329. A koronás szék

2019. március 18. - HunvaldBlog

Csak röviden, mert hétfő van: Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a múlt héten járt Orbánnál, hogy szóban is átadja azt az ultimátumot, mely taglalja, hogy milyen feltételekkel maradhat – ha egyáltalán maradhat – a Fidesz a pártszövetség tagja. A min. elnök a várbeli Karmelita kolostorban fogadta Webert; ekkor készült az a fotó, amelyen még pénteken Varga Zoltán, most pedig a 444 is kiszúrta, hogy a kormányülések helyszí- néül szolgáló szobában – itt mázolták le a falfestményeket (amelyek nem freskók, hanem szekkók voltak) a puritánság jegyében – áll egy koronás szék.

orban_weber-szek.jpg

Egy. Nem több. Weber meg rátámaszkodott.

Persze az is lehet, hogy valamelyik másik kormánytagé az asztal közepén,
a főhelyen álldogáló koronás szék. Orbán meg egy simát választott magának.

További szép estét mindenkinek.

328. Mi így ünneplünk

Ma ismét forradalmi napra virradtunk. Orbán Viktor – csakúgy, mint tavaly meg azelőtt – a Múzeumkertből szólt a néphez. És a Birodalom – melynek terjeszkedő árnyéka van – lett az új Soros. Legalább is erről ünnepi beszélt a Nemzeti Múzeumnál. Megjegyzem, ilyen semmitmondó beszédet rég mondott, nem is értem, ehhez miért kellett lengyeleket meg német szélsőjobbosokat importálni. (Ja, és az amerikai nagykövet amint Orbán beszélni kezdett távozott az ünnepségről, . A lengyelek és a németek maradtak…)

marc15_petofi.jpg

Délután 5 után nem sokkal véget ért a Szabad sajtó útjára összehívott közös ellenzéki megemlékezés is, amin civilek és aktivisták mellett az ellenzék minden, kicsit is komolyan vehető erejének rekordmennyiségű képviselője felszólalt.

Egy nappal korábban pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd- tisztképző Karán egy diák Petőfi Magyar vagyok című versét mondta – volna el. Azért csak volna, mert utólag arra kérték őt, ill. szüleit, hogy az utolsó versszakot hagyja el. Minder- ről az Index írt, a cikk szerint az volt a gond, hogy Petőfi a vers vége felé jóval keményebb hangot üt meg. A diák édesanyjának egy ezredes telefonált, hogy ne mondja el a fia a kínosnak gondolt versszakot; arra hivatkozott, hogy egy tábornok kérését tolmácsolja. Az adott versszakban egyébként ez állt:

„Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szűlőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!”

(Állítólag ezek után az ezredes nagy gálánsan egy másik vers megtanulását ajánlotta fel a fiatalnak...)

Nos, nem véletlenül nem engedték elmondani a diáknak a verset. Ami jó ebben az, hogy ők is látják, hogy Petőfi sorai mennyire aktuálisak, ezért aztán cenzúrázták őt 2019 márciusában. Ami rossz ebben a történetben, hogy gyávák és asszisztálnak mindehhez a hatalom kedvéért.

"A hatalom akkor is kényszerít, ha kér, nem csak akkor, ha parancsol." Macrobius

De mi ünneplünk, mert mi így szoktunk ünnepelni. Manapság.

Hunvald György

P.s.: Latinovits Zoltántól itt hallgatható meg a vers. Az utolsó szakasszal együtt persze.

327. Kettőből kettő

Még nincs döntés arról, hogy a választási informatikai rendszer május 26-án délelőtt 11 órakor, vagy kora délután, 14 óra körül fog meghibásodni. (Földes Péter) 

Nemsokára itt az európai parlamenti választás. Így aztán a múlt héten  a felkészülés jegyében  kétszer is tesztelték a választási informatikai rendszert. Az országos próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, ahol tesztelik, bírja-e a rendszer. Hát nem bírta, mindkétszer lehalt. Úgy tűnik, nem véletlenül beszélt a cucc finomhangolásának szükségességéről nemrégiben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

palffy_ilona_2019.jpg

Ugye mindenki emlékszik még arra, hogy tavaly áprilisban is volt egy választás, benne az informatikai rendszer különös leállása. Tényleg csak röviden: az országgyűlési választás reggelén ugye előbb elszállt a legfontosabb választási információkat közzétevő honlap, a valasztas.hu, majd összeomlott a milliárdokból kifejlesztett informatikai rendszer, emiatt aztán át (vissza) kellett állni a 2010-es régi szoftverre.

Ami pedig este 7 és 11 óra között a részvételi számokkal történt, az a mai napig rejtély – a fél hetes adatok után, este hétkor lecsökkent ez a szám – ilyen soha korábban még nem fordult elő a Magyar Köztársaság addigi történetében. Minden egyes korábbi választáson emelkedő tendenciát mutatott a részvételi arány; kivéve tavaly tavasszal, amikor egészen fél hétig rekord részvételre volt kilátás. Majd ezt követően nemhogy nem lett rekord rész- vétel, hanem a korábbi számok lecsökkentek. Mindeközben voksok tűntek el, vagy lettek tömegével érvénytelenek; a választási információs adatbázist meg csak olyan bő másfél hét elteltével sikerült nagyjából, úgyahogy helyreállítani.

Az egész rémtörténetet nem mesélem el most újra, a lényeg, hogy a Nemzeti Választási Ilonkanéni akkor is kiállt, elmondta, hogy voltak ugyan kisebb gondok, de végül mindent megoldottak, és példásan levezényelték az akciót. Ezzel el is intézte a dolgot. A függöny legördült, következmény nulla, s ha jól emlékszem, Ilonkanéni még jutalmat is kapott.

Most az NVI elnök ismét kiállt, és kissé zavarosan tájékoztatta a nagyérdeműt az infor- matikai rendszer finomhangolásának szükségességéről. Az eltelt tizenegy hónap alatt tehát nem sikerült a befinomhangolás. Miközben a tavalyi választás mindmáig bűzlik. A szakemberek ugyan azóta is azt állítják, hogy bár voltak problémák meg szép számmal visszaélések, de rendszerszintű csalásról nem lehet/lehetett beszélni.

Megnyugtató, nem? Nem.

Maradjunk annyiban, hogy – mivel a Fidesznek, vagy ha úgy tetszik, Orbán Viktornak most van csak igazán szüksége egy nagyarányú EP-győzelemre – én most is gyanakszom. Rendszerszinten is, meg csak úgy is.

***

Időgép: Nem hinném, hogy meredek föltételezés volna, hogyha érdekük úgy diktálja, a szavazást is manipulálják. Hogyan? Nem tudom. Azt tudom, hogy egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a hatalom kicsússzon a kezük közül. Azt tudom, hogy négy évük volt arra, hogy egyetlen, mindent legitimáló napra készüljenek. Azt tudom, hogy eszközök széles tárháza áll rendelkezésre, és azt is tudom, Orbán Viktor nem szív- bajos … lehetőségekben gondolkodik, amire módja van, azt meg is teszi, amire szüksége van, megszerzi, ha hagyják neki. Most nem egy sima győzelemre volt szüksége. (Hont: Mégis magyarnak számkivetve - 2018. április. 9.)

326. A mumus megérkezett

Nem a miénk, a Fideszé meg Polt Péteré. Csütörtökön ugyanis az Európai Parlament (EP) Laura Codruta Kövesiválasztotta hivatalos jelöltnek az Európai Ügyészség élére. Az EP illetékes bizottsága a három jelölt meghallgatása után őt találta a legalkalmasabbnak a posztra. Erről Brüsszelben a parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete döntött. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei hét évre nevezik ki.

laura_kovesi_eu2.jpg

Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

Elemzők szerint egy új intézmény esetében a jövőre nézve gyakran meghatározó az első vezetőjének személye. Kövesi korábban öt éven keresztül vezette a román Korrupcióel- lenes Ügyészséget (DNA). Regnálása alatt 9 minisztert, 21 képviselőt, 6 szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen. Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból már 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint annak működése csorbítaná az ország szuverenitását.

Egy példa a „szuverenításra”:
Az Orbán-kormány egymilliárd közpénzt vág Orbán Ráhel barátnőjéhez

Nem véletlenül kapálódzik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ellen a fidesz kor- mány. Tulajdonképpen semmi meglepő sincs a dologban, mint ahogy abban sincs, hogy Hadházy Ákos kezdeményezésére jelenleg is folyik az aláírásgyűjtés az Ügyészséghez csatlakozásért. Mi itt Erzsébetvárosban hónapok óta gyűjtjük a támogató aláírásokat: eddig több mint 5000 darabot gyűjtöttünk. Mert kell az Európai Ügyészség!

Hunvald György

***

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. A volt romá- niai korrupcióellenes főügyész kinevezését legvehemensebben, már-már hisztérikusan, saját hazája szeretné megakadályozni. Az Európai Ügyészségről, és az ahhoz történő esetleges csatlakozásról még tavaly ebben a cikkben  írt az Index részletesebben.

325. Szép lista

Papírforma szerint holnap dönt az Európai Parlament arról, hogy kinek a kinevezését támogatja az Európai Főügyészség (EPPO) élére. A múlt héten a meghallgatások után a román korrupcióellenes ügyészség tavaly leváltott vezetője, Laura Codruta Kövesi kapta a legtöbb, 26 szavazatot a versenyben maradt jelöltek közül az illetékes bizottságokban. (Megelőzve a francia Jean-Francois Bohnert és a német Andreas Rittert.)

laura_kovesi_eu.jpg

Kövesi kinevezése mégsem borítékolható, mert az EU-tagállamok állandó képviselőinek bizottságában, a COREPER-ben 50-29-es aránnyal a francia jelölt került élre – írja a Nép- szava. Érdemes tudni, hogy fontos uniós tisztség betöltése előtt a tagállamok azért szok- tak lobbizni, hogy a többi kormány képviselői fogadják el a jelöltjét. Most nem ez történt, a román kormány gőzerővel azon dolgozott, hogy a többiek ne fogadják el Kövesit. S bár a szavazás a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban elvben és hivatalosan is titkos, az EurActiv uniós hírportál a kiszivárgott hírek alapján pár napja megírta, hogy mely uniós országok ellenzik, hogy Kövesi legyen a létrehozandó európai ügyészség vezetője. 

A lényeg, hogy négy tagállam szavazott román jogásznő ellen. Ki tetszenek találni, hogy kik? Úgy van: Románia, Magyarország, Bulgária és Lengyelország.

Szép lista. Van még kérdés?

Hunvald György

P.s.: A Kövesit ellenző országokat sorra véve, az EurActiv cikke Magyarországgal kapcso- latban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy Magyar Bálint – egykori oktatási miniszter – maffiaállamnak tartja Orbán Viktor Magyarországát. Így állunk jelenleg, de holnap talán már okosabbak leszünk. Egy azonban már most biztos: az ügyészség élére jelölt szemé- lyek mindegyike életveszélyt jelent a hazai haveri körre. Nem véletlenül kapálódzik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ellen a kormány.

***

A 2020-ban felálló Európai Főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénz- ügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja. Magyarország azonban nem kíván a tagja lenni. Az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását, s ily módon sértené az alkotmányt. És szakmailag sem is elég színvonalas. Legalább is Polt Péter és Deutsch Tamás szerint. Ezzel szemben az EU 22 tagállama már bejelentette, hogy csatlakozni fog a hivatalhoz.

324. És ha ez se nem jön be?

Tegnap a Welt am Sonntag német lapnak adott interjút Orbán Viktor, és többek közt beszélt  a kormányzati plakátkampány következő fejezetéről. Az online kiadás előzetese szerint közölte, ellenséget cserél. A közpénzen vett gyűlöletkeltő plakátokon az Európai Bizottság elnökének helyére az európai szocialisták elnökjelöltje kerül – de Soros marad.

orban2019.jpg

A lap ajánlója szerint hazánk ragyogó csillaga úgy fogalmazott, hogy

Juncker úr nyugdíjba megy, a helyét pedig Timmermans úr veszi át.

És ha már arra járt, csak úgy mellékesen a Néppárton belüli kritikusait – egy nem létező Lenin idézetre hivatkozva – hasznos idiótáknak nevezte. Az meg hogy le kell szedni az Unió vezetőiben minden eddiginél nagyobb visszatetszést keltető hazug plakátokat? Kit érdekel?! Különben is csak március 15-ig tartott volna a móka. Állítólag.

És nem azért szedjük le, mert undorító és hazug, hanem mert most más a soros. Ha meg a kényes ízlésű néppárti uraknak nem tetszik, hogy sáros gumicsizmában áttrappolunk a szobán, és odaszarunk a nagy kereszténydemokrata közös asztalra, semmi gond. Szépen átmegyünk az utált szomszédhoz, vele folytatjuk tovább ugyanezt. Mert azt ugye lehet.

Március 15. után tehát már nem Juncker feje lesz a plakátokon, hanem a Timmermans fe- je. Mert a drágaszép miniszterelnök úr szerint a magyar embereknek tudniuk kell, hogy a szoci jelölt Soros embere. Ahogy eddig Juncker volt az.

Ez tán’ nem fogja zavarni az urakat, ez már belefér abba fenenagy, kényeskedő európai néppártiságukba. És ha ez se nem jön be? Akkor jön egy másik arc. A tiéd. Az enyém. Bármelyikünké.

P.s.: Kovács Zoltán szerint a kormány plakátkampánya tényszerű, annak minden állítása igaz. Ami pedig a kritikákat illeti, szerinte az nem más, mint hangulatkeltés a kormány- pártok ellen. Ez már tényleg beteges.

323. Nemsokára döntenek

A román kormány mumusa, aki Európa első főügyésze lehet - írja a HVG. Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség tavaly leváltott vezetője az Európai Parlament jelöltje – bukaresti kormánypártok már-már hisztérikus tiltakozása ellenére – az Európai Főügyészség (EPPO) élére. Az EPPO vezetőjének személyéről a tagállami kormányok és az EP együttesen döntenek. Az előbbiek a francia Jean-Francois Bohnert támogatják, ezért a két intézmény között hamarosan egyeztetések kezdődnek.

europai_ugyeszseg3.jpg

A 2020-ban felálló főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érde- keket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja.

Az Európai Főügyészség hamarosan feláll, de Magyarország nem lesz a tagja. Az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását, s ily módon sértené az alkotmányt. Ezzel szemben az EU 22 tagállama már bejelentette, hogy csatlakozni fog a hivatalhoz.

Nem véletlenül nem akar a Fidesz csatlakozni az Európai Ügyészséghez. Az ügyészség élére jelölt személyek mindegyike életveszélyt jelent a hazai haveri körre. Mi hónapok óta gyűjtjük az aláírásokat a csatlakozásért. Nem véletlenül. Kell az Európai Ügyészség!

Hunvald György

P.s.: Az Európai Parlament hivatalosan március 7-én dönt arról, hogy a két jelölt közül melyikük kinevezését támogatja, ezt pedig a tagállamoknak is jóvá kell hagynia.

***

Az Európai Főügyészség kétszintű hivatal lesz: központi és nemzeti szinten működik majd. Az intézmény luxemburgi központjában fog dolgozni az Európai Főügyész és a 22 Európai Ügyész, akiket a részes tagállamok jelölnek a tisztségre. Az úgynevezett Európai Delegált Ügyészek az adott tagállamokban dolgoznak. Nekik kell a nyomozást és a vád- hatósági eljárást lefolytatniuk, együttműködve a helyi hatóságokkal. Tevékenységüket a központból koordinálják és ellenőrzik. A delegált ügyészek dolgozhatnak nemzeti ügyész- ként is, de amikor az Európai Főügyészség mandátuma alapján járnak el, akkor a munká- jukat a nemzeti ügyészségtől teljesen függetlenül kell ellátniuk. (via Népszava)

322. Ügyes Tompika!

Megjöttünk a Tompika! Itt van Tompika tótát enni!
Tompika segít a konyhába! Ügyes Tompika!

Jó estét, jóestét. Oly rég esett szó itt nálunk kerületünk valaha volt díszéről, Deutsch Tamásról, hogy most ideje ezen az áldatlan és méltatlan állapoton változtatni, de kezdjük az elején: szombaton végre megtudhattuk, hogy mi a baj az Európai Ügyészséggel, miért is nem kell nekünk: azért, mert nem elég színvonalas. És ezt maga Polt Péter legfőbb ügyész mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Meg azt is, hogy az EÜ "sértené a nemzeti szuverenitást", és "nehezen ellenőrizhető" lenne.

deutsch2019b.jpg

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ez így önmagában sokaknak kevés lenne, de hál’istennek megszólalt az egykori digitális forradalmár is ebben a témában – mozgalmi nevén Tompika, ki hazánk legnagyobb di- csőségére most éppen EP-képviselő –, s hogy hogy nem, de vasárnapi sajtótájékoztatóján azonnal, csont nélkül egyetértett Polt Péterrel. Ő sem látja biztosítottnak az EÜ-től általuk elvárt magas szakmai színvonalat. És ha ő nem lát valamit, akkor az nincs is – ezt gondol- kodás nélkül el lehet fogadni. (Mondjuk, másképp nem is menne. De lássuk be, nehogy má' "ezek" itten sertepertéljenek, meg csak úgy kérdezősködjenek mindenféle elsíbolt EU-s pénzek után, hát nem?! Mert az sértené a nemzeti szuverenitást. Ó, anyám!)

Akinek tehát eddig voltak kétségei az Európai Ügyészséggel kapcsolatban, most végre megnyugodhat: az nem elég színvonalas. Pont, kuka. És ha ezt Polt mellett Deutsch is mondja, akkor az úgy is van! Mert Deutsch nem csak a beléptető-kapuk vásárlásához ért nagyon, hanem a joghoz meg színvonalhoz is. Sőt, az utóbbihoz ért csak igazán.

Ügyes Tompika!

P.s.: Elárulná már végre valaki, hogy Deutsch miért van Brüsszelbe küldve? Ezért?!

***

Hadházy Ákos, aki a csatlakozásért indított aláírásgyűjtést, úgy véli, az elutasítás valódi oka, hogy ellenkező esetben Polt Péter nem tudná megvédeni a kormányt korrupciós ügyekben. Az Európai Ügyészség ugyanis Polt nélkül tudná vizsgálni a visszaéléseket az uniós pénzek körül. Bár a legfőbb ügyészt legutóbb meghívták az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága ülésére, hogy adjon magyarázatot az OLAF által is vizsgált és kifogásolt Elios-ügyben az ügyészség magatartására, Polt Péter közölte: „a szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak” nem tesz eleget. (via Index)

321. Semmit nem változtak

A Czeglédy-ügy legújabb fejleménye, hogy a napokban megszólalt az egyik gyanúsított, akinek több körben is vádalkut* ajánlott az ügyészség – csak mondjon már valami ütőset Czeglédy ellen. Vonzó ajánlat volt, főleg, hogy ellenkező esetben soksok évnyi börtönnel fenyegették. De ha mondd valami „extrát”, akkor minimális büntetéssel is megúszhatja – mesélte el az azóta már megvádolt férfi a hvg.hu-nak, aki nem fogadta el az egyezséget.

ugyeszseg_1.jpg

Ő korábban a Human Operator Zrt. egyik középvezetője volt HR-es munkakörben. Két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd hónapokig házi őrizetben, végül a még enyhébb, lakhelyelhagyási tilalmat szabták ki rá. Információi szerint az ügy más gyanú- sítottjai közül többen is belementek a felajánlott megállapodásokba.

Volt, akit benntartottak 9 hónapig vagy 1 évig, az azért meg tudja törni az embert, főleg, hogy családos egykori alkalmazottakról van szó. És szerin- tem nagyon megijesztették őket azzal, hogy ha 20 év a maximum, akkor simán kaphatnak 8-10 év börtönt

– tette még hozzá.

Szép is ez. Megint zsarolással próbálnak terhelő vallomásokat kicsikarni. Tíz év alatt ezek semmit nem változtak. És a módszereik sem.

*A vádalku a köznapi elnevezése a büntetőeljárásban alkalmazható egyezségnek, amikor az ügyészség „a lefolytatandó eljárás érdekében a vádemelés előtt egyezséget köthet” a terhelttel a bűnössége beismeréséről és ennek következményeiről. Vagyis a gyorsabb, egyszerűbb eljárás érdekében egyeznek meg, a bűnösség beismeréséért cserébe adott büntetésben állapodnak meg, illetve elengedhetnek különféle hátrányokat. Az együtt- működésre viszont az ügyészség senkit nem kényszeríthet, és van olyan is, ami nem képezheti egyezség tárgyát.

***

„Hogy kicsikarjanak vallomásokat” - interjú az adócsalással vádolt Czeglédy Csabával. A volt MSZP-s önkormányzati képviselő szerint egy uniós bírósági döntés után egymilli- árddal már beljebb vannak, és ha a cégével szerződő iskolaszövetkezetek elmulasztották is az adófizetést, szándékos csalás nem történt. Czeglédy és ügyvédje, Hankó Faragó Miklós beszélt az eljárás furcsaságairól és lehetséges politikai visszatérésről is. (MaNcs)

320. Kissé ingerülten

Nem az Elios-ügy az egyetlen, ahol a kormány elismeri a szabálytalanságokat és csalásokat azzal, hogy a hatalmas uniós büntetés miatt inkább visszavonja a pályázatot, a számlát pedig a hazai adófizetőkkel fizettetik ki. Ugyanez történik az Európai Bizottság által a kezdettől vitatott tanácsadóprojektekkel, köztük a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízásával is – értesült a 24.hu. Azaz, az Orbán-család jogi ügyeit intéző, Bajkai-féle ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást, így aztán Tiborcz után Bajkai számláit is a magyar adófizetőknek kell kicsengetniük.

bajkai_tiborcz2019.jpg

Fotó: 24.hu

És ugyanennek a Bajkainak volt pofája bátorsága az elmúlt "nyócévet" azzal végighak- nizni, hogy mit csináltak a szocik. Az a rengeteg szabálytalanság, amit az ügyvédi irodája, az SBGK állami szinten csinált, minimum megérne egy rendőrségi vizsgálatot. Arról nem beszélve, hogy Erzsébetváros önkormányzata – ahol egykoron ő volt az alpolgármester, míg be nem listázták az országgyűlésbe – szintén megbízta Bajkai kiváló cégét, majd is- merősét, egy olyan ügy képviseletével, melynek a vége több mint tízmillió forintos bukás lett. Amit aztán meg elegánsan nem akartak kifizetni.

Elképesztő, hogy manapság egy önkormányzat a jogerős bírói döntésben meghatározott összeget a fizetési felszólítás után sem hajlandó kifizetni és ezért a végrehajtó emeli le az összeget az önkormányzat számlájáról, plusz a szintén nem kevés végrehajtási költsége- ket is beszedte. Így pazarolják a közpénzt Erzsébetvárosban. Meg az egész országban.

Csemege lenne ez a közpénzből dalolva kampányoló jóember az Európai Ügyészségnek, az hétszentség! Lenne pár kérdésük, azt hiszem.

Hunvald György

P.s.: Apropó, ügyészség! Brüsszeli meghívót kapott Polt Péter, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívta, hogy a testület előtt számoljon be azokról az ügyekről, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgált Magyarországon. A legfőbb ügyésznek március 4-én kellene megjelennie a az EP-ben.

UPDATE 2019.02.19 19:38 - Polt Péter szerint politikai kampány, hogy az Európai Parlamentbe hívták, ezért aztán nem is megy el. De továbbra is elkötelezett a szakmai együttműködés iránt. (24.hu)

***

Az Európai Bizottság szerint felesleges, túlározott projektnek bizonyult az a 4,8 milliárd forintos megbízás, amellyel a Miniszterelnökség Orbán Viktor és családja ügyvédjeként fellépő Bajkai István ügyvédi irodáját, az SBKG Ügyvédi Irodát is magában foglaló kon- zorciumot lepte meg. Ez a konzorcium 2016-tól külső tanácsadóként vizsgálhatta át előzetesen a közbeszerzéseket. A konzorcium szerződtetésével a Miniszterelnökség gyakorlatilag kiszervezte a tárca közbeszerzési felügyeleti főosztályának a munkáját, csakhogy a szűrő beiktatása enyhén szólva nem bizonyult sikertörténetnek, az Európai Bizottság a mintaként kiválasztott 29 projektből 24-ben súlyos szabálytalanságokat talált. (via 168 óra)