Hunvald-blog

537. Mindennapi Bajkaink

2020. december 06. - HunvaldGyörgy

Bajkai István: Niedermüller minden útja Hunvaldhoz vezet. (via PS)
Kivételesen belinkelem, de ebből nem csinálunk rendszert…

Itt van nekünk ez a derék, egykor szebb napokat látott Bajkai, akihez aztán tényleg jókora türelem kell. Mostanában bármerre jár és bárhol nyilatkozik, mindenről én jutok az eszébe most legutóbb pl. ismét a Király utca 23.-25.-27.-29. számú ingatlanok ürügyén. Úgy látszik, elnyertem a Fidesznél a „kerület Sorosa” címet, mindenért én vagyok a hibás. Még szegény Niedermüllert — akivel aztán tényleg semmi kapcsolatom nincs, még csak nem is beszélünk egymással is képes összekötni velem, pedig van annak is elég baja.

bemutat1.jpg

Na István, akkor ismételjük át együtt, szépen, lassan tagoltan, pontokba szedve:

  • A Király utca 25-27-29. számú ingatlanokra 2003-ban kötött szerződéseket az önkormányzat.
  • 2008 januárjában az önkormányzat elállt a szerződésektől és megszüntette azokat, mert a vevő 5 év alatt semmit sem tett a vállaltak teljesítése érdekében.
  • A vevő a megszüntető határozatot nem fogadta el, és beperelte az önkormányzatot. Ezt követően 2009-ben az önkormányzat pályázatot írt ki az épületek hasznosítására, amit 2010-ben pályázó hiányában eredménytelennek nyilvánítottak.
  • Hat évvel később, 2016 áprilisában a képviselőtestület megbízta Bajkai István alpolgármestert, hogy kezdjen tárgyalni a jogi helyzet rendezése érdekében.
  • 2017 májusában a Király u 23. (a játszótér) ügyében mivel a vevők által indított per még nem zárult le (amit épp Bajkai kérésére) szüneteltettek testület úgy döntött, az önkormányzat ne kössön semmilyen perbeli vagy peren kívüli egyezséget. Ha pedig a ingatlanok adásvételi szerződéseit nem sikerül megegyezéssel felbontani, az önkormányzat indítson keresetet ennek érdekében.
  • 2017 decemberében a képviselőtestület egyhangúan elutasította az akkor épp aktuális egyezségi ajánlatot. Közben a vevő jogerősen elveszítette a pert az önkormányzattal szemben. Az elállás érvénytelenségének és jogszerűségének megállapítására benyújtott keresetet a bíróság elutasította.
  • Ennek ellenére 2019 májusában olyan határozatot fogadott el a képviselőtestület, hogy irreálisan rövid határidő alatt kiürítik az épületeket. A vevővel még arról is megállapodtak, hogy ha ez nem sikerül, akkor az önkormányzat kötbért fizet.
  • 2019. június 23.-án a vevők (Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. és Sunbelt Garden Ingatlanforgalmazó Kft.) és az önkormányzat ingatlangazdálkodási cége, az EVIN Zrt. között a kötbérkövetelésekre megállapodás született; innen jött a tizenegy különféle jogcímen követelt közel tízmilliárdos kötbér.

Megj.: Az összesen 9,7 milliárd forintos kötbér többszörösen meghaladja az ingatlanok vételárát. Vattamányék tavaly 2,6 milliárdos árban állapodtak meg a három házért és a játszótérért. Az ügyben tehát az előző vezetés, vagy uram bocsá’ maga Bajkai vehető elő.

Tehát nincs itt semmiféle „újabb homályos, Hunvald-féle ingatlan eladás”, helyette van egy olyan szerződés (megállapodás), amilyen káros szerződést az önkormányzat még nem kötött a rendszerváltás óta. A szerződés, amit Bajkai az általam kötött, önkormányzati érdekeknek megfelelő módosításaként aposztrofál, kifejezetten kárt okoz(ott) az önkor- mányzatnak. (Megj: Annyira sietősen állapodtak meg a régi-új vevővel, hogy elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy sor, ezzel a megállapodással ellentétes testületi döntést...)

István, István, te nem is vadászni jársz ide!

P.s.: A Fidesz egy olyan hatályba nem lépett szerződést módosított, amitől a kerületi önkormányzat 2008-ban elállt, és ezt a jognyilatkozatot a bíróság jogerősen is érvényes- nek minősítette. Ezek után (nem tudni kitől/mitől vezérelve) 11 évre rá megtévesztették a képviselőtestületet azzal, hogy hatályba nem lépett szerződést úgy módosították, mintha az kényszerűség lenne. És ebből az alkalomból kigyomláltak belőle minden, a kerület érdekeit védő garanciát, majd a képviselő-testületet megtévesztve, a vevőnek kedvező és az önkormányzatot durván károsító megállapodást fogadtak el.

És akkor ismét itt a nagy kérdés: származott-e valakinek haszna egy ennyire hátrányos ügyletből — mármint ugye a vevőn kívül…

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6816321160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása