Hunvald-blog

125. Sukoró-ügy, sokadszor

2017. július 13. - HunvaldBlog

"Rossz érzésünk van, mert lehet, hogy ez így szándékos is." 

Bő egy hónapja letöltendő börtönre ítélte a Kúria a Sukoró-ügy két vádlottját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) másodfokon felmentett egykori vezetőit. Egy nyolc éven át tartó koncepciós eljárás végén, harminc nap alatt döntött Császy Zsolt és Tátrai Miklós bűnösségéről a bíróság, ám további egy hónap sem volt elegendő az ítélet leírásához, így azt még mindig nem kapták meg.

csaszy_tatrai2015.jpg

Mindeközben Tátrai Miklós – ha az ítélet leírt változatát nem is – de börtönbehívóját már megkapta. Császyé meg gondolom még valahol a postán kereng, későbbi meglepiként, fokozatosan adagolva. A jelenlegi állapot szerint tehát a vagyonkezelő korábbi vezetői úgy vonulhatnak börtönbe, hogy hivatalosan még az ítéletüket sem kapták kézhez.

Ahogy fogalmaztak: "mi minden pillanatban várjuk a börtönbehívót, miközben a jogi lépéseket –  felülvizsgálati eljárás, Alkotmánybíróság (Ab) – nem tudjuk megtenni az írásos ítélet hiányában". A börtönben, ahol nincs számítógép, nincs jogtár, nincs ügyvéd, kellene felkészülni arra, hogy a jogi lépéseket megtegyük, anélkül, hogy ennek bármilyen feltétele meglenne. "Rossz érzésünk van, mert lehet, hogy ez így szándékos is".

Mindez nyolc évnyi huzakodás után. Nem csaltak, nem loptak, nem hűtlen kezeltek – ez utóbbinak is csak a kísérletét látta bizonyítottnak a Kúria. Ennek fényében aztán még izgalmasabb, amit tegnap a Népszavának nyilatkoztak, a beszélgetés itt olvasható."Bárki járhat úgy, ahogy mi”. Feltétlenül tessék elolvasni!

Tátrai és Császy is úgy látja: a bíróság nem törekedett arra, hogy azonos feltételeket és azonos esélyeket biztosítson számukra a bizonyításnál, mint az ügyészségnek. Kritika nélkül elfogadta az ügyészség által prezentált bizonyítékokat, és az azokkal szembeni védői bizonyítást nagyon sok esetben nem engedte meg. "Olyan tanúknak mi nem tehettünk fel kérdéseket, akiknek az ügyészség igen. Mi nem vihettünk szakértőt, holott az alapkérdés az ügyben, hogy mennyit érnek az ingatlanok. A bíróság nyo- mott egy puszit a szakértők fejére, miközben a mi szakértőnket, aki az ellenkezőjét mondta volna meghallgatni sem volt hajlandó. Azoknak az iratoknak, amik a mi igazunkat bizonyítják – közokiratok, hatóságok által, bíróságok által kiállított korabeli iratok –, a létezéséről nem vett tudomást a bíróság, mert nem illettek a koncepcióba" – mondják egybehangzóan. "Vida Ferenc, a Nagy Imrét halálra ítélő vérbíró mondta, hogy a koncepciós per azért koncepciós, mert a koncepcióba illő dolgokat a bíróság figyelembe veszi, az oda nem illőket meg nem. Nálunk szó szerint ez történt."

Nem mellékesen kiderült az is, hogy állami cég adatai kérdőjelezik meg a vád fő állítását a telekcsere ügyében, az állam ugyanis ma is annyi pénzért veszi a földet az útépítéshez, mint amennyi miatt a Sukoró-ügyben Tátraiékat elítélték. Tizenegy forint a különbség: az M4-es autópálya 359 forint/négyzetméter, Sukoró-ügy 370 forint/négyzetméter.

P.s.: Tátrai Miklós tegnap a Hír TV stúdiójában a Kálmán Olgát helyettesítő Csintalan Sándor vendége volt, aki elismerte, hogy az ügy kirobbanásakor ő sem korrekt módon beszélt az ügyről és Tátraiék szerepéről, ami miatt bocsánatot kért tőle. Tátrai Miklós erre reagálva mondta, hogy amikor ez az ügy ügy lett, akkor az ügyészségnek a ténybelileg hamis tájékoztatása uralta a sajtót éveken keresztül, nekik pedig a helyzetből adódóan kevesebb megszólalási lehetőségük volt. (Sztárklikk)

***

"Mi nem folytattunk közéleti tevékenységet, nem akartunk politikai szerepet betölteni azzal, hogy nyilatkozunk, mi mondunk el politikai dolgokat. Muszáj Herkulesként kellett ezt felvállalnunk, mert a politikusok nem tették meg. Tisztelet egy-egy kivételnek, de alapvetően nem tették meg" – folytatja Császy. "Afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy az egész eljárás, és ezt a kúriai bíró ki is mondta, valójában az akkori kormány politikájá- nak büntetőjogi megítéléséről szól. Mi ezt a csatát formálisan magunkért vívtuk sok éven keresztül, de messze nem csak áttételesen vívtuk másokért. Nekünk is sokkal könnyebb lett volna whiskys-dobozt vagy bármit kitalálni. Nyilván ez eszünkbe se jutott. Ehhez képest szinte nullával egyenlő kiállást, támogatást kaptunk az elmúlt években. A legerő- sebb szó az volt, hogy szolidaritás - napokkal az esemény után, ami marha jó, csak mit jelent... Ha ez az, amit bárkiért a magyar ellenzék produkálni tud, akkor: atyaúristen." (Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9212661585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása