Hunvald-blog

588. Ej, de ismerős fejsze!

A malmok őrölnek, a hegyek meg…

2021. május 19. - HunvaldBlog

Careful With That Axe, Eugene! (Pink Floyd) 

Ahogy az Index írja, az Europálya névre keresztelt, erősen DK-közelinek tűnő internetes újság a Facebook-on komoly összegeket költ olyan hirdetésekre, amelyekben a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltet égetik, kritizálják. Pedig az ellenzéki előválasztásra készült etikai kódexben az ellenzéki pártok elnökei megegyeztek, hogy csak az abban elfogadott elvek szerint kampányolhatnak, valamint a jelöltek a jelölttársaikkal szemben nem fognak lejáratókampányt folytatni.*

ellenzek_dk2021.jpg

A DK elég lazán kezeli a "megállapodásokat". Egy ciklussal ezelőtt pl. a VII. kerületben írásban megegyeztek a szocikkal, hogy ők adják az ogy. képviselőt, cserébe pedig majd támogatják az MSZP polgármesterjelöltjét jól. Megkapták az ogy-i kampányban a nem kis segítséget, aztán bejelentették, hogy vagy ők adják a polgármestert, vagy nincs egyezség — a szocik pedig benyelték a békát és megkapták Niedermüllert. (via Fügedi Ubul)

Csak emlékeztetőül: még jóval a 2018-as országgyűlési választás előtt a kerületi MSZP és a DK helyi szervezete írásban megállapodott a két párt felsőbb szintű vezetőinek egyet- értésével. A helyi MSZP támogatásával országgyűlési képviselőnek Oláh Lajost jelölték, kinek kampányát a szocialisták anyagilag és élőmunkával támogatták. Megállapodtak arról is, hogy a 2019. évi önkormányzati választásra a polgármestert az MSZP jelöli a DK egyetértési jogával.

Itt érdemes egy kitérőt tenni: 2017 januárjában a DK országos elnöksége feloszlatta a párt VI-VII. kerületi elnökségét. A hivatalos indoklás szerint azért, mert jó előre együtt- működési megállapodást kötöttek a Hunvald nevével fémjelzett kerületi szocialistákkal a 2019-es önkormányzati választásra. A DK szóvivője, Gréczy Zsolt a akkor világossá tette: a VII. kerületiek óvatlansága volt az elnökség feloszlatásának az oka. Ugyanis olyan válasz- tási együttműködési megállapodást készítettek elő, amelyre nem volt felhatalmazásuk.

A vk. egyik elnökségi tagja szerint azonban ez az indoklás csak ürügy volt az oszlatásra. A valódi ok az Oláh Lajos és a vk. vezetése között kialakult ellentét volt, ugyanis Oláh — aki 2014-ben kívülről került a vk-ba — a saját emberét hozta be Csepelről a kerületbe (Megj.: méghozzá a később bitkon-bányászként népszerűvé vált Borka-Szászt). Ez nem tetszett a helyieknek, és etikai eljárást kezdeményeztek az ügyben. A vizsgálat megkezdése helyett azonban az oszlatásról szóló döntés érkezett. (Megj.: Gréczy viszont azt állította, Oláh ellen nem érkezett egyetlen etikai vizsgálati kezdeményezés sem.)

2018 végén aztán az MSZP helyi szervezete Hunvaldot választotta polgármesterjelöltnek. Ami nem tetszett az „együttműködő” partner elnökének, aki megvárta, amíg az MSZP maradéktalanul teljesíti összes vállalását, majd felrúgta az egyezséget. 2019 tavaszán Hunvalddal telefonon közölte: az ő pártja akar polgármester-jelöltet állítani a VII. kerü- letben, más megoldás és az aláírt megállapodás nem érdekli. És aki ezt nem fogadja el, az személyesen vele fog szembe kerülni. „Háború lesz” — mondta.

Az aláírt szerződés nem ért semmit, háború lett — a végeredmény köztudott. Most ismét aláírtak valamit, még nem tudni a végeredményt. De majd meglátjuk. A malmok őrölnek, a hegyek meg szülnek majd valamit. Bár a fentiek alapján van némi elképzelésem, hogy mit…

*Az Index megkérdezte a DK sajtóosztályát, hogy mi a véleményük a Europálya oldalán feltűnő posztokról. Ezt válaszolták: „A Demokratikus Koalíciónak nincs semmilyen köze az Europálya elnevezésű oldalhoz.” Egy magas pozícióban lévő MSZP-s politikus azt mondta a lapnak, hogy a jövőben, ha hasonló történik, a pártok nem fogják szó nélkül hagyni a dolgot, most azonban ebbe valószínűleg még nem állnak bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5816566270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása