351. Három nap múlva

2019. május 23. - HunvaldGyörgy

Három nap múlva lezárul a kampány, vasárnap EP-választás lesz. Több mint 8 millió választópolgár dönthet arról, hogy milyen összetételű legyen az Európai Parlament, és hogy kik foglalhatják el a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. Kilenc pártlista valamelyikére lehet majd szavazni – de nagyon nem mindegy, hogy melyikre. Fontos lenne, hogy minél több Európa-párti képviselő kerüljön az EP-be, olyanok, akik Európa egységéért dolgoznak, nem pedig annak szétveréséért. Azt kell mérlegelnünk, hogy egy egységes, demokratikus Európához akarunk-e tartozni, vagy teszem azt, Kazahsztánhoz.

ep-valasztas2019.jpg

A volt ombudsman, Kaltenbach Jenő pár napja ezt írta fb-oldalán:

Mit akartok?

Európa sorsdöntő választás előtt áll. Nem kevesebbről van szó, mint hogy milyen jövőt szánunk magunknak, gyerekeinknek, unokáinknak. 

A kínálat világos. Az egyik lehetőség a szabad, demokratikus, jóléti állam, amelyben a polgár, embertársaival együtt eldöntheti, hogy kikben bízik, kikre bízza a közügyeket. Mindezt a tények birtokában teszi, mert a szabad sajtó azokat eljuttatja hozzá. Nem véletlen, hogy ilyen helyekre igyekszik mindenki, aki kiszámítható jövőt szán magának és szeretteinek.

Az alternatíva a hazug propaganda, a gyűlölködés, a folytonos ellenségkeresés, a korrupció, melynek ára milliók kiszolgáltatottsága, nyomorúsága. A minapi Strache botrány kézzelfogható bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy Putyin Oroszországa, amely az uszító propagandán és a haditechnikán kívül semmiben sem képes versenyezni a nyugattal, mindent elkövet a versenyszabályok eltorzításáért. Ehhez hozzá hasonló cinkosokat keres, mint amilyen Orbán, Strache, Salvini, Le Pen, akik belülről igyekeznek gyengíteni az ellenfelet.

Aki ilyen pártokra szavaz, az a saját, a gyerekei, unokái jövőjét árulja el!

Három nap múlva, május 26-án vasárnap mindössze 20 perc elmenni és szavazni, hogy Magyarország az Európai Közösség újra megbecsült tagja lehessen. Tessék elmenni, és tessék elvinni a rokonokat, barátokat is. Mert nem mindegy, hogy milyen jövő vár ránk és gyerekeinkre.

Hunvald György

350. Ami Ausztriában történt

Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, mert csak a kormánypárti média jut el hozzá: pénteken nyilvánosságra került egy 2017-es ibizai rejtett kamerás felvétel, ami miatt alig egy nap múlva, szombaton már le is mondott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. (A videóból fekete-fehéren kiderül, hogy Orbán legújabb és legkedvesebb szövetségese az országát is eladná az oroszoknak a hatalomért.)

orban_strache2019.jpg

"Olyan médiaviszonyokat szeretnék, mint Magyarországon,
ahol például egy érdekes figura, Heinrich Pecina összevásárolt egy csomó médiát Orbán Viktornak." (Heinz-Christian Strache, volt osztrák alkancellár)

Pártja, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt koalíciójának ez- zel vége is lett, és szeptember elejére előre hozott választást írnak ki Ausztriában. (Megj.: nálunk is készülhetett volna jó pár ilyen, vagy hasonló videó. De nem készült. Vagy csak még nem került elő.)

Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt. A jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. Stabilitás van, látom a gazdasági célokat, az adócsökkentést, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek. (…) A szabadság, a sajtószabadság, a média szabadsága nem liberális kategóriák. Ezek a demokrácia előfeltételei. Ezek mindannyiunké. A liberálisok megkaparintották őket. 

(Orbán Viktor, 2019. május 6.)

Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdono- sok döntéseivel sem.

(Orbán Viktor sajtószóvivője, 2019. május 18.)

A két nyilatkozat – s a pofára esés – között még két hét sem telt el. Zárójelben: ugye még emlékszünk Simicska Lajosra, meg erre a mondatra: „Majd megveszi nekem a Roszatom.”

És hogy el ne feledjem: így a végire érdemes még ezt is elolvasni az Azonnalin, merthogy most valahogy indokoltnak látszik a két ország összehasonlítása: Öt különbség Ausztria és Magyarország között.

P.s.: Azért Habony szebben mozgatta az orrát Ibizán, mint Strache. (via Földes Péter)

***

Ha haverság van, nyomjuk, ha baj van, sunyulunk - A közszolgálati tévé hírcsatornája (M1) először úgy számolt be az egész világon végigsöprő hírről, mintha egy kazahsztáni helyettes államtitkár mondott volna le. Zéró említés arról, hogy ki ez az ember (Orbán egyik szövetségese), hogy pár hete még Budapesten parolázott a magyar miniszterel- nökkel, nulla infó arról, hogy mit mondott a kiszivárgott felvételen, vagy hogy kiket és hogyan próbált meggyőzni arról, hogy magyar mintára szerezzenek neki médiát a ha- zájában. (via Index)

349. Kerületi történet

Rövid és nem túl bonyolult történet következik. Pár napja megkeresett a Csengery utca egyik házának a lakója, és a következőket adta elő. Nemrégiben társasházi közgyűlésen vett részt; ő lakástulajdonosként életvitelszerűen abban a házban él (ezen van a hang- súly). Az egyik napirendi pont arról döntött, hogy hozzájárul-e a társasház ahhoz, hogy a házban Airbnb szolgáltatás működhessen.

kiraly2016-24.jpg

Azok a tulajdonosok, akik ezt napirendi pontot szerették volna megszavaztatni, vagyis akik a tulajdonukon keresztül csak üzletet látnak egy lakóház mindennapi működésében, pici többségben voltak az életvitelszerűen ott lakókkal szemben, de ez nem volt elég a napirend megszavazásához. Patthelyzet alakult ki. Végül az önkormányzati tulajdon (kb. 20 %) segítségével megszavaztatták a napirendi pontot és leszavazták az ott élőket.

Szerintem, az önkormányzati tulajdont képviselőnek mindig úgy kell szavaznia, ahogy a lakók többsége akarja; ez a rendszerváltás óta kőbe vésett, íratlan szabály. Azt pedig, hogy ki a lakó, viszonylag könnyű eldönteni. Szerintem.

Az önkormányzati tulajdon képviseletében, nem a magántulajdont kell védeni, hanem a lakóközösséget. Nem tudom mennyi ilyen önkormányzati segédlettel meghozott közgyű- lési döntés lehetett eddig a jobb sorsra érdemes kerületünkben, de ezt nem szabad ennyiben hagyni.

Hunvald György

348. Nem akarom elhinni

Bernard-Henri Lévy francia filozófus – akit Orbán Viktor még áprilisban hívott kávézni – hosszú cikket írt a miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről, amelyben Kun Béla, az antiszemitizmus és Erdogan is szóba került. A kétórás beszélgetést feldolgozó cikk a The Atlantic portálon jelent meg angolul; magyarul ITT olvasható egy összefoglaló a 24.hu-n.

orban_levy2019.jpg

Fotó: Camille Lotteau

Megismergetjük belőle egy kiöregedett másodosztályú focista véleményét a világokról (arról, amelyben élünk és arról a párhuzamosról, amely a fejében van). Tessék elolvasni, tanulságos. Kedvcsinálónak:

Horthy Miklósról:

Része a magyar történelemnek. Nem ő szabadított meg minket Kun Bélától?

Recep Tayyip Erdoganról:

Hatalmas focista. Mint én.

P.s.: Tényleg azt is mondta, hogy ő Európa DNS-e? Nem akarom elhinni.

***

Orbán nagy álma végre teljesült; tegnap fogadta őt Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. De a miniszterelnök finoman szólva sem váltott ki túl nagy érdeklődést a közös sajtótájékoztatón részt vevő újságírókból. Nem finoman szólva a kutyát sem érde- kelte Európa DNS-e. (via Népszava)

347. Heti Handó (2)

Nem gondoltam, hogy ilyen sűrűn fogunk írni az igazságszolgáltatás nagyasszonyáról – de ezt dobta a gép. Ugyanis az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) végleg elege lett Handó visszaéléseiből, ezért május 8-i ülésén határozatot hozott arról, hogy indítványozzák az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének elmozdítását az Országgyűlésnél. (Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatalának, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt – írja többek közt az Index.)

hando_tunde1.jpg

Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogal- mazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára

– olvasható a bírói tanács honlapján.

Az ATV Start vendége dr. Sándor Zsuzsa, volt tanácsvezető bíró: A bírói tanácsnak kötelessége Handó Tünde felmentését kezdeményezni, ha nem akar bűnrészes lenni a Handó által elkövetett törvénysértésekben.

Itt tartunk ma, és nem tudni, hogy mit hoz a holnap. Ami azonban biztos: a folytatásban az OBT jelentését elküldik az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának, ahol meghallgat- hatják Handót és az OBT elnökét is. Ezek után a parlamentnek szavaznia kell a bizottság előterjesztéséről. Csak hát ugye – mivel kétharmados döntésre van szükség a hatalmával visszaélő Handó menesztéséhez – ez a Fidesz kétharmadával nem tűnik túl valószínűnek.

Az OBT határozatára szinte azonnal reagált Handó hivatala, és egy közleményben utasí- tották vissza az alaptalannak mondott vádakat. Szerintük az OBH elnöke megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva, megfeszített erővel végezte munkáját, a vita- tott legitimitású Országos Bírói Tanács forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak az OBH elnökével szemben.

A mai napon eddigi tevékenységük megkoronázásaként egy valótlan állítá- soktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő ’balítéletet’ mondtak az OBH elnö- kének működéséről. Egyetlen céljuk, hogy minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül

– közölték. Handó (és hivatala) szerint tehát nem ő, hanem az OBT az, amelyik törvényte- lenül működik. És azonnal két bírósági elnök is kiállt megvédeni Handót. Akiket véletlenül éppen ő nevezett ki...

További szép estét mindenkinek.

P.s.: És hogy ne kelljen teljesen vakon tapogatóznunk a magyar igazságszolgáltatás csú- csán duló háború eseményei között, érdemes elolvasni az alábbi cikkeket a 444.hu-n:

***

Handó volt kabinetvezetője kerülhet a Fővárosi Törvényszék élére. Várhatóan ismét eredménytelennek nyilvánítja a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázatát Handó Tünde, és határozott időre – egy évre – ismét megbíz egy bírót az elnökséggel. Pl. Tóth Áron Lászlót, Handó volt kabinetvezetőjét. (Megjegyzés: az FT nemcsak az ország, de Európa egyik legnagyobb bírósága, külön jogkörökkel. Aki az FT-t vezeti, különösen nagy befolyással bír a magyar bíróságokra.)

346. AB, te csodás!

Még április végefelé a Kúria a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével ellentétesnek minősítette és elmarasztalta a Fidesz-t aláírásgyűjtő tevékenységük miatt. Egyúttal bírságot szabott ki a pártra, mert az megtévesztette a támogatóit azzal, hogy az EP-kampányban azt a képet sugallották, hogy az induláshoz szükséges aláírásokat kéri a szimpatizánsoktól, miközben egyáltalán nem erről volt szó. A cél kizárólag az adatgyűjtés volt, amihez nem a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói íveket használták.

Emlékezetes a panaszos a Momentum volt. Észrevették ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP logóival ellátott pultnál a kormánypártok aktivistái azt állították, hogy a május 26-i európai parlamenti választáshoz gyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Csak épp a lapok nem a Választási Iroda által kiadott, az aláírások gyűjtésére szolgáló ívek voltak. Az aktivisták az aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót sem tudták bemutatni. (A Momentum videója az esetről itt nézhető meg.)

De most jött az Alkotmánybíróság, és Alaptörvény-ellenesnek, önkényesnek minősítette a Kúria döntését. Felülírva azt jogszerűnek nevezte, hogy a Fidesz aktivistái az EP-választást emlegetve gyűjtöttek aláírásokat Orbán programjához. Az AB döntésének magyarázata igazán parádés:

  • Alaptörvény-ellenesnek nevezték, hogy a Kúria nem vette figyelembe: a véleménynyilvánítási szabadság védi a politikai szervezet és támogatói vagy választói közötti kommunikációt.
  • Hangsúlyozták, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja meg a jelölő szervezeteknek, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek.

Hogy a fideszes aktivisták bizonyítottan hazudtak? Hogy a szavazók nem tudták ponto- san, mit is írnak alá? Az nem érdekes. Az AB szerint tehát nincs azzal semmi gond, hogy a Fidesz hazudott, és megtévesztette a választóit – hiszen a választási eljárásról szóló tör- vény nem tiltja azt. Csodás!

***

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy 6 éve folyó perben ma elsőfokú ítéle- tet hirdetett. Pert nyertem, a bíróság teljes egészében elutasította a fideszes VII. kerületi önkormányzat közel 500 millió forintos keresetét. Az önkormányzatnak jelentős perkölt- séget kell fizetnie, arról nem beszélve, hogy mennyit fizetett ki eddig a saját ügyvédjének. Vajon mi lenne, ha a saját zsebükből fizetnének a fideszesek? (Hunvald György)

345. Heti Handó (1)

Vasárnap van, meg hideg és eső – így aztán nem nagyon akarnék hosszabban írni Szájer József tündöklő feleségéről és a körülette történtekről, így aztán csak most szemelgetve, röviden nézzük, hogy mi minden történt körülötte az elmúlt napokban. Pénteken például Szegeden, az ottani Ítélőtábla és Törvényszék munkáját értékelő sajtótájékoztatóján ki- vagy épp bejelentette, hogy szerinte a magyar bíróságok az Európai Unió élvonalában vannak, ma már nem húzódnak el a perek. Köszönjük, Emese!

Szintén pénteki hír, hogy a hazai igazságszolgáltatás nagyasszonyát bíráló bírák – Vasvári Csaba és Vadász Viktor – első fokon pert nyertek a néhai Magyar Idők ellen. A Magyar Idők cikk kapcsán annyit mindenképp érdemes felidézni – írja a Népszava –, hogy mind- két bíró annak az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) a tagja, amelyik folyamatosan bírálja az Országos Bírói Hivatalt (OBH) és Handót. Sőt Vasvári ennél még messzebbre ment: pert indított az OBH elnöke ellen, mivel az szabálytalanul bírált el pályázatokat.

Aztán: még április legvégén igencsak kiakadt a Magyar Bírói Egyesület; ugyanis nyílt levélben utasították vissza Kövér Lászlónak a bírói függetlenséggel kapcsolatban kifejtett fura gondolatait. A honlapjukon közzétett nyílt levelükben leszögezték: Kövér az ünnepet használta ki arra, hogy megfogalmazza a bírói karral szemben támasztott politikai elvárást. Handó meg megosztja a bírói kart.

A bírói kar – kivéve, amikor a hatalom önkénye ezt megakadályozta – mindig őrizte és óvta is ezt az értéket. (…) Minket, bírákat csak az Alaptörvény, a törvényeink, az eskünk, a lelkiismeretünk köt, míg szervezetileg függetlenek vagyunk minden más hatalmi ágtól. Annak ellenére, hogy a bírói kar többször szenvedett el kritikákat, munkánkkal ellátjuk törvényi kötelességeinket, betölt- jük a bírói hatalmi ág funkcióját, segítjük társadalmunkat, gazdaságunkat. Ennek során valóban nem vagyunk függetlenek a társadalmi viszonyoktól, mert munkánk során a demokratikus keretek között, a választópolgárok fel- hatalmazásával létrejött Országgyűlés alkototta jogszabályokkal ítélkezünk

– olvasható az érdekvédelmi szervezet levelében.

Azt hiszem, mára ennyi elég is lesz. További szép estét mindenkinek.

***

Handó volt kabinetvezetője kerülhet a Fővárosi Törvényszék élére. Várhatóan ismét eredménytelennek nyilvánítja a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázatát Handó Tünde, és határozott időre – egy évre – ismét megbíz egy bírót az elnökséggel. Például Tóth Áron Lászlót, Handó volt kabinetvezetőjét. (Megj.: az FT nemcsak az ország, de Európa egyik legnagyobb bírósága, külön jogkörökkel. Aki az FT-t vezeti, különösen nagy befolyással bír a magyar bíróságokra.)

344. Gavallérok

Hétfőtől naponta 5 percre – igen, teljes öt percre! – bemehetnek a köztévébe az ellenzéki pártok is, az M1 reggeli műsorába ismertethetik EP-választási programjukat. Vélhetőleg most nem dobják ki őket, mivel a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nagyvonalúan úgy döntött, hogy a május 26-i európai parlamenti választásra listát állító összes párt bemutatkozási lehetőséget kap a köztévében. (A pártok sorrendje ITT olvasható.)

mtva1.jpg

A hamis, manipulált hírek folyamatos terjesztése mellett tehát kilencszer 5 perc (ebből azért egy a Fideszé) a törvényben garantált időkereten felül. Ezek tényleg gavallérok.

P.s.: Azért megjegyezném, hogy az MTVA (fő feladata 2015-től a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. számára történő műsorgyártás) egy olyan intézmény, amely évente több mint 90 milliárd forint közpénzből működik. Ezt a nem kevés pénzt azért kapják, hogy a lehető legpontosabban tájékoztassák az embereket (vagy ha úgy tetszik, az adófizetőket) a világban, illetve a Magyarországon történtekről. Pártatlanul, hitelesen, pontosan. És nem csak négy évenként nyolcszor/kilencszer 5 percben.

***

Félmillióra büntették a TV2-t, mert csak a Fidesz létezik náluk. 500 ezer forintra büntette a Kúria a TV2-t, mert április 18. és 23. között csak a Fidesz-KDNP európai parlamenti válasz- tási kampányáról számolt be hírműsoraiban. Úgy csináltak a Tényekben, mintha nem indulna az ellenzék az EP-választáson. Ezzel a csatorna megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, benne a jelöltek és pártok közti esélyegyenlőségre vonatkozó előírásokat.

343. Kövér meg a hatalom egysége

Az ezt előző posztot – mely szerint a Kúria elmarasztalta a Fideszt a választójogi törvény előírásainak megszegése miatt – a csillag alatt azzal fejeztük be pár napja, hogy Kövér László a bírói függetlenséget biztosító törvény elfogadásának 150. évfordulóján kért (?) engedelmességet a bíráktól; jogászként is ellentmondva a hatalmi ágak szétválasztásá- nak. Azt is kijelentette, hogy a bírók nem lehetnek függetlenek az államtól.

kover_laszlo1.jpg

Mint Kövér mondta, a bírók csak annyira lehetnek függetlenek, mint amennyire az állam az, és el kell dönteniük, hogy kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők vagy az államot támadók és rombolók oldalára. Előbbi csoport, fideszes logika szerint magát a kormányt jelenti – utóbbi pedig a kormányon kívüli valóságot, ide értve Brüsszelt, a civileket, a migránsokat, és bárkit, akit az Orbán-kabinet ellenségnek nevez ki. (via Népszava)

Szepesházi Péter – volt bíró, ma ügyvéd – a Klubrádióban minderről azt mondta, utoljá- ra a kommunista diktátorok törekedtek arra, hogy a bírói hatalmat szétválasztás helyett központosítsák.

Utoljára Rákosi és Lenin beszélt a hatalom egységéről, a hatalom megosztása helyett.

Itt tartunk ma, így kell ezt csinálni egy kicsattanó demokráciában. Azt hiszem, mára ennyi elég is lesz. További szép estét mindenkinek.

P.s.: Dr. Sándor Zsuzsa is értelmezte a helyenként feltűnést keltő, sarkos, de nem igazán érthető kövéri mondatokat. Íme: Kövér döbbenetes világa és átlátszó szándéka. (Hírklikk)

***

Még tavaly tavasszal a BBC Newsnight című műsora a Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot (Viktor Orban's 'illiberal democracy'). A műsorban (a CEU és a civilek elleni fellépés mellett) foglalkoztak az igazságszolgáltatás helyzetével is. Szepes- házi akkor arról beszélt a BBC-nek, hogy félelemmel teli légkör uralkodik a bíróságokon. Több – név nélkül nyilatkozó – bíró pedig azt mondta a BBC-nek, hogy az igazságszolgál- tatás már nem független a kormánytól. (Szepesházi már korábban, 2017 októberében a 444-nek is beszélt a bíróságok helyzetéről.)

342. Oszt’ jó napot!

A Kúria mai Kvk.II.37.515/2019/2. számú döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Fővárosi Választási Bizottság korábbi határozatát, és a kérelmező kifogásának részben helyt adott. A Kúria közölte, hogy a Fidesz-KDNP magatartásával megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor aktivistái április 8-án a Kálvin téren aláírásokat gyűjtöttek saját ajánlóíveiken az EP-választásokhoz. Azok ugyanis nem a Választási Iroda által kiadott ívek voltak – írja a 444.

A panaszos a Momentum volt. Észrevették ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP logóival ellátott pultnál a kormánypártok aktivistái azt állították, hogy a május 26-i európai parlamenti választáshoz gyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Csak épp a lapok nem a Választási Iroda által kiadott, az aláírások gyűjtésére szolgáló ívek voltak. Az aktivisták az aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót sem tudták bemutatni. (A Momentum videója az esetről itt nézhető meg.)

A kormánypárti többségű, ámde magát függetlennek nevező Nemzeti Választási Bizott- ság mindebben nem talált kivetnivalót; a Kúria szerint viszont a Fidesz-KDNP egyszerűen átverte az embereket.

A választópolgárok megtévesztése alappal veti fel továbbá annak a lehetőségét is, hogy a jelölő szervezet célja az aláírások kampányte- vékenység során történő további felhasználása, választói adatbázis kialakítása, mert ezekre az aláíróívekre nem vonatkozik a megsemmisítés kötelezettsége, és amely a többi jelölő szervezet vonatkozásában megbonthatja az esélyegyenlőség követelményét is, ezáltal a választási versengésben elfoglalt helyzetükre kihat

– teszi még hozzá a Kúria.

És most azt gondolhatnánk, hogy ha már a legfelsőbb jogi fórum, a Kúria is elmarasztalta a Fideszt a választójogi törvény előírásainak sorozatos megszegése s lesz@rása miatt, ak- kor csak van valami halvány remény egy tisztességes választásra. Nos. Orbán Viktor már 2006-ban megmondta, amikor választási csalásra buzdította az övéit: „Elmarasztal az OVB, megvédenek a jogászok, oszt’ jó napot!”

Miért kéne azt hinni, hogy a Kúria döntését most majd nagyobb tiszteletben fogják tartni, mint egykoron az OVB-ét? Vagy bárki másét.

Kellemes hétvégét mindenkinek.

P.s.: De említhetnénk még azt az esetet is, amikor a szerencsétlen Patyi András – aki akkor még az NVB elnöke volt – 345 ezer forintos kirakatbírságot rótt ki Orbánra, mert az két alkalommal is óvodában kampányolt 2018 tavaszán. Orbán befizette a büntetést oszt’ jó napot. És azóta is az összes fideszes potentát gyerekekkel kampányol. De szép is ez.

***

A döntés jogszerűsége egyértelmű, de attól még lehetnek politikai következményei: Kö- vér László házelnök a napokban, éppen a bírói függetlenséget biztosító törvény elfoga- dásának 150. évfordulóján kért engedelmességet a bíráktól – jogászként is ellentmondva a hatalmi ágak szétválasztásának. Mint Kövér mondta, a bírók csak annyira lehetnek füg- getlenek, mint amennyire az állam az, és el kell dönteniük, hogy kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők vagy az államot támadók és rombolók oldalára. Előbbi cso- port, fideszes logika szerint magát a kormányt jelenti – utóbbi pedig a kormányon kívüli valóságot, ide értve Brüsszelt, a civileket, a migránsokat, és bárkit, akit az Orbán-kabinet ellenségnek nevez ki. (via Népszava)