Hunvald-blog

625. Gulyásék szerint eladható

Bár az önkormányzat nem is akarja eladni.

2021. szeptember 13. - HunvaldBlog

Még a múlt hét közepén írta meg a 24.hu, hogy a Miniszterelnökség alig egy nap alatt döntött annak a Király utca 27. szám alatti bérháznak eladhatóságáról, amelyet nem is akar eladni az önkormányzat. Pedig a Gulyás Gergely vezette, műemlékvédelemért is felelős tárca 2019-ben még úgy foglalt állást, hogy a házat nem szabad értékesíteni, mert a szomszédos épületekkel együtt, egyetlen tulajdonos kezében „nagy ingatlanstruktúrát” képezne, és a hasznosítással jelentős beavatkozás érné a védettséget élvező épületeket.

kiraly25-27-29.jpg

A Király utcai ingatlanok körüli kavarás történetéről Spirk József korábban ITT írt,
mi pedig ITT meg ITT meg ITT.

Mindez történt akkor, amikor az önkormányzat épp perben áll a most kormányzati hoz- zájárulást kérő Sunbelt Propertyvel és a Sunbelt Garden Kft.-vel, amelyek már 18 milliárd körüli kötbért követelnek a kerülettől. Méghozzá egy olyan, hatályba nem lépett szerző- désmódosítás alapján, amelyet az előző, fideszes vezetés 2019 tavaszán(!) kötött velük. A kerület önkormányzata ugyanis már 2008-ban elállt a ház(ak) eladásától.

Vegyük át ismét szépen, lassan tagoltan, pontokba szedve az előzményeket:

  • A Király utca 25-27-29. számú ingatlanokra 2003-ban kötött szerződéseket az önkormányzat.
  • 2008 januárjában az önkormányzat elállt a szerződésektől és megszüntette azokat, mert a vevő 5 év alatt semmit sem tett a vállaltak teljesítése érdekében.
  • A vevő a megszüntető határozatot nem fogadta el, és beperelte az önkormányzatot. Ezt követően 2009-ben az önkormányzat pályázatot írt ki az épületek hasznosítására, amit 2010-ben pályázó hiányában eredménytelennek nyilvánítottak.
  • Hat évvel később, 2016 áprilisában a képviselőtestület megbízta Bajkai Istvánt, hogy kezdjen tárgyalni a jogi helyzet rendezése érdekében.
  • 2017 májusában a Király u 23. (a játszótér) ügyében — mivel a vevők által indított per még nem zárult le — testület úgy döntött, az önkormányzat ne kössön semmilyen perbeli vagy peren kívüli egyezséget. Ha pedig a ingatlanok adásvételi szerződéseit nem sikerül megegyezéssel felbontani, az önkormányzat indítson keresetet ennek érdekében.
  • 2017 decemberében a képviselőtestület egyhangúan elutasította az akkor épp aktuális egyezségi ajánlatot. Közben a vevő jogerősen elveszítette a pert az önkormányzattal szemben; az elállás érvénytelenségének és jogszerűségének megállapítására benyúj- tott keresetet a bíróság elutasította.
  • Ennek ellenére 2019 májusában olyan határozatot fogadott el a képviselőtestület, hogy irreálisan rövid határidő alatt kiürítik az épületeket. A vevővel még arról is megállapodtak, hogy ha ez nem sikerül, akkor az önkormányzat kötbért fizet.
  • 2019. június 23.-án a vevők (Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. és Sunbelt Garden Ingatlanforgalmazó Kft.) és az önkormányzat ingatlangazdálkodási cége, az EVIN Zrt. között a kötbérkövetelésekre megállapodás született; innen jött a különféle jogcímeken követelt, mára már 18 milliárd körüli kötbér.

Az meg már tényleg csak a hab volt ezen a nem túl szép tortán, hogy az elvesztett őszi önkormányzati választás után bőkezűen „megjutalmazott” Vattamány Zsolt minderről nem tájékoztatta az új vezetést, pedig addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni. Valahogy elfelejtette, hogy kötöttek egy ilyen szerződést…

Botrányos az egész, főleg így megfejelve a mostani, egy nap alatt meghozott döntéssel. És ismételten feltenném a nagy kérdést: származott-e valakinek haszna egy ennyire hátrányos ügyletből — mármint a vevőn kívül?

További szép estét mindenkinek.

P.s.: A kerületet csődbe vinné, ha teljesítenék a 2019-es szerződés alapján kiszámolt követelést a Sunbelt-cégeknek. Az önkormányzat közben bírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg a szerződés semmisségét. A cégek és az önkormányzat között zajló pert a Fővárosi Törvényszék tárgyalja. Vattamányt meg kormányhivatali vezetővé nevezeték ki.

*

A cégadatok szerint a Király utcai házakért valójában minimális bevételekkel rendelkező cégek küzdenek, az utóbbi öt évben nulla forint volt a nettó árbevételük. A Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. eredetileg 2003-ban, a Sunbelt Garden 2005-ben nyert jogot a házak és a játszótér megvásárlására. A cégek akkoriban még Király 27. Kft., illetve Király Garden Kft. néven voltak bejegyezve. (via 24.hu / Spirk)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8316688198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása