Hunvald-blog

286. Minden gyanú fölött állva

2018. november 08. - HunvaldBlog

"Nyomozás hiányában az ügyészség megszüntette a bűncselekményt.”

Az elmúlt napok egyik remek híre, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt. ügyében. Minden nyomozati cselekmény elvégeztetett, ez lett belőle a Nemzeti Nyomozóiroda és az igazságszolgáltatás nagyobb dicsőségére. Úgyhogy pontot is tettek az ügy végére, lehet szépen arrébb slattyogni.

orban_tiborcz.jpg

Elslattyogás előtt azért én még megemlíteném, hogy a most elsikált ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a miniszterelnök vejének cége által elnyert közvilágítási pá- lyázatok mindegyikével kapcsolatban visszaéléseket, túlárazásokat tárt fel, sőt, szerintük még a pályáztatás feltételei is annyira „testre szabottak” voltak, hogy azok kimerítették a szervezett csalás fogalmát. Ezért az OLAF az Európai Bizottságnak javasolta, hogy több mint 13 milliárd forintnyi EU-s támogatást vonjon meg Magyarországtól. Mert szerintük a nemzet veje egy utolsó tolvaj, aki csalt, lopott és hazudott.

A fideszesnyomozóhatóság – bár minden bizonnyal nyakát törte az erőlködésben – egyszerűen nem találta bűncselekménynek, hogy abban az időben, amikor a cég még részben Tiborczé volt, az önkormányzatok több pályázatot is úgy írtak ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. Sőt, a pályázatok lényege konkrétan az volt, hogy az elvárt feltételeknek éppen csak megfeleljenek, de a megrendelő a lehető legtöbbet fizesse. (K. Szalonna)

Az meg, hogy mennyire volt, mennyire lehetett alapos ennek az ügynek a kivizsgálása, azt a rendőrség 444-nek adott válasza tükrözi a legpontosabban. Arra a kérdésre ugyan- is, hogy hány embert hallgattak ki a nyomozás során, és kihallgatták-e Tiborcz Istvánt, a következő választ kapta a portál: Megkeresésével kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad. Pont. (Lefordítom magyarra: kinek, mi köze hozzá, húzzá’ arrébb!)

Emlékeztető: Pintér Sándor belügyminiszter korábban még úgy nyilatkozott, a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik az Elios-üggyel, júliusban azonban Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy a hatóságok még senkit nem hallgattak ki.

Szép, nem? Nem. A vizsgálat ugyan lezárult, de mi ne felejtsük el!
Kell az Európai Ügyészség!

P.s.: Ennél már csak az a szebb hír, hogy Kósa Lajos mamájának sertéstelepe több milliós BMW-ket lízingel, de a Lajos isten bizony nem használja azokat. Nincs is ezzel se semmi gond: Bórntubi váááááájd, mama!

***

Az OLAF visszaszólt, az Elios-ügynek még nincs vége. Törvényszéki szinten a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, követi-e az OLAF ajánlásait. De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénz- ügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az Európai Bizottság jelenleg is eljárást folytat – reagált a Euronews kérdésére az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF), miután kiderült, hogy a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios-ügyben. (via 168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4214360193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása