Hunvald-blog

389. Tessék csak felkészülni

2019. szeptember 13. - HunvaldBlog

Dübörög a kampány, történnek is csuda dolgok. Itt van pl. ez a különösnek nevezhető (mondjuk, tudnám másként is nevezni, de ezt most hagyjuk) történet Józsefvárosból: hétfőn az egyik egyáltalán nem elfogulatlan napilapra reggel felkerült egy cikk és egy fotó, sejtetve valaminek vélt vagy valós gyanúját, amire ugyanaznap délután Kocsis Máté már választási csalást kiáltott. Másnap az újsághír alapján feljelentést tett a helyi válasz- tási iroda, szerdán pedig váratlan fordulatként – dehogy váratlan, dehogy fordulat, csak vicceltem – a rendőrség csapot-papot hagyva már robogott is intézkedni, házkutatni.

piko9.jpg

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a hvg.hu-nak azt mondta, ő nem emlékszik, hogy tartottak volna házkutatást ilyen ügyben, de 24 órán belül biztos, hogy egyszer sem. Főleg úgy nem, hogy a rendőrség egy fotó miatt vonuljon ki, amelynek nincs bizonyító ereje. Ez példa nélküli, hogy ilyen gyorsan és letámadás-szerűen lépjenek. (Érdemes elolvasni az erről és a korábbi, hasonló ügyekről szóló tegnapi cikket a HVG-n.)

Minderről előbb eszembe jutott, hogy pont két éve, 2017 szeptemberében az ATV Start vendégeként Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője azzal kap- csolatban, hogy az ügyészség miért is nem vizsgálja a lapok által megírt azeri pénzmosás magyarországi szálait, és hogy miért nem indult nyomozás az ügyben, a következőket válaszolta:

Az újsághírek ténytartalommal általában a megalapozott gyanúhoz nem elegek. (…) Újságcikkek, pletykák alapján nem lehet feljelentést tenni, tény- és értékítélet nélküli híresztelésekkel pedig nem foglalkozik az ügyészség.

Mert akkor épp nem lehetett. Most Pikóéknál meg már lehet.

Aztán az is eszembe jutott, hogy még jóval korábban az újsághírek – amikor a helyzet és a párt úgy kívánta – „ténytartalommal” mégiscsak elegek voltak a „megalapozott” gyanú- hoz. Csak kérdem, emlékszik még valaki a Hunvald-Weinek tanácsadói ügyre?

Nos, én emlékszem. Akkor a hatóság egy újsághírre hivatkozva – véletlenül szintén épp kampányidőszakban – már másnap teljes lendülettel elindította a nyomozást. Röviden összefoglalva:

  1. Egy szocialista városvezetőről a Magyar Hírlapban 2010. március 1-én megjelenik egy cikk (egy újságírói vélelem).
  2. Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze, már aznap „Sürgős” felirattal ellátva, hivatkozva a fenti újságcikkre – nyomozás megindítását javasolja főnökének az ügyészség vezetőjének, Keresztes Imrének.
  3. Keresztes Imre már másnap ugyanolyan tartalommal (a Magyar Hírlapra, mint bizonyítékra hivatkozással) levelet ír a Legfőbb Ügyészség Kiemelt ügyek Osztályának vezetőjéhez a nyomozás megindítása és a nyomozás Központi Nyomozó Főügyész- séghez utalása miatt. (És azonmód elrendelték a nyomozást…)

Ismerős? Nem? Majd az lesz.

Tessék szépen felkészülni. Itt tartunk, ismét visszatértünk a kamu újságcikkek alapján történő vegzáláshoz. Ez most megint így működik, így fog működni ebben az országban. Persze a dicsőséges nagyurak jogállam nevében.

További szép napot mindenkinek!

P.s.: Karácsony Gergely és az ellenzék ma este hat órakor szolidaritási tüntetést tart a Práter utca 11. szám előtt, a Pál utcai fiúk című regény „einstand” jelenetét ábrázoló szobornál.

***

Hol tartanánk már vajon, ha az elmúlt keserves évek során a sajtó által leleplezett valamennyi fideszes bűncselekmény-gyanús ügy nyomán ilyen operatívan működtek volna az állami szervek. Ha Polt Péter random újságcikk nyomán hivatalból vizsgálatot indított volna, ha a 8. kerületben tegnap felvonult Pintér-káderek mondjuk bármilyen kis érdeklődést mutattak volna az ukrajnai szavazók buszoztatása vagy a fideszes kamu- pártok által jogtalanul felhasznált, hamisított személyes adatok ügyében. (…) Mondjuk, az elmúlt 10 év után tényleg ez van: alamizsnával és ilyen módszerekkel képes válasz- tásokat nyerni a Fidesz, vagy sehogy. És ezzel nem azt mondtam, hogy ha valaki hibát követett el, akkor azért nem kellene felelősségre vonni, mert de. Csak hogy ez annyira átlátszó, hogy köpni sem tudok az undortól. (via Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8615066192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása