Hunvald-blog

829. Akár szándéktalanul is

A megismerés nehézségeiről...

2023. szeptember 05. - HunvaldBlog

 „A földért mindenre képes” – a gyerekeire íratta
a volt szovjet laktanya egy részét a polgármester. (24.hu

Gyerekeire íratta a volt szovjet laktanya egy részét a tengődi polgármester (a többi már korábban az övék lett). A volt szovjet laktanyához tartozó értékes területet mélyen áron alul értékesítette, és ezzel a vád szerint 14 millió forint kárt okozott.

szovjet_laktanya.jpg

Lakos János nem először akarja a családja nevére venni az ingatlant. Először 2005-ben próbálkozott, de akkor sem járt sikerrel, pedig az egykori laktanya rakétasilói kiválóan alkalmasak mezőgazdasági termények tárolására.

*

A néhai Magyar Állami Földtani Intézet (Magyarország legelső kutatóintézete) az 1980-as években indított átfogó programot a Balaton medencéjének és környezetének vizsgála- tára, igen szép eredményekkel. Kiderült, hogy a Balaton (és a Velencei-tó) nem egykori Duna-meder, hanem a Bakonyból, illetve a Vértesből lebukó szél fújta ki medencéiket a jégkorszakban. Az is kiderült, hogy időről időre természetesen kiszáradnak (a Balaton üledéksorában két tőzegszintet mutattak ki) stb.

A geofizikai vizsgálatokat Kovácsvölgyi S.(†) vezette, és az Intézet anyagi lehetőségeinek megfelelően vonattal (2. oszt., közalkalmazottak félárúja) járt a Siófok környékén beren- dezett  terepi bázisra. Az egyik szép nyári napon nem jutott ülőhelyhez, és a folyosón +30 fokban zsúfolódva orosz nyelvű beszélgetésre lett figyelmes. Eléggé rangos katonatisztek — köztük egy tábornokkal — bizonytalankodtak valamin (talán hogy hol kell leszállni, ezt a részét elfelejtettem). Gyorsan tájékoztatta őket, amin a katonák annyira megörültek, hogy szorítottak neki helyet a fülkéjükben. Hamarosan előkerült a citrom vodka, és élénk beszélgetés kezdődött arról, hogy ki mivel is foglalkozik.

— A déli part légi mágneses felmérését kell kiértékelnem — panaszkodott Sanyika. — Sajnos, van itt egy sor kerek, egészen kis hatómélységű anomáliánk, és semmilyen értel- mes okot nem tudok hozzájuk rendelni.
— Tekerje csak ki azt a térképet! — invitálta a tábornok. — Hohó, hát ezek a mi rakétáink!

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6218208269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása