Hunvald-blog

865. Kegyelmes asszonyok

2024. február 10. - HunvaldBlog

Novák mögött bújik meg a kegyelmi botrány másik kulcsszereplője. (Telex

A köztársasági elnök még tavaly, a pápa magyarországi látogatása ürügyén adott kegyelmet a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek és társainak. Novák Katalin akkor az időmúlással (hosszú ideig tartott a büntetőeljárás) indokolta, hogy kegyelmet adott. Ugyanebben az időben adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgató- helyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató elleni vallomásukat. Itt sem ő, sem más nem indokolta meg a döntést…

novak_varga.jpg

Fotó: Bődey János, illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Nem árt tudni, hogy a kegyelmi kérelmeket az igazságügyi miniszter terjeszti fel a köztársasági elnöknek, majd végül ő írja alá. Aki tavaly áprilisban Varga Judit volt. Az amúgy jogilag rendezett ámde mélységesen felháborító üggyel kapcsolatban két dolog érdekelne:

  1. Novák Katalin államfőként miért, milyen indokkal írta alá a döntést?
  2. Varga Judit miért, milyen indokkal terjesztette fel, és milyen indokkal ellenjegyezte azt?

Nem bonyolult kérdések és bár a kegyelmes asszonynak nem kell indokolnia , de azért mondhatna már valamit. Ehelyett elutazott Katarba. A másik kegyelmes asszony meg eltűnt a nyilvánosság elől, egy hete néma mint a hal, kérdésekre nem válaszol. Mintha semmi köze nem lenne ehhez a mocskos ügyhöz.

Pedig, de. Sőt.

UPDATE 2024.02.10. 17:35: Novák Katalin után Varga Judit is lemondott (Index)
Novák Katalin ma délután bejelentette lemondását, amit követően a pedofilbotrányt kiváltó elnöki kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit is visszaadta képviselői mandátumát. 

*

Nem árt tudni: Az elnöki kegyelem elvileg arra szolgál, hogy bizonyos esetekben, mikor a jog szabályai szembekerülnek az ú.n. általános igazságérzettel, a köztársasági elnök annak mármint a jognak keretein alkalmilag túlléphet. Döntését nem köteles megindokolni, sőt, magát a döntést sem kell nyilvánosságra hoznia. Az elnök kegyelmi döntése aztán visszakerül az igazságügyi miniszterhez, aki azt „ellenjegyzi”. Ha nem teszi, akkor a kegyelmi eljárás megszűnik, azaz a kérelmező nem kap kegyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5418323305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása