Hunvald-blog

327. Kettőből kettő

2019. március 12. - HunvaldBlog

Még nincs döntés arról, hogy a választási informatikai rendszer május 26-án délelőtt 11 órakor, vagy kora délután, 14 óra körül fog meghibásodni. (Földes Péter) 

Nemsokára itt az európai parlamenti választás. Így aztán a múlt héten  a felkészülés jegyében  kétszer is tesztelték a választási informatikai rendszert. Az országos próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, ahol tesztelik, bírja-e a rendszer. Hát nem bírta, mindkétszer lehalt. Úgy tűnik, nem véletlenül beszélt a cucc finomhangolásának szükségességéről nemrégiben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

palffy_ilona_2019.jpg

Ugye mindenki emlékszik még arra, hogy tavaly áprilisban is volt egy választás, benne az informatikai rendszer különös leállása. Tényleg csak röviden: az országgyűlési választás reggelén ugye előbb elszállt a legfontosabb választási információkat közzétevő honlap, a valasztas.hu, majd összeomlott a milliárdokból kifejlesztett informatikai rendszer, emiatt aztán át (vissza) kellett állni a 2010-es régi szoftverre.

Ami pedig este 7 és 11 óra között a részvételi számokkal történt, az a mai napig rejtély – a fél hetes adatok után, este hétkor lecsökkent ez a szám – ilyen soha korábban még nem fordult elő a Magyar Köztársaság addigi történetében. Minden egyes korábbi választáson emelkedő tendenciát mutatott a részvételi arány; kivéve tavaly tavasszal, amikor egészen fél hétig rekord részvételre volt kilátás. Majd ezt követően nemhogy nem lett rekord rész- vétel, hanem a korábbi számok lecsökkentek. Mindeközben voksok tűntek el, vagy lettek tömegével érvénytelenek; a választási információs adatbázist meg csak olyan bő másfél hét elteltével sikerült nagyjából, úgyahogy helyreállítani.

Az egész rémtörténetet nem mesélem el most újra, a lényeg, hogy a Nemzeti Választási Ilonkanéni akkor is kiállt, elmondta, hogy voltak ugyan kisebb gondok, de végül mindent megoldottak, és példásan levezényelték az akciót. Ezzel el is intézte a dolgot. A függöny legördült, következmény nulla, s ha jól emlékszem, Ilonkanéni még jutalmat is kapott.

Most az NVI elnök ismét kiállt, és kissé zavarosan tájékoztatta a nagyérdeműt az infor- matikai rendszer finomhangolásának szükségességéről. Az eltelt tizenegy hónap alatt tehát nem sikerült a befinomhangolás. Miközben a tavalyi választás mindmáig bűzlik. A szakemberek ugyan azóta is azt állítják, hogy bár voltak problémák meg szép számmal visszaélések, de rendszerszintű csalásról nem lehet/lehetett beszélni.

Megnyugtató, nem? Nem.

Maradjunk annyiban, hogy – mivel a Fidesznek, vagy ha úgy tetszik, Orbán Viktornak most van csak igazán szüksége egy nagyarányú EP-győzelemre – én most is gyanakszom. Rendszerszinten is, meg csak úgy is.

***

Időgép: Nem hinném, hogy meredek föltételezés volna, hogyha érdekük úgy diktálja, a szavazást is manipulálják. Hogyan? Nem tudom. Azt tudom, hogy egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a hatalom kicsússzon a kezük közül. Azt tudom, hogy négy évük volt arra, hogy egyetlen, mindent legitimáló napra készüljenek. Azt tudom, hogy eszközök széles tárháza áll rendelkezésre, és azt is tudom, Orbán Viktor nem szív- bajos … lehetőségekben gondolkodik, amire módja van, azt meg is teszi, amire szüksége van, megszerzi, ha hagyják neki. Most nem egy sima győzelemre volt szüksége. (Hont: Mégis magyarnak számkivetve - 2018. április. 9.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr214684922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása