Hunvald-blog

255. Ez sem kormánygép

2018. augusztus 07. - HunvaldGyörgy

… ha sokat pofáztok, a titkosszolgálatok is elkezdenek vásárolni.
Értve vagyok? (Breyer Gábor) 

Olvasom, hogy a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében újabb gépet vásárolt a honvédség, a hivatalos magyarázat szerint a "légiszállító képesség növelésére". A 444.hu szerint a Dassault Falcon 7X-et használtan vették meg, de az áráról sem a hadügyi tárca, sem pedig a kormány nem ad ki információt, merthogy az most is (hadi)titok.

orbangep2018-1.jpg

orbangep2018-2.jpg

A péntek éjszaka a kecskeméti reptéren landoló, a korábban beszerzett Airbus-gépekhez hasonlóan szürke festésű gép persze szintén "nemkormánygép"; de a kormány, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal is jogosult annak használatára. Azaz annak ellenére, hogy honvédségi célra vásárolták, mégis csak a kormány utazgathat vele.

Emlékszünk ugye, hogy mi történt a szintén honvédségi, "nemkormánygép" Airbussal korábban*? Azt bizony Orbán Viktor előbb izraeli útja során, majd montenegrói kirándu- lása alkalmával is igénybe vette, mint csapatszállítót.

Értem én, hogy a NATO – vagyis leginkább maga Donald Trump – komolyabb hozzájárulást kért az EU tagországoktól, de nem biztos, hogy pont erre gondoltak. Értem én, hogy fel kell fegyverkezni – vagyis nem annyira értem, de ez legyen az én bajom – viszont állami pénzen vásárolt nem kormánygépekkel nem jutunk közelebb az elviekben kitűzött cél felé. Egy luxusgép milyen formában védi meg a magyar népet a betolakodó oroszokkal migránsokkal szemben? (K. Szalonna)

Hát nem nagyszerű ez az egész?

* Július slágertémája volt, hogy Orbán Viktor és felesége egy Hungarian Air Force feliratú repülővel érkezett meg népes delegáció élén Tel-Avivba. Ez volt az az Airbus, amit hatá- rozottan nem kormánygépnek vett meg még tavaly a honvédség cirka 10-15 milliárd forintért (a pontos árat a mai napig nem tudni). Azóta viszont sikerült megtudni, hogy alapállásban állítólag mindkét gép teljesen egyforma, A319CJ. Eredeti konfigurációban 117 utast szállít, ebből elöl 9 ülés VIP: nagyobb fotelek, bordó szín (2-2 és 2-1 elrende- zésben, ha jól emlékszem). A hátsó 3 sor kialakításánál pedig alkalmassá tették a PTU és a DE (Patient Transport Unit és Disaster Evacuation) modulok fogadására. Az előbbi sú- lyos sérültek, az utóbbi könnyebb sérültek szállítására való.

***

Vadai Ágnes az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ellenzéki tagjaként kezdeményezi, hogy személyesen tekinthesse meg az új gépet. Az új „nem kormánygép” megtekintése amiatt lehet érdekes, hogy milyen luxuskiegészítők szolgálják majd a leg- szegényebb uniós tagország köztudottan puritán miniszterelnökének kényelmét. Mint írja, „a magyaroknak joguk van tudni, hogy miért fizetik az EU legmagasabb adóit, mire megy el a pénzük Orbán Viktor kormányzása alatt.”

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4914167937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása