Hunvald-blog

86. Parancsra tették?

2017. március 21. - HunvaldBlog

Csak akkor kaphatnak lapot, ha mestereiket is túlszárnyalják gátlástalanságban, ostobaságban, szolgalelkűségben. Nincs könnyű dolguk. 

Hát igen, az osztályharc tényleg élesedik. Még pénteken jött a hír – az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagjával egyidőben –, hogy jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet értékesítése ügyében indult perben. A táblabíróság ezzel a döntésével helyben hagyta az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék 2015-ben bűncselekmény hiányában hozott felmentő ítéletének érdemi részét. A bíró több mint egyórás indoklással ismertette az ítéletet.

polt-orban4.jpg

És ez már a sokadik ilyen ítélet, a sokadik koncepciós perben.

A Fidesz miután 2010-ben megragadta a hatalmat valóságos boszorkányüldözésbe kezdett. Naponta zengte a lakájmédia az újabb és újabb eseteket, a kormánypárt vezető politikusai legtöbbször már az ítéletet is megfogalmazták, még a bírósági tárgyalás előtt. Ehhez –természetesen– lelkesen asszisztált, az egykori fideszes Polt Péter vezette ügyészség, sokszor még a legelemibb büntető eljárásjogi szabályokat is figyelmen kívül hagyva. Az ártatlanság vélelme ezekben a kreált ügyekben nem érvényesült, bűnbaknak, bűnösöknek állították be mindazokat, akik ellen eljárás indult. (Budácsik Lajos)

„A magyar emberek jövője elszámoltatás nélkül nem lehet sikeres” – adott iránymutatást már 2010 márciusában a Fidesz. Ezt követően két elszámoltatási biztos, Budai és Papcsák urak „elfogyasztása” mellett 1442 ügy kivizsgálása kezdődött meg, ezekből 61 ügyben büntetőfeljelentés is született, ám alig pár jutott el a vádemelési szakaszba.

Csak néhány ezekből:

  • Az MSZP elnökének megválasztott Molnár Gyulát 2006-ban vádolták meg egy ingatlaneladással kapcsolatosan, a Kúria végül 2014-ben mentette fel jogerősen minden vádpont alól.
  • Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Juhász Ferencet, a Gyurcsány-kormány honvédelmi miniszterét és Fapál László volt államtitkárt a hűtlen kezelés vádja alól. 
  • A nokiás dobozról elhíresült BKV-ügyben a vesztegetési vád elbukott, de hűtlen kezelés miatt első fokon két év börtönt kapott Hagyó Miklós. A per most másodfokon folytatódik.
  • Folytatódik a Sukoró-ügy is, mert miután a Szegedi Ítélőtábla tavaly októberben másodfokon bűncselekmény hiányában felmentette az ügy fővádlottjait, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és a cég egykori értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, az ügyészség azonnal fellebbezett.
  • Tátrai Miklós viszont 4:0-ra vezet a vádhatósággal szemben, ő a sukorói telekcsere mellett a bábolnai földeladások és a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása miatt került célkeresztbe.
  • Még tavaly szeptemberben a megismételt eljárásban első fokon a „kémkedési perben” Szilvásy Györgyöt és az összes vádlottat felmentette a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa bűncselekmény hiányában. Az ügyész fellebbezett a határozat ellen, a volt titkosszolgálati vezetők ügye (meghurcoltatásuk) tovább folytatódik.
  • Az egykori erzsébetvárosi szocialista polgármestert, Hunvald Györgyöt felmentették a hűtlen kezelés vádja alól, ám a vádhatóság tovább küzd: a közelmúltban perújítás kezdődött az ügyben.

… jogos a kérdés, vajon ki szolgáltat igazságot Hiszékeny Dezsőnek, Hunvald Györgynek, Juhász Ferencnek, Székely Árpádnak, Szilvásy Györgynek, Tátrai Miklósnak, Császy Zsoltnak, és a többi, koncepciós perben ártatlanul meghurcoltnak? Ki adja nekik vissza azokat az éveket, amikor a börtön árnyékéban éltek, amikor megszégyenítve őket – mint a gyilkosokat – vezetőszíjon vitték őket a bíróság elé? (Budácsik Lajos)

„Hét év és hét tönkretett élet” – így összegezte a Népszava kérdésére Székely Árpád volt moszkvai nagykövet az eljárást. Véleménye szerint az ügyészek felelőtlenül, politikai parancsra végezték munkájukat, bele sem gondoltak abba, mekkora felelősséget viselnek. Miután a bíróság egyértelműen fogalmazott, az is egyértelművé vált, hogy az ügyészek nem a megfelelő helyen ülnek. Nem csak az egyes emberek életében, de a társadalomban is komoly károkat okoznak, ha az emberek azt látják, hogy a ’40-es, ’50-es évek koncepciós eljárásai ismét gyökeret vernek, ha a történelem ismétli önmagát.

***

Lezárult a nyomozás Mengyi-ügyben, jön a vádemelés - Az ügyészség szép csendben súlyos bűnlajstromot állított összes a Voldemort nagyúr néven elhíresült Mengyi Roland fideszes képviselő ügyében. Bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalásról van szó, jelenleg az eljárás vádemelési szakaszban van. Nem mintha bárkinek is kívánnák, de tessék már mondani: hol marad az ellenzéki politikusoknál ilyenkor „szokásossá” vált futószár? Hol az ország-világ előtti körbe hurcibálás? Hol vannak a kiszivárogtatott nyomozati információk? Hol van ilyenkor a Magyar Hírlap, a TV2 Tények, az M1 Híradó? Sehol. Sunyizva, titokban több embert letartóztattak igen súlyos vádak alapján, akik már szabadlábon védekezhetnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9312359057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása