Hunvald-blog

Utolsó kommentek:

Pásztörperc 2021.06.21. 01:22:15

Történt egyszer, hogy vmi nagyon képzetlen és nagyon lojális embert neveztek ki a Bükki Nemzeti Park (BNP) élére. Amikor ez az ember megtudta, hogy a nemzeti park szigorúan védett rétjein birkákat meg marhákat legeltetnek, azonnali hatállyal betiltotta ezt a durva természetkárosítást. Két éven belül az elvilexigorúan védett rétek elbokrosodtak, ahogy beindult rajtuk a szukcesszió (beerdősülés), amit korábban a legeltetéssel akadályoztak meg. Nosza, kivezényelték a nemzeti park dolgozóit a láncfűrészekkel meg nyesőollókkal, és elkezdték kapacitálni a répáshutai gazdákat, hogy ugyan, legeltessenek már odafönt megint. Azóta fizetnek nekik ezért — és még így is sokkal olcsóbb, mintha a láncfűrészekkel és nyesőollókkal próbálnák az erdősülést fékezni.

Bardóczi egészen nagyon ért ahhoz, amit csinál. Ezek a megoldások olcsók és hatékonyak.

Bejegyzés: 598. Méhlegelők, juhok, szürke marhák

evilwolf 2021.06.09. 12:22:18

És mondá a Nép szava:
Nincs választásunk. Azért nincs, mert elqrtuk.
Nem tetszettünk forradalmat csinálni.

Bejegyzés: 594. Meg vó't ígérve!

Rodney_2 2021.06.03. 12:53:58

A "zsebszerződések" voltak illegálisak, nem volt rajtuk dátum azzal a szándékkal, hogy majd ha legálissá válnak, akkor ráteszik a dátumot.

Bejegyzés: 589. Csak az ügyvédeknek egymilliárd

consul 2021.06.02. 17:12:11

"Európai Bíróság már korábban kimondta, hogy uniós joggal ellentétes volt a külföldiekkel kötött határozatlan idejű (vagy 2032 után lejáró) haszonbérleti szerződések felmondását kompenzáció nélkül lehetővé tevő törvénymódosítás."

Az Európai Bíróság sosem mondott ki ilyet. A skót hazudik!

Bejegyzés: 589. Csak az ügyvédeknek egymilliárd

Pásztörperc 2021.05.14. 02:17:26

Remélem, mindenki emléxik, hogy az EU 2 %-kal kamatozó hitelét állítólag azért nem vesszük föl, mert Magyarbasi nem akarja az országot eladósítani. Az orosz gigahitelt most ütemezzük át úgy, hogy 4,5–4,96 % legyen a kamata és a NER-korszak utáni 16 évben kelljen visszafizetni az egészet.

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

Pásztörperc 2021.05.09. 23:22:39

@Pásztörperc: "... hanem az". (pardon, nem tudok javítani)

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész

Pásztörperc 2021.05.09. 23:21:46

@moloy: Érzem a jószándékot, de megint "terelsz". Itt ugyanis nem az a kérdés, hogy melyixektor az állami vagyon legjobb kezelője, hanem arról, hogy ki a tulajdonos, és ez a vagyon mostantól nem az állam. Valódi tulajdonosai (státuszuk megnevezésétől függetlenül) a magánalapítványok, pontosabban kuratóriumaik: ezek azok a jogi személyek, amelyek az egyes vagyontárgyakat tetszésüxerint adhatják-vehetik, az ezzel foglalkozó természetes személyeket pozícióikba kizárólagosan kinevezhetik. Ha valamelyikük meg találna halni, pótlásáról az életben maradtak saját hatáskörükben gondoskodnak (kooptálással, ugye ismerős a rendszer?).

Az államnak annyi "beleszólása" maradt, hogy ha az új tulajdonosok a vagyont el akarják kótyavetyélni, mert életük hátralevő részét inkább a Bahamákon örömködnék végig, akkor (ennek gyorsítását is lehetővé téve) az államnak elővásárlási joga van.

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész

Pásztörperc 2021.05.09. 23:09:41

@moloy: Nem szándékozom gyűlöletet kelteni; a hasonlóságra mutatok rá ezzel a találó megnevezéssel. "Türk nyelvű" országgá azután tett minket kormányfőnk, miután megismerte, hogy a példaképül választott Türkménbasit mennyire szereti az ő népe az ő országában. Azóta igencsak mexaporodtak a türkméneknek állított szobrok, a róluk elnevezett közterületek kis hazánkban, fennen hirdetve a két nép, a két államrend hasonlóságát.

Készséggel elhiszem, hogy ez neked nem tetszik, de engedelmeddel ez a kérdés engem nem foglalkoztat. Egyszerűen rögzítem a tényeket, köztük ezt a mind feltűnőbb hasonlóságot.

Érdeklődve várom tartalmi megjegyzéseidet (továbbra is a teljes érzelmi semlegesség jegyében).

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

Pásztörperc 2021.05.09. 23:01:44

@moloy: Magától értetődően ilyen adat nincs, tehát táblázatba se foglalható. A focimeccsen is csak azt tudod, hogy hány gólt rúgtak, de azt nem, hogy hányat nem rúgtak.

A meccs után azért többet beszélünk azokról a gólokról, amelyeket nem rúgtak be — és nem azért, mert hülyék vagyunk, hanem mert közvetett adatokból (ún. ordítóan nagy helyzetexáma stb.) következtetünk ezekre. Hasonló a helyzet a járványügyi adatokkal is:
* tudjuk, hogy hánnyal többen haltak meg a tárgyidőszakban, mint a referenciának választott időszak(ok)ban;
* tudjuk, hogy a referenciának választott országokban mekkora volt ez a különbség.

Itt ugyebár jelentős játéktér adódik, mindkét referencia (időszakok, országok) megválasztásánál; nem is próbálkozom ilyesmivel.

Fenti lehetőségek okán ez a módszer ritkán ad egyértelmű és bizonyító erejű eredményeket. Ezen ritka helyzetek egyike, amikor bármely országgal és bármely naptárilag azonos időszakkal hasonlítasz össze egy adatsort, mindenképpen a te számaid a nagyobbak, és nem kicsit.

Nagyjából ez van most nálunk; elég ciki.

Bejegyzés: 581. A táblázat

moloy 2021.05.08. 14:04:29

@Pásztörperc: A "terelés"-sel kapcsolatban elfogadom: Parlamentünk, a Kormány indítványát fogadta el. Mindig így volt e világi élet: A mindenkori kormányok előterjesztettek, és az a többség, amelyik a kormányt is megválasztotta, elfogadta azt. Ha ezt nem vesszük figyelembe, nem vesszük figyelembe a választási akaratot sem!
Visszatérve a kérdésre: Nem húzhatunk egyértelmű vonalat, hogy ki, melyik szektor a legjobb válsztás, hogy ki legyen az adott állami vagyon kezelője, figyelembevéve, hogy van olyan "vagyon" is (pl.: honvédelem), amely - az USÁ-t kivéve - eleve nem lehet "kiszervezés" tárgya. Az elmúlt időszak igazolhatja a magánosítás hibás voltát is, annak ellenére, hogy lehetnek olyan területek, ahol ellenben beválhatnak. Külső szemlélőként, ill választóként is el kell fogadnunk a választói akarat szerint jogosult döntéshozók bármely irányú döntését. (A döntéssel szembeni kritikával ettől még élnünk lehet/kell.)

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész

moloy 2021.05.08. 13:35:19

@Pásztörperc: Véleményem és álláspontom szerint, ha a "Magyarbasi", stb. kifejezést, kifejezéseket használjuk politikai ellenfeleinkre, az a gyűlöletkeltés célját szolgálja nem a vitát. Légyszí, fogalmazd át a hozzászólásod, hogy érdemben lehessen rá válaszolni!
Így például lehetne beszélnünk, vitatkoznunk: a hitelről/hiteltörlesztésről; várható-e az uniós pénzek fogyatkozása és miért, esetleges pótlásának lehetőségei ; oktatás, eü, állami vagyon, usw. Az, hogy kit/kiket szertnénk a következő időszak kormányának, mit tekintünk, tekintenénk jogállamnak, ezekről nem tartok érdemesnek vitát, mert ezeket a kérdéseket mindenkinek az adott oldalhoz való tartozása válaszolja meg.

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

moloy 2021.05.08. 13:18:37

@Pásztörperc: Nem kívántam a cikk tartalmához hozzászólni, vagy mondandójával vitázni: nem ér annyit (a téma). Ráadásul nekem, egy kicsit zavaros, érthetetlen..., és nem értek hozzá.
(Pozitív gondolkozást keresve: hol az a táblázat, amiben a "hányan NEM haltak meg"-számok szereplenek? )

Bejegyzés: 581. A táblázat

Pásztörperc 2021.05.07. 21:27:20

Nem időpont: időtényező. Mivel ez a kifejezés nem egyértelmű, kifejtését megtalálod a szövegben.

Bejegyzés: 581. A táblázat

Pásztörperc 2021.05.07. 21:24:57

@moloy: Ellenkezőleg: te "terelsz", amikor a parlament döntésére hivatkozol. Valamennyien tudjuk, hogy a parlament ebben a rendszerben formális intézmény: semmilyen gyakorlati szerep nincs; létének egyetlen értelme a kormány kiszolgálása.

Egyebekben viszont egyetértünk: Gyurcsányék naív amatőrizmusa (vacak milliárdos tételek, mint az M6 vagy a kőrösfői völgyhíd) után most a második minőségi ugrást látjuk — egy-egy minőségi ugrás a lenyúlt bevétel, illetve vagyon 1,5–2 nagyságrendes növelésének felel meg.

Közgazdászoxámításai szerint állami vezetőink 2010–2020 között a teljes GDP kb 2 %-át(!!!) játszották át strómanjaiknak; most tértek át a jövedelem átjátszásáról a vagyonéra.

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész

Pásztörperc 2021.05.07. 21:14:07

@moloy: Nem a hiteltörlesztés lesz az új kormány fő gondja, bárki is legyen az új kormányfő (valszeg Magyarbasi lesz az). Ez a kérdés nagyjából harmadrendű.

* ha Magyarbasi marad, a fő kérdés az lesz, hogyan kompenzálja az uniós pénzek várhatóan gyorsuló fogyatkozását;
* ha vmilyen csodák eredményeként a többi párt képes lenne egymással kormányt alakítani, a fő kérdés az lesz, van-e egyáltalán bármi, amit közösen akarnak (mármint azon kívül, hogy ők legyenek kormányon).

Eközben a nekünk fontos kérdések (oktatás, eü, az állami vagyon visszaszerzése, a jogállam újraépítése) legfeljebb vitatémákként kerülnexóba.

Az EU-hitel meg egyáltalán nem.

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

moloy 2021.05.07. 10:31:16

Csak pontosan, szépen...:
"A táblázatban ugyanis nincs időtényező." A kép 3. sorát leszámítva.

Bejegyzés: 581. A táblázat

moloy 2021.05.07. 10:19:55

Ha már a "trükkök kormánya" kifejezés is elhangzott a cikkben:
(Meglepő csúsztatással, mivel a döntést NEM a kormány, hanem a Parlament hozta!)
"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, ..."
Magyarországnak ilyen kormányai jutottak? (Vagy cikkírónk terelne?)

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész

moloy 2021.05.07. 10:04:15

@Hosszupuska:
Tételezzük fel, hogy OV a hitelt felveszi, és el is költi (választás!). Ha utólag az elköltés módját az EU nem tartja majd a hitelmegállapodásnak, ill. a kölcsönszerződésben foglaltaknak megfelelőnek és ezért szankciókkal sújtja Magyarországot, azok a 2022-es választás győztesének vállát fogják nyomni: ha a mai ellenzék nyeri a választást, akkoz az övét! Tehát: az ellenzéknek azért kellene csendben(!) imádkozni, nehogy a kormány felvegye a hitelt...
A probléma az, hogy a hitelfelvétel egy csapda is lehet az ellenzéknek, mert nem tudni mit fog lépni OV, ha mégis megnyeri a 2022-őt. (zsebében a hitellel)

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

Hosszupuska 2021.05.06. 22:48:37

Eltudná. Csak épp nem szeretné, hogy a kedvezményes hitellel járó feltételeket (lásd.: jogállam) számon kérjék, és nem szeretné, hogy a pénz elköltésének módját az EU ellenőrizze. A támogatás ugyan kevesebb, de gyorsan jön, 2022-ig beérkezik. Méghozzá gyakorlatilag feltételek nélkül. Könnyű pénz, le is hajolt érte...

Bejegyzés: 583. Csak a támogatás kell

moloy 2021.05.06. 11:25:18

Zavar az erőben: Most akkor az állam nem jó gazda, vagy már mégis?

Bejegyzés: 582. Olyan elkeserítő ez az egész
süti beállítások módosítása