Hunvald-blog

598. Méhlegelők, juhok, szürke marhák

Mindez Budapesten.

2021. június 20. - HunvaldGyörgy

A méhek után Budapesten legelő juhnyájakról álmodik
Bardóczi Sándor, a város főtájépítésze. (Qubit

Ehhez már tényleg nem tudok semmit hozzátenni.... Nincs a Városházán valaki olyan, aki valami érdemit is tenne Budapestért és nem csak néhány ember hobbijával foglalkozik? Ébresztő!

bardoczi_mehlegelo.jpg

Budapest Főváros főtájépítésze, Bardóczi Sándor, a méhlegelők létrehozása után, juhokat és szürke marhákat legeltetne a főváros zöldterületein. Bardóczi a Quibit.hu-nak adott interjúban többek között arról beszélt:

Az olyan természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, a komplex feladat miatt szeretnénk meghonosítani a legeltetést.

Szerinte a legelő-ökoszisztémák kialakításához fontos lenne, hogy legyen Budapestnek egy vagy több nyája.

Titkos vágyam bevonni a Fővárosi Állat- és Növénykertet, nemcsak az állatsimogató programok stresszét a réten legelve kipihenő saját juhaik miatt, hanem a húsevőik ellátása is megoldható lenne így.

Na kérem. Méhlegelők már vannak. Most jöhetnek a juhok meg a szürke marhák. Vajon mi lesz a következő remek ötlet?

Hunvald György

597. Elkisgazdásodás

Két hír margójára, röviden.

Vezetés közben sokkolták Szakács Lászlót azzal, hogy visszavonják a jelöltségét. Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről is ugyanakkor döntött az MSZP elnöksége. (168 óra

Az MSZP elnöksége a napokban két ügyben hozott egyhangú határozatot. Egyrészt Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről, másrészt a legesélyesebbnek tartott pécsi-komlói ellenzéki Szakács László jelöltségének visszavonásáról döntöttek.

torgyan_kisgazda1.jpg

Megj.: Molnár 2002 és 2010 között Újbuda polgármestere, majd 2016 és 2018 között az MSZP elnöke volt. Szakács az MSZP korábbi elnökhelyettese, és Mesterházy Attila szövetségese volt az MSZP-ben.

Olyan érzésem van ezeket a cikkeket olvasva, mintha a 20 évvel ezelőtti kisgazda híreket olvasnám. A végén majd az MSZP Országos Elnöksége dönt(het) arról (is), kit zárnak ki maguk közül. Mert már senki más nem marad a pártban.

Hunvald György

P.s.: Előbb eladta, utána kirúgta volt elnökét az MSZP. Korábban megállapodást kötött Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Tóth Bertalan arról, hogy Molnár Gyula átül a DK frakcióba. Csak épp erről senki nem tett említést…

596. Mi a konzervativizmus?

Nyuszi rokonai és üzletfelei.

A kétmillió dolláros kávézó, (444.hu)

Nagyon remélem, hogy a következő rendszerváltás után a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) és a többi "közpénzféregjárat" döntéshozói egyenként és személyesen lesznek felelősek eltékozolt javainkért. Elvégre ezek a kurátorok azért kapják nem csekély díjazásukat, hogy felelősen, a társadalom üdvére fektessék be az e célból nekik átadott közpénzeket. Felelős tisztségek ezek.

szalai_zoltan_mcc1.jpg

Szalai Zoltán germanista, kultúrtörténész, üzleti tanácsadó, a több száz milliárd forintnyi közpénzt magába olvasztó Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, a Mandiner.hu lapigazgatója, és mellékesen az Apriori Cultura NKft (AC) tulajdonosa-ügyvezetője – a részleteket lásd. a 444.hu cikkében.

Ha netán mégse így lenne, hanem "az árkok betemetése" és hasonló álszent jelszavak mögé bújva tovább ülhetnek a pénzü(n)kön, akkor tudhatjátok, hogy (már megint) nem jött össze. Az efféle "megbékélések" azt az egy dolgot jelzik, hogy (már megint) nem a rendszert váltották le, csak a haszonélvezőit.

Fügedi Ubul

595. Lepacsizva

Óvakodj a kezdeteknél! - Obsta principiis!

Szerintem nem kell félni az előválasztás Fidesz általi meghekkelésétől.
Azt már meghekkelték azok, akik azt kitalálták. 

Az előválasztáson a jelölőszervezetek a rendes választást megelőzően információt kaphatnak jelöltjeik népszerűségéről, közben lehetőségük van a nyílt politikai viták lefolytatására. Nem elhanyagolható az sem, hogy az előválasztások növelhetik a jelöltek és pártprogramok ismertségét a potenciális szavazók körében – írják a szervezők.

lepacsizva2021.jpg

Fotó: Dr. Oláh Lajos Facebook oldala

Nos, ez már BIZTOSAN nem így lesz. Kérdem én, milyen előválasztás az, ahol a választás előtt megegyezik néhány induló, hogy én itt támogatom a tiedet és visszalépek, cserébe te ott támogass engem, és lépj vissza. Milyen disznóság már ez már megint?!

Így ugyanis az előválasztók nem a számukra legalkalmasabbnak tartottak közül választ- hatnak, hanem CSAK azok közül, akiket a pártvezérek a ringbe engedtek. Persze értem én, hogy sokkal nehezebb lenne azt eladni, hogy nincs előválasztás, simán lepacsizzuk, hogy te húsz jelöltet, te meg ötvenet, stb. indítasz közösnek nevezett jelöltként. Ezzel azért lássuk be, elég nehéz lenne bárkit is mozgósítani, ill. a szavazatokat maximalizálni.

Maguk a szervezők hekkelik meg azt az eredetileg jó ötletet, hogy az indulók mindegyike álljon a rajthoz és méresse meg magát.

Kíváncsi lennék, hogy mi lenne akkor, ha senki sem léphetne vissza a másik javára. Mi lenne például itt a kerületünkben, a mi derék dr. Oláh Lajosunkkal? Ő itt már szinte minden indulót maga alá gyűrt – legutóbb Kocsis-Cake Oliviót – még a megmérettetés előtt (nem indul ellene MSZP-s LMP-s, Párbeszédes), pedig ha senki sem lépett volna vissza a javára, valószínűleg elveszítené az előválasztást. Lenne rá egy fogadásom.

Ahogy nézem, így most – a választókon kívül – a Momentummal van a legjobban kitolva. Mindenhol, ahol esély lehet a körzet megnyerésére, a többiek ellenükre állapodtak meg a visszalépésekről. Ilyen körülmények közt vajon hány helyen "győznek" majd a végén?

Így aztán emiatt a tisztességtelen verseny  miatt nem a legesélyesebb lesz kiválasztva a Fidesz jelöltje ellen, hanem az, akire az alkuk után szavazni lehetett az előválasztáson. Amelyen – ahogy a mostani megállapodások mutatják – azok indulnak eséllyel, akikben a különböző pártok a különböző körzetekben az előzetes visszalépésekkel megállapodtak.

Ezzel biztosan nem lehet maximalizálni az ellenzéki szavazókat. Így kell egy jól kitalált dolgot elrontani.

Hunvald György

*

Egymás után lépnek vissza az ún. ellenzéki előválasztástól a különböző jelöltek. Még azt sem felejtik el megjelölni, hogy kinek az úgymond "javára" lépnek vissza — föltételezve, hogy akik idáig őket találták a készletből legkevésbé ellenszenvesnek, most mechaniku- san átszavaznak arra, akit az őket visszaléptetők találtak a legkevésbé ellenszenvesnek. Oláh Lajost például egy emberként utálják a kibérelt választókerületében élő barátaim, ismerőseim — több mint egy tucat ember. Gondolom, nemcsak ők — és gondolom, hogy ezzel nemcsak én vagyok tisztában. Oláh Lajosnak tehát nem lehet számításba vehető kihívója, mert úgy kikapna tőle, mint a pinty. Az ilyent vissza kell léptetni, és akkor megint csak az marad a kérdés, hogy Oláh Lajos-é, avagy az esedékes fidesznyik. —  Hát akkor már mégiscsak inkább ez az Oláh — sóhajtják az Orbán Viktort Oláh Lajosnál is kevésbé kedvelő polgárok. Behúzzák az x-et, és utána kezet mosnak. Szappannal. (via Fügedi Ubul)

594. Meg vó't ígérve!

Értem, csak nem szeretem.

Vezér: Mit akarok én? Én akarok maradni az igazgató! [de milyen áron?]
Hogy-hogy milyen áron? Mindenáron!
Vezér: Sanyi! Hozd be a szalámis kenyereket! Hagy éljenek! [fütty] [Zoránt a kormányba!!!]
Tömeg: Meg vó't ígérve! Meg vó't ígérve! Meg vó't ígérve! Meg vó't ígérve!
(Zenés-táncos Nőnapi Ünnepség a Guvátinál - Kern 2. lemez, 1994.)

Röviden, de ejtsünk mi is pár keresetlen szót Kocsis-Cake Olivio minapi visszalépéséről. Pontosítok: visszaléptetéséről. Mert azt ugye senki nem hiszi, hogy Kocsis-Cake alig két hét jelöltség után önmagától úgy döntött, hogy mégsem szeretne az ellenzék közös jelöltje lenni. Amint írta, „az egyéni ambíciókat sokszor alá kell rendelni felsőbb érdekeknek, céloknak.”

kocsis-csake2021.jpg

Persze ha a cél meg valaki felsőbb érdeke az, hogy mindenáron Oláh Lajos legyen ismét az ellenzéki kihívó, akkor értem. Akkor is értem, ha Kocsis-Cake — vagy a PM — is kapott egy üzenetet, hogy „akkor háború lesz”, ha nem az történik, amit valaki, valahol kitalált. Értem én, csak nem szeretem.

Mert így megint a pártok vezetői egyeztek meg a visszalépésről, támogatásról. Pedig emlékeim szerint az előválasztást meghirdető pártok közösen azt vállalták — mi több, ígérték — hogy mindenütt helyben dőlhet el, ki alkalmas leginkább a 2022-es o.gy. választáson a Fidesz elleni győzelemre. Ehelyett egyeztettek. Visszaléptek. Támogattak. (Az egyszerű választópolgár meg választhat majd a kijelölt maradékból…)

Már megint mindenki hülyének van nézve. És ez annyira hervasztó. Pedig meg vó't ígérve, hogy nem.

*

Egy nyelvet beszélünk – ezzel a szlogennel állt rajthoz Budapest 5. választókerületében az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként Kocsis-Cake Olivio. (Aki egyben a Párbeszéd pártigazgatója is.) És tényleg egy nyelvet beszél, de nemcsak Erzsébetváros és Terézváros lakosaival, hanem Oláh Lajossal is, aki történetesen a DK színeiben lép az előválasztási ringbe a választókerületbe. (via Népszava)

593. A jog alkalmazói

Hétvégén, röviden, rosszkedvűen.

Botrány a Kúrián: rendőrökkel akadályozták meg, hogy tudósítások készüljenek a NAV és a Médiatanács elleni perekről. (Media1

Egy olyan ország, amelyben egy belső utasítás bármikor felülírhatja a hatályos törvényeket, és ennek a rendőrök szereznek érvényt. Mindezt a jogalkalmazás nevében. Egy jogrendszer, amelyet idézőjelbe kell tenni.

rendor_kuria2021.jpg

Az "Igazság" ügyminiszterünk szerint a jogállamiság fogalma nem kellőképp definiált. Ezt illusztráljuk éppen. A házelnök szerint Nyugat-Európa országai halálosan fenyegetik a demokráciát — mert a demokrácia az, ami nálunk van, és ez az ő gyakorlatukkal nem fér össze.

Magyarország nem jogállam.

Fügedi Ubul

P.s.: A készenléti rendőrök azt mondták, utasításra cselekszenek, de nem nevezték meg, pontosan ki adta számukra az utasítást, és milyen jogszabály alapján járnak el.

*

Noha a Media1 határozott álláspontja szerint – melyet jogászok is alátámasztanak – nemzetközi egyezményekbe és a sajtótörvénybe is ütközik előzetes regisztrációhoz kötni a nyilvános bírósági tárgyalásokon való részvételt, a Kúria által mostanában kötelezővé tett regisztrációt még szerdán 15 óra magasságában elindítottuk. Erre azonban a Kúria csütörtökön kora reggel azt írta vissza, hogy elnöki utasítás alapján azt megtagadják, a belépést megakadályozzák, mivel csak akkor vehetünk részt, ha a tárgyalás és a regisztráció között legalább 24 óra eltelik. (via Media1)

592. Mekk Elek köztünk él

Mert örök és megbonthatatlan.

Különös produktum jöhet létre, ha az ostobaság szorgalommal párosul.
Pláne, ha még pénz is akad hozzá!
(Jókai Lajos)

Pár napja a kerület vezetése kitalálta, hogy a Dohány utcában 140-ről 75 centire csökkenti a járda szélességét, de hasonlóra készüljenek a Nefelejcs, valamint a Wesselényi utcában lakók is. Ezt a „frappáns” megoldást állítólag szakértők bevonásával találták ki annak a problémának a megoldására, hogyha ezekben a zsúfolt utcákban egy nagyobb, szabály- talanul vagy hanyagul parkoló autó megáll, a trolik már nem tudnak elmenni mellette.

niedermuller2021-2.jpg

Azaz, a szabálytalanul az útra belógó autós (vagy nagyobb furgon) miatt meg kell büntetni a gyalogosokat. Egészen elképesztő „megoldás”.

Szerintem a polgi nem sokat foglalkozhatott ezzel a kérdéssel, csak aláírta a rendeletet – nem véletlenül nem állt ki megvédeni a mundér becsületét, pedig máskor szereti a kamerát ő nagyon. Maga helyett most inkább beküldte az alpolgármesterét a darálóba.

Virág elvtárs kellene a Tanú c. filmből. Rendet rakna pillanatok alatt, valahogy így: „Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!" Cél az van! Haladjunk, kérem! Férjen el a troli! Nem is maradt más hátra, mint az eleve is szűk járda felét elvenni a gyalogosoktól. (Megj.: Gondolom, a megoldási lehetőségek közül a szakértő stáb elvetette a szigorúbb büntetést és az azonnali elszállítást.)

Mekk Elek túlélte a rendszerváltást, és valami szakértő bőrébe bújva próbálja megtévesz- teni a döntéshozó bölcs városatyákat. Ők meg nem ismerve a hatályos törvényeket és rendeleteket (pl. OTÉK) át lettek verődve. Szerencsére a józan ész győzött(?), a friss hírek szerint mégsem szűkítik a járdákat Erzsébetvárosban. Az önkormányzat hétfőn hatályon kívül helyezte Niedermüller Péter polgármester által aláírt határozatot.

A megfontolt, alaposan átgondolt rendelet élt 3 napot.

Hunvald György

P.s.: Azt sem értem, hogy a 75 cm-re zsugorított járdától miért riad meg a tilosban vagy a keresztben parkoló autós. Aki szabálytalanul parkol, az biztosan nem a „túl széles” járda miatt teszi azt.

Jól van, mindenki dolgozott 2 hetet közpénzből egyik irányba, aztán 1 hetet a másik irányba. Fontoskák. (via Almási-Kecskés Gusztáv)

591. Igaz-e?

Ó, azok a pártállami viccek!

Megvan, miért menesztette Áder János a Magyar Honvédség parancsnokát.
Aki maga kérte a felmentését. Mert szerinte a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Aha. 

Abban a bizonyos rendszerben önálló kategória volt a jereváni rádiós vicceké. A jereváni rádiónak eldöntendő kérdéseket kellett feltenni, és ők mindig igennel válaszoltak. Pontosabban úgy, hogy "igen, de..." és az ellentétes értelmű kötőszó után a "hivatalos" igentől többnyire igen eltérő dolgok következtek, nem ritkán a több jelentésű, illetve hasonló hangzású szavakban (pl. osztogattak-fosztogattak) rejlő lehetőségeket kihasználva.

korom-ferenc.jpg

Gyakran de távolról sem mindig. A hivatalos kommunikáció és a tények gyakori ellentmondását karikírozza pl. a Majakovszkijról szóló:

— Igaz-e, hogy Majakovszkij elvtárs öngyilkos lett, és ha igen, mik voltak az utolsó szavai?
— Igaz. Majakovszkij elvtárs valóban öngyilkos lett. Utolsó szavai a következők voltak: "Elvtársak, ne lőjetek"!

(Igen, ez valóban nem illik az adott helyzetre. Csak úgy eszembe jutott.)

Fügedi Ubul

*

Tehát az van, hogy kinevezte Áder János Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancs- nokává 2019-ben. A megbízatás 2023-ig szólt, de a vezérezredes úr váratlanul rájött 2021 májusában, hogy ő már minden feladatot elvégzett, amit 2023-ig kellett volna elvégezni. Ezért ő most jól lemond, hogy helyet adjon egy olyan vezetőnek, aki új típusú, és majd jól végrehajtja a rábízott feladatokat. Ezt egy hete még nem tudta Korom, most szembesült vele váratlanul. Hogy végzett ő. (via Kolozsvári Szalonna)

590. Egykor és most

Meg azok a boldog szép napok

Olvasom a Telexen, hogy Kocsis-Cake Olivio is benevezett az ellenzéki előválasztásra az MSZP és a Párbeszéd színeiben. Így aztán már öten vannak, akik közül idén kiválasztják, hogy ki az az egyetlen ellenzéki jelölt, aki 2022-ben a budapesti 5. választókerületben hatpárti ellenzéki támogatással indulhat majd a fideszes jelölt ellen. Nem tudom, hogy mennyien emlékeznek még arra, hogy Kocsis-Cake nem először kerül szóba képviselő-jelöltként a kerületben, 2013-ban már volt itt jelölt – egy ideig. De kezdjük az elején, mert szép történet ez is. Csak egy kicsit szomorú a vége.

olah2014-1.jpg

Tehát: 2013 januárjában még az MSZP-s Kunhalmi Ágnes volt a kiválasztott induló, aki aztán szeptemberben bejelentette, hogy mégsem indul egyéni képviselőjelöltként, és hogy a kerületben az Együtt-PM kapta a jelöltállítás jogát. Ekkor jött a képbe Kocsis-Cake Olivio, és maradt is – nagyjából úgy 2014 januárjáig. Ekkor ugyanis hirtelen előkerült Oláh Lajos – aki korábban stabil MSZP-s megyei elnökké tette magát Hajdú-Biharban – és hogy hogy nem, de már dékásként ő lett a Kormányváltók képviselő jelöltje Erzsébetvárosban. (Megj.: nem tudom, miféle egyezkedés folyt a kulisszák mögött, de arra kíváncsi lennék, hogy már akkor is megüzente valaki, hogy „háború lesz”, ha nem Oláh a jelölt?)

olah2014-2.jpg

Mindenesetre ő lett. Kedves emlék, hogy 2014 kora tavaszán – mivel a kerületi MSZP-ben finoman szólva sem fogadták kitörő örömmel Oláh jelölését – többször is „fellépett” a Piros Pontban, hogy valamennyire elfogadtassa magát a tagsággal. Az egyik beszélgetés során – amikor már úgy nézett ki, hogy a jónép, ha nehezen is, de lenyeli az eléje pakolt békát – a jelenlévő aktivisták egyike rákérdezett: ha elfogadjuk, hogy ő indul a parlamenti képviselőségért, szépen megy a Parlamentbe, az őszi önkormányzati választás után pedig az önkormányzatnak a közelibe se jön, csak ha hívják, ugye? Oláh párás bociszemekkel – épp hogy esküre nem emelt kézzel – istenbizonyra kijelentette, hogy dehogy, a gondolat még csak fel sem merült benne, ő az önkormányzatban nem akar semmit, dehogy akar ő beleszólni az ottani munkába.

2014 tavaszán aztán Oláh – komoly MSZP-s segítséggel – győzött. Majd ősszel – amikor is az ellenzék és a civilek többségbe kerültek a kerületi képviselő-testületben – a választás utáni napra azonnal frakcióülést hívott (volna) össze, hogy kijelölje ki merre, kivel, mit és hogyan… És ez csak a kezdet volt, a többit már tudjuk. Ah, azok a boldog szép napok!

Aztán jött a 2018-as választás, Oláh – MSZP-s segítséggel – ismét csak nyert. Most pedig Kocsis-Cake Olivio és a többiek ellenében – immáron MSZP-s segítség nélkül – bemutat- hatja, hogy valójában mennyit is ér. Mert mindenki annyit ér, amennyit a szava.

További szép estét mindenkinek.

*

Budapest 5. választókerületéhez tartozik Erzsébetváros és Terézváros egy része. Az ellenzéki előválasztáson ők indulnak még:

  • a Jobbik Beleznay Zsuzsanna terézvárosi alpolgármestert,
  • a Momentum Tompos Mártont,
  • a Mindenki Magyarországa Mozgalom pedig Almási-Kecskés Gusztáv jogász-közgazdászt jelöli.

589. Csak az ügyvédeknek egymilliárd

Magyarország nem jogállam — sokadik rész.

„Kiábrándító az egész, az embernek a jogállamba vetett bizalma is megrendül”. Nagy-Britanniában szerzett agrárdiplomával Aranykalászos gazda tanfolyamra kényszerült, hiába nyert a liciten, s tett állampolgársági vizsgát, nem vehetett földet. (via Telex

Csak az ügyvédeknek egymilliárd. Mármint azért, hogy a nyilvánvaló justizmordért járó kétmilliárd helyett több mint hármat kelljen fizetni, csak éppen később. Na ja: annak az egy (igen jellemző: skót) embernek, aki ezt a kilenc éves hercehurcát hajlandó végigcsi- nálni az állam ellenében. A többiek? A többiek bukták jogaikat, leírhatják veszteségeiket.

foldtorveny.jpg

Érdemes végigolvasni: szinte minden bekezdésre jut egy-egy kisebb-nagyobb jogtiprás. Az az egymilliárd meg belefér — elvégre a mi pénzünkből megy, nem a jogtiprókéból.

A jogállam helyreállításának fontos eleme a joggal visszaélve szétajándékozott, illetve elkótyavetyélt vagyon minél nagyobb részének visszaszerzése. Amit biztosan visszave- hetünk, az az ingatlan. A falvakban a Fideszt az a párt fogja megverni, amely érthetően elmondja, hogyan szerzi vissza a földeket a csókos haveroktól. Ha nem lesz ilyen párt, a falvakban továbbra is a Fidesz nyer.

Fügedi Ubul

*

Az államot az ügyben a Horváth & Partners Law Firm DLA Piper ügyvédi iroda képviselte, s a Magyar Közlöny szerint mintegy egymilliárd forintot különítettek el az államkasszából pusztán az ügyvédi költségekre. A döntés azért sem volt váratlan, mert Európai Bíróság már korábban kimondta, hogy uniós joggal ellentétes volt a külföldiekkel kötött határo- zatlan idejű (vagy 2032 után lejáró) haszonbérleti szerződések felmondását kompenzáció nélkül lehetővé tevő törvénymódosítás. (Telex)

süti beállítások módosítása