271. Hová lett a Kovács?

2018. szeptember 24. - HunvaldBlog

„ … mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, 
akik nem értenek egyet velünk”. (Orbán Viktor, Strasbourg) 

Szűk egy hete, amikor kiderült, hogy változás állt be az Index tulajdonosi szerkezetében, a szerkesztőség közleményt adott ki arról, hogy egyelőre biztosított a portál független működése. Egyúttal kiraktak egy barométert, ami azt jelezte, hogy szabadon dolgozik-e a szerkesztőség. Aztán pár nap múlva eltűnt az Index szabadságmérője, a szabadindex.eu  tegnap, azaz vasárnap délutántól már nem volt elérhető.

index2018.jpg

Index! (Pápai Gábor / Népszava)

Állítólag a szerver üzemeltetője és a domaint bejegyző cég szokatlanul nagynak találta a friss site forgalmát, így időlegesen, amíg az Index nem bizonyítja a bejegyző személyazo- nosságát, letiltották az elérést. A tartalomfejlesztési vezető tegnapi állítása szerint azóta már minden szükséges dokumentumot bemutattak, „így hétfőn helyreáll a site, és ezentúl ilyen probléma többet nem fordulhat elő.”

Most hétfő este van. A webhely nem elérhető. Tessék mondani: hová lett?

Eltűnt – úgymond, a felfokozott érdeklődés miatt – az Index "szabadságmérője" az internetről. Az ötvenes években volt az a vicc, hogy a Szabad Nép-félóra után, mikor az előadó elvtárs megkérdezi, hogy van-e kérdés, Kovács feláll:
- Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hová lett a boltokból a hús?
- Nagyon jó kérdés, Kovács elvtárs — válaszolja ez előadó elvtárs. - A válaszra a következő Szabad Nép-félórán kerítünk sort.
A következő Szabad Nép-félóra után is lehet kérdezni. Szabó elvtárs jelentkezik.
- Tessék, Szabó elvtárs — mosolyog rá az előadó elvtárs bátorítóan. Szabó elvtárs nekiveselkedik:
- Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hová lett a Kovács?

(Konok Péter mai fb-bejegyzése)

P.s.: Félő, hogy az Index, a magyar digitális világ egyik első gyermeke – az Origo igencsak szomorú sorsára jut. És akkor majd lehet kérdezgetni, hogy hová lett az Index? (Meg a Népszabadság, a Magyar Nemzet, mivé vált az Origo, a Figyelő, stb…)

UPDATE: 21:48-kor újra megjelent a "függetlenség-mérő" szabadindex.eu címen. Jelenlegi állása szerint az Index független, tehát feleslegesen aggódtunk. Feleslegesen aggódtunk? (Ja, az Index mai híre szerint kirúgták a Századvég szerkesztőségét és törölték az internetről az utolsó számot.)

***

Ha nem tévedek, akkor valószínűleg igazam lesz: nekem nincsenek kétségeim afelől, hogy az Indexnél is elkezdődött valamiféle végjáték. Tudom, hogy az érintettek jelenleg ezt talán másképp gondolják, én egyáltalán nem vagyok optimista. Spéder Zoltán kivonulásával tulajdonost vált az Index.hu hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és az  Index mellett több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. A két céget Spéder eladta, az egyik tulajdonos egy KDNP-s üzletember. (…) Aki úgy véli, hogy az Index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált, és minden megy tovább, ahogy eddig, az még mindig nem érti, mi folyik ebben az országban kilencedik éve. Hátha nem lesz igazam. (via K. Szalonna

270. Gyomorforgató

Ne legyenek illúzióink: akik a Köztársaság téren felakasztottak és megrugdaltak egy Ujhelyi István fotójával ékesített bábut, azok az igazival is megtennék ugyanezt. (Földes Péter) 

Finom utalásképpen Ujhelyi István EP-képviselő arcképét viselő bábut akasztottak fel a Köztársaság téren, a korábbi MSZP székháznál. A szégyenletes tettet egy szélsőséges írásairól elhíresült portál követte el. Az esetről Ujhelyi is beszámolt Facebook-oldalán.

osz1.jpg

Orbán Viktor gyűlöletpolitikája ide juttatta az országot: immár nem is annyira burkoltan fenyegetnek akasztással. Az elmúlt hetekben számos uszító, gyűlölködő, tettlegességgel fenyegető üzenetet kaptam, amiért hazafias módon kiálltam Magyarország és a magyar emberek érdekeiért az orbáni rezsimmel szemben. … Ez utóbbi akciójuk nyilván már nem maradhat megfelelő hivatalos következmény nélkül. Az az eszement gyűlölködés pedig, ami Magyarországon és a végletekig megosztott magyar nemzeten belül zajlik, szintén nem maradhat következmények nélkül.

Se a portált, se a képet nem vagyok hajlandó megosztani. Aki mindenképp meg szeretné nézni, megteheti Ujhelyi István fentebb belinkelt oldalán.

Gyűlöletkampány, gyomorforgatás. Itt tartunk ma.

P.s.: Csak szólok, mielőtt… Nem, a hordóra feszített arckép püfölését, rugdosását, köpkö- dését sem tartjuk elfogadhatónak. (a Szerk.)

269. Jogászszemmel (11)

Nem tudom, ki mennyire emlékszik arra, hogy még tavasszal a BBC Newsnight című műsora a Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot (Viktor Orban's 'illiberal democracy'). A műsorban – a CEU és a civilek elleni fellépés mellett – foglalkoztak az igazságszolgáltatás helyzetével is. Szepesházi Péter, Budai Központi Kerületi Bíróság bírája akkor arról beszélt a BBC-nek, hogy félelemmel teli légkör uralkodik a bíróságokon.

Nos, úgy látszik Szepesházinak mostanra ebből elege lett, és pár napja felmentését kérte a köztársasági elnöktől. De nézzük, hogy dr. Sándor Zsuzsa* miként vélekedik minderről.

***

„S elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt”
Szerző: Sándor Zsuzsa

Tudom, túl patetikus a Szózatot idézni azért, mert egy bíró megint lemondott. Nekem mégis ez ugrott be, amikor hírét vettem, hogy Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája felmentését kérte a köztársasági elnöktől. Akkor is ez a verssor csengett a fülemben, amikor az Országos Bírói Tanács tagjai és póttagjai egymás után, viharos gyorsasággal mondtak le a bírók által demokratikusan választott tisztségükről.

Szepesházi sok szempontból nem „egy adag” átlagos bíró. Az ilyen típusra szokták mondani, hogy az „örök ellenzék”. Szepesházi erőteljesen bírálta mind a régi – Lomnici féle – bírósági igazgatást, mind a mai, Handó Tünde nevével fémjelzettet. De ha egyszer mindkettő rossz, antidemokratikus, kiszámíthatatlan, mi mást is tehetett volna?

Már évekkel ezelőtt is beszélt „a nem átlátható ügyelosztásról, a felső vezetést körülvevő szervilis és hízelgő emberekről, az előre lezsírozott vezetői pályázatokról, belső kiskirá- lyokról és arról, hogy azok, akik tenni próbálnak mindez ellen valamit, "véletlenül" alkal- massági vizsgálatot kapnak a nyakukba. Szepesházi az „eredendő bűnt” még 2011-ben követte el, amikor nem szavazta meg egy, a vezetők által támogatott kollégája kinevezé- sét, majd mindezt tetézte azzal, hogy egy – ma már volt bírótársával együtt – egy bírósági reform-tervet dolgozott ki, és ezt még terjesztette is a kollégái között.

Szepesházi meglehetős optimizmussal várta az új bírói szervezet kialakítását, azt remél- ve, hogy a korábbi visszásságok szép lassan megszűnnek. Hogy mekkorát csalódott, azt talán egy tavalyi, a 444-nek adott interjúja szemlélteti leginkább. Arról beszélt, hogy félelem uralkodik a bíróságon, az előmenetelnél sokkal jobban számít a lojalitás, mint a szakmai tudás. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke számos esetben indokolatlanul nyilvánít eredménytelenné vezetői pályázatokat. (Ezt azóta már a munka- ügyi bíróság is megerősítette a Vasvári Csaba által indított perben: „Handó joggal való visszaélést követett el” – mondta ki az elsőfokú ítélet). „Robbanás közeli a helyzet” – fogalmazott Szepesházi.

Nem egy hírportál, nem egy újság – mások közt a Vasárnapi Hírek is – többször tudósított arról, milyen áldatlan állapotok uralkodnak ma a bírósági igazgatásban. Az ez év elején alakult új OBT – melynek törvényben írt feladata, hogy ellenőrizze az egyszemélyi vezető, Handó Tünde igazgatási munkáját – elkezdte komolyan venni törvényi kötelezettségét. Handó azonban nem bírja elviselni a kritikát. Nem hiszem, hogy messze járnék az igaz- ságtól, ha azt gondolom, szerepe lehetett abban, hogy az új OBT 27 tagjából 17 „önként” lemondott.

Megkérdeztem Szepesházi Pétert, mi volt az az utolsó csepp a poharában, ami a mostani lemondásához vezetett.  „Valójában most éppen nem történt semmilyen ellenem irányu- ló támadás” – mondta.

 • Vagyis nem volt utolsó csepp?
 • Nem állítom, hogy a bíróság általános helyzete nincs benne ebben a pohárban. Nem olyanok a mai állapotok, amelyek maradásra ösztönöznék az embert. Ha adódik egy másik lehetőség, nem sok minden van, ami visszatartson.
 • Azt hallottam, hogy polgári bíróként nagyon elégedetlen vagy az új Polgári perrendtartással (Pp.).
 • Ez nagyon is igaz. Elkeserítő ezzel a törvénnyel dolgozni. Rettenetesnek tartom az új szabályok egy részét. Ma egy kis ügyvéd, vagy egy szegény ember jóformán nem tud megindítani egy pert. Nem elég, hogy iszonyúan bonyolult nyomtatványt kell kitölteniük, de a legkisebb hiba esetén a törvény szerint vissza kell dobni a beadványt. Ez pedig azzal jár, hogy az illető a befizetett illeték egy részét már el is veszítette.
 • Nekem úgy tűnik, azért így találták ki ezt a törvényt, hogy megnehezítsék a perindítást, azaz sokkal nehezebb lett a jogérvényesítés. Számos ügyvéd már el sem vállal polgári pereket, mert ha a beadásnál hibázik, a bíró azonnal megszünteti a pert. Ráadásul látványosan javul majd a bírósági statisztika, hiszen kevesebb ügy érkezik, így többet lehet a régi ügyekből befejezni és lobogtatni az eredményességi mutatókat.
 • Engedd meg, hogy erre november 30-a után reagáljak. Addig még bíró vagyok.

Ismereteim szerint tavaly több mint harmincan távoztak a bíróságról, de volt olyan is, amikor egyetlen nap alatt nyolcan kérték a felmentésüket. Handó szerint persze ez nem sok. Arányaiban tényleg nem. De ha elhullanak legjobbjaink?

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2018. szeptember 16-án.)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

 

268. A harc folytatódik

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! (Bacsó Péter: A tanú)

Brüsszel, Soros, zsoldosok. Nincs új a nap alatt, folytatódik a harc a Sargentini-jelentés után is, sőt. A nemzetközi helyzet fokozódik, csapásokat adunk és csapásokat kapunk. Nő (növelik) a rettegés, idegen zsoldosok fognak hazákra támadni. Legalább is Orbán Viktor szerint. „Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat” – jelentette ki vagy be tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

orban_radio20188.jpg

És – szintén szerinte – a schengeni övezet külső határán található országoknak át kell majd adniuk határőrizetük egy részét Brüsszelnek, mert ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Mert Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják törni.

Elhangzott mindez pénteken. Szombaton meg Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója lépett a cirkusz porondjára és bejelentette, hogy a Fidesz álláspontja szerint szó sem lehet arról, hogy Magyarország átadja a határvédelem jogát a bevándorláspárti brüsszeli intézményeknek. És kérik a kormányfőt, hogy minden eszközzel védje meg Magyarországot, és “semmi szín alatt ne engedje át a határőrizet jogát bárki másnak”.

Tényleg mindenki teljesen meghülyült?! Vagy csak minket néznek teljesen hülyének?

Szó sincs ugyanis arról, hogy az Unió bármely tagállam hatáskörét el akarná venni; az EU anyagi, technikai és szakmai segítséget kíván nyújtani a tagállamoknak. Ha szükséges, egy bármikor mozgósítható 10 000 fős készenléti alakulatot (vagy abból amennyi kell) küld abba az országba – az ország kérésére – ahol erre szükség van a migrációs nyomás miatt. Tehát még egyszer a lassabbak kedvéért: ha az adott ország kéri.

Itt a teljes tervezet magyarul: Az Európai Bizottság javaslatot tesz a migrációkezelés és a határigazgatás reformjával kapcsolatos kompromisszumhoz még szükséges utolsó elemekre. Érdemes elolvasni, csak hogy halvány fogalmunk legyen már arról, amiről Orbán Viktor és csapata hadovál Magyarország, és a keresztény Európa megvédése ürügyén.

P.s.: Bevándorlásellenes kabinet alakult Németh Szilárd vezetésével – Most erre mit is mondjunk: kellett, mint egy falat kenyér. A vezető személye meg mindent el is árul a helyzet komolyságáról. Szánalmas.

***

Tudom-tudom, történelmietlen játék, de azért mégis! Képzeljük el egy pillanatra, hogy Hunyadi János a rigómezei csata előtt segítséget kér VII. Károly francia királytól, vagy III. Frigyes német-római császárhoz fordul. Némi töprengés után jön a jó hír: a két uralkodó saját pénzből komoly sereget állít ki a mi Hunyadink mellett. Ám ennek hallatára Hunyadi azonmód hiszti rohamot kap, dühöngésbe fog, s világgá kürtöli, hogy idegen zsoldosok akarják megvédeni szép hazánkat! Hát egy nagy lótúróst! Ő akar itt a haza védelmezője lenni, ne merészeljék elvinni ezek a romlott nyugatiak az ő jó kis one-man show-ját.

Mert hát ez történt most. És teljesen világos, hogy Orbán – akit lelkes és lelkesen fizetett hívei „új Hunyadiként” szeretnek emlegetni –, s aki eddig a közös határvédelem felállítá- sáról győzködte a Nyugatot, most azért őrjöng, mert az „idegen zsoldosok” szerinte elvinnék a showt, amire ő annyi, de annyi energiát áldozott, s ami egész tevékenységét legitimálja. Egyedül ő akar Magyarország és az egész keresztény Európa megkérdőjelez- hetetlen hőse és megmentője lenni, minthogy neki ez a transzcendens küldetése. Erről neki papírja van. (via Gábor György)

267. Bajban az ország, miattatok

Gratulált Orbánnak az újabb kétharmadhoz a Kutya Párt. Mindezt azt követően, hogy az Európai Parlament ma délután megszavazta a Sargentini-jelentést. „Újabb magyar siker! A Fidesz-KDNP ezúttal az Európa Parlamentben szerzett kétharmadot” – írja a Kétfarkú Kutya Párt a szavazást követően. A magyar jogállamisági helyzetről szóló jelentést a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el.

ep_sargentini.jpg

Az EP tehát szabad utat adott a magyar kormánnyal szembeni, az európai értékek ve- szélyeztetése miatt indított eljáráshoz. A folyamat végén akár Magyarország szavazati jogát is felfüggeszthetik az Európai Tanácsban. Az ellenzék az ország szégyenéről, a kormány meg csalásról beszél. (Szijjártó: A döntés csalással született – HVG)

A Fidesz és miniszterelnökének szereplése a parlament előtt tegnap szégyenletes és szánalmas volt, mára pedig nevetségessé is vált. Utólag kifogásolni egy szavazási eredményt, amikor a kihirdetett eljárási rend mentén zajlott a vita és lezárása, az fidesz marketing alapú pofátlanság. (via Bőhm András)

Megjegyzés (indulatos): Európa több mint kétharmada azt mondja, hogy Magyarország nem rendes jogállam, hogy az Orbán kormány és a Fidesz alkalmatlan arra, hogy az európai értékeket képviselje. A jelentés által hivatkozott értékek: szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletbe tartása.

Na, ezekhez közötök sincs! Hazaárulók vagytok, azok lettetek. Lehet, nem tudjátok mit jelent a hazaáruló szó, segítek: Állampolgári hűségét megszegő (személy, csoport), aki a fennálló hatalom ellen lázad, vagy a saját nemzetének, országának súlyos kárt okoz.

Ti pedig teljes mértékben kimerítettétek ez utóbbit, az elmúlt nyolc évben hozott parla- menti döntéseitek a magyar nemzetnek és az országnak okoz és okozott súlyos, talán helyrehozhatatlan károkat.

Tudom, hogy a következő fél évben itthon csak a migránsozás fog folyni a csapból, meg győzni fogunk, meg csapataink harcban állnak, stb., stb… De ha annyira hülye a magyar külpolitika és a Fidesz, hogy Macronékkal és Merkelékkel szarakodik, akkor ne csodálkoz- zunk az eredményen.

Nagy bajban van miattatok az ország.

Hunvald György

P.s.: Már rég nem lesztek hatalmon, amikor a történészek ezt a korszakot Magyarország egyik legsötétebb korszakaként fogják említeni. Nem neveznek el rólatok köztereket és utcákat (pedig szeretnétek nagyon), ahogyan a két világháború nemzetrontóiról sem let- tek utcák elnevezve; megérdemelt helyükre tette őket is a történelem.

***

Orbán Viktor nemhogy Magyarországot, magát sem tudta megvédeni - Az eredmény tehát ismert. Csűrheti-csavarhatja a Fidesz, ahogy akarja: az Európai Parlament néppárti elnöke által kikért jogi szakvélemény alapján szavaztak, és a voksoláson bőven megug- rotta a jelentés a kétharmados támogatást. Kicsit kínos, de le kell írni: ez az EP épp olyan legitimitással rendelkezik, amilyennel az Orbán által ezerszer emlegetett következő kép- viselő-testület fog. Összesen 163 millió uniós állampolgár adta le szavazatát a pártlis- tákra. Orbánnak nyilván nem tetszik, de a Sargentini-jelentés mögött mintegy százmillió uniós polgár szavazata van. (via HVG)

266. Hétvégi rövid (8)

Szép estét, jó estét. Biztos mindenki olvasta már a nagyszerű hírt, hogy pár napja bíróvá nevezték ki Patyi Andrást; és mostantól ez a kiváló bírságbajnok* vezeti a Kúriának azt a tanácsát elnökként, amelyik a népszavazási kérdésekben és más választási ügyekben bíráskodik. Merthogy az NVB egykori elnöke és a NKE volt rektora – hogy hogynem, de – rögtön tanácselnökként kezdi bírói pályafutását. Van ilyen, nem? De.

patyi-orban.jpg

Kinevezése határozatlan időre szól, így Patyi még egy lépéssel közelebb került a létre- hozandó Közigazgatási Felsőbíróság elnöki posztjához. Azaz, Orbán kicsi Patyijaez a Nagyonsajnálomminiszterelnökúr jellegű ember – felelhet majd a kormánnyal kapcsolatos bírósági döntésekért. De szép is lesz!

Áder János kedden nevezte ki bíróvá Patyit, miután egy külön törvénymódosítással, a lex Patyiként elhíresült rendelet ezt lehetővé tette. (via 168 óra)

A hvg.hu egy forrása szerint Patyi kinevezése azért is pikáns, mivel tanácselnöknek olyan bírókat szokták kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak.

További kellemes estét mindenkinek.

P.s.: Ezt meg bő egy hete dr. Sándor Zsuzsa írta a blogján: Hogy eközben szétveri(k) a bírósági rendszert, megfélemlíti(k) a bírákat és beletipornak a még megmaradt független- ségükbe, az legyen a jogot kereső polgárok baja. (Lásd.: Kik is itt a hazaárulók?)

*Patyi akkor lett bírságbajnok, amikor a választások törvényessége felett őrködő, elvileg független testület első számú vezetőjeként tetőtől talpig becsicskulva sajnálkozott őfel- ségének, amiért az NVB megbírságolta, mivelhogy Orbán két alkalommal is gyerekek között kampányolt.

265. Amitől Orbán fél

Pár nap múlva, szeptember 12-én szavaz az Európai Parlament (EP) a magyarországi demokrácia helyzetéről, amely – először az EU történetében – az uniós Szerződés 7. cikkelyébe foglalt, hosszabb távon szankciókkal is fenyegető eljárást kezdeményez Magyarországgal szemben. A jelentésről tényleg csak nagyon röviden.

eu_parlament.jpg

Mint látható, hogy a jelentésnek csak az egyik pontja szól Magyarország menekültekhez való viszonyával, szemben a kormány média állításaival. Gyakorlatilag az EU minden érté- kével szembe megyünk.

Tanácsi határozatra irányuló javaslat
az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke (1) bekezdésének megfelelően az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapításáról.

Az alkotmányos és a választási rendszer működése:
Az alkotmányos reform eredményeként korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét.

Az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai:
A magyar igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlansága nem garantálható, és hogy a jogállamiság meggyengült.

A korrupció és az összeférhetetlenség:
Magyarország az egyik legkevésbé hatékony kormányzatú tagállam az Unióban. Minden magyar régió jóval az uniós átlag alatt van a kormányzás minősége tekin- tetében. Magyarországon a korrupciót széles körben elterjedtnek (89%) érzékelik. Magyarországon a vállalkozási tevékenység folytatása szempontjából az egyik legproblematikusabb tényezőt a korrupció jelenti.

A magánélet védelme és az adatvédelem:
Magyarországon a nemzetbiztonsági célból folytatott titkos megfigyelések jogi kerete lehetővé teszi a kommunikáció tömeges lehallgatását, és nem tartalmaz megfelelő biztosítékokat a magánélet tiszteletben tartásához való jogba történő önkényes beavatkozással szemben.

A véleménynyilvánítás szabadsága:
Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a 2018. április 5-i záró következtetéseiben aggo- dalmának adott hangot a véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó magyar médiaszabályozással és gyakorlatokkal kapcsolatban.

A tudományos élet szabadsága:
A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvény aránytalan mértékben korlátozza az uniós és Unión kívüli egyetemek működését, és mert a törvényt összhangba kell hozni az uniós joggal.

A vallásszabadság:
Magyarország a lelkiismereti és vallásszabadsággal összefüggésben értelmezve megsértette az egyesülés szabadságát.

Az egyesülési szabadság:
Magyarország nem teljesítette a Szerződésnek a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezései szerinti kötelezettségeit, mivel a nem kormányzati szervezetekről szóló törvény rendelkezései a Bizottság nézete szerint közvetve diszkriminálják és arány- talanul korlátozzák a civil társadalmi szervezeteknek juttatott külföldi adományokat. A tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezéseivel összefüggésben megsértette az egyesülési szabadsághoz, valamint a magánélet és a személyes adatok védelmé- hez való, az Alapjogi Chartában rögzített jogot.

Az egyenlő bánásmódhoz való jog:
A család fogalmának alkotmány általi korlátozó meghatározása megkülönbözte- téshez vezethet, mivel nem terjed ki bizonyos típusú családmodellekre, köztük az azonos nemű párokra. Az Emberi Jogi Bizottság amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy erőszakos cselekmények, negatív sztereotípiák és előítéletek sújtják a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyeket, különösen a foglalkoztatásban és az oktatásban.

A kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem:
A roma közösség továbbra is széles körű diszkriminációnak és kirekesztésnek, mun- kanélküliségnek, továbbá lakhatási és oktatási szegregációnak van kitéve. Különösen aggasztónak tartja, hogy a köznevelési törvény ellenére továbbra is elterjedt az iskolai szegregáció, különösen az egyházi és a magániskolákban, és továbbra is aránytalanul magas az enyhe fogyatékossággal élő gyermekek iskoláiban elhelyezett roma gyermekek száma. Elterjedtek a kisebbségek, és különösen a romák, a musz- limok, a migránsok és a menekültek ellen irányuló gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd a politikai közbeszédben, a médiában és az interneten, többek között a kormány által támogatott kampányok keretében is.

Aggasztónak tartja továbbá az antiszemita sztereotípiák elterjedtségét. Aggasztónak tartják továbbá azokat az információkat is, amelyek szerint rendkívül alacsony a nyilvántartásba vett gyűlölet-bűncselekmények száma, mivel a rendőrség gyakran nem folytat vizsgálatot és nem emel vádat a gyűlölet-bűncselekményekre és gyűlö- letbeszédre vonatkozó hiteles beszámolókkal összefüggésben. Aggasztónak tartják azokat a jelentéseket is, amelyek szerint a gyakorlatban a rendőrség rendszeresen alkalmaz etnikai alapú profilalkotást a romák vonatkozásában.

A migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai:
Intenzíven alkalmazzák a Magyarországon belüli befogadó központokban való automatikus menekültügyi őrizetet, valamint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a személyes szabadság korlátozását a jogellenes belépéstől való általános elretten- tésre használják, és nem a kockázat személyre szabott meghatározására adott válaszként. A visszatoloncolásokat megkülönböztetés nélkül alkalmazzák, és hogy az ilyen intézkedés alá vetett egyéneknek csak igen korlátozott lehetőségük van menedékjog iránti kérelem benyújtására vagy fellebbezésre.

A kollektív és erőszakos kitoloncolásokra is sor kerül, állítólag súlyos bántalmazások, rendőrkutyák támadásai és gumilövedékekkel való lövések mellett, amik súlyos sé- rüléseket okoznak, és legalább egy alkalommal egy menedékkérő halálához vezettek. Aggodalmának adott hangot továbbá amiatt is, hogy a jelentések szerint a menedék- kérő gyermekek és kísérő nélküli kiskorúak életkorának a tranzitzónákban történő megállapítása nem megfelelő, jelentős mértékben támaszkodik egy szakértő általi vizuális vizsgálatra, és pontatlan, továbbá hogy a jelentések szerint az ilyen mene- dékkérők nem rendelkeznek megfelelő hozzáféréssel az oktatáshoz, a szociális és pszichológiai szolgáltatásokhoz, valamint a jogi segítségnyújtáshoz.

Az Unión belüli nemzetközi védelemre vonatkozó közös eljárások létrehozásáról, valamint a 2013/32/EU irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló új javaslat értelmében az életkor megállapítására irányuló orvosi vizsgálat végső eszköznek tekintendő.

Gazdasági és szociális jogok:
A rendkívüli szegénységgel és az emberi jogok kérdésével megbízott különleges ENSZ-előadó és a megfelelő lakhatáshoz való joggal foglalkozó különleges ENSZ-előadó 2012. február 15-én és 2012. december 11-én felhívta Magyarországot, hogy vizsgálja felül azt a szabályozást, amely lehetőséget nyújt a helyi hatóságok számára, hogy a hajléktalanságot szabálysértéssé nyilvánítsák, illetve hogy tegyen eleget az Alkotmánybíróság által a hajléktalanság büntethetőségének megszüntetéséről hozott határozatnak. A magyarországi látogatását követően 2014. december 16-án közzétett jelentésében az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, hogy aggasz- tónak tartja az utcai hajléktalanság és kunyhó- és bódéépítés megakadályozása céljából hozott intézkedéseket, amelyeket széles körben jellemeztek úgy, hogy a gyakorlatban bűncselekménnyé nyilvánítják a hajléktalanságot.

Ezen okokból az EUSZ 7. cikke (1) bekezdésének megfelelően meg kell állapítani, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az EUSZ 2. cikkében hivatkozott értékeket.

A Tanács elfogadta ezt a határozatot:

 • 1. cikk
  Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Unió alapját képező értékeket.
 • 2. cikk
  A Tanács azt ajánlja, hogy Magyarország az e határozatról szóló értesítést követő három hónapon belül hozza meg a következő intézkedéseket: [...]
 • 3. cikk
  Ez a határozat az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő [...] napon lép hatályba.
 • 4. cikk
  Ennek a határozatnak Magyarország a címzettje.

Hunvald György

P.s.: Francia külügyminiszter - Nem akarunk tovább fizetni Magyarországnak és Lengyelországnak. Ha nincs EU pénz, nagy bajban lesznek a haverok, a gázszerelők stb... A legnagyobb veszteség azonban Magyarországot éri.

264. Most csak röviden

Nagyon röviden: indul a szezon, kezdődik az idény. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elmarasztalta a TV2-t személyiségi jogaim megsértése miatt. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek. Kár, hogy nincs olyan szankció, hogy egy hónapra elsötétüljön a TV2 "Tények", ami nagyon vicces műsornév, hiszen a tények állnak legmesszebb tőlük.

tv2_tenyek.jpg

További szép estét mindenkinek.

Hunvald György

***

Szűk egy hete eset szó erről itt a blogon: Nem számít pár helyreigazítás és pár millió forint perköltség kifizetése, ha a hazugságok szisztematikus ismételgetése végül meghozza a párt sikerét. Kifizetik, amit ki kell – persze közpénzből. Esetleg, netántán egy-két hónapra be kellene záratni a hazudozó médiákat, ha a bíróság megállapítja a hazug hír-gyártást. És akkor vagy nagy csend lenne, vagy kevesebbet hazudnának.

263. Szerénység elvtársak, szerénység

Jóestét, jó estét mindenkinek! A napokban megtudhattuk, hogy kishazánk igazságügyi nagyjainak „ideje” van. Ezt egy szép nagy, fekete márványtábla adja tudtunkra, amely aranyozott betűkkel hirdeti az Egri Törvényszéken, hogy az épületet Trócsányi László igazságügyi miniszter, Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde OBH elnök idején újították fel. Az utókornak szánt emlékművet, Hadházy Ákos mutatta be fb-oldalán, ő vette észre a történelmi távlatokat nyitó táblát.

polt_tabla2018.jpg

(Az alján azért – apró betűkkel ugyan – de ott van az is, hogy ténylegesen kik végezték el a munkát. A fentiek „idejében”. Hát nem nagyszerű?)

Jaj... Az látszik ebből is, hogy a történelemkönyvekbe szánják magukat és ez sajnos valószínű meg is lesz. De az nagyon valószínű, hogy a sötét oldalakra, apró betűkkel. Az egri törvényszék felújításával dicsekszenek a méltóságos urak, hölgyek. Amúgy gondolom EU pénzből - Hadházy Ákos

Édes istenem! Tényleg ide jutottunk vissza?!

P.s: Az Eger Hírek cikke szerint a közel 3 és félmilliárd forintból felújított törvényszéket még áprilisban adták át. Az átadó ünnepségen Dr. Völner Pál a bírói munka függetlensé- gének fontosságát hangsúlyozta. A bírák nem lehetnek tagjai pártnak, és nem foly- tathatnak politikai tevékenységet – mondta az igazságügyi miniszterhelyettes. (Forrás: Népszava)

Megj.: Időnként elképzelem, hogy az értelem hatalomra jutása után szép országunkban a Szoborpark mintájára létrehoznak egy Nyalonc Múzeumot, amelyben elrettentő példaként a magyar szervilizmus penetráns emlékeit gyűjtik össze. Mint például ezt itt. (via Fügedi Ubul)

***

Ha már szóba került a bírói munka függetlenségének fontossága: Az előmenetel szem- pontjából előnynek számít a besúgás és a feljelentés – ez is állhatna mostantól Handó Tünde bíróságoknak kiküldött kalauzában. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ugyanis újabb frontot nyitott az Országos Bírói Tanács elleni harcában: az általa kinevezett elnö- kök feladatává tette, hogy törvénysértésen érjék az OBT-t. Legalább három törvényte- lenséget kell találnia a címzett ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek az Országos Bírói Tanács működésében – a HVG birtokába jutott levél szerint ezt kéri Handó Tünde azoktól a bírósági vezetőktől, akiknek a kinevezése az ő hatáskörébe tartozik. (via K. Szalonna)

262. Nagyüzemben nyomják

Sajtóban fokozottan érvényes a tétel, hogy selejtet gyártani
mindig drágább, mint minőséget. (Szele Tamás) 

Csodás. Pár napja kiderült, hogy egyszerre több cikke fölött is kénytelen volt terjedelmes helyreigazítást megjelentetni a PestiSrácok. Merthogy hazudtak valótlanságokat állítottak Czeglédy-ügyben. Nem egyszer, nem kétszer. Tegnap óta meg attól hangos a sajtó, hogy – minő meglepetés! – folyamatosan, telitorokból hazudott a kormány médiája, így aztán most egymás után jelentetik meg a helyreigazításokat. (Megj.: és most szorgosan helyre igazítanak. Majd továbbra sem válogatva az eszközökben, ugyanúgy, mint eddig, minden szó nélkül gyártják tovább tudatosan és meghatározott céllal a lejárató, hazug híreiket.)

alhirek1.jpg

A fideszes média az április országgyűlési választások óta számos olyan állításával kapcso- latban jelentetett meg helyreigazítást, amelyek a választások előtti kampányának főbb pontjai voltak. Olyan helyreigazítások sora jelent meg, amelyekből kiderül, hogy az ere- deti cikkből még egy betű sem volt igaz. A sajtóperekből az is kiderül, hogy nem véletlen tévedésekről van szó – írja az Index. (Mindeközben a közpénzmédia hírhamisításaitól hangos a német sajtó is.)

Nem számít pár helyreigazítás és pár millió forint perköltség kifizetése, ha a hazugságok szisztematikus ismételgetése végül meghozza a párt sikerét.

Kifizetik, amit ki kell – persze közpénzből –, de akkor sem történik semmi, ha nagy ívben lesz@rják a jogerős ítéleteket. Itt tartunk tehát ma; a Fidesz mára tökéletesre fejlesztette a hazugsággyártást. A helyreigazításokat senki sem olvassa. Esetleg, netántán egy-két hónapra be kellene záratni a hazudozó médiákat, ha a bíróság megállapítja a hazug hír- gyártást. És akkor vagy nagy csend lenne, vagy kevesebbet hazudnának.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Olvasom, hogy centralizálni fogják a kormánymédiát, mert Orbánnak elege van. A fentiek alapján már most elég pontosan meg lehet jósolni, hogy milyen is lesz, és miről is  fog írni ez a központosított média. Újra lesz egy darab pártállami lap és egy tévé, és újra mi leszünk a legvidámabb barakk. Hurrá! (Erről a betervezett centralizálásról különben Szele Tamás írt tegnap egy nagyon szépet Központi Hírművek címmel, ajánlom minden- kinek elolvasásra.)

***

Más. Vagy nem is annyira: a bíróság szerint nem szükséges Czeglédy Csaba előzetes letartóztatás fenntartása, ötvenmillió forint óvadék letétele esetén szabadlábra helyez- nék. Az ügyészség fellebbezett – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t. Mert ugye az országban nincs veszélyesebb ember Czeglédy Csabánál. (via Városi Kurír)