Hunvald-blog

575. Áprilisi tréfa

Nem, csak vicceltem, ez komoly.

2021. április 07. - HunvaldBlog

Majdnem lemaradtunk arról a nagyszerű hírről, hogy a bírságbajnok* Patyi Andrást március végén a fergeteges humorú Áder János kinevezte a Kúria elnökhelyettesévé. A kinevezés április 1-én lépett életbe, innentől most már két olyan ember – Patyi és Varga Zsé – áll a legfőbb bírói fórum élén, akik korábban egyáltalán nem voltak bírók, de ez gondolom Áder szerint mellékes. (Megj.: Korábban saját bíróságot szántak neki, ő lett volna a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke, de ezt az ötletet EU-s nyomásra elvetették.)

patyi_sajnalom.jpg

Patyi nevét igazán a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként ismerhette meg az ország népe. Akit aztán ország-világ előtt, nyilvános videóban alázott szarrá Orbán egy 345 ezer forintos kirakatbírság miatt. (Megj.: az NVB azért bírságolta meg őfelségét, mert 2018-as választás idején gyerekek között kampányolt, miközben pontosan tudta, hogy az amit művel, törvénytelen.)

2018-ban aztán lemondott az NKE rektori posztjáról – merthogy a kormány szívéhez oly közel álló Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is volt – és bejelentette, hogy visszatér a Kúriára, hogy újra bíró lehessen. Ugyanekkor – hogy hogy nem – de Hende Csaba és Bajkai István együtt benyújtottak egy törvénymódosítást, minek köszönhetően onnantól pályázat nélkül is visszatérhetett korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatást. Bírói kinevezését és tanácselnöki pozícióját így aztán a lex Patyi néven elhíresült módosításnak köszönhetően pályázat nélkül el is nyerte már 2018 őszén. És onnantól ez a kiváló bírságbajnok vezette a Kúriának azt a tanácsát elnökként, amelyik a népszavazási kérdésekben és más választási ügyekben bíráskodik.

Patyi András a Kúria elnökhelyetteseként nemcsak jelentős igazgatási jogkörökhöz jut a Kúrián. Nem csak az ügyelosztási rend kialakításában, hanem a jogegységi panasz tanácsban betöltött elnöki pozíció révén a minden bíróságra kötelező jogértelmezés meghatározásában is kiemelt szerepet kapott. (via Magyar Helsinki Bizottság)

Április 1-től tehát – mily bohókás tréfa! – a független magyar igazságszolgáltatás legnagyobb dicsőségére Varge Zsé mellett  ez a Nagyonsajnálomminiszterelnökúr jellegű ember felel majd a legfőbb bírói fórum élén a különféle bírósági döntésekért. De szép is ez! Kár, hogy nem vicc.

P.s.: Ha egyszer majd valaki valahol a jövőben be akarja mutatni, meg akarja értetni a NER működését, egészen biztosan ezt a karriert fogja elővenni egyik jellemző példaként.

*

* Patyi akkor lett bírságbajnok, amikor a választások törvényessége és tisztasága felett őrködő Nemzeti Választási Bizottság vezetőjeként az intézményébe látogató Orbán Viktor „viccelődő” felvetésére teljes rektori díszben hajlongva, totálisan kikészülve motyogta: "Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr." Mert ez a szerencsétlen sajnálkozott és elnézést kért attól, aki megszegte a törvényt. És miközben a főnök többször is felmosta vele meg a függetlenségével a padlót, a kíséret úri közönsége a háttérben önfeledten röhögött.

Patyi csendőrhumor útján történő megalázáshoz még annyit, hogy az NVB elnöke a 2018-as kampányban végig óriási szolgálatokat tett a Fidesznek, a legnagyobbat azzal, hogy a bizottság kvázi törvényerőre emelt törvényértelmezése miatt az ellenzéki pártok nem léptethették vissza szabadabban a jelöltjeiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6916493212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása