309. Hülye járások minisztere

2019. január 16. - HunvaldBlog

Tudom, hogy nem olyan emelkedett téma, mint egy munkahely felszentelése, de azért ejtsünk már pár keresetlen szót arról, hogy a mai nap Polt Péter legkedvesebb együtt- ebédelős cimborája, Matolcsy György megint nagyot bukott a bíróságon. A HVG számolt be róla, hogy a Kúria mostani döntése szerint is bátran kimondható, a csudajófej és az országnak oly hasznos MNB elnök ellopta a közpénzt.

matolcsy2017.jpg

Matolcsy még 2016 nyarán perelte be Bárándy Gergelyt, aki az Országgyűlésben Roko- nok? címmel azonnali kérdést intézett az MNB elnökéhez, és viszonválaszában lopással vádolta meg a jegybank vezért – amit az igencsak sérelmezett. Egészen pontosan egy- millió forintnyira, ugyanis ekkora sérelemdíjat követelt a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi joga megsértése miatt.

Én kérek elnézést, de erről a fasziról (meg a szorgos szellemi és gazdasági tevékenységéről) nekem mindig – most is – a Monty Python poénja, a Hülye Járások Minisztériuma ugrik be valamiért. Gondolom véletlenül. (Ha valaki nem ismerné a jelenetet, feltétlen kattintson ide).

Summa summarum, Matolcsy polgári pert indított Bárándy ellen, a Fővárosi Törvényszék- hez fordult a jogsértés megállapítása érdekében. Itt aztán meg is állapították, hogy Bá- rándy „tényekből levont következtetést” fogalmazott meg, és mivel vannak olyan ténybeli alapok, amelyek ilyen konzekvencia levonását megengedik, a kijelentés okszerűnek mond- ható. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla elé került, itt 2017 nyarán született ítélet, ami érdemi változtatás nélkül helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az akkor jogerős vég- zés után Matolcsy csak nem nyugodott, és a Kúriához fordult felülvizsgálatra, amely most döntött: ki lehet mondani, hogy Matolcsy György ellopta a közpénzt.

Gondolom, ezt azért lehet kimondani, mert ez egy „tényekből levont következtetés”. Ha meg így van – lásd.: tények – nem igazán értem, hogy a máskor oly szorgos – hogy azt ne mondjam, túlszorgos – ügyészség miért nem veszi magának a fáradtságot (bátorságot), hogy ezeknek a ténybeli alapoknak utána menjen.

De sebaj, előbb vagy utóbb a számtalan Matolcsyhoz (meg a többiekhez) köthető zűrös, zavaros ügyre is fény derül majd. Csak akkor már valószínűleg nem Matolcsy felügyeli a jegybankot, és nem Polt Péter irányítja az ügyészséget.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Bárándy már korábban is firtatta a parlamentben Matolcsy ügyeit, 2016 áprilisában például arról érdeklődött, miért növekedett a jegybankelnök fizetése ötmillió forintra. Az MNB-elnök akkor úgy válaszolt: bebizonyosodott, hogy 2010 óta a magyar állam sikere- sen hajtotta végre a növekedési fordulatot, és a magyar állam vezetőit jól meg kell fizetni – közölte. (HVG)

308. Előválasztás 2019.

Tegnap, azaz szombat délelőtt a főpolgármester-jelölti előválasztásra készülve a Garay téren gyűjtöttük az aláírásokat, regisztrációt. Hamar kiderült, hogy egy pult kevés, sokan jöttek nagyon, változást akarnak az emberek. Találkozzunk jövő héten is!

eloval_alair2019-1.jpg

Előválasztás – Döntsön a város! Budapesten megvan a többség a változáshoz. A feladat világos: esélyt szervezni meglévő többségi akarat győzelmére. Olyan esélyt, amit semmilyen jogi trükközéssel nem lehet elvenni.

Az előválasztás tétje, hogy kiválasszuk Tarlós István főpolgármester legesélyesebb ellen- zéki kihívóját az őszi önkormányzati választásokra. Aki szeretne az előválasztáson részt venni az regisztrálhatja magát az MSZP erzsébetvárosi irodájában is, hétfőtől csütörtökig 10-től 17 óráig, pénteken 10-től 14 óráig. Az iroda telefonszáma 06/1-231-02-44. A regisz- tráció határideje 2019. január 23. 

307. Firkátlanítás

Kedden ismeretlen tettes Dávid csillagokat firkált Józsefvárosban Vámos Miklós és Koncz Zsuzsa nemrég megjelent könyvének plakátjára. Az antiszemita firkát még aznap délután egy helyi politikus – és nem mellékesen kedves jó ismerős – eltávolította. Lehet követni a példáját, bárhol, bármikor, ha ilyet látunk!

cbfm_plakat2019.jpg

Minderről ez olvasható Camara-Bereczki Ferenc fb-bejegyzésében:

A mai napon – feltételezhetően a kora reggeli órákban – antiszemita felindultságból az első képen látható módon összefirkálták Vámos Miklós és Koncz Zsuzsa nemrég megjelent könyvének plakátját Józsefvárosban, a Muzsikus Cigányok parkja egyik buszmegállójában. Kötelességemnek éreztem eltűntetni a gyűlölködő firkákat!

Szomorú és egyben felháborító, hogy újra – az utóbbi években egyre gyakrabban – ilyesmivel találhatja magát szemben az ember Magyarországon. Az különösen fájó, hogy otthonomban, Józsefvárosban, abban a pesti kerületben, mely mindig is sokszínűségéről és befogadó légköréről volt ismert történt meg ez. Az utóbbi évek embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító gyűlöletpolitikájának lenyomata ez is. Szégyen!

***

Azért, hogy az ilyen csillagot valakinek az arcmására pingáló patkányok elő mertek bújni a nyirkos kövek alól, az Orbán-kormány rengeteget tett. Minden rohadt sugalmazásuk- kal, gyáva célozgatásukkal, a közpénzből zabáltatott, egyértelműen pártpropagandát folytató mocsármédiájukkal együtt. (Swan Edgar / Kolozsvári Szalonna)

306. Felszentelt puritánság

Ez az év is jól indul, január 1-jén új irodát kapott Orbán Viktor a budai Várban. Tegnap meg – azaz vízkereszt napján – egy karmelita szerzetes fel is szentelte a kormányfői irodát, majd közös imádságban kértek áldást az épületre a miniszterelnök fb-oldalára feltöltött kép tanúsága szerint. Aztán az is kiderült mára, hogy ebben a puritánnak hazudott álcázott luxusban a Gundel fog főzni majd a jónépre, de erről majd később.

orban_felszenteles.jpg

A nagy ember irodarésze valami 4 milliárd forintba került. Az négyezerszer egymillió forint, a hülyébbek kedvéért. Mondjuk annyi, mint másfél millió nyugdíjas idei nyugdíjemelése. Vagy mint négyezer otthon megmentése az árverezéstől. Vagy mint négyezer iskola felszerelése nyelvi laborral. Mindenki másnak ott a hit, ami igen szép dolog. Általában egy zsák krumplit, egy csomag száraztésztát, pár kiló lisztet fial. Négyévente. (K. Szalonna)

De nézzük, hogy egy hozzáértő, Gábor György miképpen is vélekedik erről a csudaszép felszentelésről meg az együttimáról:

Felszentelték Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalát. Több baj is van ezzel. Az első számú, hogy még a minősíthetetlenül összetákolt Alaptörvény is kimondja, hogy „Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek” [VII. cikk (3)], s az agyongá- nyolt 2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról… is „az állam és a vallási közösségek különvált működését” hangsúlyozza, s deklarálja „az állam világnézeti semlegességét”. 

Tehát a katolikus liturgia szerint felszentelték a miniszterelnöki hivatalt. Csakhogy Orbán Viktor nem a magyarországi katolikus népesség miniszterelnöke, hanem miniszterelnöke a reformátusoknak is, a zsidóknak is, a buddhistáknak is, a Krisna-tudatúaknak is stb., stb., továbbá miniszterelnöke az ateistáknak, az agnosztiku- soknak, a deistáknak, a szkeptikusoknak, a „maguk módján vallásosoknak”, meg mindenkinek, aki az ország állampolgára. Akkor hát kérdem: az irodájában, jól látható helyen ott lesz a menóra is? Meg a nyolcküllős dharmacsakra? Meg egy Krisna-szobor? Meg a falon Isten nevének jellegzetes muszlim kalligráfiája? Meg a Kálvin-csillag? Meg a Luther-rózsa? Meg az unitáriusok három dombon álló galamb- ja, körülötte a farkába harapó kígyóval? Meg a kopt kereszt? És a Miniszterelnöki Hivatal csodás könyvtárában, ugyancsak jól látható helyeken, szép bőrkötésben ott sorakoznak majd az ateizmus és az agnoszticizmus klasszikusainak munkái?

Végezetül jelzem, hogy a miniszterelnöki hivatal nem Orbán tulajdona, hanem a magyar népé, egyúttal hivatala a mindenkori miniszterelnöknek. Vagyis Orbán saját házát, felcsúti nyaralóját, összes lakását, ingatlanjait, beleértve Orbán Mészáros Viktor Lőrinc házait és lakásait, kastélyait és parkjait mind-mind felszenteltetheti, de vajon milyen alapon szentelteti fel azt a hivatalt, ahová – remélhetőleg minél hama- rabb – egy másik miniszterelnök költözik majd be? (A teljes poszt itt olvasható)

P.s.: És akkor a végére itt van még ez is: luxusétterem főz majd Orbánékra a Várban – persze ócsóért, tizedáron – a Gundel pályázaton nyerte el a megbízást. Így aztán a luxus és a minőség találkozik majd a puritán miniszterelnökkel. (Megj.: Mondjuk nem igazán értem én ezt a gundelezést, mégha ócsó is, hisz’ van nekik saját mesterszakácsuk...)

További szép estét mindenkinek.

***

Ameddig szilveszter éjszaka mindenki a tűzijátékokkal volt elfoglalva, addig a Miniszter- elnökség felügyelete alatt létrejött a Várkapitányság. Igen, jól olvasták. A török hódolt- ságot megidéző szervezet a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre. Mint az kiderült, óriási szükség volt a két cég összeolvadásából megalakuló Várkapitányságra, ugyanis temérdek pénz maradt még, amit Orbán Viktor környezetének felújítására for- díthatnak a költségvetésből. (via K. Szalonna)

305. Pártatlanul

Tegnapi hír, hogy nyílt levélben fejezte ki aggodalmát honlapján az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) a magyar közigazgatási bíróságok létrehozása miatt. A világszerte 400 ezer tagot számláló szakmai kamara arra figyelmeztet, hogy a közigazgatási bíróságok felállításával Magyarország megsérti az ENSZ független bíró- ságokra vonatkozó alapelveit, szerintük a magyar kormány aláássa a jogrendszert a párhuzamos bíróságok létrehozásával.

kozig_birosag.jpg

Az ABA szerint a demokráciák ereje azon alapul, hogy a bírók képesek a pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényt. (Fotó: Europress/Frank Rumpenhorst/dpa)

Kissé elsikkadt az elmúlt napok viharos történései között, hogy decemberben nem csak az ú.n. "rabszolgatörvény”-t, hanem a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt is elfo- gadta a parlament, Áder János pedig minden zokszó nélkül aláírta azt. Pedig ez utóbbi- nak legalább olyan – ha még nem  olyanabb – következményei lesznek, mint a jogosan nagy tiltakozást kiváltó rabszolgatörvénynek.

Míg eddig ugyanis a rendes bíróságoknál lehetett pert indítani egy vitatott hatósági vagy önkormányzati döntéssel szemben (pl. adóügyek, építési ügyek), erre most egy külön bí- rósági rendszer lesz, egy teljesen új bírói kart hoznak létre. De – egyáltalán nem melléke- sen – a közigazgatási bíróságok döntenek majd a tüntetésekről, sztrájkokról, választási ügyekről, közérdekű adatok kiadásáról. Azaz, a kormány lényegében különbejáratú bíró- ságokra tereli majd a politikailag kényes ügyeket. Ahol majd döntenek. Pártatlanul.

Megj.: Az új bíróság bíráit lényegében a Fidesz fogja kinevezni, mivel a törvényjavaslat szerint az igazságügyi miniszter gyakorlatilag egy személyben dönthet majd arról, hogy ki lehet közigazgatási bíró és ki nem. Innentől kezdve az állam – ha úri kedve úgy tartja – a saját bíráival döntethet el ügyeket. De szép is lesz!

Hunvald György

***

Az Európai Bizottság vizsgálni kezdi a rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságokat - Megeshet, hogy kötelezettségszegési eljárás lesz a vége. Az Európai Bizottság vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket – tájé- koztatta a Népszavát a testület szóvivői szolgálata.

304. Boldog újévet!

Kedves Barátaim és Olvasóim! Most, az újév első napjának első perceiben szeretném megköszönni, hogy az elmúlt évben is figyelemmel kísértétek az oldalamat.  Köszönöm sokatoknak a megkülönböztetett figyelmet, lájkokat és hozzászólásokat. Tiszta szívemből kívánom, hogy boldogságban, egészségben és sikerekben gazdag legyen az újévetek!

buek2019b.jpg

Boldog Új Évet!

Hunvald György

303. A kis gömböc

Mészáros Lőrinc egy év alatt megháromszorozta Orbán Viktor vagyonát.
(via Földes Péter) 

Az év utolsó pár napjában mi másnak örülhetnénk, mint Mészáros Lölőnek, pontosabban az ő csudálatos gazdagodásának. Hát most örüljünk együtt: a Forbes szerint már Orbán Viktor Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – 381 milliárd forintra becsült vagyonával már jócskán megelőzi Csányi Sándort. Az egykori gáz- és magalicaszerelő meghódította a tőzsdét, és nem mellékesen megszerezte Simicska Lajos egykori birodalmát is – soha ek- kora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett. Tegnaptól tehát hivatalosan is ő – pontosabban, Orbán Viktor – a magyar történelem valaha volt leggazdagabb magyarja.

kisgomboc01.jpg

Felcsút tudatrepedt, skizofréniás szülötte immár elmondhatja magáról, hogy ő a leggazdagabb magyar. Dolgozó népünk elégedetten hátradőlhet. Volt értelme a végigszopott szabad, demokratikus éveknek, az összes szájbatekert túlórának, a sürgősségen végigszenvedett, végtelennek tűnő időnek, a vérrel és verítékkel törlesztett devizahitelnek, az orrvérzésig zabált hazug propagandának és annak, hogy a bálványimádat oltárán a család egyik fele mára gyűlöli a másik felét, az unokák meg már egy hanyatló nyugati ország állampolgáraiként látják meg a napvilágot. Végre tényleg kiderült, hogy egyetlen befizetett adóforint nem volt hiábavaló. (Kolozsvári Szalonna)

Ugye mindenki ismeri a kis gömböc meséjét? Aki feneketlen étvággyal mindent és min- denkit felfalt, ami és aki csak az útjába került. Most lopott közpénzből hízott dagadtra ez a kis gömböc. Most még gurul tovább, még nem durrant ki, még nem tudni hol áll meg. Vagy ki és mikor állítja meg. De az egészen biztos, hogy – akárcsak a mesében – előbb vagy utóbb itt is csúnya vége lesz ennek a nagy zabálásnak.

További szép estét mindenkinek.

***

„Nagy Imre egész emberi drámáját semmisítik meg” - A tegnap másik fontos híre Nagy Imre szobrának sunyi módon történt eltávolítása volt. Hajnalban kezdték el bontani, he- lyére az egykor a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira emlé- kező Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolata kerül majd. A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Mint látható, hiába.

302. Boldog karácsony? Ez?!

"Tisztes szegénységnek hívják az ilyet, 
pedig ugyanúgy tisztességtelen, mint a nyomor.” (Földes Péter)

Lassan elmúlik karácsony. Persze idén is volt ünnep, béke, szeretett meg minden. Aztán az embert ismét arconvágja az egy tál meleg ételre várók hosszú – és évek óta egyre hosszabb és hosszabb – sorának látványa a Blaha Lujza téren, amely ismét megtelt éhes emberek százaival. Soha ennyi szegény, rászoruló (elkeserítő, hogy minden évben ezt, ugyanezt írjuk, és hogy ez mindig igaz is) nem állt még sorba karácsony két napján a krisnások ételosztásán a Blahán.

krisna_blaha2018-1.jpg

krisna_blaha2018-2.jpg

A 168 óra teljes fotógalériája itt nézhető meg.

Nők, férfiak, családosok, magányosok, fiatalok, öregek. Akiknek nincs részük a Karácsony ünnepében. Magyarország, 2018 boldog karácsonya.

Boldog karácsony? Ez?!

***

Mégis oszthattak: Bár tavaly még úgy nézett ki, hogy a krisnások utoljára oszthattak ételt a Blahán karácsonykor – akkor a „szervek” jelezték nekik, hogy jövőre, azaz idén már nem rendezhetik meg itt a téren az ételosztást, más, nem ennyire szem előtt lévő helyet kell találniuk. Mert ugye a „rászorulók látványa"…

301. Adjonisten, Jézusunk

Ismét eltelt egy év, megint elillant egy esztendő, immáron a harmadik, melyet itt, ezen a blogon együtt töltünk. Holnap Szenteste, majd jönnek az ünnepek. Remélhetőleg idén is lesz mindenkinél szaloncukor, fenyőillat, gyertyafény béke és szeretet. A magam részéről most József Attila valamikor az ezerkilenszáznyolcvanas évek közepén megzenésített ver- sével kívánnék békés karácsonyi ünnepeket minden kedves olvasómnak, olvasónknak.

József Attila - Kormorán: Betlehemi királyok
Ének: Deák "Bill" Gyula, Jenei Szilveszter, Margit József, Varga Miklós, Vikidál Gyula

Kedves Barátaim és Ismerőseim kívánom, hogy meghitt, békés, örömben és szeretetben teljes legyen a karácsonyotok!

Hunvald György

300. Megkésve bár

Az elmúlt hét nagy fennforgásai közepette (parlamenti balhé, furcsa törvények még furcsább megszavazása, tüntetéshalmok, képviselők verése az MTVA-nál, stb…) eddig kimaradt, de nem lemaradt az a hír, hogy Czeglédy Csabát 18 hónap után kiengedték az előzetesből. A Szegedi Törvényszék ugyanis múlt hét szombaton úgy döntött, hogy a letartóztatás helyett most már elég az is, ha a lakhelyét nem hagyhatja el.

czegledy2018.jpg

Fotó: Népszava

A törvényszék szerint ugyanis indokolatlan tovább letartóztatásban tartani; a nyomozás lezárult, közel a vádemelés és így már nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást. Hiába darálja egyfolytában ennek ellenkezőjét az ügyészség.

"Épp itt volt az ideje, hogy hazamehessek. Ebben az ügyben eleve senki nem lehetett volna letartóztatni, a tavaszi újbóli letartóztatásom pedig egyértelműen jogellenes volt.”
(Czeglédy Csaba)

Czeglédy kiengedésének köze lehet ahhoz, hogy ügyvédje szerint eddig elkövetőként szerepelt a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hát- rányt okozó költségvetési csalásban, ám most a legfrissebb ügyészi indítványban már „csak” felbujtóként szerepelt. Ugyanakkor az is érdekes, hogy december 4-én a bíróság még 30 nappal meghosszabbította Czeglédy letartóztatását.

Aztán hogy az idei karácsonyt otthon töltheti-e, vagy a csuda ötletes és roppant független Polt Péter megint előhúz valamit a nyúlszőr kalapjából a jogállam nagyobb dicsőségére, no, azt még nem tudni.

Emlékeztető: Czeglédy ügye nagy vihart kavart, elsősorban az ügyészségi eljárások sorozatos megkérdőjelezhetősége, továbbá a politikai érintettség miatt. A szombathelyi politikus – előzetes letartóztatása után majd egy évvel – idén tavasszal indulni akart a parlamenti választáson, és a mentelmi joga miatt ki is engedték, de ezt a mentelmi jo- got Polt Péter legfőbb ügyész kívánságára az NVB villámgyorsan felfüggesztette, így újra bevitték. Akkor a családi vacsora mellől kellett felállnia. (A börtönben meg túl sok könyve volt, arról nem is beszélve, hogy októberben még a borostája is nagy lett…)

***

De nehogy karácsonyi örömhír nélkül maradjunk: Áder János aláírta a túlóratörvényt.  Nyilatkozatot is adott mellé, amiben boldog karácsonyt kívánt minden munkavállalónak.

Így is történhetett: Orbán ma reggel felhívta Ádert. Janó, van tollad, vagy küldjek a TEK-el? Főnök, igen már keresem is, mondta minden halak nagy ellenfele. Mit kívánsz kis gazdám, kérdezhette a Sándor palota lakója. Írd alá a túlóra törvényt, ne szarakodjunk tovább, még azt hiszik ezek, hogy félünk. Egyébként, mi lesz nálatok az ünnepi menü? Közben aláírtad? Fasza gyerek vagy, tudod miért ültettelek abba a jól fizető székbe.
(via Budácsik Lajos)