Hunvald-blog

668. A giccs mint összetartó erő

668. A  mulatós mint a valódi magyar művészet.

2022. január 31. - HunvaldBlog

Kéri László: Orbán az utolsó ütőkártyáját játssza ki. (Klubrádió

Kérinek igaza van, amikor az alternatív valóság építéséről beszél (de hát ez evidencia, ezt tudja mindenki Magyarbasi saját véleménybuborékán kívül). Akkor is igaza van, amikor ennek központi elemeként, egyfajta vezéreszméjeként a giccset jelöli meg; ez találó és szellemes. Akkor nincs igaza, amikor az utolsó ütőkártyáról vízionál.

orban_kartya.jpg

Valójában az első pillanattól ezt az alternatív valóságot építették; már a nyugdíjpénztárak ellopását is ennek szellemében kommunikálták. Ez nem egy kártya, hanem egy teljes kártyaszín: egymás után kerülnek elő az aduk. Van még bőven.

(Nincs nekünk a zsidókkal semmi bajunk. Őszintén kedveljük kultúrájukat, tiszteljük a magyar gazdaság és szellemiség gyarapításában játszott szerepüket, erről csak a legpozitívabban tudunk szólni. Szeretjük a zsidókat. A mi ellenségeink a cionisták. Roppantul sajnáljuk, hogy Magyarországon ma minden zsidó cionista. Stb.)

Típusos vágyvezérelt gondolkodás azt hinni, hogy nem lesz több lap. Nagy szokása ez mindenkinek, aki azt hiszi, meg tudja mondani a tutit. „Én vagyok az utolsó próféta; utánam több nem jön.” „A kapitalizmus az osztálytársadalmak fejlődésének utolsó korszaka.” „Az imperializmus a kapitalizmus fejlődésének utolsó fázisa.” "A történelem vége" — stb.

De, kedves Kéri László, jön. A rendszer fennmarad mindaddig, amíg tart az EU-s támogatás és a szétosztható állami vagyon (az utolsó szögig). Abban a pakliban még sok lap van.

Fügedi Ubul

*

Kéri László az orbáni szubkultúra jobb megértéséhez felhívta a figyelmet Hauser Arnold múlt századi művészettörténész giccselméletére is. E szerint a giccs előállítása nem igényel magasabb rendű tehetséget vagy szellemi adottságokat, de igenis kell hozzá egyfajta szemfényvesztő ügyesség. A giccs forrása a könnyelmű optimizmus, az a hit, hogy a társadalmi ellentétek mellékesek, és az egyének könnyűszerrel átjutnak egyik osztályból a másikba, ábrándjaik világából a valóságba, álmaik birodalmából a betel- jesülés eldorádójába. Kéri szerint ez az elmélet rávilágít arra, hogy a folyamatos orbáni giccstermelésnek az is funkciója, hogy hívei hozzá kössék az álmaikat, ő legyen azok beteljesülésének egyetlen garanciája. És Orbánnak ezért semmi sem drága. (Klubrádió)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6817023758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása