Hunvald-blog

860. Emlékezni és emlékeztetni

2024. január 18. - HunvaldBlog

Napra pontosan hetvenkilenc éve, 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg felszabadította a pesti gettót, Európa utolsó, egyben egyik legnagyobb gettóját. Összesen mintegy 120-130 ezer csontig soványodott, elcsigázott fővárosi zsidó élte túl a vészkorszakot, közülük 70 ezren itt Erzsébetvárosban.

getto_terkep.jpg

A gettó határait megszabó belügyminiszteri rendelet 1944. november 29-én jelent meg, a Dohány utca - Kertész utca - Király utca (a Csányi utca kimarad) - Rumbach Sebestyén utca - Madách Imre út - Madách tér - Károly körút (a körúti házak nélkül) által határolt területet december 10-én zárták le. Az itt található 4513 lakásba ekkor több mint 40 ezer budapesti zsidót zsúfoltak össze a város csillagos házaiból, ez a szám gyorsan emelkedett, 1945 elejére elérte a 70-80 ezret.

A gettóban annak hathetes fennállása alatt mészárlás nélkül is több ezer ember halt éhen, és a kivégzéseknek is legalább három-négyezren estek áldozatul. A felszabadulás- kor csak a Klauzál téren több mint 3 ezer temetetlen holttestet találtak.

Tessék emlékezni és emlékeztetni!

P.s.: És ne fedjük azt se, hogy az első, majd a második, végül a harmadik zsidótörvényt a Fidesz által manapság már oly nagyon kedvelt Horthyék úgy hozták meg, hogy pontosan tudták: magyarok százezreit küldik a halálba.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3218306037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása