Hunvald-blog

454. Hírünk a nagyvilágban (1)

2020. március 26. - HunvaldGyörgy

A The Atlantic, az Egyesült Államok egyik rangos folyóirata. Most hétfőn Anne Applebaum (történész és újságíró, a Washington Post rendszeres cikkírója) The People in Charge See an Opportunity címmel egy hosszú cikket szentelt a koronavírus-járványnak, pontosabban annak, hogy egyes országok vezetői miként használják fel ürügyként a járványt hatalmuk megerősítéséhez. Magyarország az egyik negatív példaként szerepel a cikkben.

virus_katonak1.jpg

Pénteken a magyar kormány törvényjavaslatot terjesztett a Parlament elé, amely a „vészhelyzetre” hivatkozva diktatórikus hatáskörrel ruházná Orbán Viktor miniszterelnököt. A javaslat szerint Orbán határozatlan időre a törvényhozással való egyeztetés nélkül bármely törvényt figyelmen kívül hagyhat, a választások és a népszavazások is felfüggesztésre kerül(het)nek.

A karantén megszegése bűncselekménnyé válik és börtönbüntetéssel büntetendő. Az álhírek, hamis információk terjesztése vagy egyéb pánik- keltést okozó információk terjesztése is bűncselekménynek minősül, amelyet szintén börtönbüntetéssel büntetnek.

Nem világos azonban, hogy ki fogja eldönteni, hogy mi minősül hamis információnak, hogy egy hír álhír-e: a megfogalmazás elég homályos ahhoz, hogy a kormány közegészségügyi politikájával kapcsolatos bármely kritikára vonatkozhasson.

Mindezek nem fogják elfedni a tényt, hogy Európában Magyarország az egyik ország, amelyik legkevésbé felkészült a járvány elleni harcra – nem utolsósorban azért, mert kormány politikája sok képzett szakembert, köztük az orvosokat is az ország elhagyására késztetett.

De itt van ez is: „Karanténban a demokrácia – Orbán sötét módszereket vet be” – címmel kommentálta a német Süddeutsche Zeitung a felhatalmazási törvény tervezetét. A szerző szerint, Orbán jól tudja, hogyan lehet a félelemmel politizálni. Ezt a menekültválságban tanulta meg, és azóta gátlástalanul alkalmazza. Most nyilvánvalóan a koronavírus fenye- getését akarja hatalma radikális kiépítésére kihasználni – írja a szerző. (via Hírklikk) 

P.s.: Hétfőn erőből átnyomja a Fidesz az ellenzék által elutasított felhatalmazási törvényt. És már elegendő lesz a kétharmad, miután a törvényalkotási bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette ennek alkotmányosnak nevezett előfeltételét. A tervezet szerint 5 évet is kaphat, aki valótlanságokkal akadályozza a járvány elleni véde- kezés eredményességét – írja az Index. Azt meg hogy mi a valótlanság vagy „rémhír”, azt bizony ők döntik el.

***

Egyszerre nem lehet összefogni és azt mondani, hogy leszarod a másikat, akivel elvileg össze akarsz fogni. És hozzávágni, hogy bármit csinál, bármit javasol, bárhogyan szeretne kompromisszumra jutni, ezt a válságot (IS) te fogod megoldani. Nem lehet levegő után kapkodva, dührohamtól eltorzult arccal üvölteni, hogy ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani. A járványt nem politikai iszapbirkózással, hazugságokkal és rágalmakkal lehet(ne) megállítani, hanem szakmai intézkedésekkel. (Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6915561196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása