Hunvald-blog

812. A gumicica

Állítsuk meg Brüsszelt!

2023. június 29. - HunvaldBlog

Varga Judit lemond(ott) igazságügyi miniszteri pozíciójáról. (444.hu

A kormány 2019 óta gyakorlatilag két külügyminiszteres rendszerben működött. Szijjártó Ázsiában, Afrikában, a Balkánon és Kelet-Európában képviselte hazánkat, a hivatalosan igazságügyminiszter Varga Judit pedig az EU-ban és Észak-Amerikában. A dekoratív megjelenésű és hibátlanul öltözködő, angolul jól beszélő, felkészülten tárgyaló Varga úgynevezett jogászkodással, tehát alaki kifogásokkal, formai megfeleltetésekkel és üres vádaskodásokkal próbálta elhárítani a NER államrendje elleni tartalmi kifogásokat — már a Sargentini-jelentés vitájában is. Mindezt a NER-t kiötlő, ugyancsak jogvégzett, a „kreatív jogalkotás” fogalmát feltaláló miniszterelnök nagy örömére.

eu_birosag_1.jpg

Mostanára azonban az EU megelégelte a köntör falazását. Az Unió bírósága (EUB) nyilvánvalóvá tette, hogy ez a stratégia tovább nem lehet eredményes.

A sorozat tavaly februárban kezdődött, amikor az EUB elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét a jogállamisági perben (egyúttal kötelezte a két tagállamot a perköltség megfizetésére).

Idén április 29-én az EUB az uniós joggal ellentétesnek minősítette, hogy a magyar bíróságok "a tisztességtelen feltételek miatt érvénytelenné nyilvánított" szerződéseket az adósok számára hátrányos többlettartalommal igazíthassák ki. Itt alapjában a deviza- hitelesek ügyeiről van szó; az EUB már korábban is vagy tucatnyi, itt nem részletezett döntéssel kaszálta el a tisztességtelen hazai gyakorlatot.

Magában az igazságügy-minisztériumban sem mennek jól a dolgok. Varga 2019. július 12. óta miniszter. Azóta húsz „magyar” ügyben döntött az EUB, és kormányunk mind- egyiket elvesztette. Ez jelentős visszaesés a korábbi időszak 57 döntésből 12 teljes és 5 részleges sikeréhez képest.

Végső csapásként az EUB június 22-én kimondta, hogy Magyarország menekültügyi szabályai sértik uniós kötelezettségeinket.

Ez a szabályozás volt Magyarbasi kedvenc gumicicája, amit személyesen dédelgetett. Ennyi: Vargának (foci ide, dekázgatás oda) távoznia kell.

Fügedi Ubul

P.s.: "Lemondása" után utódát a kormányfő seperc alatt be is jelentette: Tuzson Bence lesz az igazságügyi miniszter.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4818156390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása