515. Egyedül a világon

2020. szeptember 28. - HunvaldBlog

(avagy: A gyermekmondókák szintjén)

Három hete egyszer nekifeküdtem, és úgy fél órát keresgéltem az MNB honlapján. Sze- rettem volna megtalálni Matolcsynak azt a tavaszi nyilatkozatát, amelyben kijelentette, hogy a koronavírustól a világ minden más országában visszaesik a gazdaság, nálunk azonban 2–3 százalék növekedést vár. Nem találtam meg, elszontyolodtam, és hagytam a témát a fenébe.

matolcsy_spiral.jpg

Szerencsére nem csak én emlékeztem erre a nagy horderejű bejelentésre, hanem a 24.hu is — rámutatva, hogy a jegybank máig érvényes hivatalos "előrejelzése" +0,3–2 százalék. Ma véletlenül rábukkantam a nagy bejelentésről beszámoló cikk linkjére a magyarhang oldalon: a link döglött, csak az írást illusztráló kép érhető el (be is másoltam ide).

A többi elemző persze már tavasszal is 4–5 százalék körüli visszaesést becsült (naná, nem hülyék). A Világgazdaság c. lap elemzői szerint a visszaesés 4,3 % körül várható. Varga Mihály szerint a gazdaság 5 százalékkal zsugorodhat.

Magyarbasi eközben töretlenül bízik Matolcsyban, sőt. "Ha megnézzük az elmúlt évek magyar gazdaságának adatait, csodálatosak, és ez részben a nemzeti banknak köszönhető. A tények bizalmat keltenek" — fejtette ki a Reuters tudósítójának.

"Én vagyok én és te vagy te. Ki a nagyobb szamár: én vagy te?"
(Sulinet: gyermekmondókák)

Fügedi Ubul

514. Egy botrány anatómiája

Hobbiból fejlesztett algoritmussal fenyegeti a tudomány szabadságát
Palkovics László minisztériuma (via Qubit

Egy botrány anatómiája -- avagy hogyan rúgta fel Palkovics a tudománypolitikai etikett legelemibb normáit is az OTKA-pályázatok sorrendjének önhatalmú megváltoztatásával. (Melynek következtében kormányközeli emberek jutottak tudományos támogatáshoz).

palkovics2020-2.jpg

Szóvá tették az akadémiai tudományosság képviselői (közöttük egyébként kormánypárti szimpátiájú emberek is), hogy a Palkovics által követett gyakorlatnál már az is etikusabb lett volna, ha egyszerűen beleírják a törvénybe, hogy a miniszter bármikor felülbírálhatja a szakmai szervezetek által a pályázatokban megállapított sorrendet.

De ebben a formában ez nincs benne a törvényben. (A vonatkozó jogszabályba 2014-ben bekerült passzus sem tekinthető ennek kifejezett kinyilvánításának. „A Kormány által ki- jelölt szerv vezetője egy adott pályázati kiírás vonatkozásában dönthet úgy, hogy a pályázatok a (2) bekezdésben [tehát a szakértői testületek által] meghatározott rendtől eltérően kerülnek értékelésre.”).

Erre mondom én azt, hogy "Legalább a látszatra adjatok, hogy a macska rúgja meg!" Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a törvény rég nem a társadalmi élet normális kereteinek kialakítását és biztosítását szolgálja, hanem 2010 óta egyszerűen a hatalmon lévők nyers érdekeit hivatott írott formában kifejezni. De hogy még ahhoz sem veszik a fáradtságot, hogy saját akaratukat törvénybe iktassák?

Marosán Bence Péter

513. Hallod, hogy dübörgünk?

Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja. Szijj ártó: "azt gondoljuk, hogy a patrióta gazdaságpolitikának igenis helye van a Nap alatt, ragaszkodunk hozzá, hogy a gazdaságpolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és természetes, hogy a gazdaságpolitikák magukon viselik a nemzeti sajátosságok jegyeit." (via 444.hu

szijjarto2019.jpg

A "patrióta gazdaságpolitika", azaz a merkantilizmus fokozatosan, a 17. századra kialakult makroökonómiai irányzat — volt. Rendszerét Franciaországban Jean-Baptiste Colbert, Angliában Thomas Mun dolgozta ki. A gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a belföldi termelőket védővámokkal és egyéb, részben gazdaságon kívüli eszközökkel védték a hatékonyabban termelő külföldi versenytársaktól — tehát fékezték az importot és ösz tönözték az exportot. Idővel ezt az elvet azzal egészítették ki, hogy ha már importálnak, azt lehetőleg saját gyarmataikról tegyék. Pozitív szerepe az volt, hogy a középkori városi keretből kilépve megtette az első lépéseket az egységes nemzetgazdaság kialakítása felé, és ezzel erősítette a polgárságot.

A kevésbé hatékony módszerek preferálása azonban gátolta a gazdaság tényleges fejlődését, konzerválta a termelés túlhaladott módszereit. A koncepció elméleti alapjait egy évszázaddal később Adam Smith apró darabokra szedte; jelentősége mára pusztán tudománytörténeti.

Mindennek ellenére azóta is több demagóg, populista vezető próbálkozott bevezetésével — részben azért, mert jól eladható politikai szlogeneket ("nemzeti érdek védelme" stb.) tudtak rá felfűzni, részben pedig mert ezeket a hangzatos jelszavakat maguk is elhitték. Kellett hozzá a nagy belső piac és a természeti erőforrások bősége, ami miatt bízhattak az önellátás sikerében és kellettek a szomszédos, illetve bekebelezett országokból kialakított gyarmatszerű perifériák. Típusosan ilyen volt a második világháború utáni Szovjetunió és Kína.

Az összes ilyen kísérlet a protekcionista gazdaságpolitikával próbálkozó országok fokozódó elmaradásához vezetett. Matt Ridley A józan optimista c. könyvében kiváló példákkal vezeti le, hogy azokban az esetekben, amelyekben egy ország — akár egyoldalúan is — leépítette a behozatali vámokat, gazdasága felívelt, ha viszont vámokkal kezdte védeni belső piacát, mindig lemaradt. A leszakadás különösen gyors és látványos olyankor, amikor egy kis ország próbál meg bezárkózni; ennek szélsőséges példája Észak-Korea.

Végképp káros a bezárkózás bármely eleme a hozzánk hasonlóan kis és nyílt gazdasá- gokban. Pontosan látjuk, hogy az állami eszközökkel támogatott "nemzeti tőke" legfőbb jellemzője a korrupció, és a gazdaságból így kivont tőkét "értékálló" vagyonná lényegítik át. Az egyetlen eltérés a klasszikus merkantilizmustól, hogy ez a vagyon alapvetően nem nemesfémekben, hanem ingatlanokban manifesztálódik.

Fügedi Ubul

512. Ökörsütés

2018-ban, szűk egy hónappal az országgyűlési választás előtt maga Orbán Viktor miniszterelnök adta át nagy csinnadrattával a projektet 12 év alatt 12 milliárd forint adókedvezménnyel támogató állam nevében a Mol és a japán JSR közös műgumigyárát. Két és fél évvel később azonban még mindig nem működik rendesen” – írja a HVG.

Közismert történelmi anekdota: Az 1994-es választási kampányban Schamschula György, a Boross-kormány közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere átadta egyebek közt az M1 autópálya Győrt elkerülő (18 km-es!!!) szakaszát. Volt ott népitáncbemutató is meg ökörsütés a nép egyszerű gyermekeinek élvezetére. Aztán mindenki hazament, és a for- galom továbbra is Győrön át haladt, mert a leállósávok még nem készültek el, márpedig azok nélkül a pályát nem szabad használni.

schamschula.jpg

Ja, az ökör befülledt, és a KÖJÁL dögkútba dobatta az egészet.

Magyarbasi méltó utóda a sikerdíjairól elhíresült miniszternek — de nem kell aggódnia, mert KÖJÁL már nincs.

Fügedi Ubul

***

Schamschula 1993 és 1994 között volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter (MDF). "Nem tudok elmenni a vizsgálóbizottság ülésére, mert aratás van" – mondta 2004-ben, mikor parlamenti vizsgálóbizottság elé citálták, ahol azt vizsgálták, mitől lett olyan drága az M5-ös autópálya útdíja. A koncessziót ő kötötte.

511. Titokszakértő

Semmiből felbukkanó jelöltek küzdenek egymással
a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöki posztjáért – írja az Átlátszó

Nincs olyan kis szakmai vagy társadalmi szervezet, amelynek az elnökségéért ne érné meg "lehajolni". A gondosan megtámogatott lehajlók egyúttal garantálják, hogy az adott szervezet képviselője lojális partnere lesz az államnak — ha annak netán erre szüksége lenne. A pártállami rendszer működésének karakteres mechanizmusa volt a kooptálás. Ez azt jelentette, hogy ha a választott testülepekben ciklus közben megürült egy hely, annak betöltésére nem írtak ki pótválasztást és nem is léptettek előre valamiféle póttagot, hanem a testülep maga választotta meg a létszámot kiegészítő új embert.

ejtoernyos.jpg

Ezért ha egy megbízható kádert el akartak helyezni valahol, többnyire lett valaki, aki hoppá, egyszercsak lemondott tagságáról, és a helyére a többiek — nyílt szavazással, egyhangúan — kooptálták a jó kádert. Az ún. ejtőernyőst meglehetős gyakran a következő ülésen már a testülep — és ezzel az egész szervezet — vezetőjévé is megválasztották (ugyancsak egyhangúan és nyílt szavazással).

Manapság erre semmi szükség. A szervezet választásra jogosult tagjai pontosan tudják, hogy ha nem a jó kádert választják meg, akkor egyrészt mindenféle elvonásokra számíthatnak, másrészt az adóhatóság rendszeres vizsgálataira meg különféle vegza- és szekatúrákra. Márpedig ők nem hülyék, hogy kiszúrjanak magukkal.

A Magyarbasival Együttműködés Rendszere sokkal hatékonyabban zárkózik magába, mint anno Kádáré tette.

Fügedi Ubul

***

Önmaga jelöltjeként indul kamarai elnöknek az IM volt miniszteri biztosa. A bírósági eljárásokban speciális feladatokat ellátó — például az egyes szakkérdésekben kevésbé járatos bírákat tájoló szakvéleményeket készítő — igazságügyi szakértők kamarája, a MISZK szeptember 28-án tartja a tisztújítást, az ajánlások fordulója a napokban zárult le. A korábbi elnök nem indult. (via 24.hu / Spirk József)

510. Most a Klubrádió a soros

Mondhatták volna inkább azt,
hogy nem szeretik a Klubrádiót.
(Arató András) 

Nem mondanám, hogy nagyon meglepődtem, lassan már nem telik el úgy egy hónap, hogy a NER valamelyik nyúlványa ne ugrana rá a még meglévő független médiára. Most épp a Klubrádió volt a soros: a héten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – kizárólag a fideszes tagokból álló Médiatanácsa – úgy döntött, hogy elveszi a Klubrádió frekvenciaengedélyét. Azaz,  mondvacsinált okokra hivatkozva nem hosszabbítják meg a médiaszolgáltatási jogosultságukat.

klubradio1.jpg

Közleményükben ezek a független fideszes jóemberek ezt írták:

… a frekvencián sugárzó Klubrádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amely jogsértések miatt a Médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A Klubrádió jogosultsága 2021. február 14-én jár le, s a Médiatanács döntése értelmében pályázat lesz kiírva a 92,9 MHz-re, így a Klubrádió frekvenciája pár hónap múlva szabad préda lesz. Addig meg csakcsak előkerítenek valahonnan egy jóarcú NER-kompatibilis szerkesztőhelyettest (mint pl. az Indexnél), aki aztán pályázatával csont nélkül viszi majd a frekvenciát. És ágyő, Klubrádió. Is.

Pedig ők aztán soha, de soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek velük egyet. Lósz@rt nem.

***

Ezekre a „bűnökre” hivatkozva némítják el a Klubrádiót. A Media1 felvilágosítást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, milyen konkrét jogsértéseket követett el a Klubrádió, ami alapján úgy vélte a Médiatanács, hogy a Klubrádió jogosultsága nem hosszabbítható meg.

509. Az úton végig kell menni

Az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága úgy döntött, feloszlatja a párt Pest megyei szervezetét. A döntés értelmében így Pest megye nem delegálhat kongresszusi képviselőket a párt szeptember 19-i tisztújítására, ahol új vezetőket választanak majd a küldöttek. (via Népszava

A kisgazdásodás útján is. Ahogy egy szebb napokat látott párt népszerűsége az 5 és 10 % közötti sávba csúszik vissza, a párt eszkimóinak (azoknak az embereknek, akik választott tisztségeikből vagy a választott tisztségviselőktől kapott jövedelmükből élnek) rá kell döbbenniük, hogy már nem jut mindőjüknek fóka.

marosan1.jpg

Kétségbeesve figyelik, hogy választóik tekintete, amely alig pár éve még melengetően ragyogott rájuk, most egyre halványabban pislákol.

Gyorsan agyonverik hát még akit lehet.

Fügedi Ubul

P.s.: Őfelsége ellenzéke — ahogy ez kívülről látszik: „gyakran úgy érzem, nincs itt igazi demokrácia, mert játszanak: nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzékiek is. Színjáték van, igazi demokrácia nincs, a Fidesz »egypártrendszere« pedig egyre erősebb.” (Nick Thorpe, a BBC tudósítója – 444.hu)

508. Ez itt a reklám helye

„Legfőbb célunk, hogy pontos és pártatlan hírekkel lássuk el az olvasókat.”
(Munk Veronika) 

Ez most itt nálam is a reklám helye. Mert ugyan két napja már megosztottam a hírt a Facebook-on, de ott csak az ismerősök láthatják, így most felteszem ide a blogra is – mert fontosnak tartom, és mert remélhetőleg így több emberhez is eljut, eljuthat.

telex.jpg

Tehát: péntek délután az Indextől még júliusban távozó újságírók elindították új lapjuk, a Telex támogatói oldalát. Aki úgy gondolja, hogy szükség van egy korrekt, kritikus és független lapra, az 3.000-től 15.000 ezer forintig terjedő értékben támogathatja őket. Egyszeri és rendszeres támogatásokat is várnak; az oldalon pedig egy számláló is látható – ezen pontosan követhető, hogy eddig mennyien adakoztak. Ma este nyolcig például majdnem 22 ezren támogatták őket.

Sok sikert kívánok nekik, és ezzel mindannyiunknak is.

Hunvald György

P.s.: A fentebb belinkelt támogatói oldalon Munk Veronika, a Telex főszerkesztője (és az Index volt főszerkesztő-helyettese) részletesen beszél arról, hogy szándékaik szerint a tervezett lap milyen is lesz. Tessék megnézni, meghallgatni. Érdemes.

507. Szemét egy kormányunk van

Na még egyszer: az előző poszt végére még odabiggyesztettük hogy a minisztérium nem csak Iványi iskolájától, hanem az Igazgyöngy Alapítványtól is megvonja a fél támogatást – merthogy szerintük egyiknél sem térül meg a befektetett összeg. Bzzzmeg! Nem térül meg a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása! Nehéz visszafogottan, úri módon reagálni erre a gazemberségre. (Az meg már csak dísz a fekálián, hogy a „nemmegtérülésen” kívül a megvonást mindkét esetben sunyi módon a járványhelyzettel "indokolták".)

l_ritok2020.jpg

Megj.: Két és fél milliárd forintos azonnali segítséget kap a Lázár János vezette Tenisz Szövetség – ha már 3 és fél milliárddal nem tud a szervezet elszámolni. A teniszszövetségnek (a hiány okainak feltárása nélkül) adott 2,5 milliárdból éppen ezerötszáz év ilyen plusz képzés jönne ki.

Ma reggel L. Ritók NóraFacebook-on számolt be arról, hogy pár nap alatt – civilektől, támogatóktól – összejött az Igazgyöngytől megvont támogatás.

Százasával töltöttük le az utalások adatait, és még nem is tudtunk mindenkinek visszacsatolni, de dolgozunk rajta folyamatosan. Ismerősök és ismeretlenek, régi támogatók és új elköteleződők, kisebb összegeket küldők, és nagyobb támogatások egyaránt voltak közöttük. Mellettünk megerősítő, nekünk drukkoló, néhol dühös üzenetek, melyek segítenek nekünk is feldolgozni érzelmileg ezt az egészet.

Csakhogy ezen a cinikus aljasságon semmit nem változtat, hogy a civilek összedobták azt, amit az EMMI (vagy ha úgy tetszik: az állam) elvett az Igazgyöngytől. Főleg úgy nem, hogy időközben az is kiderült, hogy jövőre a teljes kiegészítő támogatást megszünteti az EMMI, és akkor már 17 millió lesz a hiány.

Szemét egy kormányunk van, na.

***

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a berettyóújfalui kis- térségben működik 1999 óta, és az egyik legismertebb nyomor és gyerekszegénység ellen küzdő civil szervezet Magyarországon. Fő tevékenysége a tehetséggondozás és személyiségfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekekre. Az alapítvány vezetője L. Ritók Nóra 2018 decemberében vehette át a Prima Primissima közönségdíját.

506. Soha nem bocsájtja meg

… ha valami jót tettél vele.

Megvonja Iványi Gáborék iskoláinak kiegészítő támogatását a kormány. Az Emmi szerint nem térül meg az, amit az elmúlt másfél évtizedben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeire fordítottak. (via HVG)

ivanyi_gabor2017.jpg

Vigyázz, le fog mészárolni! A Mészáros-munkához, ahhoz ért.
Előzmény, 2017 májusából (via Fügedi Ubul)

*

A hála nem politikai kategória

Ezt eredetileg Pozsgay Imre mondta roppant keserűen élete nagy kudarca, a "négyigenes" népszavazás után. Ez a mondat élte őt túl, sőt, szállóigévé vált. Napjainkban fejlődik jelszóvá, válik kormányunk vezérfonalává.

Nemcsak Orbán V., de az egykori FIDESZ jóformán minden, ma vezető pozícióban levő tagja Soros Gy. pénzéből tanult, illetve vált profi politikussá — ahelyett, hogy valaha is dolgozott, a munkájával értéket teremtett és pénzt keresett volna. (Némileg kivétel Kövér László, aki Soros-ösztöndíjassá válása előtt dolgozott néhány hónapot az állampárt központi bizottságának "elméleti" műhelyében, a Társadalomtudományi Intézetben.)

A rendszerváltás időszakában Soros egyértelműen a FIDESZ mellett kötelezte el magát. Zsákszámra öntötte nekik a pénzt, mert őket látta a jövő ígéreteinek. Nos, eljött a jövő, amiért annyit dolgozott, és ő fontos szerepet játszik benne: ő a főellenség.

A FIDESZ első nagy botránya a székház-ügy volt (emlékszik még erre az ordenáré disznóságra vki?) — ekkor vette át a finanszírozást Simicska Lajos, a párt akkori pénztárnoka. Az ügyletből kapott pénz nagy részét többszörös, durva ÁFA-csalásokkal saját zsebébe játszotta át, majd immár formálisan a párton kívülről finanszírozta annak működését és akcióit. Ez az átjátszás volt az ún. Kaya Ibrahim – Josip Tot ügy, és a pártban maradt elvtársak befolyásának köszönhetően a rendőrség gyakorlatilag semmit sem tett e bűncselekmények felderítésére. El is évültek, ahogy kell. A politikailag célzott állami megrendelésekből Simicska milliárdossá vált, Magyarország pedig elindult fölfelé a világ országainak korrupciós rangsorában.

Amint korábban Soros, Simicska is zsákszámra öntötte a pénzt az immár kisbetűs Fidesz kasszájába, de mint egykori alapító, fenntartotta a jogot, hogy beleszóljon, mire is költik azt. Orbán ezt nem tűrhette: szép csöndben kiépítette saját klientúráját olyan emberekből, akik nem szólnak bele "a dolgába" — és ezen emberek gyarapodásán lemérhetjük, mi is ez a dolog. Simicskának is mennie kellett hát, de még egy fontos szerepet el kell játsszon: ő az alellenség.

Az a rengeteg pénz, amit Orbán körei lenyúlnak, az Európai Unióból érkezik. Annyi jön, hogy marad belőle még az ország gyarapítására is. Nagy kár, hogy ennyire rosszul, ennyire kevéssé hatékonyan költik, pedig fordíthatnák akár Magyarország fejlesztésére, felzárkóztatására (oktatás, egészségügy) is. Ráadásul az Unió a maga döcögős-akadozós módján megpróbálja ellenőrizni, mire is költjük. A reakciót akár sablonosnak is mondhatnánk: bele akarnak szólni, mire költsük, amit tőlük kapunk, tehát ellenségek. Állítsuk meg őket!

Kisebb szervezetek (Norvég Alap stb.) ráadásul eleve nem adják le az államgépezet működtetőinek az "alkotmányos költséget", hanem maguk akarják meghatározni, kik és milyen célokra osszák szét azt a pénzt, amit önként, puszta segítő szándékból adnak. Ez végképp tűrhetetlen: civil az, aki a pénzt a költségvetésből és a Fidesz-stb. pártkasszájából kapja, és ezért fő tevékenységeként a kormányt propagálja. A többi: "álcivil", és mint ilyen, megbélyegzendő ellenség.

Igen, igen, a hála nem politikai kategória. Hanem ún. "emberi". A társadalmi együttélés egyik alapja, a polgári erények egyik legszebbike. Aki a kenyéradó kézbe beleköp, vígan lehet sikeres politikus. De attól még sötét lelkű gazember marad.

*

Szegény Iványi mindössze a Pestre felkerült fiatalember beilleszkedését segítette afféle mentoraként. Ennek jeleként ő is eskette össze az akkor még nagyon hálásnak tűnő ifjút Lévai Anikóval, ő lett első gyermekük keresztapja stb. stb. Viktorunk pedig ezeket a dolgokat — ahogy fentebb említetteket is — jól megjegyezte magának. Tudott várni. De amikor már kockázat nélkül megtehette, leszámoláshoz látott. Nem kapkodta el a dolgot; ki akarta élvezni minden lépését. Mostanra teljes a diadala: Iványi még teszi amit tud, de a korlátok egyre szorosabbak.

P.s.: Iványi Gáborék után újabb, hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolától veszi el* Magyarbasi a plusz pénzt. Nehogy má' még elkezdjék magukat rendes embernek képzel- ni! Tanulják meg ezek a kis szarosok, hol a helyük a világban! Társadalmi mobilitás? Piha!

*Ahogy Iványi Gáboréknál, itt is a járványhelyzettel indokoltak.