290. Tényleg csak röviden

2018. november 20. - HunvaldGyörgy

A Strasbourgi Bíróság 2018. november 15-i ítélete szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, tisztességes tárgyaláshoz való jogomat (6. cikk 1. bekezdése) és ezért kártérítés megfizetésére kötelezte a Magyar Államot*.

Strasbourgban ugyan lassan őrölnek a malmok, DE ŐRÖLNEK! Remélem lesz idő, amikor ezeket a kártérítési összegeket azoknak a fizetéséből/nyugdíjából vonják le, akik a tör- vénysértést okozták, ill. elkövették.

Azon leszek, hogy így legyen.

Hunvald György

*Még 2017 novemberében jött egy levél a Strasbourgi Bíróságtól, miszerint a kérel- memben felvetett kérdésekre nézve a Bíróságnak kialakult joggyakorlata van, ezért peren kívüli egyezségre szólította fel a Magyar Államot és engem. Én elfogadtam az egyezségi javaslatot, mert korrekt volt. A Magyar Állam meg gondolkodhatott 2018. 02.16-ig, akkor ezt a határidőt jelölte meg a Bíróság az egyezség elfogadására. Végül a Magyar Állam nem fogadta el a bíróság javaslatát. Meg is lett az eredménye.

P.s.: De szeretem, amikor az olyan fake news oldalak, mint a Pestisrácok így keseregnek az oldalukon: "Hajmeresztő: kártérítéssel ajándékozta meg Hunvald Györgyöt a strasbo- urgi bíróság". Megédesítik az estémet.

289. VIP-migráns

„Ahol csak a hatalom pillanatnyi akaratán múlik, mit szabad és mit nem,
ott semmilyen leírt törvénynek nincs igazi jelentősége.” (444.hu)

Azért lassan csak megtudjuk, hogy most mi van. Az albán rendőrség megerősítette, hogy a Magyarországon menedékjogot kérő volt macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit egy tiranai magyar diplomáciai autó hozhatta Magyarországra; így ő az első migráns, aki VIP eljárást kap. Alappal mondhatjuk, hogy az Orbán-kormány az illegális migrációt támogat- ja, csak nem a menekülteket segíti illegálisan Európába, hanem az elítélt EU-n kívülieket.

gruevszki_papai.jpg

Gruevszki / Pápai Gábor, Népszava

A végeredmény ugyanaz. Csak ezek után kisebb arccal kellene pofáznia Szíjjártónak meg az ő "klassz csapatának". Migráns ügyben most lettek ennyire nyilvánvalóan hiteltelenek. Amúgy szerintem, biztosan Gruevszkinél van az egyik láda kulcsa, ezért annyira fontos, hogy minden létező nemzeti és nemzetközi törvényt megszegett miatta Orbán.

Nikola Gruevszki, ha nem Orbán barátja lenne, hanem egyszerű, csóró menedékkérő, most a tranzitzónában várakozna, mostoha körülmények között, zord határrendészek társaságában. (Föld S. Péter / FüHü

- Na, ájjjá csak meg, köcsög! Magyar államhatár! Meg ne mozdujjá, mer' a vesédet lerúgom! Dokument, paszport bitte, bazmeganyád!
- Nincsenek papírjaim.
- Persze, nem kell a vaker! Tudom, a háború elől menekülsz, családot lelőtték, kölykök ki tudja hol, házat lebombázták... a könyökömön jön már ki!
- Dehogy! Soros György elől menekülő, hazájában jogszerűen börtönre ítélt, korrupt, bukott illiberális miniszterelnök vagyok.
- De hát miért nem ezzel kezdte, excellenciás uram? Annyiféle alak megfordul itt... Józsikám, telefonálj már egy helikopterért a miniszterelnök úrnak, ne kelljen itt a szélben ácsorognia!

(via Konok Péter)

P.s.: Ehhez meg már nem tudok kommentárt fűzni. Mintha a kormánypártnál mindenki- nek elgurult volna a gyógyszere. "Teljesen természetes, hogy egy baloldali kormány által fenyegetett és üldözött néppárti politikus számára lehetővé tették a menekültügyi kérelem benyújtását" – ezzel indokolta a Fidesz azt, hogy a hivatalos utat megkerülve, minden sza- bályt felrúgva menedéket nyújtottak Gruevszkinek. Szemrebbenés nélkül hazudva.

Hunvald György

***

A Miniszterelnökség közleménye szerint: A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. Hozzátették azt is, hogy Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese, a jó együttműkö- dés fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének. (via 24.hu)

288. Izé, most mi van?!

Tegnap késő délután Szijjártó Péter, a népszerű teremfocista és hisztérika még meg sem erősíteni, sem pedig cáfolni nem tudta – vagy csak nem akarta – hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországon, egészen pontosan Budapesten bujkál. Folyamatban lévő menekültügyben nem adhat felvilágosítást, mondta. „Ha a menekült- ügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére" – tette hozzá.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, és a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves büntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Ami azért elég furcsa, mármint hogy Budapesten van, hiszen a macedón szervek bevon- ták az útlevelét. Nekünk meg ugye ott van lenn délen az a nagyszerű, szuperhatékony kerítés, ahol foggal-körömmel és rengeteg pénzzel védjük a határt meg Európát az erre csellengő menekültektől. Erre tessék, kiderül, hogy csak úgy útlevél, Röszke, tranzitzóna, mindenféle procedúra nélkül be lehet jutni az országba. Persze nem mindenkinek.

Nikola Gruevszki, ha nem Orbán barátja lenne, hanem egyszerű, csóró menedékkérő, most a tranzitzónában várakozna, mostoha körülmények között, zord határrendészek társaságában. (Föld S. Péter / FüHü)

Mi a helyzet a volt macedón kormányfő itteni menedékjogi eljárásával? Ha Nikola Gruevszki legálisan jött ide és tartózkodik itt, akkor neki szerencséje van. De ha – mint a hírek mondják – nincsen érvényes útiokmánya, mivel macedón személyivel szabályosan nem lehet a magyar határon átlépni, akkor a drákói hazai szabályok és gyakorlat szerint a tranzitzónában volna a helye, ahova csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be. (via Helsinki Figyelő)

Ma még tehát rejtély, hogy hogyan érkezhetett Magyarországra a hazájában elítélt és jelenleg szökésben lévő macedón ex-kormányfő, aki mellett korábban Orbán Viktor oly szorgosan kampányolt. De gondolom, majd ez is kiderül. Előbb vagy utóbb.

P.s.: Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogot kért - A kormány megerősítette az ed- digi információkat. Már csak azt kéne tudni, hogy került Magyarországra útlevél nélkül…

***

Orbánékhoz hasonlóan Gruevszki és kormánya közel 10 éven keresztül vezette az orszá- got, mely idő alatt megpróbálták elnémítani az ellenzéket, újságírók tucatjait, cégeket és nagyköveteket egyaránt, miközben grandiózus épületek és szobrok lepték el az ország fővárosát, Skopjét. Nem kevesebb, mint 130 épület, tér vagy épp szobor lett átadva az elmúlt években, ami több mint félmilliárd (!) eurójába került eddig a macedón adófize- tőknek. Ezen épületek és terek építésének egyharmadát egyetlen cég vitte véghez, így nincs kizárva a kormánnyal való egyértelmű összejátszás sem. (K. SzalonnaIsmerős?

287. Végtelenített történet

Jó estét, jóestét. Vasárnap este van, így csak röviden: ha már minap szó esett a minden gyanú felett álló polgárról, aki mellékesen a miniszterelnök veje, és akinek a volt cége ellen folyó nyomozást a máskor, másoknál oly szorgos rendőrség/ügyészség villám- gyorsan lezárta – hosszú idő után essen most pár szó újra itt minálunk is a végtelenbe, vagy még azon is túl nyúló ú.n. Tábornok-perről. Merthogy az még mindig tart.

fapaljuhasz1.jpg

Fapál László tegnapelőtt osztotta meg Facebook-oldalán a legújabb, immáron kétszázki- lencvenedik posztját a blogjáról, ezzel a felvezetővel együtt:

Tájékoztatom minden kedves ismerősömet, hogy nem tartok itthon kígyómérget. Nem ülök be önként rendőrségi (vagy ügyészségi) autóba tanúként. Nem ragasztok plakátot éjjelente. Nem vagyok depressziós. Nincsenek öngyilkosságra utaló gondolataim. Nem utazom vonaton. A vasúti kereszteződésben mindig megállok. Nem vezetek ittasan, nem vezetek gyorsan. Nem fogyasztok kábítószert. Nem tartok itthon fegyvert, lőszert és robbanóanyagot. És a feleségem is ritkán akar megölni. (Fapál László)

Maga a poszt pedig így kezdődik:

Üldögéltem a Tábornok-per tárgyalásán 2018. november 05. napján, egy szép hétfői napon, és közben azon gondolkodtam, hogy mi a francot keresek még itt? Bár elmé- letben és gyakorlatban is a „tettesem” védője perbeszéde hangzott el, akinek, mint pszichikai bűnsegéd (a leges-leges-legeslegújabb ügyészi változat szerint) segítséget nyújtottam a bűncselekmény elkövetéséhez. Hogy mikor és hogyan? Na, ez az a rész, ami sem az ügyészi perbeszédből, sem a vádiratból nem derül ki.

Zavaros ez az egész Tábornok-per, a közvélemény nem érti, mi történik a perben és lássuk be, lassan már senkit sem érdekel. Horribile dictu, de már engem sem.

A folytatást feltétlenül tessék elolvasni itt, Fapál László blogján.

P.s.: Fapál László vádlott... izé, felbujtó... nem, az sem, hanem "pszichikai bűnsegéd" vagy esetleg kisnyúl a blogján immár a 290. posztot tette közzé erről az ügyről, amely egy sebész pontosságával tárja fel, hogy a Magyarbasival Együttműködés Rendszerében mi a bűn, és azt hogyan üldözik. Ha végeztetek a háborgással, a szerző szándékának megfele- lően kattintsatok át, és olvassátok el legalább ezt a 290. részt. Tanulságos, roppant tanul- ságos... (via Fügedi Ubul)

***

Lásd még: Viszkisrétes. Az ezer éve folyó úgynevezett tábornokperben – vagy ha úgy tetszik, viszkisdoboz-ügyben – az év elején a perbeszédek helyett újabb bizonyítási eljárás következett, merthogy az ügyész több ponton is módosította a vádiratot. Most a megis- mételt első fokú eljárás folyik, a per meg csak húzódik, egyre csak húzódik, a független és pártatlan magyar igazságszolgáltatás nagyobb dicsőségére.

286. Minden gyanú fölött állva

"Nyomozás hiányában az ügyészség megszüntette a bűncselekményt.”

Az elmúlt napok egyik remek híre, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt. ügyében. Minden nyomozati cselekmény elvégeztetett, ez lett belőle a Nemzeti Nyomozóiroda és az igazságszolgáltatás nagyobb dicsőségére. Úgyhogy pontot is tettek az ügy végére, lehet szépen arrébb slattyogni.

orban_tiborcz.jpg

Elslattyogás előtt azért én még megemlíteném, hogy a most elsikált ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a miniszterelnök vejének cége által elnyert közvilágítási pá- lyázatok mindegyikével kapcsolatban visszaéléseket, túlárazásokat tárt fel, sőt, szerintük még a pályáztatás feltételei is annyira „testre szabottak” voltak, hogy azok kimerítették a szervezett csalás fogalmát. Ezért az OLAF az Európai Bizottságnak javasolta, hogy több mint 13 milliárd forintnyi EU-s támogatást vonjon meg Magyarországtól. Mert szerintük a nemzet veje egy utolsó tolvaj, aki csalt, lopott és hazudott.

A fideszesnyomozóhatóság – bár minden bizonnyal nyakát törte az erőlködésben – egyszerűen nem találta bűncselekménynek, hogy abban az időben, amikor a cég még részben Tiborczé volt, az önkormányzatok több pályázatot is úgy írtak ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. Sőt, a pályázatok lényege konkrétan az volt, hogy az elvárt feltételeknek éppen csak megfeleljenek, de a megrendelő a lehető legtöbbet fizesse. (K. Szalonna)

Az meg, hogy mennyire volt, mennyire lehetett alapos ennek az ügynek a kivizsgálása, azt a rendőrség 444-nek adott válasza tükrözi a legpontosabban. Arra a kérdésre ugyan- is, hogy hány embert hallgattak ki a nyomozás során, és kihallgatták-e Tiborcz Istvánt, a következő választ kapta a portál: Megkeresésével kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad. Pont. (Lefordítom magyarra: kinek, mi köze hozzá, húzzá’ arrébb!)

Emlékeztető: Pintér Sándor belügyminiszter korábban még úgy nyilatkozott, a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik az Elios-üggyel, júliusban azonban Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy a hatóságok még senkit nem hallgattak ki.

Szép, nem? Nem. A vizsgálat ugyan lezárult, de mi ne felejtsük el!
Kell az Európai Ügyészség!

P.s.: Ennél már csak az a szebb hír, hogy Kósa Lajos mamájának sertéstelepe több milliós BMW-ket lízingel, de a Lajos isten bizony nem használja azokat. Nincs is ezzel se semmi gond: Bórntubi váááááájd, mama!

***

Az OLAF visszaszólt, az Elios-ügynek még nincs vége. Törvényszéki szinten a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, követi-e az OLAF ajánlásait. De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénz- ügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az Európai Bizottság jelenleg is eljárást folytat – reagált a Euronews kérdésére az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF), miután kiderült, hogy a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios-ügyben. (via 168 óra)

285. Nem élhetünk Handó nélkül

Nem, mert nem hagyja. Mert mindig van valami zajlás körülötte, és mert – mindannyiunk bánatára – akarata még szorgalommal is párosul. Röviden a hír, ami a mostani apropót adja: Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke olyan törvényjavaslattal rukkolt elő az őt felügyelni hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) átalakítására, amely szerint az ő kinevezettjei ellenőriznék az ő munkáját. Ügyes. Mindezt megírta egy hete az azonnali.hu-n Bakó Bea, aki egyúttal el is magyarázza, hogy miért is gáz ez az egész.

De Dr. Sándor Zsuzsa* sem ment el a dolog mellett szó nélkül, Handó és a spanyolviasz címmel ő is megírta erről a „zseniális” ötletről a cseppet sem hízelgő véleményét.

Mert mit javasol most a demokrácia nyomait is elszántan üldöző Főnéni? Módosítsák úgy a törvényt, hogy a jelenlegi Országos Bírói Tanács (OBT) – ami a bírósági igazga- tás egyetlen, a bírák által demokratikusan megválasztott intézménye, és amelynek feladata, hogy felügyelje az OBH elnökét – szóval e helyett alkossanak egy 26 fős – amúgy aligha működőképes – testületet, melynek tagjaivá – a Kúria elnökén kívül – minden törvényszék és ítélőtábla egyetlen bírót delegálhatna.

Lássuk be, Handó szempontjából az ötlet dermesztően zseniális. Nyilván el tudná érni, hogy az az egyetlen bíró az adott bíróság elnöke, vagy legalábbis elnökhelyet- tese legyen. Azok az elnökök, akiket ő nevezett ki, akik minden szempontból tőle függenek, akik fölött fegyelmi jogkört gyakorol, és akiket éppen ezért kordában tud tartani. Ennek eredményét jól láttuk már a nemrég tartott „elnöki értekezleten” is (a törvényben nem létező jogintézmény), ahol ez a tisztes társaság – minden erre irá- nyuló felhatalmazás nélkül – „a bírák nevében” felszólította a jelenlegi, törvényesen működő OBT tagjait, hogy mondjanak le.

...

Az OBT a saját honlapján nálam sokkal precízebben és részletesebben elemzi a Handó féle törvénymódosítási javaslat „hibáit” (nevezzük eufemisztikusan csak hibáknak), de egyúttal le is leplezi a javaslat igazi célját: „ebben az OBH elnöke sajnálatos módon éppen a bírói önigazgatás meggyengítésére és saját hatalmának megerősítésére fogalmazott meg javaslatokat, noha az előterjesztésnek „az OBT törvényes működésének biztosítása” címet adta”.

A szándék világos. A kérdés már csak az: vajon Handó partizán jellegű magánakció- járól vagy Fidesz-megrendelés teljesítéséről van-e szó.

A teljes írást meg tessék elolvasni a JogÁsz-blogon. És ha már arrafelé tetszetek járni, a korábbi – október 21-én, a hajléktalanok törvényi vegzálásáról íródott – Emberségből elégtelen c. posztot is erősen ajánljuk mindenki figyelmébe.

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Negyedik nekifutásra csak sikerült a Fidesz-parlamentnek megalkotnia a legszemetebb, legembertelenebb, leggyalázatosabb törvényt. Igaz, kellett hozzá egy barba-trükk, de megoldották. Már 2011-ben is megpróbálták kriminalizálni a legszerencsétlenebb emberek utcán lakását, és már akkor is úgy, hogy szabálysértéssé nyilvánították a hajléktalanságot. Ez akkor azért nem sikerült, mert az Alkotmánybíróság 2012-ben alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette ezt a törvényi rendelkezést. (JogÁsz blog, dr. Sándor Zsuzsa)

284. A Mérce kissé elbillent

Szokatlan cikket fogok most osztani, mert úgy érzem, van belőle mit tanulni. Ez és az ilyen cikkek megerősítenek abban, hogy jó, amit teszek, amiért kiállok és képviselek. A hírportál (Mérce) ellenzéki, szeretne fennmaradni ebben a nehéz időszakban, ezért gyűjt pénzt a fennmaradására. Megvallom szerettem olvasni a cikkeit, pénzt is küldtem nekik. Ez a cikkük, azonban tárgyi tévedésektől és a rosszindulattól hemzseg, és innentől a MÉRCE elbillent, Isten tudja, milyen irányba és minek a hatására.

ezigen_500.gif

Tudom, hogy egy újságíró nem büntetős szakember, de azért a blogomon hozzá- olvashatna, mi történt valójában s mi lett az eredmény. Innen üzenem azoknak, akik továbbra is a sztorimból próbálnak megélni és hatásvadász cikkeket írni azért, hogy egy picit nagyobb legyen az olvasottsága az írásuknak, hogy sosem voltam meggyanúsítva korrupcióval, ebből következik, hogy elítélve sem voltam korrupcióval.

Köszönöm, hogy a cikk megemlítette ingyenreklámként, hogy aktív vagyok a helyi közös- ségben (már 25 éve, egészen pontosan), és aláírásokat gyűjtök az Európai Ügyészséghez csatlakozásért. Ez így helyes, és szívesen meghívom a cikk szerzőit egy-egy ilyen kitele- pülésre, hogy lássák, mennyivel másabb a helyzet az utcán, mint a számítógép mellett. Hogy mennyire másként látják az emberek a való világot.

Hunvald György

P.s.: Amikor arról beszélünk, hogy az ellenzék képtelen összefogni, akkor egy pár szót megérdemelne az a kérdés, hogy az ellenzéki médiában is minden rendben van? Ez természetesen költői kérdés, nem az én tisztem megválaszolni, de a véleményem attól még megvan.

283. Visszatért

“I’m back” (A. Schwarzenegger) 

Tegnap – a Balog Zoltán lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet – Budai Gyula, egykori elszámoltatási kormánybiztos, majd dinnyecsősz kapta meg, és ült be a Fidesz-frakcióba. Áprilisban ugyan ez a sármos, megnyerő személyiség kipotyogott a választáson, de most visszahozták; régebben is mindent megért az általa gátlástalanul folytatott rágalomhadjárat – lehet, hogy most is. Újra. Meg újra.

budai_simonka_dinnye.jpg

Budai Gyula és Simonka György 2012-ben, amikor még együtt kartelleztek.
(Fotó: Neményi Márton)

Slussz poén volt, hogy Budai reaktiválása után a tisztelt Ház rögtön dönthetett Simonka György (szintén dinnyecsősz) mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Őt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más egyéb bűncselekmények ügyében gyanúsítottként hallgatná ki az ügyészség.

Visszatérve a jó Budaihoz, meg az ő munkásságához: a nevéhez köthető ügyek közül kie- melkedik az elszámoltatás ürügyén végzett, koncepciós perekkel tarkított tevékenysége, amikor is majd' minden ellenzékit megvádolt valamivel, még véletlenül sem nem törődve azzal, hogy állításai legalább nyomokban tartalmazzanak némi igazságot.

"A magyar emberek jövője elszámoltatás nélkül nem lehet sikeres” – adott iránymutatást még 2010 márciusában Orbán Viktor. Sukoró, Budapest Airport, Bábolna, Malév, BKV, Erzsébetváros, majd kémper, nokiás- és viszkisdoboz – címszavak, amelyek a leggyakrabban hangzottak el. Az elszámoltatást eleinte Papcsák Ferenc, majd Budai Gyula menedzselte. Budai, az egykori katonai ügyész 2012 augusztusáig volt elszámoltatási biztos, ám "eredményességben" nem múlta felül elődjét. Ugyan 1442 ügyet vizsgált, és ebből 61 esetben feljelentést is tett, ám ezen ügyekből alig került néhány bírósági szakba. Csak a sz@r maradt utána, miközben családokat, életeket tett tönkre – gondolkodás nélkül.

Mit ne mondjak, tényleg már csak ő hiányzott a T. Házból.

***

Budai Gyula 1997-től Fidesz-tag, de sokáig csak szakértőként, ill. a szövetséges MAGOSZ igazgatójaként dolgozott. Az Országgyűlésbe 2010-ben került be a nagykállói választó- kerületből. Sokáig a párt ökle szerepet játszotta, megszólalásai és vádaskodása miatt számos per indult ellene. Emlékezetes, hogy 2012-ben nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie két korábbi kormányfőtől, Bajnai Gordontól és Gyurcsány Ferenctől, akiket hamis tanúzással vádolt meg. 2012. március 1-től a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára volt, a magyar dinnye reklámarca, ezt a tisztséget 2014 júniusáig töltötte be. 2014 augusztusában a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa lett. 2018-ban a 146. helyen szerepelt a Fidesz-KDNP közös országos listáján. (Népszava)

282. Most volt elég?

Jó estét, jóestét. Röviden most ismét a hajléktalanság kriminalizációjáról: a Kaposvári Járásbíróság minapi tárgyalásán egy 54 éves hajléktalan ügyében – életvitelszerű köz- területi tartózkodás szabályainak megsértése miatt – folytatott eljárást felfüggesztette, és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását.

hajlektalan3.jpg

Fotó: 24.hu

A kaposvári bíróság szerint ugyanis a hajléktalantörvény alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek. A bíróság álláspontja szerint a jogszabály ellentétes

  • az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével,
  • az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével,
  • az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal,
  • a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével,
  • a diszkrimináció tilalma követelményével,
  • a tisztességes tárgyalás követelményével,
  • a jogorvoslathoz való jog követelményével.

A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, pont. Végre valaki a bírósági pulpituson is ki merte mondani, hogy most volt elég.

Megj.: Az Alkotmánybíróság 2012-ben már elbírálta azt a kérdést, hogy a hajléktalan állapot állami üldözése alkotmányos-e, és a válasza kategorikus nem volt.

És amíg mi – a nagyobb szabadsággal megáldott többségi társadalom – nem segítettünk érdemben a hajléktalanokon, addig az a minimum, hogy viseljük el a látványukat és a szagukat. (Balavány György: Felelősek a sorsukért a hajléktalanok?)

P.s.: Tegnap egy pécsi hajléktalant is felmentettek, mert a bíró szerint nem történt sza- bálysértés. Dr. Sugár Katalin, az ítéletet meghozó bírósági titkára azt mondta, szerinte még kiforratlan a jogszabály alkalmazása...

***

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót. Nyilatkozott az RTL Klub Híra- dójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót. Már több mint 1700-an támogatták a tiltakozást. A petíció itt érhető el. Ehhez érdemes még elolvasni M. Tóth Balázs írását az Átlátszón: Miért tiltakozik már több mint ezerötszáz ügyvéd a hajléktalanok állami üldözése ellen?

281. Szemét, embertelen kormány

Több száz ügyvéd tiltakozik a hajléktalanság kriminalizációja ellen. A petíciót Dr. Ésik Sándor ügyvéd indított el - írja a Mérce. A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet – olvasható a felhívásban, ami kiemeli, hogy a jogszabály rossz "és nem lett volna szabad” megszületnie.

nyomor2016-3.jpg

Teljesen igaza van! Szemét, embertelen kormány ez! A figyelmükbe ajánlom ezeknek az önmagukat kereszténynek valló pogányoknak Máté evangéliumát:

Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok! (Máté 25, 34-36.)

Hunvald György

P.s.: Elítélt hajléktalan: ezt a pert Kafka sem tudta volna megírni – Groteszk tárgyalás tanúi lehettek, akik követték a fővárosi hajléktalan nő ellen indított bírósági eljárást: távmeghallgatás a szomszéd szobából, bürokráciába fulladó hatósági intézkedések. Végül nyomatékosan figyelmeztették, hogy többé ne legyen hajléktalan. Ezek nem normálisak. És mi sem, mert ezt hagyjuk.

***

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót. Nyilatkozott az RTL Klub Híradó- jának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elle- ni online petíciót. Már több mint 1700-an támogatták a tiltakozást. A petíció itt érhető el.