Hunvald-blog

754. Mózes és az oroszok

Pártállami viccek.

2022. november 16. - HunvaldBlog

Sajtóhír: Az orosz erők visszavonulásuk előtt lerombolták Herszonban, az alapvető közműveket: tönkretették a kommunikációt, a vizet, a hőszolgáltatást, az áramot. Ellopták és a Krímbe szállították az Olekszij Szovkunyenko Művészeti Múzeum gyűjteményét, kb. tizenötezer tárgyat — jelentette be a Szprotiv hírügynökség(?). 

mariupol_museum.jpg

Az egykori Arhip Kuindzsi Művészeti Múzeum Mariupolban.

Az állandó kiállításon a 17. század elején festett ikonok, valamint 19. és 20. századi ukrán műalkotások voltak. Négy napig jártak a jelöletlen teherautók a képekkel. A "befogadó" szimferopoli múzeum igazgatója szerint a műtárgyakat "biztonságba helyezték".

Az állatkertből elvitték az egzotikus, valamint a kedvesnek számító állatokat (a mosó- medvéktől a mókusokig).

Korábban a mariupoli Arhip Kuindzsi Művészeti Múzeumból 2000 műalkotást loptak el. (A görög származású Arhip Ivanovics Kuindzsi a 19. századi orosz tájképfestészet egyik újítója volt.) A múzeumot az agresszorok lerombolták. Az ukrán kormány adatai szerint a háború kezdete óta 500 múzeumból és más kulturális intézményből zabráltak el ezt-azt.

*

Lejött Mózes a hegyről, és hozta magával a kőtáblát. Szigorú parancsot kapott istenétől, hogy járja a világot, és terjessze az Igét.
Először a franciákkal találkozott.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne paráználkodj? Elmész te innen a büdös fenébe! — leköpködték, megrugdalták, és elhajtották a büdös fenébe, ő meg menekült keletnek.
Másodjára találkozott a németekkel.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne ölj? Szemét pacifista! — mindenfelé fegyverek emelkedtek körülötte, ő meg menekült tovább keletnek.
Harmadjára találkozott az oroszokkal.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéit tartalmazza, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Mutasd, mi van rajta! Ne lopj? Anyáddal szórakozzál! — jól összeverték és elhajtották a bánatos francba, miközben a kedvenc medalionját is ellopták csak úgy rutinból. Ő meg csak menekült tovább.
Így járta a világot egy senkinek se kellő erkölcs prófétájaként, és mindenhol csak ütleg, szidalom és lenézés jutott ki neki. Végül, nagy sokára rábukkant valami teljesen elfeledett kis sivatagi törzsre valahol a pusztaságban. Zsidóknak vagy miknek hívták őket. Persze újra nekilátott a litániának, mert hát ez volt a küldetése, de tudta, mi lesz ebből. Nem volt már abban a mondókában semmi meggyőző erő.
— Nézzétek, ez itt a kőtábla! Az Úr igéi vannak rajta, hogy ezt kövessétek, és e szerint éljetek.
— Nocsak! És mennyit kóstál?
— Hogyhogy mennyit? Ingyen van.
— Igen? Adjál kettőt!

*

Természetesen nem érték be a műkincsek eltulajdonításával. A hagyományoknak megfelelően elloptak mindent, ami mozgatható volt, többek között a WC-csészéket, a csaptelepeket és háztartási gépeket is. (Nagyon sok forrásból szedtem össze, a pontat- lanságokat próbáltam gyomlálni. Az esetleg bentmaradt tévedésekért elnézést.)

Egy jól összeszedett írás: Orosz katonák rabolják végig az ukrán múzeumokat. (24.hu)

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5117980610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.11.24. 20:00:55

A Mózes sztori az elejétöl sántít...
Valójában úgy volt, hogy felment Mózes a hegyre(majd kiköpte a tüdejét) és megpillantotta a mívesen faragott kőtáblákat. Ejj, de jók lennének otthon a falon, irigyelnének a szomszédok, gondolta.
Az Úr elkapta vágyakozó pillantását és megkérdezte:
-Tetszenek?
-Igen Uram, nagyon!
-Szeretnél belőlük?
-Mennyibe kerülnek?
-Neked ingyen adom. Mennyit kérsz?
-Ingyen? Az összeset!
Így lett tíz parancsolat, a rosseb egye meg. Néhányat igazán ott hagyhatott volna...
süti beállítások módosítása