Hunvald-blog

342. Oszt’ jó napot!

2019. április 26. - HunvaldBlog

A Kúria mai Kvk.II.37.515/2019/2. számú döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Fővárosi Választási Bizottság korábbi határozatát, és a kérelmező kifogásának részben helyt adott. A Kúria közölte, hogy a Fidesz-KDNP magatartásával megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor aktivistái április 8-án a Kálvin téren aláírásokat gyűjtöttek saját ajánlóíveiken az EP-választásokhoz. Azok ugyanis nem a Választási Iroda által kiadott ívek voltak – írja a 444.

A panaszos a Momentum volt. Észrevették ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP logóival ellátott pultnál a kormánypártok aktivistái azt állították, hogy a május 26-i európai parlamenti választáshoz gyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Csak épp a lapok nem a Választási Iroda által kiadott, az aláírások gyűjtésére szolgáló ívek voltak. Az aktivisták az aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót sem tudták bemutatni. (A Momentum videója az esetről itt nézhető meg.)

A kormánypárti többségű, ámde magát függetlennek nevező Nemzeti Választási Bizott- ság mindebben nem talált kivetnivalót; a Kúria szerint viszont a Fidesz-KDNP egyszerűen átverte az embereket.

A választópolgárok megtévesztése alappal veti fel továbbá annak a lehetőségét is, hogy a jelölő szervezet célja az aláírások kampányte- vékenység során történő további felhasználása, választói adatbázis kialakítása, mert ezekre az aláíróívekre nem vonatkozik a megsemmisítés kötelezettsége, és amely a többi jelölő szervezet vonatkozásában megbonthatja az esélyegyenlőség követelményét is, ezáltal a választási versengésben elfoglalt helyzetükre kihat

– teszi még hozzá a Kúria.

És most azt gondolhatnánk, hogy ha már a legfelsőbb jogi fórum, a Kúria is elmarasztalta a Fideszt a választójogi törvény előírásainak sorozatos megszegése s lesz@rása miatt, ak- kor csak van valami halvány remény egy tisztességes választásra. Nos. Orbán Viktor már 2006-ban megmondta, amikor választási csalásra buzdította az övéit: „Elmarasztal az OVB, megvédenek a jogászok, oszt’ jó napot!”

Miért kéne azt hinni, hogy a Kúria döntését most majd nagyobb tiszteletben fogják tartni, mint egykoron az OVB-ét? Vagy bárki másét.

Kellemes hétvégét mindenkinek.

P.s.: De említhetnénk még azt az esetet is, amikor a szerencsétlen Patyi András – aki akkor még az NVB elnöke volt – 345 ezer forintos kirakatbírságot rótt ki Orbánra, mert az két alkalommal is óvodában kampányolt 2018 tavaszán. Orbán befizette a büntetést oszt’ jó napot. És azóta is az összes fideszes potentát gyerekekkel kampányol. De szép is ez.

***

A döntés jogszerűsége egyértelmű, de attól még lehetnek politikai következményei: Kö- vér László házelnök a napokban, éppen a bírói függetlenséget biztosító törvény elfoga- dásának 150. évfordulóján kért engedelmességet a bíráktól – jogászként is ellentmondva a hatalmi ágak szétválasztásának. Mint Kövér mondta, a bírók csak annyira lehetnek füg- getlenek, mint amennyire az állam az, és el kell dönteniük, hogy kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők vagy az államot támadók és rombolók oldalára. Előbbi cso- port, fideszes logika szerint magát a kormányt jelenti – utóbbi pedig a kormányon kívüli valóságot, ide értve Brüsszelt, a civileket, a migránsokat, és bárkit, akit az Orbán-kabinet ellenségnek nevez ki. (via Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3914787636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása