Hunvald-blog

544. A szakember döntése

2020. december 29. - HunvaldBlog

Kispályás másodosztályú külügyminiszterünktől tudhatjuk, hogy az orosz oltóanyag tesztje befejeződött, és a készítmény több, mint 90 százalékban hatásos. Boldogan jelentette be, hogy az első hatezer adag már meg is érkezett, és ezzel a magyar szakemberek nagyszerű lehetőséget kapnak arra, hogy "döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról".

orban_optorzs1.jpg

Magyarra fordítva: azt próbálja bemesélni, hogy azok a szakembereknek, akiknek ez hónapok óta kiemelt témájuk, most kezdenek ezen agyalni. Nincs még hosszú vitákban kiérlelt, modellszámításokkal optimalizált, az új adatok alapján rendszeresen frissített oltási tervük a vakcina felhasználására. Hogy a futárok nem járó motorral toporogva várják a Nemzeti Népegészségügyi Központ előtt a (hűtött) szert, hogy szétkapkodják és kiszállítsák gyorsan-gyorsan — elvégre itt emberéletekről van szó, és minden perc számít.

Ácsi! Valamennyien tudjuk (ugye, valamennyien tudjuk?), hogy egyáltalán nem erről van szó. Arról van szó, hogy nagypályás másodosztályú miniszterelnökünk, aki az "operatív törzs" spanyolfala mögé bújva egymaga dönt mindenről, amit saját hatáskörébe utal, bokros teendői közepette (újabb négymilliárd a nyíregyházi focistadionnak, újabb háromszázmillió kedvenc magánalapítványának satöbbi) azt még nem határozta el, mi is legyen ezzel az oltóanyaggal. Az oltási terv nem véletlenül nem nyilvános, hanem azért, mert le van szarva. A szakemberek arra kellenek, hogy miután Magyarbasi eldöntötte, "mi a teendő", el tudják magyarázni, hogy ez a döntés miért is volt — most még csak lesz — észszerű és megalapozott.

Maga az operatív törzs pedig arra kell, hogy a főnök újra meg újra elmondhassa, ő nem felel semmiért. Mindenben az operatív törzs dönt; ő felelőtlen.

Fügedi Ubul

***

Ezt még azért érdemes elolvasni: Ha tényleg a halálozások száma mutatja a védekezés sikerét, akkor elég nagy bajban vagyunk. (via Telex)

A lakosságarányosan mért halálozásban lassan két hete világvezető Magyarország. 902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma is növekszik, ez jelenleg 138 365 fő, az aktív fertőzöttek száma 169 914 főre csökkent. Jelenleg 6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr716363358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása