Hunvald-blog

638. Kínos, nagyon kínos

2021. október 26. - HunvaldBlog

Két év börtönt kapott Horvátországban
Hernádi Zsolt a Mol–INA vesztegetési ügyben. (HVG

Tegnap a horvát Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott az ú.n. MOL-ügyben: a testület elutasította a két vádlott fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi ítéletet, így a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádi Zsoltot pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönre ítélték. Az ítélet jogerős.

hernadi-zsolt2018.jpg

Előzmények: a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) még 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Her- nádi lefizette az akkori horvát kormányfőt. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség – melynek vezetője már akkor is Polt Péter volt – 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen, amit aztán bűncselekmény hiányában meg is szüntettek.

2013-ban aztán Hernádi ellen nemzetközi körözést adtak ki, azonban a magyar hatósá- gok megtagadták a MOL-vezér ellen kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, arra hivatkozva, hogy Polt Péter nem talált semmit, így tehát bűncselekmény sem volt; a magyar bíróság 2014-ben mentette fel Hernádit a korrupció vádja alól. Közben Horvát- ország Svájcban perelte a MOL-t, de Genfben a ENSZ nemzetközi kereskedelmi bírósága a magyar félnek adott igazat, mondván nem bizonyítható a korrupció. 2018-ban már erre az ítéletre hivatkozva utasította vissza Magyarország az újabb horvát elfogatóparancsot.

Juszt László minderről  ma a Facebook-on:

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. Öt milliót át is utaltak.”

Eddig a hír. A kérdések pedig a következők:
1. Elszámolt-e és hogyan az 5 millió euróval a MOL részvényeseinek az elnök-vezérigazgató?
2. Függetlenül attól, hogy Hernádi a Horvát Alkotmánybírósághoz fordult, hogyan lehet – jogerős ítélettel – egy nemzetközi tőzsdén jegyzett cég elnök-vezérigazgatója?

Amúgy tényleg: hogy lehet? Azzal meg ugye mindenki tisztában van, hogy a fenti rémtörténetben Magyarország legjelentősebb cégének első emberéről van szó? Kínos, nagyon kínos.

*

A MOL és az INA horvát energiacég szövevényes ügye már több mint egy évtizede húzó- dik: mint az Index is összefoglalta egy 2019-es cikkben, két ciprusi cég 2009 júniusában utalt át ötmillió eurót egy svájci társaságnak. A ciprusi cégek mögött magyar és orosz származású olajipari üzletemberek, a svájci mögött egy horvát iparmágnás állt. Ezzel szemben a valódi felek a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség szerint Hernádi és Sanader voltak. (via Forbes)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr616736588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2021.11.02. 06:57:56

Néhány megjegyzés:

1. A politikai kontextben ez kb olyan, mintha mondjuk 2015-ben elitélték volna Gyurcsányt letöltendő börtönre jogerősen Sukoró miatt, miközben az illetékes nemzetközi bíróség felmentette volna. Ugye akkor menne az ajvék, hogy jogállamiság és te is írnád a posztokat, hogy szegény Gyurcsány Fegyenc egy ártatlanul meghurcolt politikai fogoly.

2. Ha úgy történt ahogy a horvát bíróság kimondta, akkor tulajdonképpen Hernádi a részben magyar állami tulajdonú stratégiai vállalat nemzetközi terjeszkedésén ügyködött, dicséret jár érte. Persze kár hogy lebukott, valamit majd ki kell találni de nyilván meg kell védeni...

3. A 90-es években az egész K-Európai régióban a privatizációkat nagy fokú korrupció kisérte (ezt pont neked nem kellene magyaráznom :) ) Nyugodtan lehet feltételezni, hogy a legtöbb tranzakciónál volt valamiféle korrupció. Hogy erre egy jó ráutaló tényt írjak: az osztrákok a 90-es évek elején úgy változtatták meg az adótörvényt, hogy az osztrák vállalatok a K-Európában (és csak K-Európában) fizetett kenőpénzeket elszámolhatták költségként (ha van valami fingod a számvitelről, akkor sejtheted hogy ez mekkora visszaélésekhez IS vezetett) Ez milyen durva. Így segítette az osztrák állam az osztrák cégeket a volt monarchia területén a terjeszkedésben. Aztán néhány év után amikor már felvásárolták amit lehetett, akkor visszaváltoztatták az adótörvényt normálisra. Ezeket úgy írom, hogy résztvevője voltam sok tranzakciónak, vagyis belülről láttam a dolgokat :)

4. Vannak olyan korrupciós ügyek, ahol pl az osztrák oldali fél már le is ülte az osztrák bíróság által kiszabott szabadságvesztést, a magyar oldalon meg semmi. És ezek szoclib időkben történt dolgokra vonatkoznak !!! Pl. MÁV Cargo, ott is olyan 6-10 millió euro körüli összeg sorsa volt a kérdés. Úgy látszik nagy nemzeti vállalatok esetében ez volt a tarifa :)))

Rodney_2 2021.11.02. 07:13:04

Ah, még egy érdekesség: a Kocsis István nevű aljadék ugye azért van börtönben, mert azt hazudta, hogy több mint 1 milliárd forintot az MVM balkáni terjeszkedésének "elősegítésére" használt fel (ezt ő maga állította), valójában azonban pofátlanul ellopta az egészet. Ez ugyanannak az éremnek egy harmadik oldala :)
süti beállítások módosítása