455. Kezdődik...

2020. március 29. - HunvaldBlog

Jóestét, jó estét. Túl vagyunk a két hétre meghirdetett kijárási korlátozás második napján, az órát is előreállítottuk, holnap meg valószínűleg erőből átnyomja a Fidesz az ellenzék által elutasított felhatalmazási törvényt. Így aztán most csak röviden pár szót ejtenénk, hogy legyen valami fogalmunk arról, hogy mire számíthatunk – ha a módosítás átmegy.

remhir1.jpg

Csorbai Ferencet, Mohács MSZP-s polgármesterét egy magánszemély feljelentette, mert Csorbai a múlt héten azt mondta, hogy a városban gócpont alakulhat ki. Tegnap aztán a Mohácsi Rendőrkapitányság már el is rendelte a nyomozást a polgármester ellen közve- széllyel való fenyegetés – ez a jogi kifejezés az álhírek terjesztésére – miatt.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos kapásból cáfolta (?) Csorbai állítását, szerinte ugyanis az ország egész területén egyenletesen oszlanak el a vírusos betegek. Mohácson tehát nincsen gócpont – és pont. Aki pedig mást mond, az hazudik, rémhírt terjeszt, sötétben bujkál és a haza ellensége.

A hatályos Büntető törvényköny (Btk.) szerint, aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A most már kétharmaddal is elfogadható T/9790-es törvényjavaslat szerint pedig akár 5 évet is kaphat, aki valótlanságokkal akadályozza a járvány elleni védekezés eredményességét. Azt meg hogy mi a valótlanság vagy rémhír, azt persze majd ők maguk döntik el.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a Büntető törvényköny rémhírterjesztésről szóló szabályainak módosításáról ITT olvasható.

P.s.: Hadházy Ákos szerint hihetetlen, ijesztő és védhetetlen, ahogyan a kormány titkolja a megbetegedések adatait. A területi adatok (hol, mennyi beteg, halott van) eltitkolásá- nak csak egy ésszerű oka lehetne: ha az összesített adatok hamisak. (Megj.: Romániában pl. ilyenek a járványadatok. Mi pedig vagy mindenki másnál jobbak vagyunk, vagy pedig mindenki másnál gátlástalanabbul hazudik a kormány…)

***

Müller Cecília tegnap tisztelettel felkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé. Erre azért volt elengedhetetlenül nagy szükség, mert egy háziorvos nyilvánosságra hozta, hogy meghalt egy esztergomi koronavírus-fertőzött. Müllet Cecília szerint (…) mindenki érje be a kormány hivatalos oldalán közzétett adatokkal, minden más adatszolgáltatás felesleges, sőt olykor káros is lehet. Müller Cecília és az operatív törzs nem hajlandó közölni a fertőzöttek/elhunytak területi eloszlását, de már a nemét és életkorát se nagyon, holott a világ legtöbb orszá- gában ezek az adatok nyilvánosak. Ehhez képest Müller szerint ennek semmi értelme, mindenki kussoljon és érje be annyival, hogy már minden megyében van beteg.

Továbbá egy nagykorú, felelős társadalmat nem lehet elaltatni azzal, hogy az ellenzék hazudik, az ellenzék félretájékoztat, az ellenzék bántja Szent Orbán Viktort, az ellenzék a magyarok ellen fordult, az ellenzéknek pszichológusra van szüksége vagy baseballütőre. (via Kolozsvári Szalonna)

454. Hírünk a nagyvilágban

A The Atlantic, az Egyesült Államok egyik rangos folyóirata. Most hétfőn Anne Applebaum (történész és újságíró, a Washington Post rendszeres cikkírója) The People in Charge See an Opportunity címmel egy hosszú cikket szentelt a koronavírus-járványnak, pontosabban annak, hogy egyes országok vezetői miként használják fel ürügyként a járványt hatalmuk megerősítéséhez. Magyarország az egyik negatív példaként szerepel a cikkben.

virus_katonak1.jpg

Pénteken a magyar kormány törvényjavaslatot terjesztett a Parlament elé, amely a „vészhelyzetre” hivatkozva diktatórikus hatáskörrel ruházná Orbán Viktor miniszterelnököt. A javaslat szerint Orbán határozatlan időre a törvényhozással való egyeztetés nélkül bármely törvényt figyelmen kívül hagyhat, a választások és a népszavazások is felfüggesztésre kerül(het)nek.

A karantén megszegése bűncselekménnyé válik és börtönbüntetéssel büntetendő. Az álhírek, hamis információk terjesztése vagy egyéb pánik- keltést okozó információk terjesztése is bűncselekménynek minősül, amelyet szintén börtönbüntetéssel büntetnek.

Nem világos azonban, hogy ki fogja eldönteni, hogy mi minősül hamis információnak, hogy egy hír álhír-e: a megfogalmazás elég homályos ahhoz, hogy a kormány közegészségügyi politikájával kapcsolatos bármely kritikára vonatkozhasson.

Mindezek nem fogják elfedni a tényt, hogy Európában Magyarország az egyik ország, amelyik legkevésbé felkészült a járvány elleni harcra – nem utolsósorban azért, mert kormány politikája sok képzett szakembert, köztük az orvosokat is az ország elhagyására késztetett.

De itt van ez is: „Karanténban a demokrácia – Orbán sötét módszereket vet be” – címmel kommentálta a német Süddeutsche Zeitung a felhatalmazási törvény tervezetét. A szerző szerint, Orbán jól tudja, hogyan lehet a félelemmel politizálni. Ezt a menekültválságban tanulta meg, és azóta gátlástalanul alkalmazza. Most nyilvánvalóan a koronavírus fenye- getését akarja hatalma radikális kiépítésére kihasználni – írja a szerző. (via Hírklikk) 

P.s.: Hétfőn erőből átnyomja a Fidesz az ellenzék által elutasított felhatalmazási törvényt. És már elegendő lesz a kétharmad, miután a törvényalkotási bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette ennek alkotmányosnak nevezett előfeltételét. A tervezet szerint 5 évet is kaphat, aki valótlanságokkal akadályozza a járvány elleni véde- kezés eredményességét – írja az Index. Azt meg hogy mi a valótlanság vagy „rémhír”, azt bizony ők döntik el.

***

Egyszerre nem lehet összefogni és azt mondani, hogy leszarod a másikat, akivel elvileg össze akarsz fogni. És hozzávágni, hogy bármit csinál, bármit javasol, bárhogyan szeretne kompromisszumra jutni, ezt a válságot (IS) te fogod megoldani. Nem lehet levegő után kapkodva, dührohamtól eltorzult arccal üvölteni, hogy ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani. A járványt nem politikai iszapbirkózással, hazugságokkal és rágalmakkal lehet(ne) megállítani, hanem szakmai intézkedésekkel. (Kolozsvári Szalonna)

453. A totális alkalmatlanság

Egy forgatókönyv: Dr. Patay Gábor (orvos) véleménye
a hazai helyzetről margójára.

Tudjuk, hogy a jó vezető magánál okosabb embereket emel beosztottaivá. Azt is tudjuk, hogy Orbán rossz vezető. "Normál" ügymenetben ezt több mint ellensúlyozza azzal, hogy karizmatikus személyiség és döbbenetesen jó kommunikációs csapata van — mivel ez számára a másik fontos dolog a foci mellett, erre nagyon vigyáz.

orban2020-3.jpg

De most kiléptünk a normál ügymenetből, most emberek halnak meg sorra pusztán azért, mert az alkalmatlan beosztottak tényleg alkalmatlanok. Az eljárásrend — amint látható — nemcsak a fertőzöttek felderítésére, kiszűrésére alkalmatlan, de a betegek kezelésére és a fertőzés terjedésének fékezésére is. Magyarbasi válasza erre az, hogy akkor el kell térni a normál ügymenettől, és korlátlan felhatalmazást kell adni neki és a még nála is alkalmatlanabb rendőröknek, katonáknak és képzetlen falusi háziorvosoknak — értelemszerűen nem a járványvédelemre, mert ahhoz nem értenek, hanem a tények eltitkolására és a "rémhírterjesztővé" minősített kibeszélők elhallgattatására.

Eközben a kommunikációs csapat folyamatosan "javítja a statisztikákat" — egyrészt a vizsgálatok számának minimalizálásával, tehát a fertőzések számának látszólag alacsony szinten tartásával, másrészt a halálozások "átminősítésével".

Fügedi Ubul

P.s.: Mai orbáni gyöngyszem: „Fűrkészeket és portyázókat küldtem ki mind a négy égtáj felé.” Bizony, ő egymaga. Fűrkészeket. Most. Négyégtájra.

***

A  kora reggeli adatok szerint  mára további 36 főnél regisztrálták a fertőzést, ezzel 167-re nőtt a koronavírusban igazoltan megbetegedettek száma. A járvány áldozatainak száma 7-re emelkedett. A fertőzés miatt karanténban lévők száma 101-re csökkent — közölte a kormányzati tájékoztató oldal. És ma nem szavazta meg a koronavírus-törvény holnapi elfogadásának lehetőségét a T. Ház.

452. Gulyás csúcsformában

Ahogy Esterházy írja: kutya nehéz úgy hazudni,
ha az ember maga sem ösmeri az igazságot
.

Gulyás Gergelynek, a miniszterelnökséget vezető miniszternek tegnap nagy napja volt. A csütörtöki kormányinfón az alábbiakat közölte a sajtó munkatársaival, nem is akármilyen színvonalon… (Lásd még: az ellenzék egy része a vírusnak szurkol…*)

gulyas2020-1.jpg

 1. Be- illetve kijelentette, hogy a 65 évnél fiatalabbakra a COV-19 vírus nem veszélyes: Gulyás Gergely szerint a 65 éven aluliak nyugodtan megfertőzhetik egymást. Ne hallgassanak rá!
 2. A Németországból rendelt szájmaszkok nem jöttek meg; a Kínából rendeltek érkezésének időpontjáról nem tudunk semmit. (Azoknak, akik elfelejtették volna: január eleje óta lehetett tudni, hogy jön a járvány.) Gulyás: Még mindig nem érkeztek meg a szájmaszkok Németországból.
 3. Elmondta, hogy Spanyolországban tízezernél is kevesebb embert fertőzött meg eddig a koronavírus: Gulyás Gergely szerint Spanyolországban nincs tízezer fertőzött, miközben már 17 ezer van.
 4. Beismerte, hogy a magyar egészségügyben újrahasznosítják az elvileg egyszer használatos védőfelszereléseket: Gulyás miniszter elismerte, hogy egyszer használatos védőfelszereléseket használnak fel újra az egészségügyben.
 5. Arról, hogy egyes egyedül Pintér Sándornak nem kellett kivárnia a karantén teljes idejét, szinte csak úgy mellékesen ejtett szót.

Elgondolkodtató, hogy a kormányzati kommunikáció súlyos zavarai mögött – amelyekre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tegnapi állásfoglalásában figyelmeztet, és amelyeken az semmit nem fog javítani, ellenben tovább rontja az átláthatóságot és a köz bizalmát is aláássa, hogy az operatív törzs holnaptól csak online kérdésekre válaszol – vajon hogyan festhet az el nem hajlított valóság, mi lehet a valós helyzet. A megrendelt, de meg nem érkezett szájmaszkok, vagy az elméletben egyszer használatos, de a hiány miatt fertőtlenítésre és újabb használatra szoruló védőfelszerelések mögötti valós helyzet. (Kolozsvári Szalonna)

Itt jegyezném még meg, hogy az operatív törzs napi beszámolója nem sajtótájékoztató. Normális szervezetekben, ahol van sajtóosztály (vagy annak tetszőleges nevű analógja, netán félállású sajtós; tök mindegy), attól lehet emilben kérdezni, bármikor. A sajtáj lényege éppen az, hogy az ott ismertetett dolgokra kérdezhetnek rá a fürge észjárású újságírók. Azokról a témákról, amelyekről nem akarnak azonnali kérdéseket, kommü- nikét adnak ki. A gyakorlatban most is ezt teszik, csak ahelyett, hogy kiadnák írásban, Kovács felolvassa, hogy addig is láthassuk édes pofikáját. A sajtó meg írja le a szöveget hallás után — ők is dolgozzanak meg a pénzükért.

Fügedi Ubul

P.s.: Ezzel párhuzamosan Kovács Zoltán bejelentette, hogy mostantól stúdióból tájékoztatja az újságírókat. Videokonferenciáról persze szó se lehet: kérdéseiket emilben tehetik fel.

*Ceciliaország. Szegény Müller Cecília most az aktuális bűnbak. De mit lehet várni attól az ellenzéktől, amely Gulyás miniszter szíves közlése szerint, a vírusnak szurkol? Nyilván a miniszter úr végtelen toleranciájának köszönhető, hogy ezért az aljas hazaárulásért még senkit nem vontak felelősségre, de azért nem javasolnám továbbra is próbára tenni a türelmét. (via Kaltenbach Jenő)

***

Meghalt két idős beteg a koronavírus miatt, ezzel háromra nőtt az elhunytak száma, írja a koronavirus.gov.hu. Ma reggel a kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint tegnap óta újabb fertőzötteket azonosítottak be, így már 85 a beazonosított betegek száma.

Azt meg tessék már végre megérteni, hogy aki csak teheti (gyerek, fiatal, középkorú, idős) maradjon otthon, ne mászkáljon, kivéve, ha nagyon muszáj! Ameddig ugyanis semmibe vesszük a karantén szabályait, vagy fittyet hányunk az intézkedésekre, napról-napra közelebb kerülünk egy, egyébként elkerülhető katasztrófához. Legalább mi, egyszerű állampolgárok ne legyünk nagyon hülyék!

451. Egyedül nem megy

Járvány van. Tegnap a miniszterelnök rendkívüli korlátozó intézkedéseket jelentett be parlamentben, a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs nevében pedig dr. Müller Cecília, az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus terjedése elérte azt a szintet, hogy már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el. Ez már egy új szakasz, akár több százas nagyságrendű is lehet szerinte a következő időszakban a fertőzöttek száma.

ripacsok1.jpg

Nehéz hónapokat fogunk megélni, embert próbáló – elsősorban az idősebbeket veszé- lyeztető – időszak jön. Így aztán tegnap bekopogtam a házunkban lakó egyetlen olyan hölgyhöz, aki a koránál fogva erősen veszélyeztetett. Azt tudtam, hogy neki nincs olyan hozzátartozója, aki segíthetne neki ezekben a napokban. Megbeszéltem vele, hogy folyamatosan bevásárlunk neki, kértem lehetőleg ne hagyja el a lakását. Elfogadta.

Szerintem mindenki gondolja végig, hogy a közvetlen környezetében van-e olyan, akinek tud segíteni és segítsen, ha tud. Mert egyedül nem megy.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Hunvald György

P.s.: Elindultunk az exponenciális görbén (Lásd.: exponenciális növekedés vagy a mértani haladvány) felfelé mi is. A ma reggeli adatok szerint – míg tegnap csak 39-en voltak – mára 50  ember kapta el hazánkban a koronavírus-fertőzést. És ha nem értjük meg, hogy aki csak tud, maradjon otthon, akkor mi is az olaszországihoz hasonló tapasztalatokat fogunk hamarosan szerezni.

Azt meg csak remélni merem, hogy a Magyar Orvosi Kamara oldalán még  vasárnap megjelent 11 pontból álló javaslatcsomagot elfogadja a kormány, másképp „az ismertté vált esetek száma alapján (…) egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50-60 ezer is lehet a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma. Ezt pedig egyikünk sem szeretné. És még valami: korábban írtam, hogy mennyire fontos (lenne) a megfelelő tájékoztatás. Így aztán egyáltalán nem szerencsés, ha a kormány – szemben az első napok gyakorlatával – nem árul el bizonyos adatokat, azaz, gyakorlatilag már semmilyen friss adatot nem közölnek a betegek területi hovatartozásáról, életkoráról stb.

450. Kis magyar abszurd

"Jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”
(Gulyás Gergely,
2019.02.14.)

Ugye tetszenek még emlékezni arra, hogy tavaly nyáron az egykor szebb (na jó, sokkal szebb) napokat látott Origo rámozdult Donáth Annára, és nemes egyszerűséggel szexuális zaklatással(!) vádolták meg ország-világ előtt a Momentum EP-képviselőjét – egy „komoly” névtelen fel- és bejelentés alapján. (Megj.: az Origo.hu egy szerző nélküli cikkben névtelen levélre hivatkozva állította, hogy Donáth egy fiatal nőt zaklatott.)

donath_anna2.jpg

Donáth Anna szeptemberben feljelentést tett, és pert indított a kormánymédia ellen. Novemberben aztán ismeretlen tettes ellen rágalmazás vétsége miatt a bíróság el is rendelte a nyomozást, és utasította a rendőrséget, hogy derítse már ki, hogy

 • ki volt a cikk írója,
 • kik a megjelenéséért felelős személyek,
 • és ki a történet alapjául szolgáló névtelen levél szerzője.

A nyomozás során a rendőrség kihallgatta a Ripost és az Origo főszerkesztőjét; a sajtóper le is zajlott az ügyben, a Fővárosi Ítélőtábla helyreigazításra kötelezte az Origo-t. Donáth ugyanekkor magánvádas feljelentést is tett becsületsértés miatt. Ezt az eljárást azonban a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság most megszüntette, arra hivatkozva, hogy az Origo főszerkesztője, Gábor László azt vallotta a rendőrségen, hogy

 • nem tudja, ki írta a lapjába a cikket,
 • nem tudja, ki szerkesztette azt,
 • nem tudja, ki döntött a közléséről,
 • és az olvasói levél szerzőjét sem tudja megnevezni.

Mert ugye teljesen hihető és életszerűt, hogy egy főszerkesztőnek a leghalványabb sej- telme sincs arról, mi folyik a lapjánál, nem?

És amikor Gábor László kötötte az ebet a karóhoz, akkor nem azt mondták neki, hogy Gábor úr, mi azért bekérnénk a szerverlogokat, megkérdeznék az aznapi szerkesztőket, címlapügyeleteseket; átnéznénk az archívumot, hogy kiderüljön, pontosan honnan és mikor került be az anyag a rendszerükbe. Mert mi, Gábor úr, önnel ellentétben nem szarunk arra, hogy az ország egyik legolvasottabb hírportáljára most, amikor a koronavírus miatt veszélyhelyzetet rendeltek el, bármilyen futóbolond írhat vezércikket, ami mindenféle ellenőrzés nélkül megjelenhet. Mert ez a dolgunk Gábor úr, tehették volna hozzá.
(via Index / SIXX)

Így aztán az Origo főszerkesztője inkább hülyének tetette magát, semmint hogy elvigye (illetve elvitesse valakivel) a balhét. És ezt a szánalmas hazugságot – vagy ha úgy tetszik, pofátlanságot – a bíróság akceptálta; úgyhogy megszüntették az eljárást az adatgyűjtés sikertelenségére hivatkozva. Szép, nem?

***

Ilyen főszerkesztő újságnál nincs, legfeljebb az Origónál. A keresztény értékrendet valló kormánymédia Origo nevű üzemegységének vezetője azt állítja, hogy nem tudja, ki írta és ki hagyta jóvá a Donáth Annát megrágalmazó és a bírósági eljárásban hazugnak bizo- nyuló cikket. Ez a sajtótörténeti és neurológiai szempontból is figyelemreméltó közlés nyilván nincsen összhangban a Tízparancsolat idevágó előírásával, de amúgy erkölcsi és szakmai szempontból mindegy, ki a szerző, hiszen egy főszerkesztő azért főszerkesztő, mert végső soron neki kell(ene) vállalnia a felelősséget a megjelent híranyagok tartal- máért. (Gomperz Tamás: Parancsra tettük - A teljes írást itt olvasható.)

449. "Kontaktkutatások"

A vasárnapi sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, aki az operatív törzs "vezetője" (bármit is jelentsen ez), elmondta, hogy van két újabb vírusfertőzött: az idős bácsi felesége és az egyik iráni diák élettársa — ez utóbbit "kontaktkutatások" eredményeként találták meg.

kormanyinfo4.jpg

Érdekelne, konkrétan hány kontaktkutatás kellett e kapcsolat felderítéséhez. Amikor én jártam efféle iskolába (igaz, ez még az ezredfordulón volt), akkor a feleségeket, gyere- keket, élettársakat — általában mindenkit, aki a fertőzöttel közös háztartásban élt — még egyáltalán nem kutatták, hanem automatikusan bevitték a karanténba, megcsinálták a tesztet, és már közben elkezdték kérdezgetni, hogy ugyan, kivel találkozott az elmúlt napokban. Viszont akkor még nem voltak olyan szép magyar nemzeti szavaink, mint "kontaktkutatás".

Meglehetős valószínűséggel kiderült, miért is lett eredménytelen első kanyarban az iráni diákok kikérdezése, miért nem mondta meg egyikük, hogy hová is jár egyetemre — hát azért, mert nem értették a kérdéseket. A szorgos kontaktkutatók ugyanis magyarul faggatták őket: nem volt közöttük olyan, aki akár a diákok anyanyelvén, akár angolul tudott volna.

Azt viszont le tudták szögezni, hogy "szigorú fegyelemre van szükség a felsőoktatási intézmények és a hallgatók, oktatók részéről". A szigorú fegyelem megkövetelése egyébként is erőssége ennek a csapatnak, aminek eszközeként bűncselekménnyel, bevándorlási hivatallal stb. fenyegetik azokat, akik megvizsgálását korábban megtagadták.

Meg is jelentek a látencia első jelei: a hazánkban tartózkodó külföldiekben nő a hajlam arra, hogy elrejtőzzenek az arrogáns, erőszakos, a megértés jeleit nyomokban sem mutató "hatóságok" elől.

Fügedi Ubul

***

23 ország közül csak Örményországban végeztek eddig el kevesebb korona PCR tesztet, mint Magyarországon. (A táblázatban az első oszlopban az elvégzett vizsgálatok száma, a második sorban a dátum, amikorról az adat származik, az utolsó sor az egymillió lakos számra elvégzett vizsgálatok száma). A tesztek számával valami nagyon nagy probléma van. Vagy ennyire fantasztikus az operatív törzsünk, vagy ennyire bűnösen rosszul működik a járványvédelmünk. (via Hadházy Ákos)

448. Nőnap 2020.

Ma március 8., nőnap van. Ma tisztelettel és szeretettel köszöntjük a mindennapjainkban kulcsszerepet betöltő lányokat, asszonyokat – akiknek remélhetőleg jól esik az a gesztus, amelyet a mai napon kapott virág jelent, jelenthet. Boldog, derűs Nőnapot! És nem csak ma, nem csak március nyolcadikán, hanem egész évben, az év összes napján.

nonap3.jpg

El kellene jutni odáig, hogyha a nők szóvá teszik jogsérelmeiket, az ne ütközzön elutasításba azzal az érvvel, hogy ez valami gender vadhajtás. Ne lehessen parlamenti képviselőnők felszólalásait lesöpörni az asztalról, mondván, legyenek csak szépek, elvégre az okosság a férfiak előjoga. A nők legfőbb feladata, hogy kényelmesebbé tegyék a férfiak életét, biztosítsák a családot, a hátteret a férfiak játékához és szüljenek minél többet, lehetőleg fiúkat, mert az az igazi. A családi (és kapcsolaton belüli) erőszak ellen kapjanak végre valós segítséget a nők, és ezzel párhuzamosan, mert a kettő együtt jár, az elkövetők valós büntetést.
(via Kolozsvári Szalonna)

***

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, az időpont 1913-ban került március 8-ára a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára és védtelensé- gére is: arra, hogy a jogegyenlőség továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét. (mult-kor.hu)

447. Törzsi gyűlés

Maradva még egy pillanatra a vírus-témánál: az előző poszt azzal zárult, hogy kevesebb pánikkeltésre, és több tájékoztatásra van (lenne) szükség. Azért csak lenne, mert az elég furcsán veszi ki magát, hogy itt van nekünk a naponta sajtótájékoztató operatív törzs, mégis a cseh sajtóból kell megtudnunk, hogy a koronavírussal fertőzött, Prágában diagnosztizált turistalányok Budapesten is átutaztak. És nem, nem csak úgy röptiben.

operativ_torzs2020.jpg

Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar hatóságok ugyan tudják, hogy a lányok mikor érkeztek, hogy a Széchenyi fürdőben és valamelyik romkocsmában voltak, a Lánchídon is sétáltak, de szándékosan nem fognak beszélni a részletekről.

Azaz, nem kötik az orrunkra, hogy pontosan merre jártak, hol laktak a lányok, és hogy az adatok alapján esetleg kik lehetnek veszélyben. Ez azért lássuk be, elég szarul hangzik, nem igazán tűnik korrekt és hiteles tájékoztatásnak a törzsi gyűlés részéről.

*

Mától minden délben összeül az operatív törzs, és tanácskozik.
Annyira érdekelne ez engem...

Pl. holnap délben is egybegyűlnek, kezet ráznak, nézik egymást jelentőségteljesen.
- Ööö.. Szervusz, Gézám, öö.. Hát mi újság, mi újság?
Még mindig kettő?
- Kettő, Béla bátyám, kettő.
- Értem, értem.. Nos, akkor hát.. öö.. szóval... kettő.
- Egyelőre kettő, ahogy mondod, Béla bátyám. Á, szervusz,
Rezső, mit gondolsz az esetről?
-Szervusz, Géza, szervusz; én úgy tudom, kettő.
- Nos, Rezső, épp erről beszéltünk Bélával, és igen, ő is így
értesült.
- Eegen... Hát mára, azt hiszem, ennyi. Akkor holnap ugyanitt.

Szóval én így képzeltem. Viszont az Ubult is megkérdeztem erről; ő azt felelte, nem véletlen, hogy délben találkoznak, és szerinte pl. olyanokat mondanak, hogy "ideadnád a sót?". (via Borsi Vera)

***

Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerdán maga jelentette be, hogy van két koronavírussal fertőzött ember Magyarországon, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszámolt a koronavírus-fertőzés friss adatairól. Mögötte ott állt Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter is. A Fővirológus elmondta a friss adatokat: 2 beteg, 24-en karanténban, 230 mintavétel folyamatban. (444.hu)

446. Víruspánik

„Itthon nagyobb a pánik a vírus miatt, mint Kínában”
(Sanghaji magyar egyetemista a Mandinernek.)

Magyarországon túlzottan félnek az emberek a koronavírustól, és ennek nagyrészt a média az oka – mondja Csaba István, aki az egyik legnagyobb sanghaji egyetem hallgatója. Miért? Mert a média pénzt akar keresni a nézettségi adatokkal. A nézettség meg akkor nő, ha szenzációt ad le, pánikot kelt, stb...

koronavirus1.jpg

Nem, egyáltalán nem becsülöm le a koronavírus fertőzést, de tanulságos hogyan viselkednek ott (Kínában), ahol ez valóban probléma. A bejegyzés írásakor a Föld nevű bolygón 85.681 ember fertőződött meg ezzel a vírussal és 39.746 már kigyógyult belőle.

Az ANTSZ tájékoztatása szerint, a bejegyzés írásakor a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. naptári hetétől kezdődően lakosság 1,6%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. 2020. év 8. hetében a megbetegedések száma (38 900) alig változott az előző héthez viszonyítva. Tehát fele annyi influenzás beteg van jelenleg Magyarországon, mint amennyi koronavírus fertőzött a világon.

Az influenza szintén sok ember halálát okozza, mégsem pánikolunk. Megfelelő tájékoztatásra van szükség, nem a pánikhangulat keltésére.

Hunvald György

P.s.: (…) Húsz évvel később Churchill lakosai (és a kontinensen időközben szanaszét szóródott katonák) még mindig borzongva mesélték fűnek-fának a rettenetes 1946-os farkasinvázió és hősies harcuk történetét. Szóltak történetek kétségbeesett egyéni összecsapásokról, szétmarcangolt nőkről és gyermekekről, miszlikbe tépett kutyafalkákról és arról, hogy az egész emberi közösség hosszú hetekig ostromállapotban élt. Szakasztott, mintha migráncsok érkeztek volna a városba — de ez már nem Mowat mondja, ezt én teszem hozzá. (Fügedi Ubul: Tömeghisztéria)

***

Számos portál terjeszt pánikkeltésre alkalmas szövegeket a járványról. A koronavírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmeknek következtében további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjednek el. A Political Capital Burjánzanak az álhírek a koronavírus nyomában című elemzésében a magyar nyilvánosságban megjelenő, szándékosan félrevezető tartalmakat vizsgálták, melyek állampolgárok százezreihez juthattak el.