496. Végjáték

2020. július 30. - HunvaldBlog

„Lehet, hogy nem lesz pontosan olyan az Index, mint ezelőtt, mert ezt a szellemiséget nem lehet száz százalékban követni.” (Bodolai László, Klubrádió)

Egészen röviden, zanzásítva: 2018 őszén, amikor kiderült, hogy változás állt be az Index tulajdonosi szerkezetében, a lap szerkesztősége közleményt adott ki arról, hogy egyelőre biztosított a portál független működése, de azért csak kiraktak egy barométert, ami azt jelezte, hogy szabadon dolgozik-e a szerkesztőség. El is voltak – úgy ahogy – majd' két évig. Aztán bő egy hónapja a szerkesztőség átállította a barométert – a mutató az addigi Független tartományból a Veszélyben tartományba került át.

sohanem1.jpg

Ezt követően másfél hete a főszerkesztőt kirúgta Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke – amire aztán felmondott a lap szerkesztőségének teljes vezetése, valamint távozott nyolcvannál is több munkatárs. És azóta megy az egymásra mutogatás a Facebook-on meg mindenhol.

Bodolai mindenesetre megmentené a lapot, állítólag folyamatosan kapja az önéletrajzo- kat, merthogy olyan sokan szeretnének az Indexnél dolgozni. Elkezdődött tehát az új stáb toborzása, közben főszerkesztő-helyettesként megérkezett Tevan Imre is a laphoz – a főszerkesztő személye azonban még rejtély. (Megj.: A 444.hu felhívja a figyelmet, hogy Tevan korábban hasonló helyzetben érkezett az Origóhoz, majd a VS.hu-hoz is.)

Hát így röviden ennyi történt az Index, a magyar digitális világ egyik első gyermeke körül az elmúlt napokban. Aki pedig ezek után azt gondolja, hogy az Index függetlensége garan- tált, és minden úgy megy majd tovább, mintha mise történt volna, az az elmúlt 10 évben nem ebben az országban élt.

Tartok tőle, hogy az Index az Origo (meg a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Figyelő, stb…) szomorú sorsára jut – és hogy már el is kezdődött a végjáték. Ne legyen igazam, de nem vagyok optimista. Miért is lennék?

Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs ma megjelent nyomtatott kiadásában.

UPDATE 2020. 07. 31.: Máris lemondott Tevan Imre, az Index.hu tegnap kinevezett főszerkesztő-helyettese. Az Index tegnap bejelentett új főszerkesztő-helyettese azt mondja, mostanra megértette, mi folyik a lapnál, amit szerinte eddig rosszul mért fel. (media1.hu)

 

495. Jogászszemmel (16)

Jóestét, és csak röviden. Miközben gőzerővel zajlik az Index szétverése, ismét dr. Sándor Zsuzsa (jogász, volt bíró) blogjáról tennénk fel ide egy elemzést – a Kaleta-ügy után most a magyar bíróságok függetlenségéről, pontosabban annak felszámolásáról. Merthogy az sem szünetel. Sőt.

birosag1_1.jpg

Most épp a bíróságokat kapja be a kisgömböc

A magyar bíróságok függetlenségének kormányzati felszámolása évek óta tart, a folyamatnak vannak jól látható, illetve szándékosan elrejtett elemei. A baj sokkal nagyobb annál, mint ahogy azt a közvélemény érzékeli.

Ennek biztosításához az kell, hogy egy államban önálló és független hatalmi ágak – törvényhozó (országgyűlés), igazságszolgáltató (bíróság) és végrehajtó (kormány) – egymástól elválasztva, egymás fékeként és ellensúlyaként működjenek. Ez garantálja (garantálná), hogy a törvények és a bíróság előtt minden ember egyenlő, és hogy a hatalommal felruházott emberek sem állnak (állhatnának) a jog felett. Hogy ez mennyire régi igazság, azt az ókori görög filozófus, Platón egyetlen mondata is jelzi: abszolút hatalmat még erényes embernek sem szabad adni.

A bíróságok ellen indított kormányzati hadjárat történetében nem akarnék – nem is tudnék – Platónig visszamenni, elég lesz az utóbbi évek néhány eseményének felidézése.

A továbbiakat lásd a 24.hu-n.
(Hosszú, de tessék szépen elolvasni. Aztán lehet elkeseredni.)

P.s.: Úgy vélem, Orbán Viktor elégedett lesz az év végén, amikor lejár Darák Péter (Szerk.: ő a Kúria elnöke) mandátuma. Ha hinni lehet a szóbeszédnek, Varga Zs. Andrásnak jó esé- lye van arra, hogy belőle legyen a Kúria új elnöke, aki minden bizonnyal intellektuálisan felnő a feladatához. (dr. Sándor Zsuzsa)

***

Nade. Még mindig hirdetik fideszék, hogy Orbán Viktor elintézte a brüsszeli bürokratákat, semmiféle jogállami libsi hülyeség nem került be sehová, majdmindjárt jön a sok pénz, kitartás elvtársak! Csakhát azt eddig is tudtuk, hogy a tagállami vezetők megegyezése egy dolog, arra rá kell bólintania az Európai Parlamentnek ahhoz, hogy érvénybe lépjen. Azok pedig nem egyszerűen nem bólintottak rá, hanem nem is fognak addig, ameddig nem módosul úgy a jogállamisági követelmény, hogy azt ne lehessen könnyedén megkerülni. Még Orbánnak sem. És annak a biztosítékát is látni akarják, hogy amelyik tagországban éppen diktatúrát építget az aktuális király, oda ne menjen közös pénz, merthogy állítólag a különböző országok adófizetői nem arra szánják azt a pénzt, hogy néhány gazember milliárdos legyen, hanem arra, hogy az elmaradottabb tagállamok fel tudjanak zárkózni, és éppen annyi lehetősége legyen Józsikának Mucsaröcsögén, mint Ainónak Punkaharjuban. Ez utóbbi Finnországban található. (via Szalonnázó / Kolozsvári Szalonna)

494. Nehéz döntés volt

"Nehéz döntés volt. Akik nem fogadták el,
fegyelmit kapnak.” (via Fügedi Ubul)

Két éves poszt (2018-ból), mégis annyira gyönyörű, hogy muszáj megosztanom. Konok Péter arról, amikor az ellenzék tagjai, szomorú sóhajjal, a nehéz döntés terhe alatt szinte összeroskadva, megszavazták a képviselők fizetésemelését.

nicolson_unom2.jpg

- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - mondta K. Erzsébet (47) tanárnő, mikor fia egyetemi tanulmányainak elvégzése után Londonba ment mosogatni.
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - bambult K. Erzsébet fia, Sz. Dániel (24) a londoni mosogató habzó vizébe. - Kellett nekem klasszika-filológiát tanulnom...
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - borzongott F. János (58) életvitelszerűen közterületen tartózkodó, mikor beleharapott a kukában talált háromnapos parizeres zsemlyébe (aminek még alig volt szaga).
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - döntött özv. K-né Zs. Amália (76) nyugdíjas, mikor azt válaszolta a közértesnek: "Nem, Jenőkém, nem maradhat az a négy deka."
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - tárta szét kezét B. Jenő (37) közérti dolgozó, mikor feltette a Használtautók.hu-ra a család tizenötéves Opeljét, hogy télire még idejében megrendelhesse a tűzifát.
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - szomorkodott L. Mária (szintén 37), mikor a rendőrség tiltott rőzsegyűjtésért az erdőből előállította.
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - bámult üres tekintettel a kórterem vedlő falára H. Krisztián (64) visszaeső cukorbeteg, mikor aláírta, hogy az amputáció veszélyeit megértette, és hozzájárul a műtét elvégzéséhez.
- Ezt a nehéz döntést meg kell hozni - mondta Tóth Bertalan (42) MSZP-elnök, mikor megszavazta és megszavaztatta a képviselői fizetések jelentős emelését.

Marosán Bence Péter

P.s.: Valamiért eszembe jutott...

***

A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre. (Népszava, 2018.07.18.)

493. Kész átvágás

És azt ismered, hogy hány férfi kell
egy 18,5 kilométeres út átadásához? (444.hu)

Annyian adják át szegény utat, hogy tolongva zsúfolódnak rajta keresztben — oké. Legközelebb annyian fogják átadni, hogy hosszában kell majd húzni a szalagot — ez is oké, a jelenség teljesen érthető. Ezek a figurák egytől egyig azt hiszik, hogy ez majd használ a népszerűségüknek: azok az emberek, akik orra alá odadugják a tömegje- lenetekről készült fotót, láthatják, hogy ők is rajta vannak. Tehát ők fontosak, és azok szemében, akikkel a képeket nézegettetik, nőni fog a tekintélyük. Ez mind teljesen érthető, és teljesen rendben is van.

utatado2020.jpg

Ami nem hagy nyugodni, az egy iszonyú gyanú: lehet, hogy igazuk van? Lehet, hogy tényleg nő ettől a tekintélyük? Lehet, hogy tényleg erre van szükség? Hogy tényleg hosszában kell majd húzni a szalagot és panorámaképekre összemontírozni az átadókat?

Szélsőségesen macsó rendszerünket a nők szavazatai tartják hatalomban. Jó estét kívánok, megjöttek a...

Mindenesetre a fentebb vázoltnál valószínűbbnek tartom, hogy nem a tekintélyt/népsze- rűséget hajszolandó vannak itt ennyien, hanem azért, mert a csoportkép elkészülte után a most még a szalagot húzó két leányzó tovább dolgozik, és (természetesen a költség részeként) válogatott hidegtálakkal örvendezteti meg a meghívottakat.

A nagy magyar pitiánerizmus részeként egy jó kis ingyenzabáért a csaknem kétmilliós fizetésű honvédelmi miniszter és az 1750 ezer forintot kereső államtitkár se restell utazni párszáz kilométert. Utána (a többiek előtt) helyes kis nejlonzacskóba söprögetik össze a maradék pogácsákat, a cselédség meg osztozhat a hidegtálak romjain.

Ja, és még el is könyvelik úgy, mintha már megint dolgoztak volna valamit.

Fügedi Ubul

***

Név szerint a hősök:

 1. Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes országgyűlési képviselője,
 2. Benkő Tibor honvédelmi miniszter,
 3. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára,
 4. Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára,
 5. Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója,
 6. Zsiga György, a Colas Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója,
 7. Tóth Sándor, a Colas Út Zrt. vezérigazgatója,
 8. Sipos Zsolt, a He-Do Kft. ügyvezetője,
 9. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója,
 10. Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott,
 11. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke,
 12. Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület), Eger polgármestere,
 13. Habis László (Fidesz-KDNP), Eger volt polgármestere,
 14. Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), Füzesabony polgármestere,
 15. Sári László (Fidesz-KDNP), Kerecsend polgármestere,
 16. Vámosi László (Fidesz-KDNP), Andornaktálya volt polgármestere,
 17. Orosz József, Nagytálya polgármestere,
 18. Hanuszik Csaba (Együtt Maklárért Egyesület), Maklár polgármestere.

És ne felejtsünk el köszönetet mondani a kép szélein álló két névtelen hősnek, akik nélkül ez a szalagátvágás tényleg nem jöhetett volna létre, hiszen ők tartják a szalagot. (444.hu)

492. Hülye, hülyébb, leghülyébb

Tényleg csak nagyon röviden, mert ez hosszabban így szombat estére már túl sok lenne. Tehát: nagyon úgy néz ki, hogy sokak nagy kedvence, Gulyás Gergely lesz az idei év Németh Szilárdja a csütörtöki kormányinfón ugyanis szépen megmagyarázta, hogy miért lehetett focimeccseket rendezni, miközben a koncerteket és minden más, 500 fő feletti rendezvényt meg nem.

gulyas_koncert.jpg

Koncert előtt…

Indoklása:

az alkoholfogyasztás szempontjából nagy különbség van a labdarúgó mérkőzések, valamint a zenés-táncos rendezvények között, utóbbiak esetében ugyanis nem garantálható úgy a megfelelő távolságtartás, mint a stadionokban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint tehát egy focimeccs teljesen más, mint egy koncert, ugyanis utóbbin alkoholt is fogyasztanak az emberek, míg – gondolom – a meccseken nem. (Lásd.: Gulyás Gergely érve szerint nem lehet szeszt inni a stadionban, mások már láttak ott sört)

Ezek után igazán komolyak az esélyei.

De itt van egy másik nagyon hülye is, a Kádár Barnabás, aki a mostani lengyel választás tanulságait levonva az idősek választásból történő kizárását szorgalmazta a Facebook-on. Így aztán ez a derék fiatal a Momentumból igencsak erős kihívója lett Gulyásnak és Németh Sziszinek. Egy biztos: a verseny nyílt, és nagyon szoros. (Megj.: Kádár B. azóta helyesbíteni próbált az fb-oldalán, hogy ő nem is úgy gondolta… Hanem?)

A Momentumos csávó esete a nyugdíjasokkal (jajistenemposzt). Értem én. Az a zseniális ötlet, hogy keltsünk generációs feszültséget, és próbáljunk így hajtani a fiatalok szavazataira. Meg gondolom a nyugdíj előtt állók szavazataira, az ötvenesek szavazataira, akikben fel sem merül, hogy a pirospulcsis adatelemző pár év múlva őket kéri meg arra, hogy kapálgassanak inkább a kiskertben szavazás helyett. Ugyan, miért merülne fel bennük. Én értem, hogy ha futballban vannak amatőrök, akkor legyenek a politikában is, de azért ne közvetítse a tévé. (Vincent-blog - Jótündér)

További kellemes hétvégét mindenkinek.

491. Elment egy jó ember

"Ha a világ bármikor is jobbá és emberibbé tud válni az csak az olyan különös embereknek köszönhető, mint amilyen Bogdán Laci volt." (Alföldi Róbert)

Tegnap jött a megdöbbentő és lesújtó hír, hogy elhunyt Cserdi polgármestere, Bogdán László. A lapok azt írják, önkezével vetett véget életének. Mit lehet ilyenkor mondani? Bogdán László elment, ezzel az ország örökre elvesztett egy nagyon jó embert. Tegnap mindannyian szegényebbek lettünk. Sokkal, de sokkal szegényebbek.

bogdan-laszlo.jpg

Tizenhárom évesen lett meg az első cipőm. Sokat éheztem. De sosem keltem fel úgy, hogy rosszfiú akarok lenni, mindenkit letorkolni, kirabolni, aki szembe jön. Egy magamfajta cigány srácnak nem ilyenek a napjai. Hanem sokkal egyszerűbbek, küzdelmesebbek. Azt üzenem önöknek: nincs más választásuk, velem kell, hogy éljenek. Nem fogok eltűnni a Bermuda-háromszögben. Én is ennek a hazának a fia vagyok, nem egy vörös seggű pávián, akit a kirakatba kell helyezni és mutogatni: „nézd, tud beszélni”. „Nézd, tud dolgozni.” „Nézd, a gyerekei középiskolába járnak.” Ezek ugyanis mind semmit nem érnek, ha önök nem fogadnak el minket, ha nem szeretnek minket.

(Ezt a Belvárosi Szabadegyetemen mondta, még 2015 tavaszán.)

***

A 46 éves Bogdán László a 70 százalékban cigányok lakta Cserdi polgármestere volt 2006 óta. Ő volt az egyik legismertebb és legkedveltebb roma vezető, aki sikeres faluvá tette a korábban munkanélküliségtől és bűnözéstől sújtott Baranya megyei települést,. Oktatási programot indított, hogy a családok elsajátíthassák a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket, a falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, és kertészeti közmunka-lehetősé- get biztosítottak. A megtermelt feleslegből pedig rászorulókat segítettek.

490. Asszem’ üzenet érkezett

Ha valaki esetleg lemarad volna róla: a hét elején az Európai Ügyészség vezetője, az októberben megválasztott Laura Codruța Kövesi az Euronews-nak adott interjújában elmondta, hogy Magyarország ugyan nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, de ez nem lehet kibúvó, az itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás ill. pénzmosás esetén. Azaz, tetszik, nem tetszik, Magyarországon is vizsgálódhat az Ügyészség, hazai cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás.

laura-codruta-kovesi.jpg

A főügyész emlékeztetett arra is, hogy Magyarország* és Lengyelország mellett Dánia, Svédország és Írország sem csatlakozott az ügyészséghez. Ennek ellenére

vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

Hogyan járna el az Európai Ügyészség egy magyar vádlott ellen? Laura Codruța Kövesi elmondta az Azonnalinak: ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni.

Az meg csak véletlen lehet, hogy napra pontosan ugyanekkor az igen ritkán nyilatkozó Tiborcz István, a többszörös milliárdos nemzeti vej egy csodaszép PR-cikkben jelentette be, hogy a továbbiakban ő már nem is akar állami megrendelésekből gazdagodni. Mert ő nem olyan. Alig várom, hogy ugyanezt Mészáros Lölö is bejelentse…

További szép estét mindenkinek.

*Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását.

***

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. Kövesit tavaly októberben választották meg az Ügyészség élére. A 47 éves jogász a román Korrupció- ellenes Ügyészséget vezette korábban, és sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat, amíg a kormány nyomására, 2018-ban le nem váltották a posztról.

489. Jogászszemmel (15)

És most ejtsünk pár szót Kaleta Gábor közfelháborodást kiváltó pedofilbotrányáról és büntetéséről. Mint arról a lapok már beszámoltak, a volt perui magyar nagykövetet 2019 tavaszán gyermekpornográfiával gyanúsították meg, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság május közepén egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezzel kapcsolatban hosszú idő után most ismét dr. Sándor Zsuzsától (jogász, volt bíró) tennénk fel egy írást, merthogy érdemes – és ajánlott is – elgondolkodni néhány dolgon.

kaleta_papai.jpg

Szerdán Kaleta fellebbezett az ítélet ellen, pedig az ügyészség elfogadta a hatályos Btk. alapján kiszabott büntetést. Az ügy másodfokon folytatódik*. (Kép: Pápai Gábor)

*

Miért ilyen elnéző az ügyészség a pedofil képekkel lebukó nagykövettel?
Szerző: dr. Sándor Zsuzsa
(Az írás hétfőn jelent meg a 24.hu-n, illetve a JogÁsz-blogon.)

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Kaleta Gábor volt perui nagykövetet, akinek a számítógépén 19 ezer gyermekpornográf felvételt találtak. A közösségi médiában elszabadul- tak az indulatok, az emberek döntő többsége kevesli a kiszabott büntetést. De vajon tényleg túl enyhe az ítélet? És ha igen, akkor miért?

Évtizedekig voltam bíró, megtanultam, hogy nem a „közvélemény” kedvére kell ítéletet hozni. Csak az számít, ami a tárgyalóteremben történik, a vádlottat csak abban lehet bűnösnek kimondani, amire bizonyíték van, és olyan büntetést kell kiszabni, amit a törvény meghatároz:

a büntetést (…) úgy kell kiszabni, hogy az igazodjon a bűncselekmény tárgyi súlyához, a bűnösség fokához, az elkövető társadalomra veszé- lyességéhez, valamint az egyéb enyhítő és súlyosító körülményekhez. Határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke irányadó. A középmérték a büntetési tétel alsó és felső határa összegének fele.

Amikor a Budai Központi Kerületi Bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki Kaleta Gábor volt perui nagykövetre, felrobbant a Facebook, mely ez esetben a „közvélemény” egy jelentősnek mondható szeletét reprezentálta. Ám mielőtt szakmailag is leszednénk a keresztvizet szegény ítélkező bíróról, rögtön az elején tisztázzuk, ez a nevetséges ítélet nem az ő hibája. Illetve csak egy egészen kicsi részben.

Kaleta Gábor ügyét szinte mindenki ismeri, gyakorlatilag az összes médium hírt adott róla. 2019 tavaszán az amerikai és a spanyol hatóságok egy nemzetközi pedofilhálózatot göngyölítettek fel. Ennek során lepleződött le Kaleta is, aki Limában volt Magyarország nagykövete. Néhány szót érdemes szentelni ennek a hálózatnak, amely – túlzás nélkül állítható – a fél világot átszőtte.

Az USA Belbiztonsági Minisztériumának oldala 2019 októberében részletesen beszámolt a nyomozás eredményéről. Több száz személyt vádoltak meg addig ismert legnagyobb gyermekpornográf weboldal működtetésével, illetve használatával. Az oldalon látható kiskorúak közül sokakat ténylegesen is abuzáltak. Az oldal használatáért bitcoinnal, azaz kriptovalutával kellett fizetni. Az oldalt működtető dél-koreai férfit börtönbüntetésre ítél- ték, rajta kívül még 337 felhasználót állítottak bíróság elé. Többeket az USA 24 különböző államából, az Egyesült Királyságból, Dél-Koreából, Szaúd-Arábiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Kanadából, Spanyolországból és még jó néhány államból. Az amerikai Igazságügy Minisztérium képviselője kijelentette:

Folytatjuk az ilyen bűnözők üldözését mind az Egyesült Államokban, mind külföldön, hogy az elkövetett szörnyű bűncselekményeik miatt megkapják megérdemelt büntetésüket.

De hogy mennyivel „fejletlenebb” az USA adatvédelme, mint a miénk: a tengerentúlon képesek voltak az összes megvádolt gyermekragadozó nevét nyilvánosságra hozni! Mi meg talán még most sem tudnánk saját nagykövetünk „dicső tetteiről”, ha az Index.hu nem írja meg, miért fosztották meg Kaleta Gábort nagyköveti rangjától. Mert a hatósá- gok, ha tehették volna, eltitkolták volna az egész botrányos esetet.

Kaleta ellen tavaly novemberben emeltek vádat gyermekpornográfia bűntette miatt, de még ez is csak idén februárban került nyilvánosságra. A hatóságok a titkolózásra azt a magyarázatot adták, hogy az amerikai hatóságok kértek diszkréciót a nyomozás érdeké- ben. Ez azonban novemberben nem lehetett indok, hisz az Egyesült Államok hivatalosan már október 16-án nyilvánosságra hozta a nemzetközi gyermekpornó-hálózat leleplezését.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága ülésének az üggyel kapcsolatos anyagát tíz évre tit- kosították. Ez persze érthető akkor, ha ott részletesen kiderítették, melyik titkosszolgálat mit mulasztott, kik és mikor világították át az immáron 19 éve a külügyben, illetve az igazságügyben szolgáló diplomatát, és miként fordulhatott elő, hogy a spanyol és/vagy amerikai nyomozók belekukucskálhattak a nagykövet laptopjába, telefonjába, ahol 19 ezer gyermekpornográf felvételt találtak. Az nyilvánvaló, hogy a volt nagykövet olyan bűncselekményt valósított meg, ami nem csupán megvetendő, de több szempontból nemzetbiztonsági kockázatot is jelentett.

Mindezek tükrében vegyük szemre a kiszabott büntetést, hangsúlyozva azt, hogy annak mértékét gyakorlatilag az ügyészség döntötte el. A büntetőeljárási törvény szerint ugyanis

ha a bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatot az előkészítő ülésen fogadta el, nem szabhat ki hátrányosabb büntetést, illetve nem alkalmazhat hátrányosabb intézkedést, mint amelyet a vádirat, illetve az ügyészi indítvány tartalmaz.

Kaleta Gábort gyermekpornográfia bűntettének elkövetésével vádolta az ügyész. A büntető törvénykönyv tényállása szerint „aki 18. életévét be nem töltött személyről vagy személyekről pornográf felvételt megszerez vagy tart, bűntett miatt három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ez tehát a már említett büntetési keret, fő szabályként ennek a középmértéke, azaz 1 év 7 és fél hónap az irányadó. Ettől persze a súlyosító és enyhítő körülmények alapján felfelé és lefelé is el lehet térni.

Vajon milyen enyhítő körülményeket talált az ügyész, amelyek ahhoz vezettek, hogy a középmértéktől lefelé eltérve egy év felfüggesztett szabadságvesztésre tegyen – a bíróra nézve kötelező – indítványt?

Kaleta beismerő vallomást tett, ami általában kétségtelenül enyhítő körülmény. De vajon mennyit ér a beismerés akkor, amikor lehetetlen tagadni, hiszen a számítógépén megta- lálták a 19 ezer gyermekpornográf felvételt. Általában a büntetlen előélet is enyhítő tényező. De milyen súlya van akkor, amikor a vádlott évtizedek óta olyan munkakörben dolgozik, amelyben feddhetetlennek kell lennie?

Mester Csaba, a vádlott védője arra hivatkozott, hogy védence mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van. Remélem, nem tekintenek cinikusnak, ha ezt az érvelést nem tudom kellő komolysággal venni.

Tizenkilencezer gyermekpornográf fotót nem lehet egy-két nap alatt begyűjteni, ahhoz valószínűleg évek kitartó és fáradhatatlan munkájára volt szükség. Milyen vallásosság az, milyen lelkiismeret az, amelyik ilyen tartósan elaltatható? Ráadásul – bár nem tudom, hogy ez a vádiratban szerepelt-e – az amerikai nyomozás szerint nem ingyen adták ezeket a rémes fotókat, kriptovalutával kellett fizetni értük. Éppen a bitcoinok útjának követésével sikerült az egész hálózatot leleplezni, majd a weboldalt megszüntetni.

Mintaértékű jogász életet élt, amelynek keretében diplomáciai karriert futott be, és ennek keretében szolgálta hazáját

– érvelt tovább a védő. Igaz, neki az a dolga, hogy védje az ügyfelét, ám az, hogy Kaleta jogász, inkább még súlyosít is, semmint enyhít, hiszen pontosabban érzékelhette a tette súlyát, mint bárki más. Ráadásul nagykövetként a kettős élete és ezáltal a zsarolhatósága miatt komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelentett.

A bíró már csak egy kis lapáttal tett rá erre az érthetetlenül enyhe ítéletre akkor, amikor az egyéves szabadságvesztést az ügyészi indítványban szereplő három évi felfüggesztés helyett csupán 2 év 6 hónapra függesztette fel. Erre végképp semmiféle józan magyará- zatot nem találok.

Mint ahogyan arra sem, hogy az ügyész min gondolkodott az alatt a három nap alatt, amit arra tartott fenn, hogy eldöntse, fellebbez-e vagy sem az ítélet ellen. Nem tette: elfogadta az ítéletet, így Kaleta Gábornak biztosan nem kell börtönbe mennie. Vissza- térve a „közvéleményre”, amellyel ebben az esetben volt ügyészként és bíróként is mélyen egyetértek, hadd idézzem egy, az irodalomban (is) járatos egyik felhasználó bejegyzését:

Meggondolatlan fiúcska

A csintalan Sam, amint reggelíznek,
kitöri a nyakát a kis Elíznek.
Meg is büntették szigorúan érte,
lekvárt se kapott aznap a kenyérre.

(ismeretlen költő verse, fordította Kosztolányi Dezső)

*

*Sándor Zsuzsa tegnap este a Klubrádióban a fellebbezéssel kapcsolatban mondta: természetesen mindenkinek joga van fellebbezni. Kaleta Gábor viszont kockázat nélkül teheti ezt meg, hiszen az ügyész tudomásul vette az ítéletet, sőt, ő indítványozta ezt a büntetést, így súlyosítás nem lehetséges.

P.s.: Közben pedig a legendásan független és pártatlan Polt-féle ügyészség a bíróságra mutogat, hogy az hozhatott volna más ítéletet, mint ami az ügyészségi indítványban szerepelt... Pedig hát nem, de ezt ők is nagyon jól tudják.

 

488. Kisarjadt és büszke nemzetek

Hétfő van, így aztán nem is akarnék én a hét legelején zavarogni, csak hát itten van ez – és én meg nem értem. Annak ugyan örülök, hogy végre van egy jól sikerült fotó a vonuló királyi párról, akik a keresztény kultúrából éppen kisarjadva roppant büszkék. Ha eddig jól értettem. Csak még a „büszke európai nemzetek akarunk maradni” részt nem sikerült megfejtenem, de talán Edgar Swan a Szalonnáról segít…

buszke_orban.jpg

(Fotó: fidesz.hu)

Értem én, hogy Orbán Viktor és becses neje kisarjadt, váljék egészségükre! De ők fejenként is egy nemzet? Merthogy ugye nemzetek, ami legalább kettő, ez a többes szám feltétele. Tehát az Orbán házaspár két különböző nemzet, és valamire nagyon büszkék. Hogy mire, az egyelőre még nem világos. A kérdés az, ki akarja vajon elvenni tőlük a sarjadást és a büszke európai nemzeti létet? És miért akarja elvenni valaki? Megeszi? Eladja? Eleve, hogy lehet azt elvenni? Nem mondom, hogy nem szívhasogatóan romantikus, ahogy caplatnak fel a büszke európai nemzetek – kéz a kézben – Sátoraljaújhelyen a turul szobor avatási helyszínére. (via Kolozsvári Szalonna)

Mit is lehet ehhez még hozzátenni? Semmit. További szép estét, kellemes mindenkinek.

P.s.: De ha már büszkeség (meg balitélet)… „Rövid távon minden jó üzlet elégedettséggel tölthet el, de hosszabb távon csak az, ha azt érezhetem, hogy maradandó és meghatározó értéket teremtünk. Olyat, amivel hozzá tudunk járulni az épített környezetünk minőségéhez és jól működő, hatékony struktúrákat, üzleti infrastruktúrákat üzemeltetünk. Ebben hiszek leginkább.” (Tiborcz István ma a Portfóliónak. Innen is gratulálunk a portálnak, nagyon szép PR-cikket sikerült rittyenteniük a nemzetek vejének.)

487. Csak csendben jelzem

Jó estét, jóestét. Ez a felettébb érdekes szórólap volt a postaládámban. Először azt hittem provokáció, mert annyira dilettáns nem lehet egy önkormányzati cég, hogy a tájékoztató anyagukon úgy reklámozzák az új ügyfélszolgálati helyük elérhetőségét, hogy idézem: "Telefonszám: egyelőre nincs info"

evin1.jpg

A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. (EVIN) üzemelteti a parkolást a kerületben.

A lapocska túloldalán pedig parkoló ellenőröket keresnek. Nem túl késő ez 2020. június 30-án (ekkor szórták tele vele a postaládákat a házban)? Hiszen a július 1-től újrainduló fizetőparkoláshoz az egyik legfontosabb, hogy legyen, aki ellenőrizzen. Mert ha nincs ellenőrzés, akkor nem fizet senki.

Tegnap, július 2-án kíváncsiságból elkezdtem járni a kerület utcáit a Károly körúttól a Dózsa György útig. Egy ellenőrt sem láttam.

Eddig az volt a baj, hogy nincs fizetőparkolás. Ez valóban baj volt két okból (az önkor- mányzatnak nincs bevétele és a helyiek nem találnak parkolóhelyet). Csendben jelzem, ha ilyen "hozzáértéssel" kezeli az önkormányzat ezt a területet, akkor nem is lesz pénze...

Hunvald György

P.s.: Most már nem csodálkozom, hogy nincs az ügyfélszolgálatnak telefonszáma, mert kívülről sem reklámozzák magukat. Talán az lehet mögötte, hogy a jó ügyfélszolgálatnak nem kell cégér…