Hunvald-blog

223. OBT: Hosszan sorolták

2018. május 03. - HunvaldBlog

Előző posztban szóba került, hogy a BBC kishazánkban kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot, és hogy a műsorban foglalkoztak az igazságszolgáltatás helyzetével és Handó Tündével is. Nos, tegnap ülést tartott az Országos Bírói Tanács (OBT), az Országos Bírói Hivatalnak és annak elnökének, Handó Tündének ellenőrző, felügyeleti szerve. És a testület arra jutott, hogy az elnök sorozatosan törvényt sértett – írja az Index.

Az OBT januárban újult meg, és két olyan bírót is a tagjává választottak, akik korábban konfliktusba kerültek Handóval. Egyikük, Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója be is perelte az elnököt, amiért az elnök csak azt nevez ki vezetőnek, akit akar. Az ügyben pár hete született első fokú ítélet, a Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy Handó egyértelműen visszaélt hatalmával.

A szerdai ülés legfontosabb pontja az a jelentés volt, ami a bírói és bírósági vezetői pályá- zatok eredménytelenné nyilvánításával foglalkozott. Az Országos Bírói Tanácshoz a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletei intéztek kérdéseket Handó lé- péseivel kapcsolatban. Az OBT a Győri Ítélőtábla által felvetett kérdésekben megállapítot- ta, hogy az OBH elnökének gyakorlata törvénysértő volt, mert

  • indoklás nélkül nyilvánított eredménytelenné egy bírósági vezetői pályázatot,
  • nem az ügyteher csökkentésére, hanem vezetői feladatok ellátására rendelt ki egy törvényszéki vezetőt,
  • 2016-17 között az eredménytelennek nyilvánított vezetői pályázatokat követően nem intézkedett késedelem nélkül a vezetői kinevezésről.

Az OBT a Fővárosi Törvényszék által feltett kérdések esetében is megállapította, hogy Handó törvényt sértett, mert

  • nem indokolta meg a személyzeti döntéseit,
  • nem volt jele, hogy tájékoztatta volna pályázókat és a véleményező testületeket az álláspályázatokkal kapcsolatos döntéseiről,
  • a vezetői pályázatok elbírálása nem átlátható,
  • a bírói álláspályázatoknál nem állapítható meg, hogy valósak voltak-e az eredménytelenné nyilvánítás indokai.

A testület hamarosan közzéteszi a Handó vezetői gyakorlatáról szóló teljes jelentést is.

***

Az ülés előtörténetéhez tartozik, hogy április 19-én összesen öt OBT-tag lemondott, ami veszélybe sodorta a testület működőképességét. A lemondott tagok száma azóta 7-re nőtt (köztük ketten tagok, öten póttagok), valamint egy bírót időközben áthelyeztek, így az ő tagsága is megszűnt. A tagok lemondása mögött a New York Times egyenesen Han- dót sejttette, mondván, így gyengítené az őt ellenőrző testületet. A cikk egyébként arról szól, hogy kétharmados parlamenti többségével Orbán Viktor miként hajtaná a bíróságo- kat is az uralma alá. Az ülés az OBT honlapján megjelent beszámoló szerint Handó Tünde bejelentésével kezdődött, aki szerint a testület működésképtelenné vált. Az OBT ülésein Handó csak tanácskozási joggal vesz részt. Darák Péter, a Kúria elnöke viszont a tagja a testületnek, és ő Handónak ellentmondva azt közölte, hogy szerinte a testület így is mű- ködőképes, de majd új póttagokat kell választani. (via Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3913888028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása