óta előzetesben tartott Czeglédy még pár napja azt a választ kapta, hogy rács mögött kell maradnia, mert még gőzerővel nyomoznak – ő meg biztos befolyásolni próbálná az eljárást. (Megj.:  már egyedül csak őt tartják előzetesben…)

Tavaly novemberben a Fidesz annak ellenére nyomott le az Országgyűlés torkán egy elítélő határozatot, hogy egy még bírósági szakaszban sem lévő büntetőügyről volt szó. Így aztán Czeglédy Csaba lett az első ember Magyarországon, akit nem a bíróság, hanem a fideszes országgyűlés határozata ítélt el.

A mindig jólértesült Magyar Idők is arról írt ma, hogy Ceglédy és húsz gyanúsított társa ügyében "elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez, amelyre várhatóan még az idén sor kerül". Meg arról, hogy ugyan a NAV "a nyomozást befejezettnek látja", illetve "nyomo- zási cselekmények elvégzését már nem tervezi", de jogilag ez még nem a nyomozás vége, merthogy az új Büntetőeljárási törvény szerint a terheltnek és a védőnek innentől szá- mítva van lehetőségük az összes iratot megismerni, és ez alapján indítványt tenni. Vagyis egy-egy indítvány alapján még akár történhet nyomozati cselekmény.

Hááát… Hacsakígynem.

P.s.: Az külön „szépséges volt”az ügyben, hogy amikor Ceglédyt március 1-én országgyű- lési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt, ám alig másfél nap múlva hirtelen előkaparódott egy másik bűncselekmény gya- núja és mentelmi jogának felfüggesztését követően újra őrizetbe vették. Valahogy volt kéznél egy másik ügy, véletlenül. És máris „történhetett nyomozati cselekmény.”

255. Ez sem kormánygép

… ha sokat pofáztok, a titkosszolgálatok is elkezdenek vásárolni.
Értve vagyok? (Breyer Gábor) 

Olvasom, hogy a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében újabb gépet vásárolt a honvédség, a hivatalos magyarázat szerint a "légiszállító képesség növelésére". A 444.hu szerint a Dassault Falcon 7X-et használtan vették meg, de az áráról sem a hadügyi tárca, sem pedig a kormány nem ad ki információt, merthogy az most is (hadi)titok.

orbangep2018-1.jpg

orbangep2018-2.jpg

A péntek éjszaka a kecskeméti reptéren landoló, a korábban beszerzett Airbus-gépekhez hasonlóan szürke festésű gép persze szintén "nemkormánygép"; de a kormány, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal is jogosult annak használatára. Azaz annak ellenére, hogy honvédségi célra vásárolták, mégis csak a kormány utazgathat vele.

Emlékszünk ugye, hogy mi történt a szintén honvédségi, "nemkormánygép" Airbussal korábban*? Azt bizony Orbán Viktor előbb izraeli útja során, majd montenegrói kirándu- lása alkalmával is igénybe vette, mint csapatszállítót.

Értem én, hogy a NATO – vagyis leginkább maga Donald Trump – komolyabb hozzájárulást kért az EU tagországoktól, de nem biztos, hogy pont erre gondoltak. Értem én, hogy fel kell fegyverkezni – vagyis nem annyira értem, de ez legyen az én bajom – viszont állami pénzen vásárolt nem kormánygépekkel nem jutunk közelebb az elviekben kitűzött cél felé. Egy luxusgép milyen formában védi meg a magyar népet a betolakodó oroszokkal migránsokkal szemben? (K. Szalonna)

Hát nem nagyszerű ez az egész?

* Július slágertémája volt, hogy Orbán Viktor és felesége egy Hungarian Air Force feliratú repülővel érkezett meg népes delegáció élén Tel-Avivba. Ez volt az az Airbus, amit hatá- rozottan nem kormánygépnek vett meg még tavaly a honvédség cirka 10-15 milliárd forintért (a pontos árat a mai napig nem tudni). Azóta viszont sikerült megtudni, hogy alapállásban állítólag mindkét gép teljesen egyforma, A319CJ. Eredeti konfigurációban 117 utast szállít, ebből elöl 9 ülés VIP: nagyobb fotelek, bordó szín (2-2 és 2-1 elrende- zésben, ha jól emlékszem). A hátsó 3 sor kialakításánál pedig alkalmassá tették a PTU és a DE (Patient Transport Unit és Disaster Evacuation) modulok fogadására. Az előbbi sú- lyos sérültek, az utóbbi könnyebb sérültek szállítására való.

***

Vadai Ágnes az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ellenzéki tagjaként kezdeményezi, hogy személyesen tekinthesse meg az új gépet. Az új „nem kormánygép” megtekintése amiatt lehet érdekes, hogy milyen luxuskiegészítők szolgálják majd a leg- szegényebb uniós tagország köztudottan puritán miniszterelnökének kényelmét. Mint írja, „a magyaroknak joguk van tudni, hogy miért fizetik az EU legmagasabb adóit, mire megy el a pénzük Orbán Viktor kormányzása alatt.”

254. Újra a régi lesz

Szép jó estét mindenkinek!  Ejtsünk most még egyszer, tényleg utoljára pár szót a Hír TV szerdai vissza/meg/elvételéről. Visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk – mondta Szikszai Péter a Hír TV régi-új vezérigazgató-helyettese, miután Orbán Viktor áldásával az addigi vezetőket pillanatok alatt kirúgták és egyetlen nap alatt lezavarták a hatalomátvételt a csatornánál.

hirtv2018.jpg

„Igazából, minden a miénk: körbehugyoztuk az egész országot, és amihez kedvünk van, azt elvesszük. Lehet tévé, cég, egy kis darab Balaton, vagy az egész – idő kérdése csak, mert ti semmik vagytok, mi minden leszünk.” (via HVG)

Érdemes felidézni, hogy mi is az, amit a Hír TV 2015-ben abbahagyott, és amihez most visszatérnek – írja a 444.hu oldalán Bede Márton, aki szépen össze is szedett párat ezek- ből a régi jó értékekből:

 • A székházostrom
 • Barakonyi SS Szabolcs
 • Következetes benyalások
 • A másként gondolkodók megtámadása
 • Goodfriend törlése
 • Drogellenes kereszteshadjárat
 • Bátor kiállás minden társadalmi csoport mellett

… és még lehetne sorolni.

No, kérem szépem. Ezek azok a régi szép és jó értékek, amihez most vissza fognak térni. Már alig várom.

***

Tombol a jéghideg profizmus a teljesen normális piaci körülmények között megvásárolt HírTV-ben: Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes nem tudta felsorolni az Átlátszó kérésére, hogy melyik az a 12 műsor, amit megszüntettek. Nyolc jutott az eszébe, igaz, Kálmán Olgáét elrontotta. (via 444.hu)

253. HírTV: Ennyi volt

Olvasom, hogy nem sokat tököltek Nyerges Zsolték, gyorsan intézkedtek, és azonmód, hipp és hopp,  megrégült a Hír TV – ahogy azt  Földes Péter írja. Láthatóvá vált a régi/új irány: nem sokkal azután, hogy a Liszkay Gábor és Szikszai Péter-féle régi-új vezetés diadalittasan bevonult a Hír TV épületébe, azonmód megkezdődött a vezetők leváltása. Kirúgták Kálmán Olgát is, műsorát pedig azonnal levették az adásról. (Eredetileg, a program szerint kora délután az Egyenesen ismétlése ment volna, de helyette elejétől a végéig leadták Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét. Jobb híján…)

hirtv2018-1.jpg

Amitől egyszerűen okádhatnékom van, az maga a tény, amit ez az egész Hír Tv-s cucc még a vak számára is világossá kellett hogy tegyen: echte fideszes, fideszessé tett, fideszessé kényszerített, fideszessé zsarolt és kötelezett oligarchák jönnek-mennek, s adják-veszik a hazai sajtónak nevezett vicchalmazt. Persze saját zsebből mindenki azt ad-vesz és privát tulajdonát akként hasznosítja, ahogy kedve tartja. Itt azonban lószart van saját tulajdon, itt – s nem csupán az egész genezisét, hanem a fenntartást, a reklámbevételeket stb. tekintve – hazai és EU-s közpénzekből lenyúlt szajréval csencselnek a közpénzekből zsírosra hizlalt orgazdák, erős pórázon tartott kopók, akik úgy tesznek, mintha övék volna itt minden, csakhogy nem ők, hanem a despota itt mindennek a legfőbb tulajdonosa. (via Gábor György)

Gondolom, a tisztogatás után jönnek a régi-újak a csatornához, visszaáll az általuk kép- zelt „rend”, a Hír TV megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Az elmúlt három évet meg majdcsak valahogy eltüntetik a csatorna történetéből.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Jelenleg még látható az Egyenesen című műsorban a sukorói telekcsere-ügy miatt megvádolt és elítélt Tátrai Miklós exkluzív interjúja. (Hogy meddig lehet még látni a tévé oldalán, megsaccolható. Nincsenek illúzióim, nem hiszem, hogy sokáig…) “A politika indította el és rendelte meg a nyomozást, a bűncselekménnyel kapcsolatos egész eljárást. És nagyon erősen befolyásolta, legalábbis a kezdeti években a politika. Volt rá igény, hogy ebből ügy legyen, volt rá igény, hogy például Gyurcsány Ferenc gyanúsított legyen“ – mondta Tátrai az adásban. Az üzlet, amiből végül az ügy lett, nem valósult meg, a Sukoró-ügy legfeljebb „gondolati bűncselekmény” volt. Tátrai Miklós mégis 17 éven keresztül viseli a következ- ményeket. Az ügy jelenleg a strasbourgi bíróság előtt van, ahol leghamarabb 2019-ben születhet döntés arról, hogy jogszerű volt-e az eljárás.

252. Jézus jó barátja

Szép estét, jó estét mindenkinek! És hogy az is maradjon, most nem írnék Orbán Viktor és díszes kísérete 29. , Szenvedélyünk Tusványos! mottójú székelyföldi performanszáról. De akit esetleg ez érdekel, annak ajánlani tudom például ezt: Orbán bejelentkezett Európa vezetésére. Vagy Tokfalvi Elek elemzését a HVG-n a tusnádfürdői beszédről. Vagy Gábor György fb-bejegyzését...

orban_gaspar.jpg

Fotó: Szilágyi Máté

Amiről viszont írnék, még ha röviden is, az az, hogy a Tusnádfürdőn tartott dzsemborin váratlanul (?) felbukkant az Orbán Gáspár-féle „Felház” is, az orbáni sarj kereszténység- gel házaló szektája egyháza ott hirdette isten igéjét az egybegyűlteknek, legelsősorban fiataloknak. Orbán Gáspár – aki saját állítása szerint Jézus jó barátja, és akihez Isten négy- szer-ötször is szólt egy nap – előadást tartott Isten szeretetéről (a számomra szürreális videó itt nézhető meg).

Ezt követően pedig tegyük fel magunknak a kérdést: mit keres Orbán Gáspár – aki sze- mélyesen beszél Istennel, ismeretlen nyelveken szól, kézrátétellel gyógyít, igét hirdet, térít és toboroz – a politikában?

Nem hinném, hogy létezik még egy olyan, többé-kevésbé civilizált ország, ahol az ország vezetőjének gyereke szektát épít, mégpedig állami segédlettel. Azt sem hiszem, hogy a huszonegyedik században valahol is sikeresen próbálkozhatna olyasmivel valaki, hogy ő naponta többször találkozik Jézussal, haverok, megbeszélik a dolgokat és ezért ő lényegében egy különleges figura. Normális országban, ebben az évszázadban az ilyet elsősorban elviszik egy szakorvoshoz hogy kiderüljön, nem közveszélyes-e véletlenül. Nálunk pedig ott bohóckodik a párt éves cirkuszi előadásán és senki nem röhög. Pedig kellene. Mielőtt sírni kell. Szép lassan (nem igaz, mert gyorsan) országos lesz a szekta és nem adok sok időt, hogy megpróbálják állami vallássá tenni a Gáspár-hitet. Apu és Gazsi uralja a vagyont és a lelkeket. Ezt találták ki. (Kolozsvári Szalonna)

Ha valakinek mindez nem elég, annak zárásul ajánlom ezt a FüHü-ről.

További szép estét mindenkinek.

***

Rejtély, hogy Orbán Viktor fiának sehol be nem jegyzett “Felház” nevű egyháza hogyan, milyen pénzből működik. Összejövetelei – “dicsőítő alkalmaik” – istentiszteletek, ahol a természetfölötti Istent dicsőítik, a cél pedig a Jézus Krisztussal való találkozás. Ezt evan- gélizációnak nevezik. Ez az evangélium hirdetése abból a célból, hogy az ott megjelentek személyesen találkozzanak Jézus Krisztussal és megtérjenek Istenhez. (A 24. hu Felházzal foglalkozó cikksorozatának részeit ittitt és itt olvashatja.)

251. Bárkit, bármikor

"Olyan alapon, olyan érveléssel, a tényektől annyira függetlenül,
ahogy az ő ügyükben történt, bárkit, bármikor el lehet ítélni." 

Miközben a kormány katonai szállítógéppel röpköd, kiderült, hogy hazaengedték Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját, akit a sukorói telekcsere-ügy miatt három év börtönre ítéltek. Tavaly augusztusban vonult börtönbe, most július eleje óta pedig reintegrációs őrizetben* van. (Az MNV Zrt. egykori értékesítési igazgatója, Császy Zsolt már idén áprilisban hasonló őrizetbe került.)

tatrai_miklos.jpg

A Tátrai Miklóssal a Független Hírügynökség készített a napokban egy hosszabb riportot (tessék feltétlenül elolvasni!), melyben Tátrai többek közt elmondta, hogy

 • bár egyénileg sokkal kifizetődőbb felvenni a fizetést és nem dönteni, ma is döntene, és úgy, ahogy akkor
 • ha megvan a szándék, akkor egy büntetőeljárás keretében bármit meg lehet csinálni
 • konkrét megrendelés nélkül is átfutott az ügy az igazságügyi rendszeren
 • Gyurcsány mindvégig nagyon korrekt volt, lelki teherként élte meg az ügyet
 • a legrosszabb, hogy nem volt jelen a gyerekek születésnapján, a saját, különleges ünnepeiken
 • már van állásajánlata, csak bírói engedélyre vár, hogy kezdhessen egy komoly, magántulajdonú budapesti cégnél.

Kilenc éve a politika csinált „ügyet” a történetből, függetlenül a tényektől, de a 2010-es választások után megszűnt a politikai érdek, konkrét megrendelés nélkül futott át az ügy az igazságszolgáltatás rendszerén – tette hozzá.

Ahogy ez átfutott, úgy átfuthatnak további ügyek is, mert láthatóan vannak az igazságszolgáltatás rendszerében olyanok, akik azt gondolják, hogy konkrét kérés nélkül is teljesíteni kell. A legjobb talán az „önmozgás” kifejezés erre: hogy kérni sem kell, elég sejteni az elvárást.

*A reintegrációs őrizet alatt csak akkor és olyan célból lehet elhagyni a lakást, amit a bíró megenged. Van heti pár óra szabadidő, de minden máshoz, így a munkavállaláshoz vagy akár egy orvosi kezeléshez előzetes engedély kell. A munkavállalás a  reintegráció kie- melt célja, de hogy milyen módon milyen feltételekkel, az jogszabályban nem tisztázott, és nem nagyon van még egységes bírói gyakorlat sem rá.

***

Más (vagy nem is annyira más): Németh Szilárd pert vesztett Szilvásy György ellen. A Rezsiharcos sajnálkozásával zárult egy több éves személyiségi per – fedezte fel a 24.hu. Az ügy még 2014-re nyúlik vissza, most bíróság kötelezte sajnálkozásra ezt a nyomasztó álomnak tűnő figurát egy (?!) valótlan állítás miatt. Aminek most – négy év és egy per után – eleget is tett. Hétfőn este 10 órakor, egy eldugott közleményben.

250. No de belülről milyen?

"… feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.”
(Simicskó István) 

Az előző, Mondom, csapatszállító! című poszt margójára: Németh Szilárd honvédelmi államtitkárrá növekedett birkózóbajnok ismét elemében volt, és fokozta, egyre fokozta. Őeszessége szerint sincs és nem is volt kormánygép, Orbán Viktor és kísérete – mint azt a gép felirata is mutatta – honvédségi szállítógéppel ment Izraelbe, és pont, lehet arrébb ballagni. Ha pedig nincsenek katonai, vagy egyéb  feladatok, "akkor mindig el fogjuk látni a kormányfő, a kormánytagok és az államfő szállítását" – zárta a témát a Rezsibiztos.

airbone.JPG

Na, kérem szépen. Én már láttam csapatszállítót belülről. Mit ne mondjak, nem éppen egy leányálom kényelem szempontjából. Mondjuk nem is arra lett kitalálva, hogy széle- sen elterpeszkedve repkedjen vele az ember ide-oda. Így aztán megnéztem volna ezt a hadrendbe állított „csapatszállítót” belülről is. Csak épp valahogy a nagy diadalmenetes utazás közepette a belsőről nem készült fotó, puritánék azzal nem dicsekedtek. Pedig mekkora volna hazánk ragyogó csillagát meg katonailag szállított sleppjét látni, amint a gép falának dőlve, szorosan egymás mellett kucorognak a haza fényre derítésének okán.

Legalább ez jó lett volna, ha már az nem tartozik ránk, egyszerű alattvalókra adófizetők- re, hogy végül is mennyiért hurcolásszák szanaszét a világban a mi drága miniszterelnök urunkat halaszthatatlan közfeladatot ellátni, lásd alant a HVG-t meg Németh Szilárdot.

További szép napot mindenkinek.

P.s.: Ha valaki esetleg mégis talált egy fotót a kormánygép szállítógép belsejéről, szóljon már nekünk is. (De ha a honvédelmi bizottság ellenzéki tagjainak eszébe juthatna belül- ről is megtekinteni a gépet, asse' volna ám hülyeség...)

***

Hogy pontosan mennyiért vitték Orbánékat, azt nem árulta el Németh Szilárd. "Adatokat nem szolgáltatunk ki, hiszen ezek nem kormánygépek, hanem a honvédség hadrendjébe állított gépek, és ilyenkor az a szokás a világon mindenütt, hogy ezeket az adatokat nem közlik." Azaz, soha nem fog kiderülni, mennyibe került Orbán Izraeli útja. (via HVG)

249. Mondom, csapatszállító!

„Orbán a honvédségi csapatszállítónak hazudott kormánygéppel utazott Izraelbe.”
Na, ugye. (Harangozó Tamás) 

Az elmúlt napok slágertémája, hogy szerdán egy Hungarian Air Force feliratú repülővel érkezett meg népes delegáció élén Tel-Avivba Orbán Viktor és felesége. Ez az az Airbus, amit határozottan nem kormánygépnek vett meg még tavaly a honvédség cirka 10-15 milliárd forintért (a pontos árat a mai napig nem tudni), és amire februárban azt mondta Simicskó István, az akkori hadügyminiszter: “... a most beszerzett Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.”

orban_airforce1.jpg

Az akkor még létező Lázár János is hasonló kijelentést tett: Simicskó István mandátuma nem kormánygépek beszerzésére szól, hanem „a légi szállító képesség helyreállítására.” Tehát lassan mondom, hogy mindenki megértse: “N-E-M  K-O-R-M-Á-N-Y-G-É-P!”

Értem én. Nem kormánygép, hanem csapatszállító. Orbánt és csapatát szállítja. Végül is nem hazudtak (nagyot), csak épp egy csöppet meghajlították a valóságot. Ahogy szokták.

További szép napot meg kellemes hétvégét mindenkinek.

P.s.: Az Airbus kormányzati célokra való használatával nem is lehetne gond, ha nem tagadta volna kategorikusan ezt a kormány. Illetve az is kifogásolható, hogy mivel a honvédség szerezte be az egykori Air Berlin korábbi gépét, nemzetbiztonsági okokból sem az eladó, sem a vételár nem volt nyilvános. (via Zoom)

***

Nagy nehezen csak bevallották, hogy több mint 300 millió forintot utazott el tavaly Orbán Viktor. Persze közpénzből. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Népszava közérdekű adatigénylése nyomán közölte: a magyar kormányfő 2017-ben 67 napot töltött hivatalos kiküldetésben külföldön, a 33 úti cél túlnyomó többsége pedig valamelyik európai ország volt. Úgy tűnik azonban, a kontinensen kívüli utak fontosabbak voltak a kabinet számára, a legnagyobb delegációk ugyanis Törökországba, valamint Távol-Keletre kísérték el a kor- mányfőt. (Törökországba 69 fő, Vietnamba 54 kísérte.) Lapunk kikérte a delegáció tagjai- nak nevét is, ám a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium ezeket az adatokat nem adta ki. (via Népszava)

248. Orbán hatalma és világa

 Nem ez jött volna, aztán mégis ez jött. De kezdjük az elején: időközi választások voltak mostanában, bő egy héttel ezelőtt Józsefvárosban, most vasárnap pedig Miskolcon. És bár az ellenzéki pártok felsorakoztak – mégis mindent vitt a Fidesz. Az ellenzék labdába se nagyon tudott rúgni. És jövő ősszel önkormányzati választások lesznek.

Visszatérve az elejére: tegnap este ismét Kálmán Olga vendége volt Kéri László polito- lógus, aki többek közt a diktátorokról és Orbán Viktor mostanra kialakított rendszeréről beszélt, meg arról, hogy az orbáni politika hogyan ássa alá a demokráciát. És hogy úgy tűnik, nincs igény ennek a rendszernek az eltakarítására. Aki esetleg nem látta tegnap este, nézze meg most.

Jó éjt, és a fentieknél szebb álmokat.

P.s.: Ja, és hogy el ne feledjem; módosította a választási szabályokat a Fidesz-KDNP. Szigorodnak a kampánytámogatás visszafizetésére vonatkozó szabályok; fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás; betiltják a vadplakátolást; bármilyen borítékban küldheti  szavazatát a határon túli. A módosításokat a Fidesz, a KDNP és a német nemzetiségi kép- viselő támogatta, így lett meg a kétharmad, a Jobbik nem szavazott, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel voksolt Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd indítványára. (És ez a hír után érdemes megint megnézni, meghallgatni miket is mondott Kéri László Orbán világáról és hatalmáról…)