Hunvald-blog

635. Modern mítoszok

2021. október 16. - HunvaldBlog

 "Előrejelzéseim legfőbb erénye nem az, hogy bejönnek,
hanem hogy tételesen számonkérhetők." 

A mítosz eredetileg olyan, természetfölötti elemekkel átszőtt történet volt, amellyel a pallérozatlan elmék töltötték ki ismereteik hézagait. Nem tudjuk, mi az elektromosság, a villámokat tehát az istenek hajigálják stb. Amint ezt Kahnemann oly szépen leírta, alapvető kényszert érzünk a dolgok oksági sorba állítására. Ezen alapszik a számmisztika és még tömérdek "titkos tudomány": nincs olyan véletlen sorozat, amelynek rövidebb–hosszabb szakaszaiban ne találhatnánk látszólagos tendenciákat, és ezeket utána ne próbálhatnánk a sorozat más szakaszaira is ráerőltetni.

elovalasztas2.jpg

Ezzel a módszerrel annyira látványos eredményekre juthatunk, hogy máig népszerű. Itt példának az ún. 3 ciklusos bioritmust hozom fel (ha még emlékszik rá valaki) — a forga- lomban lévőket pedig nem, mert félrevinnék a diskurzust.

Ha ezzel ügyesen megszüntetjük a magyarázatlanságok miatti kellemetlen érzésünket, hát más problémáinkat is megpróbálhatjuk így kezelni.

A természetfölötti erők beavatkozása kiválóan alkalmas a felelősség elhárítására, márpedig ennek igénye is nagyon-nagyon erős bennünk. Nem azért fogyott el a vizünk, mert hagytuk elgazosodni az árkokat, hanem az ellenséges istenek apasztották el az esőt. Nem azért maradtunk le szomszédainktól, mert exportáltuk nekik nyersanyagainkat ahelyett, hogy magunk dolgoztuk volna fel — az igazságtalan Sors rontotta el a csereará- nyokat. Nem azért szakadt le a házunk alól a magaspart, mert átáztattuk a szennyvízzel, hanem a Gonosz átkától. Stb. stb., mindenhol és minden időben.

A modern mitológiából ki kell hagyni a természetfölöttit: nem vennék komolyan. Helyette van az éppen így távoli és megfoghatatlan "választó".

Őfelsége ellenzéke összeborult egy választási együttműködés erejéig. Mondom, választási. Egyetlen olyan intézkedést sem sikerült betervezniük, amellyel valamennyien egyet tudnának érteni — vagy legalább amit valamennyien el tudnának fogadni, ha fogcsikorgatva is. Nincs ilyen, márpedig anélkül kormányozni nem lehet. Tegyük fel, hogy sikerül megszerezni a mandátumok többségét ÉS utána nem ül át a szükséges számú képviselő Magyarbasihoz. Ekkor megalakíthatják az új kormányt és a frakciókat — majd boldogan végigveszekedhetik a ciklust. Nem vonom kétségbe, hogy egy olyan kormány + olyan parlament, amely nem csinál semmit, sokkal jobb, mint a mostaniak, amelyek sok mindent csinálnak és majdnem mind kártékony.

Ezzel az ígérettel azonban nem lehet nyerni. "A választó" nem hülye, és a "mi ülünk be a székekbe és mi vesszük fel a zsozsót" típusú programokat nem támogatja. Valamilyen ígéretre mindenképp igényt tart. Nem baj, ha sejti-tudja, hogy kamu az egész: legalább szóljon szépen. Az összefogás azonban még erre sem képes.

Ezért hát megszületett az új mítosz: az alkalmas jelölt mítosza. Ő a Messiás, aki "képes jövőre legyőzni Orbán Viktort és a Fideszt". (Tehát nem kormányozni négy évig, hanem legyőzni egyszer — a többi nem számít.) Fontos, hogy ez ne derülhessen ki. Dr. Tóth Bertalan egészen addig lapult, amíg MZP néhány elfogadhatatlan mondatával el nem riasztotta magától azokat a baloldaliakat és kiváltképp azokat a liberálisokat, akik pedig hajlottak arra, hogy egyfajta rossz kompromisszumként elfogadják. Ezután határozottan állást foglalt.

DK meg fogja nyerni az előválasztást*, jövőre pedig az Összefogás nem jut kormányra (lásd föntebb ennek két feltételét). Amíg nincs mit végrehajtania, tök mindegy, hogy ki a frontember. Előrelátó politikus tehát felkészül erre a négy évre — Dr. Tóth Bertalan például négy évig kívánja azt ismételgetni, hogy "Hja, kérem, tetszettek volna MZP-re szavazni."

Fügedi Ubul

P.s.: Vera szerint most lett kiegyenlített a küzdelem. DK megítélésén sokat ront, hogy a közhiedelem szerint Magyarbasi neki kampányol. De most Dr. Tóth Bertalan beállt MZP mögé — legyen tiszta és demokratikus a verseny!

*Ez most nem jött be… UPDATE 2021.10.17. 22:20
A miniszterelnök-jelölti előválasztás hivatalos végeredménye:

 • Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7 százalék)
 • Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,3 százalék)

634. Toka Gábor elemez

Választási esélyek.

Toka Gábor elismerten Magyarország egyik legjobb (ha nem a legjobb) választási szakértője. Kiváltképp a közvélemény-kutatásokhoz ért piszkosul. Melegen ajánlom mindegyik elemzését, így a mostanit is. Billentyűt azonban azért ragadtam, mert miközben végső javaslataival (most is) maradéktalanul egyetértek, az elején a megfontolásai féloldalasnak tűnnek.

elovalasztas3.jpg

Igaza van abban, hogy a második forduló az ellenzéki marketing csődje, de messze nem gondolom, hogy eleve az ötlet rossz volt. Lehetett volna jó, ha nem arról szólt volna, mi- lyen nímandok a többiek, hanem arról, milyen belevaló gyerekek vagyunk mi így együtt — főleg én.

Ehhez azonban az kellett volna, hogy a jelöltek megalapozottan tudjanak ígérni dolgokat — és lehetőleg ne ilyen megveszekedett populista baromságokat, mint az újabb rezsi- csökkentés. Amihez persze az kellett volna, hogy az "összefogó" pártok adjanak nekik garanciát arra, hogy amit nagyon akarnak, azt meg is tudják majd csinálni. Másképpen: arra, hogy az összefogás ne választási, hanem kormányzati együttműködés legyen. Erről azonban szó sincs; a választási program 1:1 Magyarbasit másolja: "adjátok meg nekünk a bizalmat, AZTÁN majd eldöntjük, mit is kezdjünk vele".

Amíg azonban Magyarbasi egyszemélyi vezető, tehát evidens, hogy ha valamit akar, azt üstöllést meg is csinálják neki, az összefogók majdani frontemberéről csak annyi biztos, hogy bármit is akar, azt valamelyik résztvevő el fogja gáncsolni. DK megpróbálhatja elvenni a határon túli magyarok választójogát, de ezt nem hagyja majd a Jobbik. MZP megpróbálhatja elszámoltatni a 2010 előtti időszak kedvezményezettjeit, de ezt nem hagyja az MSZP és a DK stb.

Itt jön elő az, amire Toka egy részkérdésben ilyen frappánsan hív fel: „ne ilyen menü-manipulációs ravaszkodással akarjunk nyerni”!

Határozott véleményem, hogy ez a rendszer fennmarad mindaddig, amíg a szétosztható vagyon elfogytán magától össze nem omlik (és akkor aztán rossz lesz nekünk, nem kicsit), vagy amíg valaki (bárki) nem állít ellene hiteles, versenyképes kihívót. A hitelesség feltétele, hogy az illető ne a sokak számára elfogadhatatlan pártok valamelyikéből jöjjön, a versenyképességé pedig hogy érthető, kívánatos és elérhető dolgokat ígérjen — ne olyanokat, mint az alaptörvény érvénytelenségének kimondása.

Most is vannak ilyenek a mezőnyben, csak szóba se kerülhettek. Az Összefogás mindegyik részvevőjének fontosabb volt, hogy a saját jelöltjét akarja lenyomni a többiek torkán. Így is lesz, utána jön a béna kacsa effektus.

Fügedi Ubul

*

A magam részéről teszek még egy kísérletet, egy utolsót, hátha… A többi néma csend. Az a tragikus helyzet és tragikomikus végzetszerűség, hogy semmit sem képes tanulni ez az ország. Az iránytű tropára ment, Észak helyett Dél-Nyugatot mutat, Dél helyett Keletet, napok óta már nem a Fidesz a legyőzendő ellenfél, hanem az, aki Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre szavaz. Ki beszél itt már Ráhel spanyolhoni lefalcolásáról, a francia borvidékről, Pegazusról és Pandóráról? Senki. (via Gábor György)

633. No comment ...

... csak felsorolom az elmúlt napok híreit.

marki_karacsony2.jpg

 • Karácsony kijelentette: nem lép vissza. (Propeller, 2021.10.06.)
 • Momentum: Márki-Zay Pétert támogatjuk. (Index, 2021.10.07.)
 • Márki-Zay: A Jobbikot érzem magamhoz a legközelebb (168 óra, 2021.10.08.)
 • Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára. (Telex, 2021.10.08.)
 • Kunhalmi: Karácsony nem egyeztetett a visszalépésről. (444.hu, 2021.10.10.)
 • Márki-Zay: “nem zárható ki, hogy Dobrev Klára mellett még a Fidesz is mozgósítani fog, ezért a választási csalás leleplezésére jutalmat ajánlunk fel.” (24.hu, 2021.10.10.)
 • Barabás Richárd szóvivő (Párbeszéd) jelezte, hogy ő Dobrev Klárára szavazott. (168 óra, 2021.10.10.)

Ma elkezdődődött az előválasztás második fordulója.

632. Most lett elegem az egészből

Magyar György: nem lehet "tandemben" indulni, (...) az olyan lenne, mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt. (HVG

Csak nem tudok szó nélkül elmenni a "tandemben" indulás bornírt ötlete mellett. Márki-Zay és Karácsony simán újraírták volna az előválasztás szabályait azzal, hogy a második és harmadik helyezett miniszterelnök-jelölt neve ne egymás alatt, hanem egymás mellett szerepeljen a második fordulóban szavazólapon. Mert majd ők ketten, szépen, párban… Mára a nemzetközi helyzet tovább fokozódott, mégis külön indulnak. Már azt se tudom, hogy sírjak vagy röhögjek rajtuk,

marki_karacsony.jpg

Kezdeményezzük az Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy a második fordulóban egyedül az Örülünkvincent blog indulhasson és ne a miniszterjelölt-cím, hanem a Kormányzó és Legfőbb Hadúri címért. Javasoljuk továbbá, hogy Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nevét kék filccel húzzák át a szavazólapon és kétszer maradjanak ki a dobásból. Tudomásunk van róla, hogy egy másik kezdeményezést is benyújtanak az Országos Előválasztási Bizottsághoz, ami pontosan annyira felel meg az előzetesen elfogadott szabályoknak, mint a miénk, de az sokkal uncsibb. (Vincent-blog - Jótündér)

P.s.: Sua cuique nocet stultitia. Mindenkinek a saját butasága okoz kárt. Nehéz visszafog- ni magam, hogy nem mondjak sommás véleményt a perpatvarukat nézve. Juszt László frappánsan idézett mondását azonban idemásolom. "Igen buta az az ember, aki akkor kezdi el tölteni a kolbászt és a hurkát, amikor a disznó még az ólban röfög."

*

A közismert anekdota szerint Királyhegyi Pál – két évnyi munkaszolgálattal a háta mögött – épp lövészárkot ásott mínusz húsz fokban a keleti fronton, mikor egy pillanatra lehajolt, hogy a bakancsát megigazítsa. Ekkor az egyik keretlegény – talán viccből – belerúgta az épp kiásott árokba. Királyhegyi kikászálódva, lesújtó hangon:

Na tudja mit? Most lett elegem az egészből.

631. Gondolkodjunk már egy picit

Dobrev Klára újságírói kérdésre lényegében elutasította még annak feltételezését is, hogy tárgyalna a többi miniszterelnök-jelölttel valamelyikük visszalépéséről.  Azt mondta, nem erről szól a választás.* 

Kezdjük az elején: a hat ellenzéki párt aláírta, hogy a miniszterelnök-jelöltek előválasztása kétfordulós legyen. Ez azt segíti elő, hogy a „továbbjutó” jelöltek közül a legesélyesebbet választhassák ki a polgárok. Találhassák meg a legnagyobb közös osztót, azaz azt, akire az ellenzéki választók közül a legtöbben hajlandóak szavazni. Nem véletlen, hogy 2010-ben, amikor Orbán kormányra került, egyik első dolgaként törölte el a választás második fordulóját; 2014-ben és 2018-ban is főleg ennek köszönhette 2/3-os győzelmét.

elovalasztas.jpg

Azért van/volt/lesz az előválasztás, hogy megtaláljuk, ki gyűjtheti be a lehető legtöbb szavazatot, kivel legnagyobb az esély a Fidesz legyőzésére. Ha például Dobrev az első fordulóban 50 százalék fölött kapott volna, őt indítanánk. De nem kapott. Tehát jön a hatpárti megállapodásnak megfelelően a 2. forduló, ahol kiderül, hogy ki lesz az a közös jelölt, aki mögé be kell állnia mindenkinek.

Mindehhez itt van még egy kis olvasnivaló Rózsa Misitől (részlet):

(…)

A kétfordulós választás lényege, hogy az első fordulója az egy olyan selejtezőféle. Itt kialakul egy sorrend. És azért van második forduló, hogy az adjon valós és erős felhatalmazást… a győztesének... Teljesen logikus, hogy a kétfordulós választásnak azért van két fordulója, hogy azok, akik nem lettek a selejtező győztesei, egymás javára visszalépve erős döntőt alakítsanak ki. Az első forduló csak sorrendet alakít ki az indulók között és kirostálja a leggyengébbeket. Ha nem lenne tisztességes a visszalépés, abban az esetben teljesen felesleges lenne kétfordulós választást tartani, hiszen akkor az egyfordulós is elég lenne a cél érdekében.

És akkor itt érdemes beszélni arról, hogy arról volt szó – hibásan – hogy az egyéni körzetekben egyfordulós választást tartanak majd. A DK több indulóját sötét szobákban lefolytatott mutyik után visszahívta, vissza- léptette, máshol meg elérte, hogy az ő javára legyenek visszaléptetések. Érdekes, hogy ez akkor nem volt szerintük erkölcstelen – speciel ez valóban az volt – csak most nem tetszik nekik a visszaléptetés.

(…)

Én megértem, hogy a DK-nak nagyon jól jönne, ha ő adhatna miniszter- elnökjelölt-jelöltet. És akár adhat is, ha a második fordulót meg tudja vagy Karácsony vagy MZP-vel szemben nyerni a Dobrev. De tessék már elfogadni az elfogadott játékszabályokat és ne fidesznyik módon ugatni ellene, ha az éppen nem egyezik az érdekkel.

Akkor tehát még egyszer szépen, lassan, tagolva: az emberek elmennek szavazni a 2. fordulóban, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az megnyeri a versenyt. Pont.

*Emlékeim szerint pedig mintha a tömeges visszalépésektől zengett volna az első forduló; pl. Kocsis-Cake Olivio épp a dékás Oláh javára lépett vissza, de még sorolhatnám…

Hunvald György

P.s.: Félreértés ne essen, messze Dobrev Klárát tartom a legfelkészültebbnek és leg- alkalmasabbnak a három versenyző közül. Csakhogy nem feltétlenül a legfelkészültebb ember tudja a legtöbb szavazatot begyűjteni Orbánék leváltásához. Ajánlom mindenki figyelmébe a Hírklikk oldalán Békesi László erről (is) szóló mondatait.

630. A mindignyerő

Lajos, a népszerű.

Megvan az ellenzéki előválasztás eredménye, és bár jó pár helyen meglepő eredmény született, nálunk nem. A Budapest 5. sz. választókerületében (VI.-VII. kerület) Oláh Lajos nyert (DK, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok) 4221 szavazattal (45,51%). Tompos Márton (Momentum) 3519 szavazatot (37,94%), míg Beleznay Zsuzsanna (Jobbik, LMP, ÚVNP, MMM) 1534 (16,54%) szavazatot kapott.

lepacsizva2021b.jpg

A miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok pedig így alakultak:

 • Karácsony Gergely: 4022 szavazat
 • Dobrev Klára: 2345 szavazat
 • Márki-Zay Péter: 2037 szavazat
 • Jakab Péter: 531 szavazat
 • Fekete-Győr András: 498 szavazat

Röviden ennyit erről. Ezt meg csak tényleg a móka kedvéért: kíváncsi lettem volna arra, hogy ha  az előválasztás eredeti koncepciójának megfelelően Kocsis-Cake hirtelen felindulásból nem lép(tetik) vissza, akkor mennyien szavaznak, szavaztak volna Oláh Lajosra. És hogy az a kb. dobrevnyi 2300 szavazat mire lett volna elég… Nem sokra.

Így viszont a mindignyerő ismét győzött, megint kipacsizta az indulás jogát. Megérdemli a gratulációt.

Jóccakát.

*

Hivatalos: Dobrev Klára nyerte az előválasztás első fordulóját. Dobrev tarolt vidéken, Karácsony a legerősebb Budapesten, Márki-Zay pedig a vártnál jóval több szavazatot szerzett. Az eredmények, áttekinthető formába öntve itt nézhetők meg. Lehet keresgélni, böngészni. (Utolsó frissítés: 2021. szeptember 30. 23:55)

629. Idézzetek I.

Tevékenységében bizonyos tervszerűséget fedezhetünk fel.

Csak úgy, eszembe jutott...

Károly Róbert tehát nehéz, szinte reménytelen helyzetben két vetélytársát is legyőzte. Sikerét inkább politikai tényezőkkel magyarázhatjuk.

karoly_robert.jpg

Vencel és Ottó semmilyen programot nem tudott nyújtani az országnak, az oligarchák csupán arra használták őket, hogy a saját hatalmukat szentesítsék. Velük szemben Károly Róbert s a köré csoportosult erők tevékenységében bizonyos tervszerűséget fedezhetünk fel. Időnként ők is rákényszerültek arra, hogy kiegyezzenek egy vagy több nagyúrral, de a programjuk, mint azt a későbbi események mutatják, határozottan a (...) rend megszilár- dítására és fejlesztésére, az anarchia zabolátlan erőinek megfékezésére irányult, ennek köszönhették további sikereiket is.

Rázsó Gyula: A magyar feudális hadsereg fénykora. In: Borus József (szerk.): Magyarország hadtörténete I. A kezdetektől 1526-ig. Zrínyi Kiadó, Budapest, 1984. 61. old.

628. Egy sima, egy fordított

Mindennapi adataink ad meg nékünk ma.

Kamaszkoromban évente ütötte meg a szememet a Népszabadságban egy visszatérő ún. típushír: "Tavaly is Lenin volt a világ legtöbb nyelvre lefordított szerzője. Ebben az évben 145 (plusz-mínusz négy, ez évente változott) nyelvre fordították le műveit. A második helyen a Biblia végzett..."

lenin_osszes.jpg

Én meg nem értettem a dolgot sehogyan se. Teljesen oké, hogy a világnak ezen a harmadán Lenin a sztár, őt nyomatják ezerrel. No de volt egy nagybátyám Svédország- ban meg egy másik Kanadában, és ők azt azért elég jól meg tudták velem értetni, hogy a másik kétharmadban ez egyáltalán nem így van, sőt. Aztán eltelt egy év, és megint jött ez a hír némileg más számokkal, én meg már megint nem értettem (eszembe se jutott az adatok valóságtartalmában kételkedni; nem úgy neveltek).

Mígnem aztán rés támadt az aczélos kultúrpolitika falán, és a Népszabi csonkítatlanul hozta le a hírt — úgy, ahogyan azt a TASZSZ a testvéri sajtóirodáknak szétkürtölte.

"Tavaly is Lenin volt a világ legtöbb nyelvre lefordított szerzője. Ebben az évben 147 nyelvre fordították le műveit; ebből egyedül a Szovjetunióban 122 nyelvre. A második helyen a Biblia végzett..."

Fügedi Ubul

*

Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke és képviselőjelöltje információi szerint Dobrev Klára nagy fölénnyel vezet az ellenzéki előválasztáson – hivatkozott a 444 cikkére egy betelefonáló a Klubrádióban. A portál szerint Binszki arról beszélt, esélyesnek tartja, hogy nem is lesz második forduló, mert Dobrev Klára már az első fordulóban megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát. (via HírKlikk)

627. Te is elmentél

Meghalt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója, vasárnap reggel. 

Elmentél Te is Guszti! Tiszteltelek, szerettelek, szerettem a humorod. Szerettem azt, hogy segíteni akartál mindig azokon, akik rászorultak és megkerestek. Nagyon felkészült emberként ismertelek meg. Nagyon hiányzik tudásod és tapasztalatod a mai közéletből.

zoltai_gusztav.jpg

Egyszer majd újra találkozunk, nyugodj békében.

Hunvald György

*

Az 1935-ben, Újpesten született Zoltai a holokauszt nagy részét Budapesten vészelte át. „Az, aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilenc évesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni, az egész általa belátott világ, többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyil- kolt lelkű gyerek maradt mindig” – írja a Mazsihisz Zoltai búcsúztatójában. (via Telex)

626. A hazugság, mint életforma

Orbanisztán hétköznapjai

Határozatban ítélte el az EU-t a magyar kormány. (444.hu

Újabb kormányhatározatban ítéltük el az Európai Bizottságot — kezdjük megszokni. Ezúttal azért, mert egykor jogvégzett minisztereink álláspontja szerint példátlan módon beavatkozott egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotásába.

orban_konyvtar.jpg

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA*

Ezalatt azt értik, hogy a bizottságot nem elégítette ki az, hogy a lengyelek megígérték az európai joggal ellentétesen elfogadott passzusok hatályon kívül helyezését. Ehelyett azt szeretnék, ha a lengyelek az inkriminált paragrafusokat tényleg ki is iktatnák jogrendjük- ből, márpedig ennek semmi jele nem látszik. A mi álláspontunk szerint azzal, hogy ezt pénzbüntetéssel akarja kikényszeríteni, az Európai Bizottság példa nélküli módon, a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve avatkozik be a lengyel jogalkotásba, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe.

Itt — miként a többi hasonló esetben — abból kell kiindulnunk, hogy a csatlakozás egyik alapvető folyamata az ún. jogharmonizáció volt. Nemcsak a konkrét jogi és egyéb szabá- lyokat (pl. szabványokat, határértékeket) hoztuk összhangba az európaiakkal, de azt is vállaltuk, hogy később sem hozunk olyan szabályokat, amelyek az ún. európai normákkal ellentétesek.

Tehát az Unió egységét az rombolja (le), aki ilyen szabályokat elfogad — meg az, aki hatályban tartásukat támogatja. Ez idáig valóban példátlan volt az Unió gyakorlatában. Nem csak azért, mert elképesztő pofátlanság, de igény se volt rá. Csak aztán jöttünk mi a lengyelekkel.

Fügedi Ubul

* Ezen a képen Orbán Viktor fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt a karmelita kolostor könyvtárszobájában. Melynek berendezési tárgyai közül egy hívja fel magára különös figyelmünket: az a földgömb, amely pont olyan, amilyen Chaplin-Hitlernek volt A diktátorban. Miniszterelnökünk persze nem labdázik vele — még akkor se, ha magára marad. Csak beállítja. Mert egy ilyen tárgy (amint ezt Chaplin is érzékeltette) üzenetet hordoz. Pláne ha ilyen hangsúlyosan helyezik el a két szereplő között és kissé fölöttük — érzékeltetve, hová is összpontosul a figyelem. Az az igazán fontos, amit egyenesen látunk, ami pont felénk fordul: Borneó és Celebesz.

süti beállítások módosítása