380. Hogy is van ez?

2019. augusztus 19. - HunvaldBlog

Olvasom, hogy Gödöllőn Gémesi György ellen indít jelöltet az ellenzék, merthogy — állítólag — Gémesi nem volt nyitott az együttműködésre. Így aztán már nem csak a fideszes, hanem az összefogás pártjainak jelöltje is indul ősszel a választáson, ellene. Miközben Gémesi a lokálpatrióta egyesület vezetője, a város független polgármestere, nem fideszes; és jelenleg (is) ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt Gödöllőn.

gemesi2019.jpg

Fotó: Molnár Ádám / Népszava

Gémesi nem csak hogy nem enged beleszólást abba, hogy kivel fusson neki a választásoknak, de potyautasokat sem kér a listájára, arra a lokálpatrióta listára, ami eddig simán besöpörte az összes egyéni képviselői posztot. Az MSZP-DK-Jobbik-etc. válasza erre nem a nagyvonalúság és a pártközpont- jaik Fidesz-ellenes, összefogásista retorikájának megfelelő „rendben, a Fidesz győzelmének megakadályozása érdekében akkor eltekintünk az indulástól” mondat volt, (…) hanem a dafke különindulás és a Gémesire mint az ellenzéki összefogás meghiúsítójára való mutogatás.

(A legutóbbi önkormányzati választáson, 2014-ben a 10 egyéni választókörzetből 10-et a Gémesi vezette gödöllői lokálpatrióták vittek, a kompenzációs listáról 2 fideszes, 1 jobbikos és 1 MSZP-s jutott be. 2010-ben ugyanez volt a helyzet. A többit tessék elolvasni az Azonnalin — szép történet, és csak reménykedhetünk, hogy nem ez a jellemző…)

Minderről eszembe jutott az a másik csodaszép történet, amikor még 2014-ben az ön- kormányzati választás előtt az egyik ellenzéki párt (azért se mondom meg, hogy melyik) hisztérikusan csapdosta magát Angyalföld kövezetéhez, hogy nekik nem elég a felaján- lott választókerületi indulás, nekik (és az akkori általa összefogottaknak) ennél jóval több kell, mert mert. És ha ez nem teljesül, akkor háború lesz, és ők elindulnak minden körzet- ben Tóth József polgármester (és az MSZP) jelöltjei ellen. Tóth elhajtotta őket, amazok el is indultak az emberei ellen — akik aztán annak rendje s módja szerint minden körzetet elhoztak. Mohóék meg pofára estek. Így visszagondolva tényleg csodaszép és elvileg tanulságos történet ez is. Persze csak akkor, ha valaki(k) képes(ek) tanulni.

No de visszatérve a mostani gödöllői eseményekhez: tessék már mondani, akkor most ki tolja a Fidesz szekerét? Ki az, aki kockáztatja a Fidesz legyőzését? Ki az, aki nem a legesé- lyesebb jelölt mögé áll be? Tessék már mondani, hogy is van ez?!

379. Ismert és kedvelt jelölt

Baranyi Krisztina nyerte a ferencvárosi előválasztást (444.hu

Az önmagukat nagynak és ellenzékinek képzelő pártok azért fogadták el, hogy Ferencvárosban "ellenzéki" előválasztás legyen, mert egyértelműen esélyesnek vélték magukat. Az EP-választáson a Momentum egymaga megkapta a Fidesz-stb. szavazatainak kb. 60 százalékát, és akkor a többiekről még szót se ejtettünk — úgy, hogy ebben az összefogásban még a Jobbik is részt vesz.

baranyi3.jpg

Fotó: Népszava

Úgy gondolták, hogy a Párbeszéd csak ne akarjon itt jelöltet állítani, még ha az ismert és elismert személy is — Karácsony kell, egyebekben a Párbeszéd lesz szíves úgy viselkedni, mintha az MSZP egyszerű tagozata lenne (a Fidesz–KDNP analógia szellemében). Azt, hogy ezek után még milyen kicsinyes, pimf mesterkedésekkel akadályozták Baranyi Krisztina kampányát, számos cikkben olvashatjátok. Baranyi mögé nem állt oda, csak a Kutyapárt, majd apránként (szinte egyesével) az EP-választáson eljelentéktelenedett LMP.

A kerület lakosai viszont minden várakozást messze felülmúló számban elmentek a sátrakhoz, hogy kifejezzék: nem kérnek a fejük fölött kötött alkuból. Abban bíznak, akit ismernek, aki bizonyította, hogy értük dolgozik. Nagy gratula neki. Hajrá!!!

Más kerületekben, amelyekben az önmagukat nagynak és ellenzékinek képzelő pártok kevésbé voltak magabiztosak (mert tudták, érezték, hogy a közhangulat ellenében jelöl- tek), elutasították az előválasztást javaslókat. Erzsébetvárosban így lett "közös" jelöltjük Niedermüller Péter, aki azt hitte, elegendő példamutatóan dolgoznia az Európai Parla- mentben ahhoz, hogy újrajelöljék (hát egy frászt). Most aztán kárpótolni akarják ezzel a kerülettel, amelyet nem ismer és ahol őt sem ismerik.

Mivel nem tartanak erzsébetvárosi előválasztást, csak tippelgethetünk: hány százalékot kapna azon a helyben ismert és elismert Hunvald György, akinek csak írásos ajánlása (névvel, címmel) van annyi, ahányan a ferencvárosi előválasztás két jelöltjére együttesen szavaztak?

Fügedi Ubul

378. Felkészülni, vigyázz!

Apák és lányok: az egész Donáth-család célkeresztben (FüHü

Szűkül a kör. Kezdetben a "posztkommunistákat" kellett utálni, aztán a liberálisokat. Ezeknek egy kiemelt csoportjaként jöttek a jogvédő szervezetek meg a "Soros-bérencek" (átfedéssel). Most először jutottunk el oda, hogy a fókuszált célcsoport egyetlen család lett: Donáth Ferenc leszármazottai.

donath_anna2.jpg

Hamarosan egyesével kerültök a célkeresztbe, és nem lesz eszközötök a védekezéshez. Készüljetek fel!

(Van-e még, akit meglep majd, amikor kiderül, hogy Orbán Viktor nemcsak a szovjeteket űzte ki az országból, de már az '56-os forradalmat is ő vezette? — Dózsa Lászlóval az oldalán; ő majd tanúsítja. Valójában az irodalmi Nobel-díjat is ő kapta, csak ezek a zsidók elcsalták.)

Fügedi Ubul

***

„… be fogom perelni a hamis történettel előálló propagandalapokat. Látni fogjuk, amint megszégyenülten állnak a bíróság előtt, válaszok nélkül, tények nélkül, valami homályos kitalációt védelmezve. Végig fogom csinálni, és fizetni fognak a hazugságért." (via Donáth Anna)

377. Azok a fránya tények

Az elmúlt napokban sok cikk találgatta, miért indulok el polgármesterjelöltként az önkormányzati választáson. Többen érdeklődtek személyesen vagy üzenetben. Úgy érzem, mindazok, akik megtiszteltek bizalmukkal, megérdemlik, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mindenekelőtt köszönöm a számtalan üzenetet, jó szót és támogatást. Sokan segítséget ajánlottak, aminek nagyon örülök, és számítok is rájuk.

bagoly_tenyek.jpg

Számomra mindig a VII. kerület volt az első, és ez nem szlogen. Mindig is szoros volt a kapcsolatom lakosaival — meghallgattam problémáikat, osztoztam örömeikben. Ígérem, ez így lesz a jövőben is. Családom négy generáció óta kötődik Erzsébetvároshoz. A déd- nagyapám építette lakóház még ma is áll a Csengery utcában. Itt élt nagyapám, ebben a kerületben született és élt apám. Itt születtem én is, és természetesen hosszú évtizedek óta itt is lakom. Vallom, hogy egy kerület jó irányításához az is kell, hogy vezetője együtt éljen a jobbá tenni kívánt környezettel.

Nagyon nehéz döntés volt kilépnem az MSZP-ből, hiszen közel 30 évet töltöttem el ebben a közösségben. Az ő színeikben lettem alpolgármester, majd két ciklusban polgármester. Sokat köszönhetek és a mai napig hálás vagyok nekik.

A tényekről röviden:

2018 februárjában (az országgyűlési választás előtt) a kerületi MSZP és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete írásban megállapodott a két párt legfelsőbb szintű vezetőinek egyetértésével. A helyi MSZP támogatásával országgyűlési képviselőnek dr. Oláh Lajost jelöltük. A közös jelölt kampányát a szocialisták anyagilag és sok élőmunkával is támo- gatták.

Megállapodtak arról is, hogy a 2019. évi önkormányzati választásra a polgármestert az MSZP jelöli a DK egyetértési jogával. Tudtommal a két párt Budapest egyetlen más kerületében sem kötött ilyen írásos megállapodást.

2018 decemberében az MSZP helyi szervezete megválasztott polgármesterjelöltnek, és ezzel a döntéssel az MSZP Budapesti Párttanácsa egyetértett. Ezután pártom vezetői megkértek, igazoljam, hogy van lakossági támogatásom, tehát gyűjtsek aláírásokat azért, hogy előválasztást tarthassunk a VII. kerületben. Ezért kezdtem idén januárban jelölé- seket gyűjteni a kerület választóitól. Az akció várakozáson felül sikerült, és május elején, az ötezredik aláírás után hagytam abba.

Márciusban felhívott az egyik ellenzéki párt vezetője azzal, hogy az ő pártja akar polgár- mesterjelöltet állítani a VII. kerületben, és más megoldást elfogadni nem tud. Számára ez a legfontosabb kérdés, és ha nem vagyok hajlandó az akaratának behódolni, akkor sze- mélyesen vele fogok szembe kerülni. „Háború lesz” — mondta. Hiába idéztem fel írásos megállapodásunkat arról, hogy ebben a kerületben az MSZP jelöl, azt válaszolta, ez őt nem érdekli.

Tehát nem azt nem fogadtam el, hogy ne én legyek a közös polgármesterjelölt, hanem azt nem tudtam elfogadni, hogy két párt írásos megállapodását egyikük ok nélkül fel- rúgja, majd fenyegetőzik is. Vállaltam volna, hogy ne én legyek az MSZP jelöltje, csupán ahhoz ragaszkodtam, hogy tartsuk be, amit aláírtunk. Azaz, az MSZP jelöljön polgármes- tert — olyat, akit minden ellenzéki párt el tud fogadni. Szerintem ez így korrekt.

Az ellenzéki pártok február óta tárgyaltak közös indulásról. Az EP-választás után a folyamat felgyorsult; ekkor már csupán annyit szerettem volna, hogy egyéni képviselő- jelöltként elindulhassak ott, ahol kétszer annyian támogattak aláírásukkal, mint ahányan összesen az ellenzéki pártokra szavaztak. Június elején először csak enyhén utalt az egyik ellenzéki párt, majd az egyik tárgyalási fordulóban bejelentette, hogy képviselőjelölt sem lehetek. Ekkor kiszálltam a tárgyalásból, amit az elnökség más tagjai fejeztek be. A folya- mat ezen részében már nem vettem részt; de ha elakadtak, s a tanácsomat kérték ahhoz, „hogyan lehet áthúzni a döglött lovat a túloldalra”, akkor természetesen segítettem.

Amikor a megállapodást végül elfogadta az MSZP helyi szervezete, én már nem voltam pártom tagja, az egyezségben nem vettem részt.

Ha egy közösség nem tart igényt a munkámra, és ezt közli velem, akkor nyilván nekem is lépnem kell. A saját utamat járom, mert a választók a valódi közvéleménykutatásnak tekinthető aláírásgyűjtésen igényt tartottak arra, hogy újra dolgozzak a helyi közéletben.

Senki nem mondhatja, hogy tisztességtelenül jártam volna el, hiszen minden tárgyaló fél tudta, mi fog következni. Nem nekem voltak egyéni politikai érdekeim, hanem azoknak, akik így felülírták a választók akaratát. A felelősség azoké, akik ezt a helyzetet előidézték.

Egyenként és összességében is az engem támogatók érdekeit kívánom képviselni. Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz polgármesterjelöltjét csak olyan ellenzéki győzheti le, akire Fidesz-szavazók is átszavaznak. A jelenlegi összefogás jelöltje nem ilyen.

Nem hiszem, hogy van még valaki Magyarországon, akit annyira meghurcolt és jelenleg is támad a Fidesz ügyészsége, mint engem. Szánalmasak azok a kijelentések, hogy a Fidesz jelöltje lennék. Aki ilyet mond, csak azt illusztrálja, hogy a lejárató kampány ha- tásos: ha bármilyen hazugságot sokáig sulykolnak, azt hajlamosak vagyunk elhinni.

Ha az Európai Központi Bank leendő elnökét egy bíróság három éve bűnösnek találta, és ez nem akadály most a poszt betöltésében, akkor az én korábbi elmarasztalásom is elég gyenge érv. Elmarasztaltak, mert valaki egy szobával nagyobb lakást kapott — úgy, hogy nem én döntöttem, de polgármesterként én írtam alá a hivatalos papírt.

Hangsúlyozom: soha nem vádoltak korrupciós bűncselekménnyel, pedig az ügyészség hegyeket mozgatott meg, hogy találjanak valami ilyesmit. Soha nem okoztam a kerület- nek kárt, és erről jogerős felmentő ítéletem van. A mostani, kínkeservesen (már több mint három éve) zajló perújítással is a felmentő ítéletemet szeretnék megváltoztatni. Erről az ügyről mondta ki jogerősen idén júliusban a Strasbourgi Bíróság, hogy ez az eljárás tisztességtelen volt és nemzetközi egyezményekbe ütközött.

Még egyszer köszönöm a támogatást, és a következő hetekben nyilvánosságra hozom a polgármesterjelölti programomat.

Hunvald György

376. Mindenki más áruló?

Vagy netán, pondró – ahogy azt Moldován László rögtön meg is kapta ízlésesen balról, egy cikkben. Báj, kellem és elegancia. (Nem, ezt sem linkelem be. Aki akarja, megtalálja.) Aztán: "...mindenki, aki elindul egy választáson az [...] összefogás jelöltjével szemben, az nem lehet más, mint a Fidesz embere" – idézi Gréczy Zsoltot a Magyar Nemzet. Eszembe jutott erről (nekem is) Rákosi kedvenc mondata, a sokat idézett Aki nincs velünk, az ellenünk van”.  Ismerős?

rakosi_matyas1.jpg

Nos. Az én világnézetem nem változott, a Fidesz meg az ilyen hülye szektás zombi meg- közelítés ellen vagyok, és mindent megteszek azért, hogy egy magát demokratának valló ember ilyen hülyeségeket ne mondjon, ne mondhasson. Ajánlom Bauer Tamás mai írását (részlet):

Azt nyilatkozza egy ellenzéki politikus: Hunvaldot a Fidesz indítja. Ez szégyenletes mondat, Rákosi logikáját követi. Ne legyen tévedés: nem helyeslem, elszomorít, hogy Hunvald György, az egyik legcsúnyábban meghurcolt MSZP-s politikus, Terézváros (sicc!) egykori polgármestere erre szánta el magát. De azt nem lehet mondani, hogy Hunvaldot a Fidesz indítja. Aki nincs velünk, az ellenünk van, így szólt Rákosi politikai alapelve. Ennek jegyében nevezték a Sztálin által kiátkozott Titót láncos kutyának. Ennek jegyében támadtak és üldöztek mindenkit, aki nem volt a rendszer aktív támogatója. Aki bírálta a pártot és a kormányt, arra azt mondták, hogy objektíve az imperialisták szekerét tolja. Ezt a logikát követi, aki ilyesmit mond Hunvaldra. Demokrata ilyet nem mond.

Erzsébetvárosban nem sikerült az ellenzéki együttműködést kialakítani. Pedig hogy meg- egyeztek a pártok. Egymással.

Hunvald György

P.s.: A vakhitű személyeskedő mocskolódás, köpködés, vádaskodás nem érvelés. Ha pe- dig valakit ugyanaz az ájer a still lengi körül, mint a Fideszt, akkor miben is különböznek?

***

Ezt meg azoknak, akiknek: Az összefogás valamennyi résztvevője leszögezte még a megállapodás előtt, hogy a helyben legesélyesebb jelöltet kívánják indítani. A helyben legesélyesebb jelölt egyértelműen H. volt, amit jelzett, hogy a kerület több mint ötezer lakosa jelentkezett aláírásával igazoltan támogatójának. Tehát az összefogók VII. kerületi közös jelöltje automatikusan H. kellett (volna) legyen. A „kerület odadobója”, „árulója”, stb. tehát nem H., hanem azok, akik kicsinyes kamarillapolitikával átnyúltak a helyi szervezetek és az itt lakók feje fölött.

375. Elindulok

Múlt hét szerdán elköszöntem attól a szűkebb politikai közösségtől, ahol az elmúlt 26 évben politizáltam. Elmondtam és megindokoltam a döntésemet. Elfogadták és megértették.

hunvald_alairas1.jpg

Korábban azért tértem vissza a helyi politika fősodrába, mert a velem történtek után rehabilitálódni szerettem volna. Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy.

Határozott véleményem ugyanis az, hogy csak a választók tudnak rehabilitálni egy meghurcolt politikust.

 

Ezt a lehetőséget azonban a politikai tárgyalások során kizárta néhány ellenzéki párt. Nem arról volt szó, hogy mindenáron polgármesterként szerettem volna megmérettetni magam, hanem azt a lehetőséget is kizárták, hogy képviselőjelöltként induljak. Gyakor- latilag a politikai halálomat akarták elfogadtatni velem.

Tették ezt annak ismeretében (tájékoztattam őket), hogy az év első 5 hónapjában 5000 kerületi választópolgár a képen látható aláíróíveken kérte, hogy induljak el független polgármesterként az őszi választásokon. (Ezt a számot annak ismeretében kell értékelni, hogy az a polgármesterjelölt, aki 6500 szavazatot kap ősszel, az lesz a polgármester a VII. kerületben!)

Ezzel a támogatással a legesélyesebb jelölt, és hangsúlyozom, nem önjelölt vagyok az ellenzéki oldalon.

 

Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak, ezért hivatalosan beje- lentem, hogy az őszi önkormányzati választásokon független polgármesterjelöltként indulok Erzsébetvárosban. A programomat a következő hetekben bemutatom a kerület lakosainak. Nincs benne mellébeszélés, egyértelmű és határozott válaszaim vannak az olyan problémákra (pl. bulinegyed), amelyekkel mi, akik itt élünk, nap mint nap szembe- sülünk.

Kötődésem Erzsébetvároshoz nagyon erős, családom négy generációja a VII. kerületben élt, ahogyan én is itt születtem és itt élek hosszú évtizedek óta. A politikai munkámmal civilként, a kerületi lokálpatriotizmust fogom erősíteni, és felépítek egy olyan civil bázist, amely az itt élőkből meríti az erejét és végzi a munkáját.

Hunvald György

374. Ez sem volt vidám

Csak röviden: a múlt héten bejelentettem, hogy civilként folytatom a politizálást, tegnap pedig elköszöntem a kerületi MSZP-szervezet még megmaradt tagjaitól. Azoktól, akikkel a közös céljainkért hosszú, hosszú éveken át együtt dolgoztam. Ez sem volt vidám dolog.

tomeg1.jpg

De:

"Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé..." (Pál levele a filippiekhez, 3: 13-14.)

Hunvald György

P.s.: Közben a HírTV stábja végig ott strázsált az MSZP helysége előtt a Dob utcában. El- képzelni sem tudom, hogy mit akarhattak. Vagy hogy mit kerestek pont akkor épp ott…

373. Tudják, milyen fantasztikus érzés?

Közismert történelmi anekdoták (személyes emlékeimből).
Csak úgy eszembe jutott. Aha, épp most. 

Bene Ferenc (Balatonújlak, 1944. december 17. – Budapest, 2006. február 27.) a XX. század második felének egyik legjobb magyar belső csatára volt. Kivételes képességeit számos nagy mérkőzésen csillogtatta, így például az 1966-os foci VB-n mind a négy mérkőzésünkön lőtt gólt, és beválasztották a VB "Álom tizenegyébe". Ezért aztán pályafutásának vége felé ő lehetett a harmadik olyan magyar focista, akinek enge- délyezték, hogy külföldre szerződjön, és ő keresett is némi, idehaza szépnek mondott pénzt a finn másodosztályban.

bene_ferenc1.jpg

Rendben hazajött, ám a kalamajkák ezután kezdődtek. Méghozzá azzal, hogy megkereste Benét a másodosztályban játszó Volán csapata, hogy nem akarna-e náluk még egy-két szezont elfocizgatni amúgy leeresztésképpen. Bene ráállt, elvégre ő nemcsak tudott, de szeretett is focizni — no meg hát érdekelte, mire megy ott a fiatalok között ennyi évesen.

Így hát ő lett a másodosztály gólkirálya, a Volán pedig feljutott az NB I-be. Ekkor az Újpestnél hirtelen rádöbbentek, hogy Bene játékengedélye elvileg még mindig náluk van. Tehát a Volánnál csak kölcsönképp játszott, most azonban térjen vissza anyaegyesületé- hez, de üstöllést. — Amit kell, azt muszáj — gondolta, és visszament. A csapatnál persze nem számoltak már a magyar foci pár évvel előbbi nagy legendájával — csak azért ren- delték vissza, hogy ne játsszon a Volánnál.

Hogy annyira azért mégse lógjon ki a lóláb, betették néhány meccsen tíz-húsz percekre, az újpesti közönség (30–40 ezer ember egy-egy mérkőzésen) pedig az "árulót" látta benne, és egy emberként pfújolta, gyalázta és ócsárolta.

Az érdemei és teljesítménye, illetve az ezekért kapott "elismerés" között az ellentmondás oly feltűnő volt, hogy az újságírók nem győztek értetlenkedni, és mikrofonvégre kapták a korán kopaszodó gólzsákot.
— Nézze, elért már a futballban mindent, amit lehetett. Anyagilag sincs rászorulva, hogy pályára kelljen lépnie és hallgatnia ezt a tömérdek ocsmányságot. Miért csinálja akkor még mindig?

Bene — aki megérdemelten vált még életében legendává — visszakérdezett:
— Tudják maguk, milyen fantasztikus érzés harmincezer ember ELLEN focizni?

Fügedi Ubul

372. Civilként folytatom

Sajnos eljött az idő, amikor mindent mérlegelve, kilépek abból a közösségből, ahol 26 éven keresztül nagyon jól éreztem magam. Most sem azért lépek ki az MSZP-ből, mert ez az érzés megváltozott. 1993 óta küzdöttem azért, hogy minél sikeresebbek legyünk, elkö- telezett baloldaliként próbáltam segíteni az embereknek a problémáik megoldásában.

hunvaldnagy1.jpg

Sosem hátráltam meg a kihívások elől, és bár az elmúlt évtized az igazam bizonyításával telt el, nem adtam fel azt a lehetőséget, hogy rehabilitálódjak. Határozott véleményem, hogy egy meghurcolt politikus csak akkor tud rehabilitálódni, ha a választók rehabilitál- ják. Mondjuk azzal, hogy egy választáson szavazhatnak rá, és ez nem a pártelitek döntése.

Emiatt idén megkérdeztem a VII. kerületi választókat, hogy mit gondolnak az esetleges indulásomról. Több mint ötezer ember az ajánlásával kérte azt, hogy ne hagyjam abba a kerületi politizálást. Ez óriási erőt adott abban, hogy helyes úton járok.

A helyi ellenzéki politikai pártok tárgyalásai során előállt az a politikai helyzet, hogy az összefogott ellenzéki pártok némelyike kizárta azt a lehetőséget, hogy megmérettessem magam. Ezzel, az MSZP nem tudott mit kezdeni és nem tudta megoldani a problémát.

Hosszasan töprengtem, mit tegyek, és úgy döntöttem, hogy nem leszek gátja az ellenzéki összefogásnak, hogy a kerületi MSZP szervezet a személyemen keresztül blokkolja azt. Mindent megtettem, hogy az összefogás létrejöjjön. A mai naptól, azonban már a saját utamat fogom járni, és ezt az utat tiszteletben kell tartani mindenkinek.

Nincs bennem rossz érzés, nem haraggal megyek el, mert nincs miért haragudnom. Remélem, akikkel baloldaliként is barátságot ápoltam, barátaim maradnak ezután is. A fentiek okán, a mai nappal kilépek az MSZP-ből és civilként folytatom a politizálást.

Hunvald György

***

Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János. Az erről szóló nyilatkozatot ma tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

371. Szép munka volt, fiúk

Ez valójában egy beismerő vallomás: ha nem magukat tekintenék bűnszervezetnek,
akkor nem született volna meg ez a módosítás. (Magyar Bálint) 

A múlt héten fű alatt, sunyizva – a költségvetési törvénybe rejtve! – átírták a bűnszervezet meghatározását, amit a parlamenti többség el is fogadott. Így aztán a mostani a Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosítás értelmében gyakorlatilag lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el. (A változást a Népszava vette észre.)

budai_simonka_dinnye.jpg

Simonka György és Budai Gyula 2012-ben, amikor még együtt kartelleztek
(Fotó: Neményi Márton)

A pár napja hatályba lépett jogszabály új definíciója szerint a bűnszervezet

legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Hát, izé... „A Népszava vette észre.” Nem ám a képviselők vagy netán szakértőik. Hol? A költségvetési tv.-be rejtve. (Fügedi Ubul)

Így végre már érthető, hogy hazafias cselekedetei (Lásd.: költségvetési csalás) után mit is keresett Simonka György másfél hete a Karmelita kolostorban. (Azt a fideszes magyará- zatot, vagy ha úgy tetszik dumát, meg most hagyjuk, hogy O. V. minden mandátummal rendelkező kormánypárti képviselőt meghívott a költségvetés elfogadása alkalmából, jó.)

Emlékeztetőül: a Legfőbb Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja Simonkát; az ügyészség gya- núja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni a fideszes képviselőnek készpénzben.

No de most a bűnszervezetek és a fideszes képviselő(k) végre megkönnyebbülhetnek. Ezzel Simonka megúszta.

Szép munka volt, fiúk. Erre tényleg koccintani kellett.

***

Az eddigi szabályozás szerint egy bűnszervezetnél elegendő volt annak megállapítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncse- lekményt követ el már fél-egy év alatt is, a kormány által fű alatt elfogadott javaslat szerint azonban immár az is kell a bűnszervezet megállapításához, hogy az elkövetők között alá-fölérendeltségi viszony, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszer áll- jon fenn. Csakhogy ezeket – a Népszava által megszólaltatott ügyvéd szerint – bajosan lehet igazolni, sőt, a hármas feltételt szinte lehetetlen együtt bizonyítani.