248. Orbán hatalma, világa

2018. július 17. - HunvaldBlog

 Nem ez jött volna, aztán mégis ez jött. De kezdjük az elején: időközi választások voltak mostanában, bő egy héttel ezelőtt Józsefvárosban, most vasárnap pedig Miskolcon. És bár az ellenzéki pártok felsorakoztak – mégis mindent vitt a Fidesz. Az ellenzék labdába se nagyon tudott rúgni. És jövő ősszel önkormányzati választások lesznek.

Visszatérve az elejére: tegnap este ismét Kálmán Olga vendége volt Kéri László polito- lógus, aki többek közt a diktátorokról és Orbán Viktor mostanra kialakított rendszeréről beszélt, meg arról, hogy az orbáni politika hogyan ássa alá a demokráciát. És hogy úgy tűnik, nincs igény ennek a rendszernek az eltakarítására. Aki esetleg nem látta tegnap este, nézze meg most.

Jó éjt, és a fentieknél szebb álmokat.

P.s.: Ja, és hogy el ne feledjem; módosította a választási szabályokat a Fidesz-KDNP. Szigorodnak a kampánytámogatás visszafizetésére vonatkozó szabályok; fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás; betiltják a vadplakátolást; bármilyen borítékban küldheti  szavazatát a határon túli. A módosításokat a Fidesz, a KDNP és a német nemzetiségi kép- viselő támogatta, így lett meg a kétharmad, a Jobbik nem szavazott, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel voksolt Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd indítványára. (És ez a hír után érdemes megint megnézni, meghallgatni miket is mondott Kéri László Orbán világáról és hatalmáról…)

247. Hétvégi rövid (6)

A horvát csapat nagyszerű játékkal jutott a VB döntőbe. A horvátok nem stadionokat építenek, hanem csapatot. Zlatko Dalic, a szövetségi kapitány a következőket mondta a győzelmük után: "Történelmet írtunk. Lehet nincs olyan stadionunk, amelyben az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk."

foci_vb.jpg

Ezt arra a kérdésre válaszolta a szakember, hogy mit jelent egy olyan kis ország, mint a négymillió lakosú Horvátország számára a fináléba jutás. És milyen igaza van!

Ám az is kiderült, hogy Orbán Viktornak is van szíve meg büszkesége, merthogy a NATO csúcson azonmód eldicsekedett a közmédiának. A horvátok győzelmével. Mert szerinte a horvát foci a mi kutyánk kölyke. „A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogyha most a horvát zászlót is kell a magasba emelni” – tette hozzá.

Vagyis, ha Modric, vagy valamelyik társa gólt rúg horvát színekben, akkor azt a gólt egy kicsit mi rúgtuk. És ez így van rendjén, nem azért építettük azokat a bazi nagy stadionokat, hogy aztán ne osztozzunk a horvátok dicsőségében. (via Föld S. Péter)

Ez igen! Ha a mi focink sz@r (márpedig az), akkor lenyúljuk a más sikerét és azzal próbá- lunk meg villogni. Még az is kiderülhet, hogy mi nyertük meg a VB-t. Vagy legrosszabb esetben is ezüstérmesek lettünk…

További kellemes hétvégét mindenkinek. (A belgák épp most verték el az angolokat és megnyerték a VB bronzot.. Gondolom, belgák nem leszünk. Mégis csak egy másik régió.)

P.s.: És nemcsak a focit játsszák másképp a horvátoknál: A horvát bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú devizahiteleket - A bankok nem tájékoztattak rendesen, ezért 437 milliárd forintot kell visszafizetniük a hiteleseknek.

246. Miért kéne nyomozni?

Olvasom, hogy Harangozó Tamás az Elios-ügy nyomozásával kapcsolatos kérdésére Polt Péter azt válaszolta, hogy az ügyet a Nemzeti Nyomozóiroda kapta, és egyelőre nincs gyanúsított. És kezeit mosva a július 1-től hatályos új eljárási törvényre hivatkozott, mely szerint az ügyészség csak akkor irányítja a nyomozást, ha már van gyanúsított. Igen, a főügyész úr ugyanarra a törvényre hivatkozott, amely alapján már gyanú se kell ahhoz, hogy valakit, bárkit titkosszolgálati eszközökkel figyeljenek meg. Többekközt.

tiborcz_polt.jpg

De hát miért is kéne nyomozni? Főleg gyorsan. Nem Czeglédy-ügy ez, hogy kapkodjunk, nem? Így aztán még mindig nincs gyanúsítottja a 14 milliárdos botránynak, miközben annak az országnak a főügyészéről beszélünk, ahol a legtöbb EU-támogatást csalták el. Ja, ja, Magyarországról.

Mindenesetre az igencsak szelektíven nyomozgattató nemzeti főügyészünk hamarosan fizetésemelést kaphat, mert szegénynek a pótléka sürgős emelésre szorul. Konkrétan meg kell/kéne azt négyszerezni az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javas- lata szerint. Végül is megérdemli, nem? Csak ha itt a blogon visszaolvasunk, már abból is kiderül, hogy mennyire megdolgozott ezért a pénzért. Ha csak a legutóbbi fris- siben előkerült OLAF-botrányt nézzük, már akkor is…

Polt Péter legutóbbi vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy tavaly legfőbb ügyészként nettó 14 324 452 forint volt a jövedelme, ami havi 1 193 704 forintot jelentett. Elmentek ti a jó büdös picsába, szerintem. (via K. Szalonna)

Nincs megfizetve ez az ember, többet érdemelne. Sokkal többet.

*Az Elios közbeszerzéseinél az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tárt fel súlyos szabályta- lanságokat, melyek alapján az unió akár 13 milliárd forintnyi támogatást is visszakérhet a magyar államtól. Az ügyben Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érintett.

***

Mindenki nyugodjon meg és le! Polt Péter magasról leszarja, hogy az Elios-ügy kapcsán akár 14 milliárd forint visszafizetési kötelezettség terhelheti Magyarországot. Az ügyész- ség semmilyen nyomozati cselekményt nem folytatott le, tekintettel arra, hogy a nyomo- zást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya folytatja. A nyomozás során gyanúsított kihall- gatására nem került sor. Írjuk fel: július 11-e van. Vagyis az érdemi választ nemigen, jogi handabandát annál nagyobb mértékben tartalmazó eszmefuttatás lényege, hogy egy- részt ráérünk arra még, pláne hogy Polt elvtárs perpillanat egyáltalán nem kompetens az ügyben. Lehet oszlásnak indulni. (Kolozsvári Szalonna)

245. Ennyire futja

Ma kicsit későn jöttünk, mert megvártuk a józsefvárosi időközi polgármester-választás eredményét. A szavazatok feldolgozása mostanra befejeződött, így már bizonyos, hogy rendkívül alacsony, 23 százalékos részvétel mellett Fidesz jelöltje, Sára Botond nyert. A választás egyfordulós volt, érvényességi küszöb nélkül. Az új polgármester a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget.

jozsefvaros_valaszt2018.jpg

És akkor jöjjenek most a számok. A Nemzeti Választási iroda honlapján elérhető adatok szerint 100 százalékos feldolgozottságnál:

  • dr. Sára Botond, Fidesz-KDNP - 8 269 (62.85%)
  • Győri Péter, független - 4 787 (36.39%)
  • Fehérvári Zsolt István, Munkáspárt - 100 (0.76%)

Pár keresetlen szó mindehhez: miután a Fidesz szanaszét nyerte magát áprilisban, most megpróbálkozhattak volna egy tisztességes kampánnyal, csak úgy, az íze kedvéért. Nem tették. Gátlástalanul, mindent felzabálva nyomták le a kampányt, gyakorlatilag önkor- mányzati erőforrásokból. Ennyit a tisztességes kampányról meg az egyenlő esélyekről... (De ha valaki ma a VIII. kerületben tartózkodott, láthatta a lényeget is. Találkozhatott a föl-alá sétáló Kubatov Gáborral - via Hont András)

… eszembe jutott Bundi, egykori aranyhörcsögünk. Nem lehetett olyan jóllakott, hogy ne tömje tele a két pofáját újabb és újabb tartalékokkal. Van úgy, hogy egy hörcsög pofáiban egy egész ország őrlődik. Nem tehet róla, ilyenek a hörcsögök, mint az alábbi videó is mutatja. Nem mondom, látványnak jópofa. A fogak közé kerülni kevésbé. (via Lendvai Ildikó)

Győri Péter (és csapata) az elmúlt évek messze legjobb ízű ellenzéki kampányát vitte vé- gig Józsefvárosban. Tisztességesen végigcsinálták azt a legmocskosabb ellenszélben is, de ez is kevés volt. Jelenleg ennyire futja, ide hülyült az ország.

P.s.: Aki figyelemmel végig követte a józsefvárosi kampány eseményeit, annak nem lehet kétsége, hogy mi vár ránk 2019-ben Erzsébetvárosban.

További szép estét mindenkinek.

244. Hosszabbítgatók

Tegnapi hír, hogy a bíróság most újabb két hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba letartóztatását, merthogy a bíróság szerint fennáll a bűnismétlés (!!!) veszélye. Így aztán ismét meghosszabbították Czeglédy előzetes letartóztatását. Ugye ismerős? Láttunk már hasonlót nem egyszer, előzetes letartóztatás, bűnszervezet – minden, mi szem-szájnak ingere – és máris lehet hosszabbítgatni rendületlenül, akár éveket át.

polt_hando1.jpg

Miközben a több mint egy éve tartó nyomozás során semmit nem sikerült kideríteni. De cégét tönkretették, ingatlanát elvették, folyamatosan (és rutinszerűen) előzetesben tart- ják – és még van képük bűnismétlésre hivatkozni.

Ceglédy ellen különben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult nyomozás. Árulja már el valaki, hogy ezek után hogy fészkes fenébe tudna bűnismételni?!

Váratlanul megváltozott a vád a Czeglédy-ügyet is érintő szegedi perben - Az ítélethirdetésre kitűzött tárgyaláson jelentette be az ügyész, hogy módosítja a vádat: az eddig csalással gyanúsított iskolaszövetkezeti vádlottakat csupán bűnsegédletben marasztalná el. Időközben ugyanis az egyik vádlott vallomásában mindent Czeglédyre hárított. A bíró a bizonyítás folytatása mellett döntött, így még az sem kizárt, hogy ezt a pert egyesítik a Czeglédy-üggyel. (via HVG)

P.s.: Az külön „szépséges volt”az ügyben, hogy amikor Ceglédyt március 1-én országgyű- lési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt, ám alig másfél nap múlva hirtelen előkaparódott egy másik bűncselekmény gyanúja – gazdasági csalás – és mentelmi jogának felfüggesztését követően újra őrizetbe vették. Szép nem? Valahogy volt kéznél véletlenül egy másik ügy...

***

"Az előzetes letartóztatás a magyar joggyakorlatban a kényszervallatással egyenértékű. A nyomozó hatóság a nyomozás során a terhelteket a kényszerintézkedés kilátásba helyezésével, vagy kezdeményezésével, arra tudta rávenni, hogy saját magukra és terhelt társaikra valótlan tartamú terhelő vallomásokat tegyenek." A mondatok a BKV-per tár- gyalásán, anno Kecskeméten hangzottak el. (Miért is ülnek előzetesben Czeglédyék?)

243. Orbán átvonatozott Budára

Kis hétfői örömhír: újabb vonatozós Orbán Viktort ábrázoló kép jelent meg Budapesten, ezúttal azonban nem itt Erzsébetvárosban, hanem a János kórház területén. A 444.hu azt írja, az ápolási igazgatóság és a humánpolitikai osztály közös bejárata melletti szanaszét rohadt falra került fel a Kétfarkúék újabb remekműve.

orban_graffiti2.jpg

Az erzsébetvárosi, egykori Orbán (Fotó: 444.hu)

Emlékezetes, pont egy hete nálunk a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán festették fel egy ház falára a kisvasútimádó miniszterelnökünket – és bár nagy visszhangja volt a műnek – pillanatok alatt lefestették azt. Csakúgy, mint most a kórház falán levő képet. Persze a falat nem javították ki, nem festették le, csak épp az Orbán graffitit. Van ilyen.

Úgy tűnik, ha valami igazán fontos, akkor rögtön kerül festék és karbantartó a pocsék állapotú (beázott a műtőelromlott a fűtés) Szent János Kórházban. Orbán Viktor csak néhány órát "vonatozhatott" az Ápolási Igazgatóság és a Humánpolitikai Osztály épületének bejárata mellett, fotósunk képeinek tanúsága szerint máris lemázolták. (via HVG)

Kíváncsian várom, hol tűnik majd fel a következő újabb Orbán-graffiti. Meg hogy hány perc alatt tüntetik el. Lehet tippelni.

***

UPDATE: Megindokolta a János-kórház, miért festették le pikk-pakk a graffitit, miért is döntöttek a lefestés mellett: "Kórházunk területéről mindig eltávolítunk minden olyan infor- mációt, amely nem a betegek/hozzátartozók ellátással kapcsolatos tájékoztatását szolgálja. A graffitit eltávolítottuk." (HVG)

Ja, nem volt elég informatív a graffiti. Le is festették. Azonnal.

242. Áder megint aláírt

"Szomorú sors, ha az embernek gazdája van,
és nem a maga ura.” (Orbán Viktor) 

Tényleg egészen röviden, mégis csak péntek van: a Magyar Közlöny tegnapi számában már megjelent az alaptörvény hetedik módosítása valamint az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag, miután Áder János nemzeti főhorgász köztársasági elnök minden zokszó nélkül aláírta azt, a demokrácia újabb dicsőségére. Nem, most sem volt neki semmilyen alkotmányos aggálya a törvénnyel kapcsolatban.

ader_orban2018.jpg

Ez gondolom senkit nem lepett meg, Áder már korábban is hivatkozott arra szélesre tárt kezekkel meg bánatos szemekkel, hogy neki bizony alkotmányos kötelezettsége az alkot- mánymódosítás aláírása. Így aztán alá is ír mindent, amit elébe raknak. Tesznek.

Áder János köztársasági elnök aláírta a gránitszilárdságúnak mondott alaptörvény hetedik módosítását, valamint a Stop Sorosnak nevezett törvénycsomagot. Még egy-két aláírás, és Áderre már annyira sem lesz szükség, mint amennyire most sem volt. ... Áder János mostantól csak látszólag létezik. Integet és átad, felavat és kinevez, mozog még és beszél. Nő a haja és a bajusza, de ennek már nincs jelentősége: a fű kinő utána. (via Földes Péter)

Hát így megyen ez kéremszépen minálunk manapság. Ezért igazán kár volt Schmitt Palit lecserélni, aláírni bármit minden zokszó nélkül ő is tudott. Na jó, úgy ahogy, de tudott.

További szép estét meg kellemes hétvégét mindenkinek.

***

Áder János nemzeti horgász és környezetvédő, valamint világhírű idézőművész minden zokszó nélkül írta alá amit elé toltak. Tehát mostantól tilos idegen népességet erővel be- telepíteni Magyarországra (eddig lehetett? hogy éltük túl az elmúlt ezer évet?), minden állami szervnek kötelessége a keresztény kultúra és az önazonosság védelme – itt rohad- jak meg, ha bármelyiket is képes vagyok értelmezni – kinyírták a bíróságokat, korlátozták a gyülekezési jogot és megtiltották a hajléktalanságot. (K. Szalonna)

241. Azt írja az újság… (4)

… egészen pontosan a 444.hu – aki esetleg még nem olvasta, ajánlom megnézni a teljes írást – hogy a Magyar Idők nevű izé péntekre felfedezte, hogy az OBT-ben (Országos Bírói Tanács) több olyan bíró is van, aki (ahogy a művelt román mondja: horrible dictu) nem mindenben ért egyet a kormánnyal.

hando_tanu1.jpg

A Fővárosi Ítélőtábla egyik bíráját, Fatalin Juditot azért kritizálja a propagandalap, mert 2016-ban tagja volt annak a háromfős tanácsnak, ami elrendelte a Fidesz által azóta megszeretett Budaházy György előzetes letartóztatását. Bezzeg ugyanez a bírónő 2011-ben megszüntette Hunvald György előzetes letartóztatását! Hát nem botrányos? Sokkal jobb lenne, ha a magyar bírók ezentúl egyenesen a kormánytól vagy legalább a Magyar Idők szerkesztőségétől kérdeznék meg, hogyan alkalmazzák a jogot. Úgy sokkal nagyobb rend lenne. A Szabad Nép összeállítását olvashatták, 1953. júniusából.

Folytatja a főbírák feljelentgetését a Magyar Idők
444.hu/Sarkadi Zsolt

Fura egy ország az olyan, ahol a bírókat a kormány seggéből kilógó sajtótermék (?) kezdi el piszkálgatni, listázni. Üdv újra az ’50-es években.

További szép estét mindenkinek.

240. Álszent, képmutató banda

"...a Biblia nem kötelez bennünket arra,
hogy embertelen törvényeknek engedelmeskedjünk." (Iványi Gábor) 

Szerdán még a parlamentben szorgosan faragták a gránitot, majd egy nappal később, csütörtökön lelki gyakorlaton vett rész a teljes KDNP-frakció, miután betiltották a hajléktalanságot. Ez lenne az alaptörvénybe gránitszilárdan belevésett kereszténység? Kegyetlen, álszent, képmutató banda, kiknek se istene, se hite nincs! Szégyen!

harrachsemjen1.jpg

„Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de csele- kedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt egyedül a hit? Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, mele- gedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincse- nek, halott önmagában." (Jakab 2,14-17)

Szintén csütörtökön Iványi Gábor lelkész volt Kálmán Olga vendége. Iványi: "...a Biblia nem kötelez bennünket arra,hogy embertelen törvényeknek engedelmeskedjünk." Megrendítő amit mond. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője után Fleck Zoltánt jogszociológus volt a műsor következő vendég, ő pedig a közigazgatási bíróságokról, az OBT és az OBH harcáról, ill. a bírói tanács kiszolgáltatottságáról mondott igen elkeserítő dolgokat. Tessék feltétlenül megnézni/meghallgatni mindkét beszélgetést.

A fideszes nemmédiában most éppen a Magyar Idők a soros. Összeizzadták azoknak a bíróknak a listáját (remélhetőleg még nem teljes az a kurva lista, és ásnak keményen tovább), akik „a kormány ellen irányuló politikai tevékenységet folytatnak, emellett a nemzetközi közvélemény előtt igyekeznek lejáratni Magyarországot.” (K. Szalonna)

Mert itt tartunk ma ebben a szép, keresztény országban.
Kellemes hétvégét mindenkinek!

***

Velencei Bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni. Még a szólásszabadsá- got is sérti az új törvénycsomag. Szerintük a rendelkezés súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját. A bizottság kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési sza- badságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét.

239. A bírók visszaszóltak

Zajlik az élet, megy az adok-kapok, de szép is ez. Handó Tünde még vasárnap reggel a Kossuth Rádióban nemes egyszerűséggel lehazaárulózta a kormánnyal és vele nem egyetértő bírókat, azokat, akiknek nem tetszik a közigazgatási bíróságok létrehozásának nagynagy ötlete. Tegnap erre a hazaárulózásra reagált közleményében az Országos Bírói Tanács, és immáron sokadszorra próbálta cáfolni az Országos Bírósági Hivatal vezetőjét.

obt2.jpg

Merthogy az OBT-ről június elején a kormánysajtóban megjelent (ál)hírek szerint a testü- let feljelentette a kormányt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál a bíróságok át- szervezése miatt, Szájer felesége ezt a lépést értékelte hazaárulásként. Az OBT akkori s a mostani közleményében is cáfolta, hogy az európai szervezet beavatkozását kérte volna.

Ismert, a januárban választott, új összetételű OBT, amely a törvény szerint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ellenőrző szerve, az elmúlt hónapokban megvizsgálta az OBH nagyhatalmú elnökének, Handó Tündének a kinevezési gyakorlatát, s törvénysértőnek találta azt. Az OBT - amelyet időközben Handó nyomására egy tucatnyi tag otthagyott - kilátásba helyezte azt is, hogy kezdeményezi Handó tisztségétől való megfosztását.

De nem csak az a baj, hogy Handó tudatosan hazudik és hazaárulózik:

Az OBT különösen aggályosnak és a demokratikus működéssel össze- egyeztethetetlennek tartja, hogy Handó Tünde önkényes jogértelmezéssel illegitimnek nevezi az őt Alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkö- rének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést. Az OBT a kérdésben kialakított álláspontját már közzétette, az üléstervnek megfelelően megtartja üléseit

– írják még. És hozzátették: az OBH elnöke az OBT által felügyeleti jogkörében megfogal- mazott kritikákra érdemben eddig egyetlen alkalommal sem reagált.

Aki nincs teljesen képben, hogy miről van szó és milyen belső háborúk folynak az igazságszolgáltatáson belül, és az miért gyengítheti a bíráskodás függetlenségét, az feltétlenül olvassa el ezt a cikket. (via 444.hu)

Itt tartunk ma, de gondolom még nincs vége. Kíváncsi vagyok, a hazaárulózás után vajon mi következik még.

***

Témához kapcsolódik, aki még nem látta, most megnézheti: Lebontja a független igaz- ságszolgáltatást a Fidesz? Tegnap az ATV Start vendége volt dr. Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.