Hunvald-blog

643. Városháza-gate, vagy valami

2021. november 12. - HunvaldGyörgy

November elején dobta be az Index, hogy vevőt keres a Városháza épületegyüttesére a főváros vezetése. Aztán sorra jöttek az újabb hírek, cáfolatok, magyarázatok, stb. Mára annyi derült ki, hogy Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezetője hibázott az ügyben (nem kicsit, nagyot), ennek ellenére fegyelmivel megúszta.

bp_varoshaza.jpg

(Fotó: Vörös Szabolcs / Válasz Online)

Amennyire az eddig történteket össze lehet rakni, azt a Válasz Online megírta az egyre furcsább ügyről. Többek között ezt írták:

... a dúsgazdag orosz Rahimkulov család képviselőinek mondták magukat azok az emberek, akikkel a fővárosi vagyonkezelő vezetője a Városháza épületének eladásáról is tárgyalt. Ha minden igaz, felhatalmazás nélkül. Az viszont a nyilvános dokumentumokból is kiolvasható, hogy volt lobbizás a fővárosi adminisztráción belül a nagyértékű műemlék épület kiürítése és a park területének csökkentése érdekében.

(…)

Barts kifejtette a vendégeknek azt is, hogy a közpark építését meg a keresztszárny felújítását – ezek azok az elemek, amelyekre azóta terv- pályázatot is kiírtak – ostobaságnak tartja a nagy építkezés előtt, mert „hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál, aztán elkezd építeni?”

Ez a „barom” ugye Karácsony Gergely főpolgármester, Barts főnöke, akiről éppen a Rahimkulovék embereiként bemutatkozó társasággal beszélget. De mindez csak politika: „Azért csinálunk egy közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot”, mondja, és érzékelteti, hogy 2024-ig sajnos semmit nem nagyon lehet kezdeni, mert „van itt három kibaszott dátum. ’22-ben parlamenti választás, ’23-ban százötven éves lesz Budapest, és ’24-ben meg önkormányzati választás.”

Szögezzük le: ennél cinikusabb, védhetetlenebb szöveg magas rangú köztisztviselő szájából rég nem hangzott el, pedig a NER magasra tette a lécet.

Tessék elolvasni a teljes írást, hosszú – mint maga ez az egész ügy (?) – de így talántán érhetőbbé válik az, ami az elmúlt egy hétben történt. Az azonban majdnem biztos, hogy ezt a lejárató anyagot nagy valószínűséggel Karácsony ellen még akkor rakták össze Rogánék/Habonyék, amikor úgy látszott, hogy ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Nem lett. De ha már betárazták, mégsem lehet csak úgy kidobni, elkezdték felhasználni. Szépen, egymás után, adagolva.

Ideje lenne már megtanulni: ha a Fidesz (a kormány) bedob egy témát, akkor egészen biztosan van még betárazva jópár lejárató anyag, az információkat pedig egykét napos különbséggel fogják csepegtetni – ahogy szokták. Tehát, amikor megjön az első csomag, akkor nem töketlenkedni, tagadni, mismásolni, himihumizni kell, hanem beleállni: igen volt egy ilyen előterjesztés, nem fogadtuk el, levettük a napirendről, további szép napot, pont. És máris mehet a kukába a még meglevő – oly gondosan összeállított, de már haszontalan – botrány-anyag. Nem olyan bonyolult ez.

További szép estét.

*

FRISSÍTÉS: Közzétette a fővárosi önkormányzat a cikkünkben is hivatkozott igazoló jelentést, és fegyelmit adott a főpolgármester Barts J. Balázsnak, a BFVK vezérigazgató- jának, valamint eltiltotta attól, hogy a Városháza ingatlanának közép- és hosszútávú hasznosítása koncepciójáról külső személyekkel hivatali minőségében kommunikációt folytasson. A döntés indoklása szerint súlyosan hibázott, amikor egyáltalán ismertette a Városháza eladásáról szóló alternatívákat a tárgyaláson, mivel ezeket az alternatívákat a Főpolgármesteri Kabinet korábban éppen az ő javaslatára már elvetette." (Válasz Online)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8116754146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2021.11.15. 09:54:28

Szvsz. Tarlós a blogíróról beszélt: "ha valaki elhiszi, hogy egy a főpolgármesternek alárendelt cégvezető a főpolgármester háta mögött elkezdi árulni a Városházát, ami egyébként a főváros törzsvagyonának eleme és műemlék, az nem egészen normális. "
;))

(De komolyan: ennyire nincs képben a blogoló, hogy ne tudja, egy ilyen volumenű ügyben kirúgás helyett a fegyelmi egyenlő a beismeréssel?;)
süti beállítások módosítása