Hunvald-blog

758. Hirtelen halál és a drága gáz

2022. november 29. - HunvaldGyörgy

Váratlanul elhunyt Lukasenka külügyminisztere (Propeller

Na igen, egy baráti ország külügyminisztere ritkán szokott öngyilkos lenni a család kiirtása után, a kórház harmadik emeletén biztos megfognák a kezét, ha ki akarna lépni "véletlenül" az ablakon és részegen se szoktak a külügyesek beesni a hajóról a tengerbe. Marad a szolid méreg...

orban_lukasenka_1.jpg

Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető állítólag elrendelte szakácsai, őrei és pincérei leváltását Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter hirtelen halála után . A 64 éves miniszternek nem voltak egészségügyi problémái.

Makej halála pánikot okozott a fehérorosz nómenklatúra köreiben, beleértve Lukasenkát is.

Más: Eljött a pillanat, amikor az orosz gázt nem ötöd, hanem ötszörös áron vesszük. Nem értem, hogy barátaink miért adják el nekünk a gázt drágábban, mint ellenségeiknek.

Dezső egy reggel arra ébred, hogy a szobában meleg van. A radiátor forró, a víz meleg, van gáz is. Erre már felébreszti a feleségét is, hogy elújságolja: „Irén képzeld, visszajöttek a kommunisták!”

757. 35 éves koncesszió

Monopolhelyzetű szolgáltatók.

Hulladékbiznisz: tényleg a Molra szabták a koncessziót? (Telex

Úgy gondolom, a jogállam helyreállításának szükséges és fontos része lesz az a rendelet, amely kimondja, hogy azok a pályázatok, amelyekre csak egy érvényes(nek minősített) pályázat futott be, automatikusan megbundázottnak tekintendők és érvénytelenek.

szemetszallito.jpg

A kukaholding létrehozása két dolgot mutatott meg:

 1. Kormányzatunknak jelentős affinitása van mindenhez, ami szemét (oké, ezt értjük).
 2. Azonmód, ahogy egy piaci alapon nyereséggel működő üzletágat átszervezünk monopóliummá, elkezdhetünk (érdekes kiadások költséggé minősítése okán stb.) növekvő pénzeket ráfizetni, mert a monopólium jellege okán (akár a szolgáltatás megtagadásával, illetve szüneteltetésével) képes korlátlanul érvényesíteni gazdasági erőfölényét.

A MOL a rendszer nagy kegyeltje... Ha nem csinálna semmit, csak alvállalkozókká minősítené az eddigi szállítókat és lefölözné a nyereségüket, már jól járna. De 185 milliárd forintot még be is kíván ruházni. Azt mind mi fogjuk kifizetni a MOL által elvárt nyereséggel — akár akarjuk, akár nem. Akár lesz abban, ami tényleg jó nekünk, akár nem.

Fügedi Ubul

756. Piszok drágán jön a gáz

Az eurózóna elkerüli a mély téli recessziót,
Magyarország viszont aggódhat. (Napi.hu

Jelentősen javították az euróövezet gazdasági kilátásait az elemzők: a közgazdászok 3,2 százalékos euróövezeti növekedést jósolnak 2022 egészére, szemben a korábbi 2 %-os előrejelzéssel. Ennek oka, hogy a gáztárolók tele töltve fordultak rá a fűtési időszakra, miközben az enyhe időjárás miatt a fogyasztás sem ugrott meg. Az idei évben segít, hogy a földgáz ára elkezdett visszaesni az őszi fűtési időszak közmegegyezéses októberi kezdetekor, mivel a gáztárolók töltöttsége Európa-szerte meghaladta a 95 százalékot.

gaz_01.jpg

Kivételt gyakorlatilag csak Magyarország jelent: a hazai 4,4 milliárd köbméternyi kapacitásnak csak alig több mint 85 százaléka volt feltöltve a Gas Infrastructure Europe összesítése szerint (ráadásul ebből le kell vonni a Szerbiának betárolt 500 millió köbmétert is).

A kormányzati csúsztatásokkal szemben a Gazprommal kötött egyezség keretében ráadásul „piszok drágán” jön a gáz, ami 1000 milliárd feletti veszteséget okoz az állami cégnek.

A nyugati piacok időleges túlkínálata az árakban is megmutatkozott. A határidős tőzsdei árakat tekintve (amikor az üzletkötéshez képest egy meghatározott később időpontban történik a fizikai szállítás), járt már a gáz ára a lélektani 100 euró/MWh szint alatt is. Ugyanakkor az azonnali (spot) árak, amikor az üzletkötés után gyakorlatilag elindítják a vezetékeken a gázt, még ennél is jóval alacsonyabbak voltak október második felében. A mélypont 30 euró körül járt, ami a 3-4 évvel korábbi olcsó gáz korszakát idézte.

Az M1, Hírtv persze ezekről a dolgokról a zombi dumát nyomja és a nézőik, akik persze a legtöbb magyart adják ki, egy alternatív világban élnek és csodálkoznak, hogy mi van a bürokrata nyugaton és "milyen jó" itthon, mert "gondoskodik" a bölcs vezér róluk.

755. A megbékélés az agresszort erősíti

Az agresszor csak akkor áll meg, ha megállítják.

Észt miniszterelnök: Lehet, hogy a gáz drága,
de a szabadság megfizethetetlen. (444.hu

Balogh Tamás kivonatolta Kaja Kallas észt miniszterelnök beszédét (Finnországban mondta el kedden, Korunk csatája címmel.) „Felfogjuk annak a léptékét, hogy mi történik Ukrajnában? És hogy mi lenne a kudarc ára? Ez a háború nemcsak Ukrajnáról szól, hanem a joguralomra alapuló világrendről, és Európa jövőjének biztonsági berendezkedéséről” — mondta ki a lényeget.

eszt_minelnok.jpg

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország ultimátumot adott a NATO- és EU-tagoknak tavaly decemberben. A Kreml azt követelte, hogy a NATO vessen véget a nyitott kapuk elvének, és hogy térjen vissza az 1997 előtti határai mögé. „Olyan embertelenségek történnek, amik a múlt emlékei voltak, de a jelen rémálmává váltak. Államilag végrehajtott háborús bűnöknek vagyunk szemtanúi.” Kaja Kallas szerint az imperializmus és a gyarmatosítás a Kreml hosszútávú ideológiái. „Ez nem idén február 24-én kezdődött. A figyelmeztető jelek és tettek régóta látszottak.”

„A történelem számít. Bár a Szovjetunió összeomlott, az imperialista ideológiája nem. Nürnbergben és Tokióban voltak perek a háború után, de soha nem volt moszkvai per.” Putyin ehelyett újraélesztette Sztálin emlékét. Ma az oroszok 70 százaléka támogatja Sztálint és politikáját. „Ha az emberek diktátorokat imádnak, akkor nincs morális akadálya annak, hogy valaki maga is diktátorra váljon, vagy alávesse magát egy diktátornak. Ha az emberek szeme csukva van a múlt rémtettei előtt, akkor nincs korlátja annak, hogy újabb szörnyűségeket kövessenek el. Pontosan ezt csinálják most az orosz katonák Ukrajnában.”

Kaja Kallas szerint az euroatlanti közösséggel szembeni orosz stratégia három fegyveren alapul: a fájdalmon, a félelmen és a reményen.

 • A fájdalmat az okozza, hogy visszatartják az energiahordozókat Európától.
 • A félelem oka az atomháborús fenyegetés.
 • A remény, hogy az Ukrajnára gyakorolt nyomás eredményeként a majdani békében megtarthatják az elfoglalt területek egy részét.
 1. Az energiafegyverrel okozott fájdalmat túl fogjuk élni, és sikeresek leszünk. „Az orosz agresszió azt mutatta meg, mi történik, ha partnereid fegyvert csinálnak a bizalomból. Európa egyértelműen elmozdult az utóbbi időben az orosz fosszilis energiahordozóktól.”
 2. Ha megengedjük, hogy a nukleáris zsarolás akár csak egyszer is működjön, akkor egy sokkal, de sokkal veszélyesebb világban ébredünk fel.
 3. Nehéz az érdemi béketárgyalásokban hinni, amíg a Kreml fel nem adja azt célját, hogy újabb területeket foglaljon el Ukrajnában.

„Remélem, hogy Európa megtanulta, hogy a megbékélés („appeasement”) csak az agresszort erősíti. Az agresszor soha nem áll meg, csak akkor, ha megállítják.” Ma bármilyen leállás Ukrajnában csak azt tenné lehetővé, hogy az oroszok megpihenjenek, újraszerveződje- nek, és újabb agresszióra készülhessenek.

Az orosz agressziót 2008-ban és 2014-ben (a Grúzia elleni háború és a Krím elfoglalása idején) is megállíthattuk volna, de a szabad világ válasza gyenge volt. „Az elveket pénzre, az igazságot gázra cserélték. Az agresszor önbizalma csak nőtt, most pedig eljutottunk idáig, egy nagyszabású, népirtó háborúig.”

Az észt miniszterelnök szerint az Oroszországnak adandó válasz négy pillére:

 • Ukrajna támogatása,
 • az agresszió árának növelése,
 • Oroszország büntetlenségének megszüntetése,
 • saját biztonságunk erősítése.

Ukrajna megmutatta, hogy a háború megnyerhető, de katonai, politikai és morális támogatásra van szüksége. „Európának ezen a részén még fájdalmasan jól emlékszünk, milyen az orosz megszállás. A nagy országok megtehetik, hogy hibáznak, akkor is túlélik. A kis országok számára a hibalehetőség jóval kisebb. Az orosz agresszió megállítása számunkra létkérdés.”

Szerinte elismerés jár Finnországnak, mert 1939-ben úgy döntött, hogy harcol a Szov- jetunió ellen. Finnország sokat veszített, de meg tudott őrizni valamit, ami szent — az önálló államiságot. Észtország mindent elveszített, 50 éven át a vasfüggöny mögött volt, és a szovjet terror miatt elvesztette lakosságának ötödét.

„A tanulság: harcolni kell a szabadságért. Nem harcolni rosszabb. Ma az ukránok bátorsága ugyanezt bizonyítja a világnak. A másik tanulság: úgy döntöttünk, hogy soha többé nem akarunk egyedül lenni. Ezért vagyunk az EU és a NATO tagjai.”

A beszéde végén elmondta: Ukrajnában a saját szabadságunkat is védjük.

„A szabadságot az elnyomástól, a szabadságot a háborús bűnökkel szemben, a szabadságot, hogy dönthessünk a saját biztonságunkról és politikánkról. Ennek a szabadságnak ára van. Az ukránok az életükkel fizetnek, mi euróval. El kell mondanunk magunknak újra és újra: lehet, hogy a gáz drága, de a szabadság megfizethetetlen.”

Az észtek (és a többiek) magukat védik Ukrajnában. Az észtek (és a többiek) minket védenek Ukrajnában. Az észteket (és a többieket) áruljuk el Ukrajnában. Magunkat áruljuk el Ukrajnában.

754. Mózes és az oroszok

Pártállami viccek.

Sajtóhír: Az orosz erők visszavonulásuk előtt lerombolták Herszonban, az alapvető közműveket: tönkretették a kommunikációt, a vizet, a hőszolgáltatást, az áramot. Ellopták és a Krímbe szállították az Olekszij Szovkunyenko Művészeti Múzeum gyűjteményét, kb. tizenötezer tárgyat — jelentette be a Szprotiv hírügynökség(?). 

mariupol_museum.jpg

Az egykori Arhip Kuindzsi Művészeti Múzeum Mariupolban.

Az állandó kiállításon a 17. század elején festett ikonok, valamint 19. és 20. századi ukrán műalkotások voltak. Négy napig jártak a jelöletlen teherautók a képekkel. A "befogadó" szimferopoli múzeum igazgatója szerint a műtárgyakat "biztonságba helyezték".

Az állatkertből elvitték az egzotikus, valamint a kedvesnek számító állatokat (a mosó- medvéktől a mókusokig).

Korábban a mariupoli Arhip Kuindzsi Művészeti Múzeumból 2000 műalkotást loptak el. (A görög származású Arhip Ivanovics Kuindzsi a 19. századi orosz tájképfestészet egyik újítója volt.) A múzeumot az agresszorok lerombolták. Az ukrán kormány adatai szerint a háború kezdete óta 500 múzeumból és más kulturális intézményből zabráltak el ezt-azt.

*

Lejött Mózes a hegyről, és hozta magával a kőtáblát. Szigorú parancsot kapott istenétől, hogy járja a világot, és terjessze az Igét.
Először a franciákkal találkozott.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne paráználkodj? Elmész te innen a büdös fenébe! — leköpködték, megrugdalták, és elhajtották a büdös fenébe, ő meg menekült keletnek.
Másodjára találkozott a németekkel.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne ölj? Szemét pacifista! — mindenfelé fegyverek emelkedtek körülötte, ő meg menekült tovább keletnek.
Harmadjára találkozott az oroszokkal.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne lopj? Anyáddal szórakozzál! — jól összeverték és elhajtották a bánatos francba, miközben a kedvenc medalionját is ellopták csak úgy rutinból. Ő meg csak menekült tovább.
Így járta a világot egy senkinek se kellő erkölcs prófétájaként, és mindenhol csak ütleg, szidalom és lenézés jutott ki neki. Végül, nagy sokára rábukkant valami teljesen elfeledett kis sivatagi törzsre valahol a pusztaságban. Zsidóknak vagy miknek hívták őket. Persze újra nekilátott a litániának, mert hát ez volt a küldetése, de tudta, mi lesz ebből. Nem volt már abban a mondókában semmi meggyőző erő.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéi vannak rajta, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Nocsak! És mennyit kóstál?
— Hogyhogy mennyit? Ingyen van.
— Igen? Adjál kettőt!

*

Természetesen nem érték be a műkincsek eltulajdonításával. A hagyományoknak megfelelően elloptak mindent, ami mozgatható volt, többek között a WC-csészéket, a csaptelepeket és háztartási gépeket is. (Nagyon sok forrásból szedtem össze, a pontat- lanságokat próbáltam gyomlálni. Az esetleg bentmaradt tévedésekért elnézést.)

Egy jól összeszedett írás: Orosz katonák rabolják végig az ukrán múzeumokat. (24.hu)

Fügedi Ubul

753. Különféle gyanús bankszámlák

Nem OTP, ismeretlen hátterű hongkongi és szingapúri.

Újabb lépéssel közelebb kerültünk, hogy megtudjuk, kik kaszáltak
a korrupciógyanús lélegeztetőgép-beszerzésen. (Népszava

A „lassan kacattá váló” lélegeztetőgépek továbbértékesítésével megbízott külügy egyetlen készüléket sem tudott eladni. A bíróság úgy döntött, nyilvánosságra kell hozni, ki engedélyezte 178 milliárd(!!!) forint ismeretlen hátterű hongkongi és szingapúri bankszámlákra utalását.

lelegeztetogep.jpg

Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok: az elsőfokú döntés senkit semmire nem kötelez, lévén simán megfellebbezhető. Az igazságszolgáltatás függősítésének egyik lényegi eleme, hogy "saját" elkötelezett bíróikat emelték ki a másodfokra. Elsőfokon pampogjon aki amit akar...

Fügedi Ubul

*

Isten malmai lassan őrölnek. Vinod Sekhar – ez a derék maláj üzletember volt a magyar kormány legfontosabb partnere a botrányos lélegeztetőgép-vásárlásban, amikor is az összesen több mint 300 milliárd forintos beszerzés során nagyon drágán, nagyon sok berendezést vettünk Kínától – majdnem mindig közvetítők beiktatásával. És köztük a legnagyobb Sekhar volt, tőle – pontosabban a GR Technologies elnevezésű cégén keresztül – 178 milliárd forintnak megfelelő összegért vásároltak Szíjjártóék 6 258 darab lélegeztetőgépet. (…) Mind a mai napig nem hallani, hogy a remek „üzlet” lebonyolítója, a külgazdasági és külügyminiszter bármit is nyikkant volna minderről.

752. Nincs „szürke zóna”

Németország befenyítette Magyarországot. (Index

Nagyon hosszú ideig nem fogjuk tudni lemosni magunkról az Orbán-kormány hinta- politikája miatt a „megbízhatatlan ország” jelzőt. Kormányunk ismét lelkesen jelentkezett az utolsó csatlós szégyenteljes szerepére, csak most nem a németek, hanem az oroszok (Putyin) oldalán.

baerbock2022.jpg

Annalena Baerbock német külügyminiszter azonban világossá tette Magyarország (és Orbán) számára, hogy nincs „szürke zóna” Svédország és Finnország NATO-csatlakozá- sának ratifikálásával kapcsolatban. Az Országgyűlés az őszi ülésszakban tárgyal erről.

A magyar időhúzás oka nem egészen világos, amíg az Orbán-kormány arra hivatkozik, hogy az Európai Bizottság által elvárt törvények miatt nincs idő a ratifikálásra az Országgyűlésben, Maróth Gáspár honvédelmi államtitkár feketén-fehéren kimondta, hogy hisztériának tartja a dolgot.

P.s.: Németország az elsők között ratifikálta a finn és svéd csatlakozási kérelmeket, NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket. Csak mi és a törökök nem…

751. Ki árt a pártnak?

Amikor a kerületi székház eladásáról írok, abban van egy nagy adag keserűség. Több mint 20 évet dolgoztam ott nagyon sok olyan szocialistával, akik többsége már nem él. Ahogy a temetésekre járunk, bevillannak közös dolgaink képei. Nekik is tartozom azzal, hogy legalább felemelem a szavam amiatt, amit fontosnak tartottak. Többet úgysem tehetek már.

kiss_peter.jpg

A közösségünk itt dolgozott, itt hoztuk meg azokat a döntéseket, amelyekre jónéhányan még ma is büszkék vagyunk a kerületben. Csatáztam érte a 2000-es évek közepén — akkor is párthelyiség-mizéria volt, és egy rövid nem tudtuk, maradhatunk-e vagy sem. Folyamatosan fejlesztettük, javítottuk; a kerületből sokan a Piros Pontban találtak megoldást egy-egy problémájukra. Éppen ez egy valódi párt működésének lényege: találkozni kell a választókkal — egyrészt, hogy megismerhessük gondjaikat, másrészt hogy a politika eszközeivel és kapcsolataival segíthessünk nekik. Nem a pártközpon- tokban, hanem azokban a helyiségekben, amelyek közül most újabbakat élnek fel — hogy legyen pénz a pártközpont fenntartására.

Kevéssel az ezredforduló után olvastam egy „belső” tanulmányt arról, hogy az MSZP népszerűsége (ami akkor országosan 30 % körül volt) milyen szorosan összefügg azzal, hogy az egyes választókerületekben hány helyiséget üzemeltet. Több „házikó” — több választó. Azóta egyfolytában adogatják el az ingatlanokat és egyfolytában csökken a népszerűségük (mára országosan 1 % körül van, azaz gyakorlatilag nincs).

Ez dühöngésem egyik oka. A másik meg az, hogy lehetett volna ezt tisztességesen is csinálni.

Volt, aki azt mondta, bírálatommal az MSZP-t bántom. Ez nem igaz, a volt pártomra eddig se és továbbra se mondok vagy írok rosszat, de hamis az a nézet, amely egy szervezetet azonosít annak vezetőivel. (Tudjuk persze, hogy Magyarországon vannak „személyes”, illetve „családi” pártok is, de az nagyon nem baloldali dolog.)

Nem szabad összetéveszteni a tartalmat és a szerkesztőket. A tartalom a párt, a szerkesztők annak vezetői. A tartalommal nincs bajom és nem is lehet — elkötelezett baloldaliként képviselem értékeit. Nem tagadom meg azt, ami az MSZP a múltban volt, amit akkoriban akart, amikor részese voltam. De fellépek azok ellen, akik hülyének nézik tagjaikat — például ellehetetlenítik helyi szervezeteiket. Ez így tisztességes.

Hiányzik a régi MSZP és azok, akik azt megtestesítették. Nem örülök annak, hogy a volt pártom bajban van, és különösen nem annak, ahogy maga ellen dolgozik.

Végül hadd kérdezzem már meg: ki árt a pártnak? Az, aki „furcsa” körülmények között, az érintettek megkérdezése nélkül eladogatja párt megmaradt vagyonát, vagy az, aki szóvá teszi, hogy ez azért mégsincs rendben?

Hunvald György

750. Jaj Berci, Tóth Berci

Továbbra sem szállok le a kerületi MSZP ingatlan áron aluli eladásáról. Már nyilvános adat ki a vevő – és egyre nagyobb disznóság körvonalazódik. Jaj Berci, Tóth Berci! Ugye nagyon fontos volt eladni az MSZP VII. kerületi székházát potom 80 millió forintért Skarina Elena-nak egy nappal a leköszönésed előtt. A tulajdonlap szerint, ugyanis ő vette meg.

toth_bertalan2.jpg

Csak ismétlem 196 négyzetmétert 80 millió forintért, tehát 400 ezer forintos négyzet- méter áron az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán. Ott, ahol a hasonló földszintes utcai bejáratú közepes állapotú ingatlanok négyzetméterárát minimum másfél millió forintért mérik.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Skarina Elena* hol olvasta azt, hogy ilyen kedvező áron árulja a vezetésed alatt álló elnökség.

Biztos vagyok benne, hogy olyan hibát nem követtél el Berci, hogy nem nyilvánosan hirdettél meg egy pártingatlant, amit előtte közpénzből és tagdíjakból vett meg a párt. De azért kérdeném:

 • Volt-e értékbecslés a helyiségről?
 • Érvényes volt-e az eladás pillanatában?
 • Ugye hat hónapnál nem régebbi volt az értékbecslés?

Minden kérdés legalább két újabbat szül. Például: vajon az MSZP Felügyelő Bizottsága, aki(k) a pártvagyon kezelését ellenőrzi(k), mit tud/tudnak erről az ügyletről?

Nem kell ide Fidesz, a párt emberei maguk számolják fel a pártot.

*A vevő Skarina Elena igencsak jó ismerőse „véletlenül”
egy prominens MSZP-s. A monogramja E.B. 

749. Mit találtam 2006-ból…

Az országban elsőként vezettük be ekkor a kerületi lakók gyermekeinek az ingyenes jogosítvány megszerzését. Ne tévesszük össze a mai állapottal, mert ma nem ingyenes csak részleges támogatást kapnak a gyerekek, az állam a KRESZ vizsgát támogatja, a kerület a gyakorlati vizsgát, de csak minimális mértékben. Az akkori hír:

jogsi2006.jpg

Erzsébetváros történelme során mindig is Budapest egyik legnyitottabb, a változások iránt legfogékonyabb kerülete volt. Lakosai tisztában voltak azzal, hogy a fejlődéstől nem félni kell, hiszen csak az maradhat az élvonalban, aki képes arra, hogy folyamatosan megújítsa ismereteit, tevékenységét. Mindezt kerületünk mai vezetése is így gondolja. A XXI. század az információs társadalom kora: az Internet nem csupán játék vagy egzotikus ismeretek tárháza, hanem a hétköznapi életünket könnyebbé, munkánkat hatékonyabbá tevő információforrás. Olyan dolog, amire mindenkinek szüksége van.

Ezért Erzsébetváros a legelsők között fogalmazta meg, hogy “e-kerü- letként” kíván működni. Ma már az önkormányzat minden intézménye rendelkezik Internet csatlakozással és a kerület teljes területén lehetőség van széles sávú Internet kapcsolat kiépítésére. Iskoláinkban komoly súlyt fektetünk a legkorszerűbb számítástechnikai ismeretek oktatására. Büszkék vagyunk arra, hogy elsőként tettük lehetővé, hogy az érettségiző fiatalok ingyen megszerezhessék (a jogosítvány és a nyelvvizsga mellé) az európai számítógép felhasználói “ECDL diplomát” is.

További szép estét és hétvégét mindenkinek.

Hunvald György

süti beállítások módosítása