Hunvald-blog

Utolsó kommentek:

törppicur 2023.01.26. 12:14:20

Picit sok itt a csúsztatás.
1. Kivizsgálni háborús bűnöket kell, nem oroszok által elkövetett bűnöket. Amúgy erre megvannak a szükséges szervezetek, minek még egy. A még egy meg olyan lenne, még abban az esetben, ha az ukránok bűneit is vizsgálhatná, mint amelyik minket időnként vizslat a kész eredmény meghozatala után.
2. Az EU parlamentjében a nem szavaz, nincs ott, tartózkodik, stb. a ballib érdekektől függően szabadon választott. Ld. Magyarország megítélésekor a tartózkodók átsorolása.

Bejegyzés: 773. A gyávaság Csimborasszója

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.12.03. 14:19:48

Miért van az az érzésem, hogy a végén mi leszünk megszopatva?

Bejegyzés: 759. Twitter, a magyar diplomácia eszköze

Kage kyōi 2022.11.29. 22:16:19

de akkor "cui prodest" kinek az érdeke?
ki volt akkora nagy csizmában, hogy az ország vezetője is féljen tőle?

Bejegyzés: 758. Hirtelen halál és a drága gáz

Kangörcsös TSZ elnök 2022.11.24. 20:00:55

A Mózes sztori az elejétöl sántít...
Valójában úgy volt, hogy felment Mózes a hegyre(majd kiköpte a tüdejét) és megpillantotta a mívesen faragott kőtáblákat. Ejj, de jók lennének otthon a falon, irigyelnének a szomszédok, gondolta.
Az Úr elkapta vágyakozó pillantását és megkérdezte:
-Tetszenek?
-Igen Uram, nagyon!
-Szeretnél belőlük?
-Mennyibe kerülnek?
-Neked ingyen adom. Mennyit kérsz?
-Ingyen? Az összeset!
Így lett tíz parancsolat, a rosseb egye meg. Néhányat igazán ott hagyhatott volna...

Bejegyzés: 754. Mózes és az oroszok

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.11.12. 08:48:14

@Rodney_2: mi van birca, elfelejtetted a bircás nicked jelszavát?

Bejegyzés: 752. Nincs „szürke zóna”

parttalan 2022.11.11. 16:24:56

Hozod a formád, bolsevik. Mindig a külföld seggét kell nyalni és az igazságtalan vádakat magatokévá tenni a hazátok érdekeivel szemben. Előbb Moszkva, aztán egy gyors irányváltással Washington és Brüsszel...nektek mindegy, csak legyen éppen kinek nyalnotok.

Bejegyzés: 752. Nincs „szürke zóna”

Rodney_2 2022.11.11. 04:48:07

Hosszú idő óta a legidiótább német kormányhoz van szerencsénk és annak is talán legalkalmatlanabb tagja ez a degenerált Baerbock (képzeljük el Fegyőrt mint magyar külügyminisztert: állandó kabaré és nemzethalál). Már amikor kiderült hogy ő lesz a külügyminiszter és még nem csinált semmit, aggódtak a német sajtóban hogy hű hát ez nem lesz jó. Aztán amikor már egy hete tevékenykedett és nyilatkozgatott, akkor az egész világ rajta nevetett. Na ez a nagy befenyítő...

Az egy másik dolog, hogy az újságíró is hülye: mi az hogy "befenyítette"??? Egy hülye liba mondott egy baromságot. A valóság az, hogy a magyar parlament fenyítette be a NATO-t az új tagok jóváhagyásának halogatásával. Jó lenne ha a sok debil zöld és ballib politikus felfogná, hogy ha tovább akadályozzák az EU pénzek kifizetését, akkor jön az a szép új világ amikor a magyarok (a lengyelekkel együtt) szépen meg fognak akadályozni minden fontos döntést, beleértve az öngyilkos zöldülést, kötelező buzulást és más ilyen baromságokat amik a degenerált nyugati zöld-ballib politikusok kb egyetlen életcélja.

Bejegyzés: 752. Nincs „szürke zóna”

Cpt. Flint 2022.09.26. 14:58:32

"Azt azonban nem tette hozzá, hogy ez a szándék a normaszövegben még utalás szintjén sem jelenik meg" Hátizé... mondjuk a rendelet címében?
"287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról"
Plusz a preambulumban konkrétan hivatkozik a veszélyhelyzetet definiáló 2022. évi VI. törvényre, szóval nem csak úgy a levegőbe veszélyhelyzetezik.

"a védett fajok és állományaik sarjaztatással lerontására. Az akác nem védett: éppen ellenkezőleg: Amerikából behozott özönnövény"
A (jogszabályban deklaráltan) erdőalkotó fafajok közül csak néhány, ritka, kis területen előforduló, esetenként endemikus faj védett (kapásból csak a berkenye fajok zöme és a szőrös nyír ugrik be). A gazdálkodás szempontjából jelentős fafajok NEM VÉDETTEK. Az erdőTERÜLETEK lehetnek védettek, az ilyenek között viszont jócskán vannak akácosok (és vörös tölgyesek, fekete diósok, nemes nyárasok, fenyvesek) is. Természetesen védett területen is lehet gazdálkodni, az érvényes erdőterv a természetvédelmi hatóság előírásainak figyelembe vételével készül.
A sarjaztatás "lerontó" hatása nézőpont (az adott erdő fenntartási/termelési céljának) kérdése, ahogy azt fentebb írtam.

A végső konklúzió az, hogy (Zambó Péter stílusának, politikai irányultságának, illetve nyilvánvalóan irányított kommunikációjának kérdései mellett) kritikus cikket az írjon, aki vagy elég ideje műveli az adott szakmát, vagy legalábbis kellően tájékozott benne. Máskülönben a hibák miatt a szakembernek hiteltelen lesz, a laikust meg félretájékoztatja, esetenként csak hergeli. És még a végén joggal kerül be a "szokásos tudatlan, ámde elfogult megmondóember" kategóriájába.

Bejegyzés: 725. Az ember, aki mindig igazat mond

Cpt. Flint 2022.09.23. 13:40:17

"Méghozzá az az olcsó fajtája, amelyben az erdő nem a kivágott fák elhullatott terméseiből, hanem a tönkről, illetve a földben hagyott gyökerekről újul fel. "
Termőhelynek megfelelő őshonos faállomány esetén, amennyiben van magtermés, akkor az arról való felújítás alapvetően semmivel sem drágább a sarjaztatásnál. Lehet persze érvelni azzal, hogy a sarj eredetű csemete vitálisabb és így kevesebb ápolást igényel, viszont ott meg sarjválogatást kell végezni.
"az erdőirtás ettől annyiban különbözik, hogy a gyökereket is kiássák" Hátizé... az erdőirtás alapvetően nem egy erdészeti szakkifejezés, hanem egy köznyelvi... de ha erdészetileg nézzük, akkor talán az "erdőterület más célú igénybevétele" fogalmat fedhetjük le az "erdőirtás" kifejezéssel, azaz amikor kivágjuk a faállományt ÉS NEM IS AKARJUK, HOGY FELÚJULJON, mert valami egyéb tevékenységet fogunk végezni a területen (szánkópálya, radarállomás, bánya, lakóterület stb.). Nyilvánvaló, hogy ilyenkor nem kerítünk (legalábbis nem erdővédelmi céllal) és tökmindegy, hogy mi lesz a lepotyogott maggal/terméssel. Kiásni egyébként a legritkább esetben szokták a tuskókat. Ha nem zavarja a tevékenységet, akkor benn hagyják, majd elkorhad. Egyébként meg géppel szétfúrják, szétmarják, esetleg kihúzatják vagy tolólappal kitolják. Nyilván, ha építeni fognak vagy bányászni, akkor meg a felső talajrétegnek amúgy is mindenestől menni kell...
"A vágásforduló csökken és vele a fák átlagéletkora" Ez mitől csökkenne? A vágásMÓD megváltoztatásától alapvetően nem csökken a vágáskor.
"a sarjakról megújuló erdőben pont azok a fák vannak, mint a tarvágás előtt voltak. Igaz ugyan, hogy a kivágni kívánt erdőkben ezek értékes bútorfává cseperedtek volna, így pedig tűzifának kótyavetyélik el őket, de ez a természetességi állapotot jottányit sem befolyásolja." A sarjról való felújításhoz erdőtervmódosítás kell. Természetvédelemben dolgozóként azt kell mondjam, hogy a sarj felújítás több természetvédelmi szempontból is előnyös: 1. a genetikai állomány a már jelen levő állományéval egyezik, ami jó eséllyel a területen őshonos génkészlet, és nem valahonnan hozott, mesterségesen ültetett csemetéből/magból származik. 2. A sarj eredetű idősebb fák általában gyengébb egészségi állapotuk miatt sokkal több mikroélőhelyet (odúk, sebek, korhadt részek, gombák, rákos kinövések, fagyöngy stb.) "produkálnak", mint a mag eredetűek, ami az ökoszisztéma változatossága szempontjából nagyon kedvező. Mindemellett a Mo-i (és más) bútoripar (legalábbis a tömegtermelés) jórészt forgácslapot használ, aprítéknak a sarj is jó. Cser iparifát sztem elég keveset lehet pl. eladni... tölgyből meg olyan méretek és egyéb követelmények vannak az igazán értékes választéknál, amit kevés állomány teljesít.

Bejegyzés: 725. Az ember, aki mindig igazat mond

Serény Vélemény 2022.08.30. 10:26:14

@Serény Vélemény: Ja, elrontottam: huszonnyolcezer-ötszáznegyvenhat milliárd forint

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa

Serény Vélemény 2022.08.30. 10:24:52

2021. évi XC. törvény
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről *
Az Országgyűlés az Alaptörvény 36. cikk (1) bekezdése alapján Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről a következő törvényt alkotja:

I. FEJEZET
A KÖZPONTI ALRENDSZER KIADÁSAINAK ÉS BEVÉTELEINEK FŐÖSSZEGE, A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG ÉRTÉKE
1. Az államháztartás központi alrendszerének egyenlege és főösszegei
1. § (1) Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2022. évi

a) kiadási főösszegét 28 546 456,1 millió forintban,

b) bevételi főösszegét 25 393 803,1 millió forintban,

c) hiányát 3 152 653,0 millió forintban

állapítja meg.

"28 546 456,1 millió" az annyi mint 28 546 milliárd forint. (Huszonnyolcezermilliárd-ötszáznegyvenhat millió.
Vagy huszonnyolc és fél billió forint.)

Akár tetszik, akár nem a kormány dolga, hogy ennek a pénznek az elköltését irányítsa.

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa

nemecsekerno_007 2022.08.30. 08:13:42

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Iiiigeeen?! Akkor fizethetnénk abból az ő nyuggereiket Töki. Futná.

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa

tiltsál ki te gyökér 2022.08.29. 21:02:33

@belekotty: Nemtom. Kérdezd a jósdás haverodat :D:D::D

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa

tiltsál ki te gyökér 2022.08.29. 21:01:50

@élhetetlen:
" Ezt írtam, hogy ez az akció nem az országról, és nem a tűzijátékról szólt, ettől nem lett erősebb a magyarság tudat, csak te nem érted."
Hát te nyilván érted, ha leírni sem tudod helyesen....

"A kormánynak csak annyi pénze van, amennyit befizetünk, vagy amennyi hitelt vesz fel, és ezt mind nekünk kell fizetni, hiába jössz a túlórával."
És az miért baj, hogy a kormány kifizet embereknek fizetést?

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa

élhetetlen 2022.08.29. 19:36:08

@tiltsál ki te gyökér: Ezt írtam, hogy ez az akció nem az országról, és nem a tűzijátékról szólt, ettől nem lett erősebb a magyarság tudat, csak te nem érted.
A kormánynak csak annyi pénze van, amennyit befizetünk, vagy amennyi hitelt vesz fel, és ezt mind nekünk kell fizetni, hiába jössz a túlórával.
De most hess, mert unlak, okoska.

Bejegyzés: 729. Pótünnepi tűzijáték, pipa
süti beállítások módosítása